Gospodarstvo

Rakovec pod drobnogledom protikorupcijske komisije

Ljubljana, 14. 12. 2010 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
11

Komisija za preprečevanje korupcije preiskuje, ali je prvi mož Zavarovalnice Triglav Rakovec pri vodenju družbe zlorabil položaj in ravnal koruptivno. Rakovec odgovarja, da so obtožbe nesmiselne.

Matjaž Rakovec
Matjaž Rakovec FOTO: POP TV

Tiskovna predstavnica protikorupcijske komisije Barbara Fürst je potrdila, da so v ponedeljek prejeli prijavo zoper predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Matjaža Rakovca, vendar ni razkrila njene vsebine. Povedala pa je, da gre za že drugo prijavo. Prvo so prejeli že pred nekaj časa, nanaša pa se na več različnih akterjev, Rakovec je v njej le omenjen.

Rakovec naj bi bil v času, ko je bil direktor ljubljanske območne enote Zavarovalnice Triglav, udeležen v poslih z neposredno ali posredno povezanimi družbami oziroma v poslih, za katere ni imel pooblastil, v skupni vrednosti nad tri milijone evrov.

Med drugim naj bi dodeljeval nepovratna sredstva in druge ugodnosti podjetju svoje žene ter drugim lastniško povezanim družbam, opravljena mizarska dela na svoji hiši plačal iz sredstev Zavarovalnice Triglav, naročal promocijske in druge artikle pri povezanih osebah po nesorazmerno visokih cenah ter trgoval z delnicami na podlagi notranjih informacij.

Tudi iz Agencije za zavarovalni nadzor so potrdili, da so dobili anonimno prijavo glede poslovanja Triglava. Po preučitvi dopisa so na agenciji ugotovili, da bi lahko šlo za indice oziroma sume kaznivih dejanj, sume korupcije in tudi sume trgovanja na podlagi notranjih informacij. Agencija je zato omenjeni dopis odstopila pristojnemu tožilstvu, Komisiji za preprečevanje korupcije in Agenciji za trg vrednostnih papirjev.

Rakovec: Vse revizije so pokazale, da sem Triglav vodil v skladu s pravili

Predsednik uprave Triglava Rakovec je dejal, da je bil z anonimnimi prijavami soočen že v času kandidature za to mesto, vendar so kasneje vse revizije potrdile, da je posloval v skladu s pooblastili in veljavnimi internimi akti. Meni, da mu želijo škodovati posamezniki, ki želijo le privilegije zase.

Rakovec je tudi odgovoril na obtožbe, ki se pojavljajo v medijih. Glede poslovanja Triglava s podjetjem njegove žene je bilo opravljenih več revizij, ki niso odkrile nepravilnosti, več revizij (izrednih in rednih) je tudi potrdilo, da ni bilo nepravilnosti na območni enoti zavarovalnice v Ljubljani, ki jo je vodil pred prevzemom sedanje funkcije. Vsa naročila in nakupi promocijskih sredtev so bila opravljena v skladu s pravilnikom in internimi akti družbe. Glede nakupa delnic pa Triglava pa je dejal, da je do sedaj delnice kupil in ni pa jih še prodajal. Nakupi pa so bili opravljeni transparentno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peter.makoc
15. 12. 2010 18.04
S čim pa odgovarjajo avtorji anonimnih prijav, ki se velikokrat iskažejo za lažne, samo da bi očrnile ugled nekoga, ki bi rad delal dobro. Pri nas je itak nemogoče delati dobro, ker tudi če narediš kaj dobrega si vedno deležen očitkov. Se pa strinjam, da bi se moralo goljufom pobrati vse premoženje, ki je bilo pridobljeno po nastopu funkcije in nima jasnega izvora.
ughiue
15. 12. 2010 17.08
nujno sprejet zakon ki bo omogočal zaplenbo premoženja za katerega bi se izkazalo da izvira iz gospodarskega kriminala.KAr pomeni d abi zakon mogu bit spisan tako da bi bilo možno premoženje vzet neglede ali je pisano na babico mamo petka ali žabca kermita.ampak se to nebo zgodilo zato ker bi pol vsi funkcionarji od ministrov do poslancev postali močoče lastniki sam kake garaže drugo bi jim pobral.KAr pa bi se zaplenlo pa bi država namenla kot nekakšno kritično maso ki bi bila namenjena pomoči potrebnim.Vse to premoženje pa bi nadziral nek organ ki bi takim ki poskušajo to premoženje(zaplenjeno) spet čudezno s hokus pokus goljufijami spravt v lastne žepe namenla ne sam dolgoletn zapor temveč strel v tilnik.pa bi sej organi bli koristni če je človk baraba.
User300173
15. 12. 2010 10.22
Revizija na revizijo? Revizorje pregladati, ko bodo enkrat tudi oni pod drobnogledom si ne bodo podajali kljuk. Revizija ima dve plati.
kratko in jasno
15. 12. 2010 07.34
a je mogoče kdo pričakoval, da bo priznal poneverbe in zlorabo pooblastil ? gospodarski kriminal je najtežje dokazljiv , saj papir vse prenese .... v temu rpimeru bo isto, dokazali ne bodi nič , kvečjemu bo " zaradi pritiskov" odstopil in še par mesecev prijemal plačo ker je pač taka pogodba, za nagrado pa še odpravnino ...
User300173
15. 12. 2010 07.29
peter.makoc. Če ima čisto vest se nima česa bati razen nevšečnosti, ki pa niso grozne , nasprotno, dokazano bo, da ni delal nepravilnosti.Če pogledamo po Sloveniji, je en sam velik "lopovluk", torej mu ena preiskava ne bo pokvarila ugleda. Bo kot ministrica Kresal. Kako se je že Triglav lastninil? A niso bile nekatere delnice preden so bile kupljene zastavljene kot garancija za iste, v smislu, kupim avto, garancija je pa isti avto? Je mogoče kdo iz vrha Triglava to nečednost delal? Mogoče g. Ribič ni bil pri poslu? Vse se vrača.
peter.makoc
15. 12. 2010 00.05
Katastrofa tale nasa lepa dezela. Cim je nekdo uspesen, dobro dela in zeli pocistiti z lenuhi, takoj pade pod drobnogled raznih komisij zaradi anonimnih pisem. Človek ki piše anonimna pisma je res velik frajer. Verjetno pa vsi, ki smo na Triglavu v službi, vemo da za vsem skupaj stoji g. Ribič, ki se pač ne more sprijazniti da za nič dela ne more imeti 2xvišje plače kot predsednik vlade in 1000€ mesečno računa za telefon. No mogoče pa g. Ribiču delam malo krivice, res je da je nekaj dobro delal in sicer nagovarjal vse podrejene sodelavke k takšnim in drugačnim igricam.
titovka
14. 12. 2010 17.37
SAMI NAD POŠTENJAKI!!!!
galiot
14. 12. 2010 17.19
Seveda so vse revizije pokazale,da je vse v skladu z pravili,saj so pravila tako napisana,da akterji na položajih lahko nosijo iz podjetij in ustanov kolikor hočejo.Na koncu vse v skladu z pravili,zelo,zelo neetično in koruptivno...
murinar
14. 12. 2010 16.17
kaj vam pa je ,da obsojate direktorja-kaj niso sami poštenjaki.Ali ni Slovenija ena najbolj urejenih držav ?ni ne kriminala ne kraje ne podkupovanj itd..
major1
14. 12. 2010 14.33
Kako ste krivični do poštenjaka?
mig67
14. 12. 2010 13.19
Dobro da je pod drobnogledom . Prepričajte me z tem da boste tudi kaj našli. No o obsodbah pa ENAKO KOT PREJŠNI ODGOVOR!!!!! KOT JE POVEDAL ODVETNIK ČEFERIN!!!!!! ZAPRITE GA PA PIKA!!!! Pa še koga bi blo treba!!!!