Gospodarstvo

Razočarani potniki na Brniku: 'Obtičal sem tukaj, to je katastrofa'

Ljubljana, 24. 09. 2019 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.V./L.Š./STA
Komentarji
29

Pred informacijskimi okenci Adrie Airways na brniškem letališču so se vile dolge vrste. Potniki so bili zaradi odpovedi vseh Adrijinih letov nejevoljni, še posebej zato, ker so za odpovedi večinoma izvedeli šele na letališču. Nekateri so bili kritični tudi do tega, da jim Adria ne pomaga pri reševanju nastalih težav. In kakšne so sicer pravice potnikov v primeru odpovedi ali zamude letalskih letov?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izjema: let v Frankfurt
    02:58
    Iz 24UR: Izjema: let v Frankfurt
  • Iz 24UR ZVEČER: Adria po 58 letih na tleh
    02:42
    Iz 24UR ZVEČER: Adria po 58 letih na tleh
  • Iz 24UR ZVEČER: Primož Jovanovič o usodi Adrie
    04:39
    Iz 24UR ZVEČER: Primož Jovanovič o usodi Adrie

Kot smo že poročali, so letala Adrie Airways, z izjemo letov Frankfurt-Ljubljana in Ljubljana-Frankfurt, prizemljena. Odpovedi letov so razjezile dve Američanki, ki bi morali prek Münchna danes leteti v Kalifornijo oz. Teksas. Za odpovedi sta prijateljici izvedeli "točno ob 10. uri na okencu". "Poslali nam niso nobenega SMS-sporočila, nobene e-pošte, nikakršnega obvestila nisva prejeli," je bila kritična ena od njiju. Še v torek sta se lahko prek spleta normalno prijavili na let.

Na Adrii so jima svetovali, naj se obrneta na agencijo, pri kateri sta rezervirali karto, od tam so ju poslali nazaj na Adrio. "Ne morejo nama ponuditi hotela, ne morejo nama ponuditi prevoza, ničesar nama ne morejo ponuditi. Hkrati pa naju ne morejo preusmeriti na noben drug let, ker so vsi polni," je izpostavila ena od njiju.

Kaj bosta storili, v času pogovora nista vedeli. Še enkrat se bosta obrnili na Lufthanso, s katero sta pripotovali v Evropo in ki jima je uredila sedež na Adrijinem letu, sedaj pa jima ne želi pomagati. "Ne vem, kje bova končali. Trudiva se ostati mirni, a zagotovo nisva zadovoljni," sta izpostavili in dodali, da je morebiten nakup nove letalske karte iz lastnega žepa seveda drag in da marsikdo takšnega morebitnega stroška ni vključil v svoj proračun, ko se je odpravil na potovanje.

Odpovedi letov so razjezile številne potnike.
Odpovedi letov so razjezile številne potnike. FOTO: Bobo

'Situacija je precej neprijetna'

"Ne želijo nam pomagati. Dali so nam informacije o pravilih EU, ki določajo, da mora letalska družba v primeru odpovedi ali zamud pomagati potnikom, a tega ne spoštujejo," je bil podobno kritičen potnik iz ameriškega Massachusettsa, ki je v Sloveniji dopustoval s soprogo in bi se moral danes prek Frankfurta vrniti domov.

Na Adrii so jima zgolj povedali, kam lahko v prihodnosti pošljeta dokazila o nastalih dodatnih stroških zaradi nakupa nove letalske karte ali dodatnih hotelskih prenočitev. Kaj bosta storila, še ne vesta. Odpravila se bosta nazaj v Ljubljano in verjetno ostala še dva dni, je povedal. Dodal je še, da situacija ni pokvarila njunega doživljanja Slovenije in da celotna izkušnja ostaja zelo pozitivna.

Bolj kritičen je bil Davor iz hrvaške Reke, ki bi moral danes leteti v Tirano. "Obtičal sem tukaj, to je katastrofa," je dejal. "Dali so mi izjavo o pravicah, ki jo bom sedaj prebral, druge možnosti nimam," je pojasnil. Drugega leta mu na Adrii niso ponudili, pa tudi sicer mu to ne bi pomagalo. "Danes moram biti v Tirani – in ne bom," je bil jezen.

Starejši par iz Avstralije, ki je bil v Sloveniji na obisku pri sorodnikih, bi moral danes zvečer prek Frankfurta leteti domov. Še v torek so jim v Adrii naročili, naj bodo na letališču dve uri pred letom, a so se potem, ko so iz medijev izvedeli za težave letalske družbe, raje iz Velenja na Brnik pripeljali že dopoldan.

Pri Adrii so jim uspeli pomagati, in sicer bodo leteli iz Zagreba. So pa povedali, da sorodniki v Avstraliji živijo že 62 let in da so Slovenijo obiskali vsaj 40-krat, a podobne situacije še niso doživeli.

Mlada potnica pa bi danes morala leteti v Stockholm. Njej so na Adrii uspeli najti drug let iz Brnika, a z 10-urno zamudo. "Situacija je precej neprijetna," je povedala in dodala, da bo teh 10 ur verjetno pač preživela na letališču.

Adria Airways, ki se je znašla v praktično brezizhodnem položaju in trenutno nima dostopa do potrebnega svežega denarja za svoje obratovanje, je za danes in sredo začasno prekinila izvajanje večino letalskih operacij, a je naknadno sporočila, da bo vendarle izvedla leta v najpomembnejše vozlišče nemške Lufthanse v Frankfurtu. Če to pomeni tudi dokončen propad letalskega prevoznika, bo znano v prihodnjih dneh.

Turistične agencije bodo zagotovile nadomestne prevoze

V turistični agenciji Palma so pojasnili, da so svojim gostom za vse današnje odhode in povratke, ki bi morali biti izpeljani z Adrio, zagotovili nadomestne prevoze. Ob tem so poudarili, da so zagotovljena tudi ostala njihova paketna potovanja in da bodo realizirali vse načrtovane čarterske polete. Kot so dodali, bodo naredili vse, da bodo potniki razvoj dogodkov občutili v najmanjši možni meri.

Podobna zagotovila so podali tudi v turistični agenciji Kompas. Svojim potnikom, ki se danes vračajo domov iz Kalabrije in Turčije, so že uredili ustrezno alternativo, o vsem jih tudi obveščajo. Poleg tega imajo pripravljene alternative za sredino vrnitev svojih potnikov s Kosa in Samosa, tudi za obveščanje bo poskrbljeno, so se zavezali.

V turističnih agencijah zagotavljajo, da so po obvestilu, da letalska družba Adria Airways za danes in sredo prekinja večino letalskih operacij, poskrbeli za vse današnje povratke svojih strank v Slovenijo in da bo tako tudi v prihodnje.
V turističnih agencijah zagotavljajo, da so po obvestilu, da letalska družba Adria Airways za danes in sredo prekinja večino letalskih operacij, poskrbeli za vse današnje povratke svojih strank v Slovenijo in da bo tako tudi v prihodnje. FOTO: Bobo

V turistični agenciji Relax pa so za spletno stran Financ pojasnili, da bodo po Adrijinih odpovedih letov poskrbeli za vse goste, ki so ostali na Krfu in v Turčiji; domov bodo pripeljani še danes. Na let po njihovih besedah čakajo v hotelu, priskrbeli so jim tudi prehrano. "Tudi tiste, ki bodo v naslednjih dneh leteli v Španijo, Turčijo in na druge počitniške destinacije, bomo prepeljali na dopust. Nas pač to stane več, ampak pomembne so naše stranke," so poudarili in dodali, da so z vsemi v kontaktu.

Pravice potnikov v primeru odpovedi ali zamude letalskih letov

V povezavi z neizvajanjem letalskih povezav podjetja Adria Airways Evropski potrošniški center opozarja, da imajo potniki v primeru, da njihovo potovanje ne poteka, kot je bilo predvideno, določene pravice, ki jih ureja evropska zakonodaja, so sporočili iz ministrstva za gospodarski razvoj. Letalske družbe morajo v takih primerih potnikom zagotoviti vse informacije, izbiro med povračilom cene vozovnice ali spremembo poti do končnega cilja ter ustrezno oskrbo. V nekaterih primerih pa lahko potnikom pripada tudi odškodnina.

Pravice potnikov so odvisne od tega, ali je imel let zamudo, je bil odpovedan, ali pa je bilo zavrnjeno vkrcanje. Pravice imajo tudi v primeru, da je potnikova prtljaga zamujala na cilj, bila poškodovana ali izgubljena. 

Če je let odpovedan ...

Letalski prevoznik mora v tem primeru potnike pisno obvestiti o odpovedi leta ter jih seznaniti z njihovimi pravicami, ter jim ponuditi možnost izbire med nadaljevanjem potovanja ali prekinitvijo potovanja. 

V primeru odpovedi so potniki upravičeni tudi do odškodnine, razen če so za odpoved izvedeli več kot 14 dni pred predvidenim odhodom, ali pa če je odpoved posledica izrednih razmer, ki se jim ne bi bilo mogoče izogniti niti, če bi bili sprejeti vsi ustrezni ukrepi. Potnikom odškodnina ne pripada tudi v primeru, da so o odpovedi leta obveščeni manj kot 7 dni pred odhodom in jim je letalski prevoznik ponudil nadomestni let največ 1 uro prej in prihod manj kot 2 uri pozneje kot po prvotnem voznem redu.  Kdaj ste upravičeni tudi do odškodnine?

Če se potnik odloči za drugo možnost, mu mora prevoznik povrniti stroške v višini polne cene vozovnice. V primeru nadaljevanja potovanja mora prevoznik ponuditi brezplačni prevoz s primerljivimi pogoji prevoza do namembnega letališča (nadomestni let) v najkrajšem možnem času oziroma pozneje, če se potnik s tem strinja. Prevoznik mora kriti vse morebitne stroške, povezane z nadomestnim letom (npr. prevoz med letališči, če nadomestni let poteka z drugega letališča od predvidenega). 

Če ponujeni nadomestni let potniku ne ustreza, lahko to pisno utemelji ter vztraja, da mu prevoznik ponudi primernejšo možnost oziroma takšno možnost poišče sam in jo predlaga prevozniku. Nadomestni let lahko namreč opravi tudi drug letalski prevoznik.eč 1 uro prej in prihod manj kot 2 uri pozneje kot po prvotnem voznem redu. 

Če je let prestavljen ...

Če ima let zamudo, daljšo od 5 ur, lahko potnik prav tako izbira med prekinitvijo potovanja ter nadaljevanjem potovanja v najkrajšem možnem času oziroma pozneje, če mu to ustreza. 

Potniki, ki na končno namembno letališče prispejo 3 ure ali več po predvidenem prihodu, so upravičeni tudi do odškodnine, enako kot potniki, katerih let je bil odpovedan. Višina odškodnine je odvisna od dolžine leta in znaša 250 evrov za lete do 1.500 km.

Kakšen je postopek uveljavljanja pravic v primeru zamude ali odpovedi leta?

V primeru zamude ali odpovedi leta naj potnik od osebja zahteva ustrezne informacije o svojih pravicah in jih poskuša uveljaviti.

Če potnik pri uveljavljanju pravic ni uspešen, naj na letalskega prevoznika naslovi pisno pritožbo – pri tem lahko uporabi spletni obrazec, ki je na voljo na spletni strani letalskega prevoznika (obrazec letalskega prevoznika Adria Airways) ali pa obratec EU za pritožbo zaradi kršitev pravic letalskih potnikov. 

Kakšne so še druge možnosti glede pritožb?

Če pravic pri letalskem prevozniku ni mogoče uveljaviti, se lahko potnik pritoži pri pristojnem nadzornem organu v državi EU, kjer je letališče, s katerega naj bi letalo poletelo, so sporočili iz ministrstva za gospodarski razvoj. V primeru zamude ali odpovedi leta na letališču v Sloveniji lahko potnik, ki mu letalski prevoznik ne odgovori v osmih tednih ali pa neutemeljeno zavrne njegov zahtevek, o tem obvesti Javno agencijo RS za civilno letalstvo kot nadzorni in pritožbeni organ (https://www.caa.si/). 

Za dodatne informacije in nasvete glede pravic v letalskem prevozu se lahko potniki obrnejo tudi na Evropski potrošniški center Slovenija, ki deluje v okviru gospodarskega ministrstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
25. 09. 2019 16.40
katastrofa.. jao..kolk ene drame
relos
25. 09. 2019 09.35
-1
pejte raje na kak osvežujoč sprehod v gozd, ne pa svinjate planet z letalskimi prevozi, ki jih ne rabite, samo zato, ker so poceni
Manu Cocker
25. 09. 2019 07.12
+1
Denar so pospravili bonci - na celu z ????????olimpijskim komitejem - znana stvar - vprasan je je bilo le,kdaj se bo baloncek razpocil!!!!!
felix58
24. 09. 2019 21.41
+6
Kak zdaj to letališče Brnik...kaj nima imena po nekem domobranskem junaku, mam občutek, da je nekoga sram zaradi tega in če je tak pol je prav da gre v maloro
krnekilojz
25. 09. 2019 08.53
+2
jap domobranci so uvalili ime pučnik, ki ga nihče, razen domobrancov (izdajalcev slovenije) ne uporablja!
vezuv_
24. 09. 2019 20.30
+11
Imam predlog za našo vlado! Kot so Adrijo prodali oz. podarili, jo še naj dobijo nazaj z vsemi njenimi frčoplani. In to po hitrem postopku. K4 Invest naj tožijo zaradi negospodarnega ravnanja. Ko dobijo Adrijo nazaj, na vodilni položaj postavit gospodarstvenike in ne veze in vezice iz politike. Polovico posadke poklicat nazaj, da vozi za Adrio, druga polovica pa naj bo posojena, saj ji bo to navrglo dodaten denar. Nato ji odpisat slovenski dolg (če so ga jankoviću, pa še Adriji naj), da začne poslovanje s pozitivno ničlo. In če ti nekaj nese zlata jajca in je pomembno za državo SE JE NE PRODAJA. Se pa strinjam, dokler je lastnik K4 Invest, ki je nemec, pa Slovenije Adrije ne more reševat, tu dam ministru prav.
Krainerland
24. 09. 2019 19.48
-1
Sej je itak vse zavarovano.
komel123
24. 09. 2019 19.01
+0
Saj ima vlada plan B, ali se motim :))
Balki30
24. 09. 2019 18.05
+12
Go opti bo mel biznisa....bojo delal 25 ur na dan....pa to
Balki30
24. 09. 2019 18.04
+3
No...koncno...stvari tezje od zraka ne morejo letet...pa to
nogutsnoglorry
24. 09. 2019 18.02
+4
dolge kolone evroposlancev, kdo se pa še voz z adrijo, tisti ki ne gledajo na ceno, še manj pa na ponudbo
Rde?iAlarm
24. 09. 2019 17.23
+7
gledal poročila in ugotovil da se nobeden od tujcev ne razburja toliko kot naši svečkarji na sociali......
Šifra
24. 09. 2019 20.44
+0
Joj ti pa tvoji svečkarji, faaak, dej si mira že enkrat!
detect
24. 09. 2019 17.08
+0
doma bi bili,pa nebi jamral tolk.
extradeluxe
24. 09. 2019 17.00
-3
iz notranjih virov od uprave imam informacijo da je z adrio vse ok gre le za medijsko foro. probali so pokasirat nekaj denarja od države pa ni šlo. zdaj bodo našli denar na drugi firmi 4K in vse bo teklo nemoteno naprej.
reakcionar
24. 09. 2019 16.37
+15
Pač bomo z letali potovali iz regionalnih centrov kot so Zagreb, Celovec, Benetke, Gradec, itd.
Viejo cabron
24. 09. 2019 16.56
+22
Jaz imam iz Štajerskega konca do Brnika cca 225 km, do Graškega letališča cca 70 km in do Dunajskega 233 km. Ampak na Brniškem sem v 2,45 ure na Dunaju 2,30 ure in na Graškem v 50 minutah! Do Zagrebškega letališča pa imam cca 2 uri vožnje. Torej zaradi mene lahko Brnik in Adrio zaprejo!
Uporabnik1385495
24. 09. 2019 20.16
+6
Tocno tako.Yo velja za vso Slovenijo,razen za Lj in morda gorenjsko.Vsi ostali smo ze vse to izracunali zdavnaj
Uporabnik1385495
24. 09. 2019 16.02
+10
Adria ima tezave o katerih javnost ve,ze vsaj 3-4mesece,se prej pa so bile a manj vidne.Im vsi se jar zivijo v prepricanju,da bodo od/pri leteli.Ja....no....kako naj rezem.....Zagreb!
RamzesII
24. 09. 2019 15.53
+13
"Nekateri so kritični tudi, da jim Adria ne pomaga pri reševanju nastalih težav." Saj niso resni, ne vem kaj ljudje mislijo.
slo_veter
24. 09. 2019 15.28
-8
tipično za Američane. Cel svet se vrti okolih njih .. ja AA ne obstaja več. Dobrodošli v Sloveniji. Glede da nismo ZDA, ne bomo posneli o njiju film Terminal 2.
RamzesII
24. 09. 2019 15.53
-4
Rde?iAlarm
24. 09. 2019 15.23
+41
o težavah adrie in o odpovedi letov se že piše najmanj 3 mesece....kekci pa še kar kupujejo karte pri njih......potem pa kao presenečeni ko ostanejo prizemljeni....
krohotalo
24. 09. 2019 15.11
+28
Adria nima svežega demarja, 4K , adriina matična firma pa ima milijonske dobičke, a fehta in izsiljuje državo...
slo_veter
24. 09. 2019 15.29
+12
Če ti na drugi strani mize sedi ga. Alenka B. verjetno bi tudi ti spremenil mnenje in si pod mizo na mobiču ogledoval jahte.
Nori?ani
24. 09. 2019 15.10
+8
Se je v socializmu pod Titom to dogajalo?
User1538643
24. 09. 2019 16.08
+18
Viejo cabron
24. 09. 2019 16.57
+3