Gospodarstvo

Radenska za stečaj

Radenci, 24. 09. 2005 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Radenska je sodišču poslala dopolnitev predloga za ustavitev postopka prisilne poravnave družbe Voda Juliana.

V Radenski menijo, da bi prisilna poravnava škodila
V Radenski menijo, da bi prisilna poravnava škodila FOTO:

Radenska je danes Okrožnemu sodišču v Kranju poslala dopolnitev predloga za ustavitev postopka prisilne poravnave družbe Voda Juliana, o kateri bo sodišče odločalo 30. septembra. Predlagan finančni načrt sedanjih lastnikov je po mnenju Radenske neizvedljiv in tudi ne zagotavlja poplačila terjatev upnikom, so danes sporočili iz Radenske, ki je prijavila za 170 milijonov tolarjev terjatev oz. pet odstotkov vseh prijavljenih terjatev.

"Radenska je kot dober gospodar dolžna zaščititi svoje terjatve in ima vso pravico oporekati navideznim poslom, ki so neizvedljivi tako iz pravnega kot poslovnega vidika," je zapisano v sporočilu. Stečaj je po mnenju Radenske edina razumna rešitev, saj bodo upniki vsaj delno poplačani, predvsem pa bodo dane vse možnosti, da resen investitor postavi sodobno in dolgoročno dobičkonosno polnilnico vode, ki bo imela vsa potrebna dovoljenja za poslovanje in bo ustrezala vsem zdravstvenim in higienskim standardom.

Prisilna poravnava bi škodila


Vztrajanje upnikov pri prisilni poravnavi bi pomenilo, da se bo nevzdržno stanje v družbi Voda Juliana nadaljevalo, menijo v Radenski. Tega ne morejo rešiti niti "navidezni kupci iz Uzbekistana in Rusije", ki so pripravljeni kupovati vodo po nerealno visokih cenah. Če bi kupci resnično želeli kupovati to vodo, bi to lahko storili že sedaj v stečajnem postopku, s planiranim dobičkom pa bi trenutni lastniki lahko poplačali vse terjatve upnikov, navajajo v Radenski.

Kot še menijo v Radenski, je vprašljiva tudi obljubljena bančna garancija za poplačilo obveznosti do upnikov, ki jo je 30. maja zagotovil direktor podružnice Nove Ljubljanske banke v Mariboru Borut Rataj. Obljuba za garancijo velja le pod pogojem, da bo izveden postopek prisilne poravnave.

Težave zaradi polnilnice in cevovoda

Dodatno oviro za izpolnjevanje finančnega načrta pa predstavljata polnilnica in cevovod, opozarjajo v Radenski. 2. septembra je namreč inšpektorat za okolje in prostor izdal odločbo, s katero je novemu lastniku prejšnje polnilnice naložil, da mora pridobiti uporabno dovoljenje za polnilnico vode. To pomeni, da družba Voda Juliana ni imela ustreznih dovoljenj, ko je poslovala na prejšnji lokaciji, piše v sporočilu Radenske.

Stečaj je po mnenju Radenske edina razumna rešitev, saj bodo upniki vsaj delno poplačani
Stečaj je po mnenju Radenske edina razumna rešitev, saj bodo upniki vsaj delno poplačani FOTO: POP TV


"Stečajni upravitelj družbe Voda Juliana Grega Erman je celo dopustil, da polnilnico selijo v nove poslovne prostore, ki so v lasti družbe Donit. Seveda je začasna polnilnica postavljena brez kakršnegakoli tehnološkega načrta in ustreznih gradbenih dovoljenj. To pomeni, da je storil prekršek tudi lastnik tega poslovnega prostora in odgovorna oseba Anton Juljevič. Kazni za tak prekršek so od sedem do deset milijonov tolarjev," še navajajo v Radenski.

Brez ustreznih dovoljenj je tudi cevovod, za katerega je že pet let predvideno rušenje. Nova in začasna polnilnica je nanj že priključena. Ker gre za nelegalni cevovod je povsem nerealno zatrjevanje, da je finančni načrt izvedljiv in da je možno takoj po prisilni poravnavi pričeti z izvozom vode, argumetirajo v Radenski. Tudi ni nikakršnega zagotovila, da cevovod ustreza vsem sanitarnim predpisom. Brez teh zagotovil pa je vprašljivo in nezakonito tako trenutno poslovanje kot tudi bodoče poslovanje, še piše v sporočilu.

Sodišče je sicer 16. septembra zaradi predloga Radenske za ustavitev postopka prisilne poravnave Juliane prestavilo narok za obravnavo na 30. september, danes pa je Radenska svoj predlog dopolnila.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni