Gospodarstvo

Razglasili obrtnika leta ter okrcali državo zaradi obremenjevanja gospodarstva

Brdo pri Kranju, 30. 11. 2023 21.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je za obrtnika leta 2023 razglasila Antona Cigana in Petra Tibauta iz podjetja Kit Žižki, podjetnik leta pa je postal Robert Medle iz podjetja Roletarstvo Medle. Priznanji, ki so ju podelili na slovesnosti na Brdu pri Kranju, vsako leto podelijo obrtniku in podjetniku, ki predstavljata vzor odličnosti. Ob tem so si zaželeli, da bi bil glas gospodarstva na vladi bolje slišan, podelili pa so tudi mojstrske diplome. Letos je prvič diplomo prejel tudi mojster za suhomontažno gradnjo, največ novih mojstrov pa je bilo med strojnimi inštalaterji.

Od lanskoletne podelitve nagrad se je zgodilo ogromno pretresov, zagotovo pa so podjetnike in obrtnike najbolj zaznamovale avgustovske poplave, je v uvodnem nagovoru izpostavil predsednik OZS Blaž Cvar. Dodaten izziv predstavljajo tudi nove davčne in birokratske obremenitve.

"V času, ko se gospodarstvo ohlaja, bi pričakovali razbremenitve, nikakor pa ne obremenitev," je prepričan Cvar. Po njegovih besedah bi bilo treba vse zakone sprejemati celovito in v dialogu z delodajalci.

Predsednik vlade Robert Golob je po Cvarovem mnenju na sredinem gospodarskem vrhu dal nekaj pozitivnih usmeritev za obnovitev socialnega dialoga. Prepričan pa je, da lahko vlada nekaj stori še preden ponovno sedejo za skupno mizo, in sicer spremeni obremenitve, povezane z evidentiranjem delovnega časa, in preneha davčno obremenjevati gospodarstvo.

Slavnostne prireditve so se med drugim udeležili minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda in ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Blaž Cvar in Matjaž Han
Blaž Cvar in Matjaž Han FOTO: Bobo

Cvar si je od Hana zaželel, da bi bil glas gospodarstva na vladi bolje slišan. Feldo je v luči pomanjkanja kadra pozval k vzpostaviti izobraževalnega sistema, ki bo sledil potrebam gospodarstva. Od Stojmenove Duh pa si je zaželel dodatno krepitev podpornega okolja za podjetja pri digitalni preobrazbi.

Da je bilo zadnjih nekaj let veliko izzivov, je izpostavil tudi minister Han. "Verjamem, da marsikateremu od vas ni bilo lahko, a na ministrstvu smo vam ne glede na kritike vedno skušali kar najbolj priti nasproti in oblikovati krizne ukrepe, ki vam bodo v podporo," je v nagovoru dejal zbranim.

Prave ukrepe je treba sprejemati za skupno mizo, zato se je tudi Han zavzel za čimprejšnjo vzpostavite socialnega dialoga. Poleg kriznih ukrepov je Han izpostavil razvojne spodbude ministrstva za podjetja ter letošnje sprejetje zakona o rokodelstvu.

"Na vladi vas slišimo, mogoče kdaj malo premalo razumemo, ampak imate mojo absolutno podporo, predvsem pa podporo vseh institucij gospodarskega ministrstva in tako bo tudi v prihodnje," je zagotovil minister.

Korenine uspeha v družinskih podjetjih

Obrtnika leta 2023 sta postala Anton Cigan in Peter Tibaut iz podjetja Kit Žižki iz Črenšovcev. Podjetje, v katerem med drugim izdelujejo skladiščno opremo, arhivske regale, omare in police ter garderobne omarice, sta Cigan in Tibaut ustanovila leta 2008, temelje pa mu je leta 1990 postavil Štefan Tibaut. Trenutno je v podjetju 20 zaposlenih in prav s pomočjo sodelavcev, je podjetju uspel preboj v krog odličnih, sta ob prevzemu nagrade dejala nagrajenca.

Podjetnik leta 2023 pa je postal Robert Medle iz novomeškega podjetja Roletarstvo Medle. Temelje podjetju je z odprtjem obrtne delavnice leta 1976 postavil njegov oče, sam pa je pri 34 letih prevzel vodenje podjetja. Podjetje se je skozi leta specializiralo za izdelavo rolet, žaluzij, oken in komarnikov, ki jih prodajajo na domačem in tujih trgih. Najbolj pomembno za dobro poslovanje je po Medletovem prepričanju izbira dobre ekipe in povezovanje z drugimi podjetji, tudi konkurenco.

Prav vsi nominiranci za naziva obrtnik in podjetnik leta so po Cvarovem mnenju zmagovalci. "Ste drzni, vztrajni in odločni," je poudaril. Izbor obrtnika leta so letos pripravili 20., izbor podjetnika leta pa 30.

Posebno priznanje najstarejši obrtnik leta je prejel 80-letni Franko Bergnach, ustanovitelj Bara Bernjak iz Spodnje Idrije.

Največ novih mojstrov med strojnimi inštalaterji

V sklopu letošnjega slavnostnega dogodka ob koncu leta so podelili tudi 126 mojstrskih diplom novi generaciji mojstric in mojstrov, in sicer za 19 mojstrskih poklicev. Poleg že uveljavljenih mojstrskih nazivov je letos prvič diplomo prejel tudi mojster za suhomontažno gradnjo, največ novih mojstrov pa je bilo med strojnimi inštalaterji, so pojasnili na OZS.

"Naziv mojster ni nekaj kar ste dosegli čez noč, ampak je rezultat trdega dela in učenja," je v nagovoru prejemnikov diplom dejal minister Felda. Izpostavil je pomen sodelovanja šol in gospodarstva, ob tem pa mojstre in mojstrice pozval, da bi postali mentorji šolarjem in s tem prenašalci veščin na mlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4556
03. 12. 2023 20.58
+1
Toliko škode kot ta vlad v tako kratkem času še ni naredila nobena S podiranjem ograje je naredila škodo vsem bodočim generacijam ,ker so s tem vsem ilegalcem dali signal ,da so dobrodošli kar se je pokazalo v 100% povečanju števila prehodov meje.Samo stranke ki so domoljubne lahko ustavijo popolno okupacijo države ,ki jo vodijo kolaboranti levice.--dol z izdajalci naroda.
WolfeWoof
02. 12. 2023 20.15
Vele podjetja in ulagatarji kričijo na druge ker nam je dosti njihovega preseravanja. Nč drugega ni.
Jernej Sekirnik
02. 12. 2023 18.48
+1
"kozmični poslanci slobode" pravijo da z dvigom davkov ne pade konkurenčnost, da to so laži.....kaj pravite? Ali lahko bolj neumno govoriš?
Jernej Sekirnik
02. 12. 2023 18.15
+1
Joj ta nesposobna kradljiva in lažniva svoboda, škode je narejeno ogromno, potrebno bo najmanj desetletje, da se povrnemo nazaj. Zdaj pa Golob obljublja, da se bo 1 x na mesec dobil z gospodarstveniki kako reševat vso to komplicirano birokracijo in dvig davkov. Zdaj pa bi zmanjševal davke in zmanjševal birokracijo, prej je pa dvigoval....kakšni idi.oti....aja problem je tudi, ker je veliko podjetij letos se selilo ven iz SLO v A, tudi v CRO. Vsepovsod je boljše....
Sixten Malmerfelt
02. 12. 2023 15.36
+1
V nEMČIJI recesija, ki bo kmau udarila k nam, sankcije delujejo!
Rafael Kramar
02. 12. 2023 18.10
Ne sankcije, posledice 24.4 nas bodo udarile
ActiveR
01. 12. 2023 17.50
+1
Človek se je pohvalil, da svojim zaposlenim nudi dodatnih 5 minut odmora, dodal je še da plačanih. Ker podn od človeka ... ne bi zanj delal niti sekundo!
LoL24pooptv
30. 11. 2023 21.58
+2
pa kaj se ta SD Han sili zravel lopov jedan
Jernej Sekirnik
02. 12. 2023 18.20
kr_en_moz
30. 11. 2023 21.43
+3
Vsaka čast,čeprav so v očeh polovice slovencev izkoriščevalci. Levica vlada, narod strada!!
Rafael Kramar
01. 12. 2023 09.10
-2
INAZ
30. 11. 2023 21.33
+1
Je pernati napovedal da zdaj bodo pa začeli delat.
traparija
30. 11. 2023 21.31
+3
vsak ki se v tej zahojeni davčni oazi spravi jit podjetništvo je ali ubrisan ali pa nrealni optimist.
Rafael Kramar
01. 12. 2023 09.11
+0
Nerealni optimist, sigurno! Vprašaj katerega koli podjetnika, uspešnega ali ne, če bi šel danes še enkrat privat...
Delavec_Slo
30. 11. 2023 21.27
+1
Kapo dol borci
LocoCoco
30. 11. 2023 21.27
+1
Če bi radi posluh, zaigrajte na prave strune...
aikismeh
30. 11. 2023 21.25
+4
Zanimivo, da nihče ne komentira naše "garače" , ki dajejo kruh ljudem. Za politične zgodbe pa po 300 komentarjev levo - desnega prepucavanja.