Gospodarstvo

Prvi mož Novartisa hvali Lek

Ljubljana, 05. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavni direktor švicarskega Novartisa Daniel Vasella je Lek označil kot primer podjetja, ki se je razvilo v enega vodilnih proizvajalcev generičnih zdravil.

Daniel Vasella, glavni direktor Novartisa
Daniel Vasella, glavni direktor Novartisa FOTO: Reuters

Vasella je na obisku v Sloveniji Lek označil kot zelo dober primer slovenskega podjetja, ki se je iz pomembne lokalne družbe razvila v globalni center enega vodilnih svetovnih generičnih proizvajalcev. Lekova dolgoročna usmerjenost k ustvarjanju ključnih kompetenc na področju intelektualne lastnine, tehnične in tehnološkega znanja je bila tudi eden od razlogov za Lekovo uspešno lansko poslovanje.

Lani je namreč Lek bistveno prispeval k rasti Sandoza. Sandozova prodaja - družba je lani beležila 60-odstotno rast prodaje - je temeljila na prodaji farmacevtskih izdelkov v ZDA in uspešni integraciji Leka.

Razvoj po Vasellovih trditvah terja neprestane inovacije, saj na trgu vlada vedno večja konkurenca. "Delež generičnih zdravil v ZDA narašča, kar je sicer dobra novica za Lek in Novartisov generični del Sandoz, ne pa tudi za proizvajalce originalnih zdravil," je poudaril Vasella.

Vasella se je v okviru obiska v Sloveniji srečal s slovenskimi gospodarstveniki in jim predstavil trende v farmacevtski industriji.

Prvi mož Novartisa je med drugim izpostavil visoke stroške za raziskave in razvoj ter trženje in prodajo. Novartis za raziskave in razvoj nameni 19,2 odstotka prihodkov od prodaje in se uvršča v sam vrh po tem deležu. Ob tem pa je Vasella poudaril, da kljub visokim stroškom povprečno le trije od desetih izdelkov prinašajo dobiček. Konkurenca med originatorji je namreč ostra, zato je treba "denar ustvariti z le nekaj zmagovalnimi izdelki".

Po oceni Vaselle bodo proizvajalci generičnih zdravil letos beležili 10-odstotno rast prodaje, originatorji pa osemodstotno. V prihodnjih petih letih pa bi se odstotki rasti lahko podvojili, je prepričan prvi mož Novartisa. "Vsekakor želimo konkurirati z drugimi farmacevti," je poudaril v pogovoru z novinarji in priznal šibkost na japonskem trgu, kjer se je generična industrija šele začela razvijati. Veliko pa si Vasella, zahvaljujoč Leku, obeta od ruskega trga.

Vasella, ki poudarja, da se bodo igralci na farmacevtskem trgu še naprej nedvomno konsolidirali, pa danes ni želel komentirati morebitnega Novartisovega prevzema Aventisa.

SORODNI ČLANKI

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8