Gospodarstvo

'Razkosanje Mercatorja je za državo nesprejemljivo'

Ljubljana, 09. 10. 2019 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek po današnjem sestanku s predstavniki konzorcija slovenskih dobaviteljev Mercatorja, družb Fortenova in Agrokor ter ruske Sberbanke pričakuje, da bo v razmeroma kratkem času pripravljen predlog sporazuma za zaščito slovenskih dobaviteljev tudi po prenosu Mercatorja na Fortenovo. Usklajevanja že potekajo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Sestanek o Mercatorju
    03:57
    Iz SVETA: Sestanek o Mercatorju
  • Iz 24UR: Razkosanje Mercatorja?
    02:49
    Iz 24UR: Razkosanje Mercatorja?

Zdravko Počivalšek se je s prvim možem Fortenove in starega Agrokorja Fabrisom Peruškom, predstavnikoma ruske Sberbanke kot največjega lastnika Fortenove v upravnem odboru hrvaške skupine Maksimom Poletajevim in Sergejem Volkom ter predsednikom konzorcija slovenskih dobaviteljev Mercatorja Izidorjem Krivcem sestal potem, ko je v javnosti zaokrožila informacija, da v Zagrebu snujejo razkosanje Mercatorja, s čimer bi krovna družba Mercator ostala brez vseh vzvodov upravljanja svojih svojih hčera na Hrvaškem, v Srbiji in BiH.

Kot je danes v izjavi za medije poudaril minister, je razkosanje Mercatorja za državo nesprejemljivo. Minister je odločno poudaril, da bi bila "kakršnakoli razstavitev Mercatorja za Slovenijo popolnoma nesprejemljiva. Od sogovornikov sem danes dobil zagotovila, da ne delajo v smeri razbitja Mercatorja."

Mercator je za Slovenijo z vidika delovnih mest, položaja slovenskih dobaviteljev in ustvarjenih prihodkov pomembno podjetje, je ponovil Počivalšek. Pričakovanje države je, da slovenski dobavitelji tudi v novi skupini pod ekonomskimi pogoji ohranijo enakopraven status in da skupina Fortenova zagotovi rast in razvoj največjega slovenskega trgovca ohrani sedež celotne skupine v Ljubljani.

"Mercator naredi čez milijardo in pol prometa na leto, da je pomemben zaposlovalec, saj ima več kot 10.000 zaposlenih. Kar je za nas najbolj pomembno, je, da je slovenska dobaviteljska veriga v Mercator vključena z nad 500 milijoni evrov," je povedal Počivalšek.

Gospodarski minister je spomnil na dva pogoja, ki morata bit izpolnjena za izvedbo prenosa na novo skupino.
Gospodarski minister je spomnil na dva pogoja, ki morata bit izpolnjena za izvedbo prenosa na novo skupino. FOTO: 24ur.com

"Če nam to zagotovijo, ne bomo imeli težav s prenosom Mercatorja na Fortenovo," je dejal minister, pa čeprav neposrednih vzvodov na proces nima. Spomnil je, da je to ruskim predstavnikom povedal že lani in letos na ekonomskem forumu v Sankt Petersburgu in v okviru nedavnega obiska premierja Marjana Šarca v Moskvi, zato je bil nekoliko kritičen, da se do zdaj glede tega še ni ukrepalo.

Minister pričakuje, da bodo predstavniki slovenskih dobaviteljev s Fortenovo in Sberbanko v razmeroma kratkem času, omenil je 10 dni, uskladili predlog sporazuma za zagotovitev dosedanjega položaja slovenskih dobaviteljev na Mercatorjevih policah. Na podlagi današnjega sestanka je optimističen, da se bo to tudi zgodilo.

Da se pisne zaveze že usklajujejo, je po sestanku povedal tudi Krivec, sicer direktor Celjskih mesnin. Kot je povedal, bi sporazum lahko uskladili že prihodnji teden. Do takrat morajo vsebino uskladiti še z zavezami, o katerih so se dogovorili hrvaški dobavitelji Fortenove, opredeliti pa morajo tudi mehanizem preverjanja spoštovanja zapisanega.

Okvirno gre sicer za petletne zaveze, a Krivec meni, da bodo položaj ohranili tudi v prihodnje, saj bo na koncu tudi potrošnik narekoval, kaj bo na policah. Poslovna politika Fortenove naj bi tako bila, da se prednost daje lokalnim dobaviteljem. Slovenski dobavitelji želijo biti prvi v Sloveniji in takoj za lokalnimi na drugih trgih, je ponazoril.

Na današnjem sestanku so po Krivčevih besedah dobili tudi jasno zagotovilo, da bo sedež Mercatorja ostal v Ljubljani, ohranil pa naj bi se tudi celovit poslovni sistem trgovca.

Krivec ocenjuje, da so izjave tako visokih predstavnikov Fortenove resne in jih bodo ti spoštovali. Fortenova želi Mercator razvijati kot glavnega trgovca v regiji, vanj vlagati in ga krepiti. Če bo tako, Krivca ne skrbi, da bi slovenski dobavitelji izgubili svoje deleže.

Na današnjem sestanku so po Krivčevih besedah dobili tudi jasno zagotovilo, da bo sedež Mercatorja ostal v Ljubljani.
Na današnjem sestanku so po Krivčevih besedah dobili tudi jasno zagotovilo, da bo sedež Mercatorja ostal v Ljubljani. FOTO: Dreamstime

Počivalšek je sicer spomnil na dva pogoja, ki morata biti izpolnjena za izvedbo omenjenega prenosa s starega insolventnega Agrokorja na novo skupino - pridobljeno soglasje varuha konkurence in soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja, med katerimi je tudi državna SID banka. Na vprašanje, ali dogovor o zaščiti slovenskih dobaviteljev pomeni umik zadržkov SID banke, ni želel konkretno odgovoriti.

Dejal je, da bo odločitev padla po tem, ko bo do dogovora z dobavitelji prišlo, ob tem pa pripomnil, da bi lahko imeli akterji pri pridobivanju soglasja upnic več težav s kakšno drugo banko kot s SID banko, ki po njegovih zagotovilih v postopku deluje konstruktivno in korektno.

Na vprašanje, če je bilo v pogovorih sproženo tudi vprašanje globe Agencije za varstvo konkurence v višini 53 milijonov evrov Agrokorju, ker ta pri prevzemu polnilnice Costella ni priglasil koncentracije.

Počivalšek je dejal, da na to ne more vplivati, čeprav so pričakovanja ruske strani drugačna. Je pa opozoril, da se je AVK odločila za najnižjo možno globo. V medijih sicer omenjajo, da gre bolj za simboličen korak varuha konkurence, saj je insolventni Agrokor tako ali tako ne bo mogel poravnati.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (261)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

S...O.E
11. 10. 2019 13.01
+2
narediti enako kot z ADRIJO tuje dolgove naj plača kdor če ne pa mi davkoplačevalci
slovenskidelavec
11. 10. 2019 09.39
+2
Mercator država v državi, če bi državni organi opravili svoje delo ga zdavnaj nebi bilo. Tako pa lahko delajo kar se jim zahoče, saj imajo svoje zakone in nihče ne upa dregnit v osje gnezdo. pogledajte samo plače trgovk in delovni čas, pa je vse jasno. Sem zmajnšal nakupe za 90% v mercatorju.
Tomvojo
10. 10. 2019 18.21
+2
Lastnik lahko z svojo lastnino dela kar hoče. Počivalšek preveč počiva in tega ne dojema.
Maja Kajza
10. 10. 2019 17.48
+3
Tisti ki smo malo starejsi se spominjamo kako veliko malih dobrih trgovinic je unicil Merkator in sedaj se zgodovina pinavlja Merkator crkuje in nastale bodo zopet majhne druzinske trgovinice z domaco robo!
61810
10. 10. 2019 16.04
-1
Podjetje prodaš boljšemu ponudniku, zakaj ga ne bi kupila država in s tem tudi oranila veliko delovnih mest. Mercator bo potonil, tako kot Adria. Ko so volitve pa vse stranke pihajo v isti rog, povečati delovna mesta. Ko se je prodala Abanka je samo Levica nekaj rogovilila, vse druge stranke pa so bile tiho kot miši. Zanima me kaj sploh Počivalška zanima. Morda kako prodati železnice. Kaj je z Magmo?. Na mesto da bi zaposljevala delavce pa odpušča.Se kdo vpraša koliko delavcev je zgubilo delo na Abanki. Nihče, ker to nobenega ne zanima. Pa saj bodo kmalu spet volitve. Pustimo se presenetiti.
Uporabnik443897
10. 10. 2019 14.17
+1
Ne rszumrm kaj se oglasajo tisti ki so Merkator prodali, če ni NAŠ!!!
aristotel
10. 10. 2019 12.49
+8
...Kot je danes v izjavi za medije poudaril minister, je razkosanje Mercatorja za državo nesprejemljivo. Minister je odločno poudaril, da bi bila "kakršnakoli razstavitev Mercatorja za Slovenijo popolnoma nesprejemljiva...Dobro jutro...kje pa ste bili do sedaj ko so se najboljša podjetja,banke,nepremično premoženje ,Adria, prehrambna industrija,industrija pijač prodala ali uničila...!! vsi smo vedeli da je to katastrofa za Slovenijo pa nič...pač zgodba o uspehu za peščico posvečenih...konec je država je zafurana in samo vprašanje časa kdaj bo razkosana...bili smo samostojni in bogati žal od 50 let pa do 90 let prejšnjega stoletja in to je to ! Še otrok ve da ima razpolagalno pravico LASTNIK ko nekaj prodaš je to za vedno izgubljeno in dobiček gre lastniku ne za obče dobro,socialo,pokojnine, gradnjo,zdravje,šolstvo,kulturo,šport,sponzorstva……!
bracobaldo
10. 10. 2019 12.16
+4
Mercator s(m)o prodali, kaj se zdaj napihujejo?
Uporabnik443897
10. 10. 2019 14.18
+3
RdecaZvezda
10. 10. 2019 09.45
+3
Počivalšek še do zdaj ni naredil kaj koristnega,slabega pa že dosti,Magna kje je zdaj teh 4000 zaposlitev,mogoče v njegovi bolani glavi,odpuščajo ne pa zaposlujejo,škoda te zemlje .
srebrnibreg
10. 10. 2019 11.42
+4
cifur
10. 10. 2019 09.35
+5
upam da se ne ponovi adria in podobne zgodbe
bosty33
10. 10. 2019 08.44
-2
Saj vse "dobre prodaje" so izvedli "levi", če se pa kaj sfriži je pa itak "SDS" al pa Janša kriv. Za dokapitalizacijo bank in prodajo Adrie je "SDS" kriv, za Helios, je tudi Janša kriv...sem še kaj pozabil????
srebrnibreg
10. 10. 2019 11.45
+6
09.10.2019, 20:19:47 +6 leto 2005 – Vodstvo Mercatorja na čelu s predsednikom uprave Zoranom Jankovićem je predlagalo privatizacijo Mercatorja, po katerem bi delnice družbe delili na štiri enake dele. Tako naj bi po 24,9 odstotka odkupili menedžerji Mercatorja, država, strateški dobavitelji in ostali delničarji oziroma strateški partner. Načrta niso izpeljali.
srebrnibreg
10. 10. 2019 11.46
+8
12. avgust 2005 – Takratni premier Janez Janša in državna sekretarka Andrijana Starina Kosem sta se na sestanku s takratnima predsednikom uprave Istrabenza Igorjem Bavčarjem in namestnikom direktorja Pivovarne Laško Boškom Šrotom dogovorila o privatizaciji Kadovega in Sodovega deleža v Mercatorju.
srebrnibreg
10. 10. 2019 11.47
+5
Samo v vednost, da ne boste druge krivili za svoje svinjarije kot vedno sem prilepil gornja dokaza.
zek
09. 10. 2019 21.46
+1
No vidim da eni in isti ponavljajo LAŽ do onemoglosti! Res je Janševa vlada prodala svoj 32 odstotni delež Mercatorja Pivovarni Laško in Istrabenz pozabijo pa povedati da je bil Istrabenz in Pivovarna Laško leta 2005 URANO še vedno v večinski lasti države in da sta ga g Bavčar (takrat vidni član lds) in Šrot (takrat upliva član SD) poizkušal lastniniti z menedžerskih odkupom! Pozabijo povedati da je tako Pivovarna Laško kot Mercator leta 2010 v 90 odstotkih pristala v LASTI DRŽAVNIH BANK v 100 odstotni lasti DRŽAVE torej leta 2010 sta bila tako Mercator kot Pivovarna Laško v 100 odstotni LASTI DRŽAVE!!!
srebrnibreg
10. 10. 2019 11.59
-1
Laži in opravičili svojih svečkarskih idolov. Vrnitve iz poti katero sta začela trasirati tvoja Andrijana Kosem ij Janša več ni bilo. Zato prosim brez gonjenja megle, ker to kar pišeš enostavno ni res.
bracobaldo
10. 10. 2019 12.19
vertex
09. 10. 2019 21.35
-1
Česar se nesposobni sds komunisti rupniki dotaknejo propade...kot karies
RupniK
09. 10. 2019 21.38
+3
RupniK
09. 10. 2019 21.26
+0
Levaška svečkarska falanga cvili da je Mercator uničen in propadel... Jaz sem bil danes tam. Police polne, vsega dovolj, cene normalne, trgovke prijazne... Vse v redu. Zakaj tako cviljenje?
MasteRbee
09. 10. 2019 21.45
-1
RupniK
09. 10. 2019 21.47
+8
scernig
09. 10. 2019 21.18
+2
Smo ujetniki nesposobneżev,ki znajo lapat pa nič naredit
srebrnibreg
09. 10. 2019 21.25
+2
Kaj lahko sedaj naredijo, če se je katastrofa za Mercator zgodila že leta 2005.
RupniK
09. 10. 2019 21.31
+1
vertex
09. 10. 2019 21.10
+4
Nesposobni sds komunist brez delovne sekunde v podjetju zafural mercator in slovensko prehrambno industrijo
srebrnibreg
09. 10. 2019 21.13
+0
In kar je najhuje sedaj spet hočejo svojo svinjarijo v Mercatorju prevaliti na leve politične stranke.
RupniK
09. 10. 2019 21.32
+5
In kaj je zafuranega, ovca rdeča? Če s svojo socialo ne moreš tja, še ne pomeni da je Mercator zafuran.
Uporabnik1543643
09. 10. 2019 20.58
+0
G.Počivalšek,po toči zvoniti je prepozno!!Vse boste zajfural in prodal,kaj nam še sploh ostane?Zdaj pa se ven vlečete in so vse drugi krivi!SRAMOTA!!!
srebrnibreg
09. 10. 2019 21.00
+3
Kdo je leta 2005 vladal in kdo je iniciator uničenja Mercatorja? Nižje sem prilepil dokaz zato ne krivi levice še manj pa Šarca in Počivalška za ta Mercatorjev fijasko.
MATEJ5321
09. 10. 2019 21.00
+0
Preostane vam razmišljanje z svojo glavo in prestop na desno. Naj ima podjetje podjetnik in ne država. Že ime ti vse pove !!! Komunisti spokajte in nehajte kradit
MATEJ5321
09. 10. 2019 21.02
+0
Srebrn ne tvezi laži in neumnosti. 70 let kraje je nepopravljivo. Pusti podjetja podjetnikom in ne tvojim komunistom lopovskim.
srebrnibreg
09. 10. 2019 21.02
+0
oglasi se na Trstenjakovi, ker tam imate največ komunistov.
MATEJ5321
09. 10. 2019 21.03
-3
srebrnibreg
09. 10. 2019 21.05
+3
Pa kaj se sprenevedaš fehtar svečkarski in vse druge kriviš za uničenje Mercatorja samo svojega fehtarskega idola ne. Dejstva ne lažejo zato imaš vse dokaze kdaj in kako se je začel propad Mercatorja.
MATEJ5321
09. 10. 2019 21.08
-3
Mercator je slab zaradi konkurence, komunajzer !
murate
09. 10. 2019 21.26
-2
srebring,te že svečke motijo,saj še ni 1 noveber,ko bomo na partizanske spomenike svečke nosili
nnanna
09. 10. 2019 20.57
+1
zahvalite se janši!!!
MATEJ5321
09. 10. 2019 20.55
+0
Mercator je komunistični zmazek
srebrnibreg
09. 10. 2019 20.56
+3
Res je. Komunist iz Trstenjakove je povzročitelj tega zmazka.
MATEJ5321
09. 10. 2019 20.58
-2
Porin si jja in kučana globoko v za...o, mogoče ti bo kaj pomagalo.
srebrnibreg
09. 10. 2019 21.01
+3
Pa tebe zraven obvezno. Prej kot njiju. Kot vedno. Nick menjaš neumnost ti ostane.
MATEJ5321
09. 10. 2019 21.06
-4
Moj nick je samo eden, verjemi ;) komunist rdeč. Jaz se imam za kaj bunit, ti pa si že obsojen na propad. Ubogev
MATEJ5321
09. 10. 2019 21.07
-4
Pa vaše laži poznam, povej moj drugi nick, usra..e!
srebrnibreg
09. 10. 2019 21.08
+3
Farbaj ti stare mame s svečami v rokah ne mene.
MATEJ5321
09. 10. 2019 21.11
-1
Ti je stara mama bonbončke prinesla, da si se sponil nanjo! Ubogi komunist pokvarjen
srebrnibreg
09. 10. 2019 21.14
+0
Nisem član vaše sekte iz Trstenjakove kot ti, da bi lahko bil komunist pokvarjen.
totalka
09. 10. 2019 20.49
+9
Lahko se prčijo kolko se hočejo...mertkator ni slovenski in z njim bojo naredili kar bojo hoteli..
bojer
09. 10. 2019 20.58
+5
Morda nam bojo na veliko kaj obljubili, če bojo dobili nekaj mio, tako kot Magna.
Uporabnik1152447
09. 10. 2019 20.59
-1
Merkator je še vedno delno slovenski, to pa zato, ker je DUTB, ki je slovenska (slaba) banka, še vedno upnik v tem procesu.