Gospodarstvo

Razkorak med plačami moških in žensk vedno večji

Ljubljana, 06. 06. 2019 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji plačna vrzel med spoloma po zadnjih podatkih znaša osem odstotkov, potem ko je bila v letu 2010 pri zgolj 0,9 odstotka. Slovenija ima glede na povprečje EU, ki je pri 16 odstotkih, še vedno ugodne številke, skrbi pa, ker je zabeležila največje povečanje vrzeli v vsej uniji. Položaj je presenetljivo slabši v javnem kot zasebnem sektorju.

Izvršna sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Poje je na konferenci Enako plačilo za enako delo, ki sta jo v Ljubljani organizirala fundacija Friedrich-Ebert Stiftung in ZSSS, uvodoma dejala, da je enako plačilo za enako delo že od leta 1948 človekova pravica, utemeljena z mednarodnimi akti.

Četudi so bili na ravni EU in v Sloveniji sprejeti potrebni zakoni proti plačni vrzeli med spoloma, v praksi niso prinesli pravih rezultatov. Ta vrzel se namreč zapira zelo počasi in se bo v tem tempu po izračunih Mednarodne organizacije dela zaprla šele čez 70 let, je izpostavila Pojetova. 

Slovenija naredila ogromen korak nazaj

V Sloveniji se je plačna vrzel med spoloma v zadnjih letih po njenih besedah poglobila najbolj med vsemi državami EU. Potem ko je bila leta 2010 po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat pri le 0,9 odstotka, je bila leta 2017, za katero so na voljo zadnje številke, pri osmih odstotkih.

Ženske po višini plače najbolj zaostajajo v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, zdravstvu in socialnem varstvu ter izobraževanju, je naštela Pojetova. Glede na analize je položaj presenetljivo slabši v javnem kot zasebnem sektorju, je še navedla. 

Razlika med plačili moških in žensk za isto delo se v Sloveniji veča. Ena od rešitev je spodbujanje mladih v izbiro spolno atipičnih poklicev.
Razlika med plačili moških in žensk za isto delo se v Sloveniji veča. Ena od rešitev je spodbujanje mladih v izbiro spolno atipičnih poklicev. FOTO: Shutterstock

Slovenija med državami z najvišjo stopnjo tveganja revščine starejših žensk

Živa Humer z Mirovnega inštituta je medtem izpostavila, da spolna plačna vrzel vpliva na pokojninsko spolno vrzel in feminizacijo revščine. Povprečje pokojninske vrzeli med spoloma v EU je 39 odstotkov, v Sloveniji pa je pokojninska vrzel 24-odstotna, je pojasnila in dodala, da se Slovenija umešča med države z najvišjo stopnjo tveganja revščine starejših žensk.

Med predlogi za izboljšanje stanja je omenila vzpostavitev mehanizmov evidentiranja, poročanja in sankcioniranja plačne vrzeli med spoloma na ravni sektorjev in podjetij, prepoved plačne vrzeli znotraj kolektivnih pogodb, spodbujanje mladih v izbiro spolno atipičnih poklicev, višje vrednotenje skrbstvenih del, ozaveščanje, sofinanciranje raziskav in doplačevanje pokojnin do zneska praga revščine, kot imajo to urejeno v Avstriji. 

Boljši od Nemcev

Silvia Maja Melzer z Univerze Bielefeld v Nemčiji je opozorila, da se Slovenija kljub povečanju uvršča med države z najmanjšo plačno vrzeljo med spoloma. V tej luči je ocenila, da ima država "odlične možnosti, da se bojuje proti neenakosti". "Imate boljše predispozicije kot države, kot sta Nemčija in Češka, ki imata pred seboj še dolgo pot," je zatrdila. V Nemčiji je splošna plačna vrzel med spoloma leta 2017 znašala 21 odstotkov. 

Na Češkem je bila medtem plačna vrzel med spoloma leta 2017 pri 21,1 odstotka (večja - pri 25,6 odstotka - je bila le v Estoniji). 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AljazTajhman
10. 06. 2019 15.00
+2
Moški in ženska, z enako izobrazbo, ki sta na enakem delovnem mestu, pri enakem podjetju zaslužita (na uro) popolnoma enako. Če pa pogledamo absolutno kdo več zasluži, pa so to moški, ker se enostavno odločajo za donosnejše poklice. Vabim vse, da se sprehodite do najbližje je**veter fakultete (družbene vede, filozofske) in opazili boste, da je žensk več. Zdaj pa še poglejmo na inženirskih in podobnih tehniških šolah koga je več. Seveda da moških. To ni diskriminacija, to ni stereotip, to je enostavno realnost. Če ima tvoj poklic neposredno veze z gospodarstvom boš seveda da zaslužil več, kot če diplomiraš iz neke naključne panoge, ki se sploh ne potrebuje v realnem svetu. Tut če ignoriramo šolo, se moški odločajo za nevarnejša dela in fizično težja dela kot ženske ( a si za to ne zaslužijo bonusa?). Polek tega ženske rodijo, zbolijo bolj pogosto itd itd itd. Nehajte z silit enakost in raje poskrbite da bomo enakopravni in imeli vsi enake pogoje. Razlike bodo vedno :)
User1063544
09. 06. 2019 21.34
+0
Saj je razkorak sposobnosti med ženkami in moškimi tudi vedno večji. Jooooj... sem prelepa za to in nebi tega, jooooj nebi ono, joooooj moj nohet, joooj na joooj.. Pa se imajo za neke ultrafeministke, v realnosti pa je niti s palico nebi dotaknil. Poglejte resnici v oči in ne matrajte tega SR.. ker ženske nikoli ne bodo enakovredno moškim, če pa je tako vroča želja pa ajde, da vas vidim, kako se mešalcu streže, kako se špenglerija dela, streha prekriva, škarpa poglablja, itd... Vse bi bile samo neke direktorce, pa vodje... Samo poglejte si te nadobudne deklice ki hodijo po mestih.. Ne vidijo 3 metre dlje od svojega FB profila... So sposobne, ne pravim tega ampak to se meri v promilah in to je resnica pa če vam paše ali ne.
User1063544
09. 06. 2019 21.41
+2
Peterson ima prav. Skenslajte kiklce, šminkico, visoke petke, nasploh seksualizacijo na delovnih mestih, oblečte ibercuge in dajte isto od sebe kot morajo dati moški, da uspejo v svojem delu. Reultat bi bil blizu NULA, ker brez "ah/sploh" atributov ne znate igrati igre.. Pa nisem neki seksist, ampak čisti realist.
Shisui
06. 06. 2019 17.45
+4
Glede na to da je več kot 90% smrti na delovnem mestu moških in da je velika večina novih podjetij začeta s stani moških bi rekel da še preveč zaslužijo, ne premalo. Nič tveganja pa vse prednosti? Sicer sem vsekakor mnenja da morata biti za isto delo ženska in moški plačana popolnoma enako ampak samo gledati koliko je nekdo zaslužil brez da bi upoštevali nadure, tveganja, investicijo itd. pa tudi ni nič.
ROMELS
06. 06. 2019 17.16
+18
Kaj pa pokojnine? V slo obračunajo ženskam za odmero pokojnine 64%, moškim pa le 57%.Kdo je prikrajšan???????????????
Sputnik
06. 06. 2019 16.12
+14
na tubi je video ki ga je v raziskovalni namen posnela ženska. eno leto je živela kot moški ker je bila prepričana da smo moški v marsičem priviligirani. po enem letu je rekla da si ni mislila da ženske tako tretirajo moške in da ni enostavno niti malo. ji je lepše bit ženska
borut_p
06. 06. 2019 14.19
+17
So podobno analizo delali v australiji. So mojstri placno listo lepo delili s povprecno stevilo ur. In dobili da so moski vec placani. Seveda pa niso upostevali nadur ki jih moski naredijo dosti vec kot zenske. Analizo na realno urno postavko niso znali zracunat. Je pa verjetno vredno omenit, da so bile predtavnice podjetja za analizo vse zenske
Sputnik
06. 06. 2019 14.12
+18
in kje je ta razkorak?? lahko en konkreten primer podjetja ki izvaja to prakso?? ne poznam primera da bi ženska imela nižjo minimalno plačo od moškega z minimalno plačo. sicer pa dejmo pol tudi ženske delat težka fizična dela namesto da so samo po pisarnah in pekarnah kjer se ne pretegnejo pol pa jamrajo da so slabo plačane. pa naj podaljšujejo toliko kot morajo moški pa v penzijo naj grejo pri istih letih z isto delovno dobo kot moški. ja je težko bit ženska ko se nimaš več čez kaj pritoževat ko vse že imaš
Komendator
06. 06. 2019 13.59
+15
Za začetek nehajte dajati ženskam, da računajo to razliko in takoj boste ugotovili, da jo sploh ni!
RichPiana
06. 06. 2019 13.58
+21
A bi lahko podali kak prakticen primer, kjer ima moski vecjo placo od zenske za isto delo?
RichPiana
06. 06. 2019 13.59
+10
Da lahko potem zaposlim samo zenske in dobim konkurencno prednost pred drugimi.
lilyallen
06. 06. 2019 13.50
+20
mene pa vedno moti pri teh placilnih vrzelih da se primerja jabolka in hruske...pac namesto da bi primerjali vzgojitelja in vzgojitelico na istem delovnem mestu z isto delovno dobo, primerjamo rudarja z tajnico in potem sokantno, moski so bolje placani...ce bi to res drzalo, bi se delodajalci tepli za zenski kader, saj je okol 10% cenejsi in na bruto bruto znesku se to lepo pozna ze na minimalcu...
Komendator
06. 06. 2019 14.01
+7
Točno tako, ali pa primerjava nevro kirurga in dermatologinje...
lilyallen
06. 06. 2019 14.14
+3
pri zdravnikih je pa pomembna dolzina trajanja specializacije ter tarifnih razredov, v tem primeru je kirurg visje uvrscen kot bi bila zdravnica dermatologinja, ce oba opravljata samo reden 40 urni delovnik
TolstojV
06. 06. 2019 13.39
+14
Moški so bolj bistri rojeni za očete in nadpovprečno sposobni šefi so pravi mačoti ženske so bolj ljubke neubogljive in imajo ponavadi nekakatere dolge jezike. Ljubke ženske ob kavici več časa porabijo za obrekovanje medtem ko moški glancajo jeklene konjičke in niso nagnjeni k obrekovanju raje se stepejo med seboj še posebej če se ga nacukajo. Povprečna življenska doba žensk je daljša ker je manj šefic napram moškim ki morajo postoriti več težaškega dela povrhu pa še prenašati žensko histerijo🙊🙈🙉😀
StarWars
06. 06. 2019 13.30
+6
Hahaha kakšni kmeti smo! Vse, kar je dobro uničit. To lahko samo Slovenci.