Gospodarstvo

Prvo srečanje bo v ZDA

Washington, 19. 10. 2008 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sarkozy in Barroso sta z Bushem dosegla dogovor o organizaciji svetovnega finančnega vrha, ki bo predvidoma novembra.

Sarkozy, Barroso in Bush
Sarkozy, Barroso in Bush FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je v soboto sprejel pobudo francoskega kolega Nicolasa Sarkozyja in predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrose za organizacijo svetovnega finančnega vrha, ki bo predvidoma novembra. Voditelji so sicer dosegli dogovor glede organizacije več tovrstnih vrhunskih srečanj, od katerih pa bo prvi potekal v ZDA.

Trije voditelji so organizacijo vrha, namenjenega novi svetovni finančni ureditvi, napovedali v izjavi za medije pred začetkom sestanka v Camp Davidu, kamor sta Sarkozy in Barroso pripotovala iz Kanade. Busha sta na sestanku spremljala državna sekretarka Condoleezza Rice in finančni minister Henry Paulson.

Bush je dejal le, da se veseli organizacije vrha svetovnih voditeljev, ki naj bi bil kmalu. Zagotovil je, da bodo skupaj utrdili in posodobili nacionalne finančne sisteme ter tako zagotovili, da se podobna kriza ne bo več ponovila. Glede na izjave je Busha sicer še treba prepričati, da je korenita sprememba svetovne finančne ureditve, o kateri sta govorila Sarkozy in Barroso, res potrebna.

Bush je dejal, da vrh ne sme spodkopati temeljnih načel mednarodnega kapitalizma ter da se je treba upreti skušnjavi gospodarskega izolacionizma in nadaljevati politiko odprtih trgov, ki so zvišali življenjski standard in se milijonom ljudi po svetu pomagali izkopati iz revščine.

Sarkozy je ognjevito zagovarjal potrebo po reformah mednarodne finančne arhitekture, ki je nastala proti koncu druge svetovne vojne na konferenci v Breton Woodsu, kjer so bili postavljeni temelji Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke. "Tistim, ki so nas pripeljali v to krizo, ne smemo dovoliti, da to ponovijo. Ta kapitalizem je izdaja tistega kapitalizma, v katerega verjamemo, in zato smo prišli sem, da povemo mnenje Evrope," je dejal Sarkozy in govoril o potrebi po večji regulaciji finančnih trgov, tudi tako imenovanih hedge skladov.

Kot so medtem sporočili iz Bele hiše, naj bi prvi v vrsti svetovnih finančnih vrhov, na katerih bodo ključne svetovne gospodarske sile razpravljale o morebitnih rešitvah za pretrese na finančnih trgih, potekal novembra, enkrat po ameriških predsedniških volitvah, ki bodo 4. novembra. Gostiteljstvo vrha je sicer v soboto ponudil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

Voditelji skupine sedmih najbolj razvitih držav na svetu in Rusije (G8) ter Evropska komisija so se minulo sredo zavezali k sodelovanju in usklajevanju ukrepov za rešitev svetovne finančne krize ter se izrekli za sklic vrhunskega srečanja, na katerem bi vse vpletene države razpravljale o morebitnih rešitvah.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

logistik18
20. 10. 2008 13.16
američane in njihovo gospodarstvo je zdelala vojna v iraku , mi usi drugi smo pa itk odvisni od nih k froci od mt pa fotra, bv
kunilingus
20. 10. 2008 09.33
Aja Elizabeto bo pa Ilija Kužet prpelou.
kunilingus
20. 10. 2008 09.32
Prvo se bojo dobil pri Branetu Skubetu v zidanc.
ivo55
20. 10. 2008 09.30
Bomo videli koliko velja Sarkozyjeva beseda, upam da je ne bo z novimi domislicami zatrl pohlep \" novega kapitalizma\" kateremu so pripadli dobički po socializaciji izgub.
1972miran
20. 10. 2008 09.04
satani na delu
sgg
19. 10. 2008 21.19
mislim...haloooo...zdej bi radi nov svetovni sistem ki bo še bolj skoruptiran kot tale in bo lhako deloval še bolj prefinjeno ja.... NEW WORLD ORDER si želi Bush...
Magdalena Mitrovic
19. 10. 2008 15.29
že spet se nam obetajo hudi prpblemi
Andrej Marc
19. 10. 2008 15.09
ja zdej mozgajo kako bojo to nardili, da bojo lahko potem se vecje prevare izpeljevali :)