Gospodarstvo

Prvi mož Gorenja odhaja

Velenje, 31. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik uprave Gorenja Jože Stanič julija, ko se mu bo iztekel petletni mandat, ne namerava vnovič kandidirati za mesto predsednika uprave. V javnosti pa krožijo ugibanja, ali je njegov umik povezan z ovadbo, ki jo je zaradi domnevne zlorabe notranjih informacij zoper njega vložila Ljubljanska borza.

Stanič ni želel komentirati govoric, da je njegov umik povezan z ovadbo, ki jo je zaradi domnevne zlorabe notranjih informacij zoper njega vložila Ljubljanska borza
Stanič ni želel komentirati govoric, da je njegov umik povezan z ovadbo, ki jo je zaradi domnevne zlorabe notranjih informacij zoper njega vložila Ljubljanska borza FOTO:

Stanič je konec lanskega leta prodal delnice Gorenja, ko je bil njihov tečaj zaradi govoric o morebitnem prevzemu s strani Elektroluxa na višku (okoli 5000 tolarjev za delnico). Pred prodajo naj bi po navedbah časnika Finance imel 22.619 delnic Gorenja ali 0,18 odstotka izdaje, potem pa le še dobrih 2000 delnic. Po prodaji delnic je Stanič govorice o prevzemu Gorenja javno zanikal, vrednost delnice pa je v naslednjih tednih upadla za nekaj 100 tolarjev. S takratno prodajo delnic naj bi predsednik uprave Gorenja iztržil okoli 100 milijonov tolarjev.

Staničev odhod nekoliko pocenil delnice

Jože Stanič, rojen leta 1941, je bil direktor Tima Laško, Pivovarne Laško in Banke Celje, v Gorenje pa je prišel pred 20 leti, ko je sodeloval pri sanaciji podjetja. Nato je leta 1987 postal direktor Gorenja Commerce, leta 1990 direktor Gorenja Gospodinjski aparati. Tri leta kasneje so ga imenovali za predsednika poslovodskega odbora, leta 1997, ko se je končalo lastninsko preoblikovanje podjetja, pa je bil imenovan za začasnega predsednika uprave. V upravo družbe Gorenje s petletnim mandatom so ga nadzorniki imenovali 17. julija 1998.

Na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev so se delnice Gorenje prvi trgovalni dan po Staničevi najavi, da ne bo več kandidiral za predsednika uprave, nekoliko pocenile in v primerjavi s petkom zdrsnile za 1,6 odstotka, vendar pa so se tudi ostali tečaji delnic na trgu ob začetku trgovalnega dne nekoliko znižali. Andraž Grum iz Abanke Vipa je ocenil, da objava na trgovanje z delnicami Gorenja ne bi smela bistveno vplivati.

Nova uprava Gorenja predvidoma maja

O novi upravi Gorenja bodo nadzorniki predvidoma odločali maja, ko bodo odločali tudi o uporabi bilančnega dobička ter potrjevali revidirano letno poročilo za lansko poslovno leto. Gorenje je lani poslovalo zelo uspešno. Čisti dobiček skupine se je v primerjavi z letom 2001 povzpel za 23,4 odstotka na 4,1 milijarde tolarjev, kar je dobrih šest odstotkov več od načrtovanega. Leto so sklenili s 181,5 milijarde tolarji čistih prihodkov od prodaje, kar je dobrih 13 odstotkov več kot leto prej ter 4,6 odstotka nad poslovnim načrtom.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou