Gospodarstvo

Razrešen Ribič o pritiskih in imenih: Energetiko je prevzela NSi

Ljubljana, 08. 11. 2021 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab, STA, K.K.
Komentarji
544

Nedavno razrešen predsednik uprave družbe Elektro Ljubljana Andrej Ribič je predstavil politične in druge pritiske, ki jih je bil deležen pred petkovo razrešitvijo. Poudaril je, da je ravnal gospodarno in je žrtev političnih kadrovanj. Ta očitek je po oceni SDS brez pomena. Pravico za imenovanje kadrov v družbah, v katerih je v lastniško strukturo družbe vpletena država, imajo zgolj SDH in nadzorni sveti posameznih družb, so zapisali. "Ribič enostransko, zavajajoče in poenostavljeno javnosti predstavlja zapletene večstranske civilnopravne in korporacijske odnose," medtem pravijo na SDH.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z  Andrejem Ribičem
    07:59
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Andrejem Ribičem
  • Iz 24UR: Ribič stopil pred novinarje
    03:53
    Iz 24UR: Ribič stopil pred novinarje
  • Iz SVETA: Razrešen v poslanski pisarni SDS
    04:44
    Iz SVETA: Razrešen v poslanski pisarni SDS

 

"Prepričan sem, da za razrešitev ni bilo razlogov, to bom dokazal na sodišču," je medtem danes poudaril Ribič. "Zapis nadzornega sveta, da se odloča o moji krivdni razrešitvi, hkrati pa mi ponuja sporazume, je kontradiktoren in po mojem mnenju za nadzornike tudi kazniv. Če sem kriv, bi me morali brez pogajanj razrešiti takoj," pravi. Dodaja, da se je njegova razrešitev dlje časa napovedovala, prav tako je bil 18. oktobra povabljen v DZ k stranki SDS, kjer mu je bil ponujen dogovor. Prepričan je, da je za tem minister Jernej Vrtovec, saj da je pred tedni v Hrastniku rekel, da se bodo morali stari direktorji posloviti: "Prav tako sem izvedel, da je sektor za energetiko prevzela stranka NSi." Kot še tretji razlog za svojo razrešitev pa navaja, da je ta teden skupščina GEN-I, zato naj bi akterji želeli vzeti glasovalne pravice, ki jih ima Elektro Ljubljana na tej skupščini, saj gre za položaj Roberta Goloba. 

Andrej Ribič
Andrej Ribič FOTO: POP TV

Očitki Ribiču naj bi se sicer nanašali na družbo GEN-EL. "Moje osnovno načelo, ki je bilo podkrepljeno tudi s pravnimi mnenji in predvsem z mnenjem neodvisne države Agencije za energijo, je bilo vseskozi prepričanje, da ni regulatornega pogoja, s katerim bi lahko družba Gen uveljavila nakupno opcijo," pravi Ribič, ki je v pismu predsedniku nadzornega sveta Elektra Ljubljana Božidarju Godnjavcu zapisal, da je bil ob takem položaju in dejstvu, da je kupnina, ki jo je bil Gen dolžan plačati ob uveljavitvi opcije, več milijonov nižja od dejanske vrednosti poslovnih deležev, dolžan uporabiti vsa pravna sredstva, saj bi sicer oškodoval svojo družbo in vse male delničarje.  Ribič je poudaril, da je ravnal gospodarno. Dodal pa je tudi, da papirjev še nima v rokah, zato o konkretnih obtožbah ne more govoriti. 

Dejal je še, da ponudbe k odstopu ni sprejel predvsem zato, ker je družbo pred enajstimi leti prevzel v razsulu, danes pa je to uspešna energetska družba. "Sodelavcem ne bi mogel pogledati v oči in reči, da štiri mesece pred koncem mandata odstopam iz osebnih razlogov."  Po njegovem bi lahko menjavo na vrhu družbe izpeljali "bolj človeško": "Dogovorili bi se, da lahko nadzorni svet izbere novega direktorja, jaz mu predam posle in se po novem letu normalno umaknem."

Navedbe Vrtovca, da v njegovem sektorju ni političnih menjav, pa je zavrnil: "Jaz prihajam iz njegovega sektorja in na žalost nisem edini, ki se mu to dogaja. Sami sodite o tem." "V tej državi se ne spoštujejo nobena pravila, ni etičnih moralnih ali drugih zakonitosti, stroj pa melje naprej," je kasneje še dodal o situaciji v državi.  Ribič sicer pravi, da z Vrtovcem nikoli nista imela stikov. 

Na vprašanje, kako si razlaga, da je bil na sestanku na stranki SDS, energetika pa je po njegovem mnenju v rokah NSi, pa je dejal, da tega ne ve. Tudi tega, kdo ga bo nasledil, ne ve: "Govori se, da pride nekdo z Vizjakovega ministrstva, ne vem. Predvidevam, da bo najprej treba spremeniti statut, da bo lahko tisti, ki pride, izpolnjeval pogoje."

SDH: Ribič zadevo predstavlja enostransko, zavajajoče in poenostavljeno

"Ribič enostransko, zavajajoče in poenostavljeno javnosti predstavlja zapletene večstranske civilnopravne in korporacijske odnose," so v odzivu zapisali na SDH. Zapisali so, da je Ribič kot predsednik uprave Elektro Ljubljana že v letu 2018 sklenil pravne posle, s katerimi je ustanovil enostranska opcijska upravičenja v korist družbe GEN energija na 25 odstotnem deležu, ki ga ima Elektro Ljubljana v GEN-EL v smislu zagotavljanja zavez družbenikov družbe GEN-EL k javno zasebnem partnerstvu, kjer sta uravnoteženo (50:50) zastopana državni in zasebni kapital. "Vsi ti pravni posli so določali način uveljavitve opcijskih upravičenj ter tudi ceno in bili odobreni tudi s strani pristojnih organov družbe Elektro Ljubljana," pravijo. 

Pojasnili so, da je GEN energija navedeno opcijo junija 2021 uveljavila ter v skladu s pogodbo opcijskemu zavezancu Elektro Ljubljani nakazala dogovorjeno kupnino. V zvezi z navedeno realizacijo opcije (za katero je pogodbo sklenila prav Elektro Ljubljana) je Elektro Ljubljana sprožila sodni postopek. Isti delež, glede katerega je opcijo unovčila GEN energija in o katerem teče sodni postopek, je Elektro Ljubljana ponudil na trgu.

Slovenski državni holding
Slovenski državni holding FOTO: Bobo

V razjasnitev dejanskega stanja SDH pojasnjuje, da je 24. marca letos na sestanku vodstvo družbe Elektro Ljubljana, med drugim, predstavilo poročilo o oceni vrednosti 25 odstotnega deleža v družbi GEN EL. "SDH je opozoril na zaveze, ki jih je Elektro Ljubljana sam prevzel s sklenitvijo opcijske pogodbe z GEN energijo. Dodatno je tudi s sklenitvijo družbene pogodbe v GEN EL družbi GEN energija priznal predkupno pravico za svoj 25 odstotni delež v družbi GEN EL. SDH je posebej poudaril, da je naloga družbe, da ravna gospodarno in z vso ustrezno skrbnostjo," piše SDH.

Zatrdili so, da SDH spoštuje pravila in dobro prakso korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države. "Ne na navedenem ne na kateremkoli drugem srečanju pa SDH ali njegovi zaposleni niso izražali nikakršnih navodil, kar navaja Ribič v svojih izjavah," so odločni. Ponovno pa so poudarili še, da SDH do nedavnega ni bil seznanjen z začetim postopkom prodaje 75 odstotnega deleža v GEN EL, ki ga izvaja Elektro Ljubljana skupaj z GEN-I.  

Pojasnili so, da je predsednika uprave Ribiča predčasno odpoklical nadzorni svet družbe kot pristojni organ. "Razloge za odpoklic določa zakon, presoja jih nadzorni svet. SDH se v delo nadzornega sveta ne vmešava, zato glede na izjave Ribič zavaja javnost, s tem ko povezuje SDH z odpoklicem s funkcije," so še zapisali v sporočilo za javnost.

SDS: Očitki so brezpomenski

V SDS medtem pravijo, da je očitek, da je šlo za politično razrešitev, brez pomena. "Kot veste, generalni sekretarji strank nimajo zakonsko opredeljenih pravic imenovanja kadrov v družbah, v katerih je država lastnica oz. zgolj vpletena v lastniško strukturo družbe," so zapisali.

Pristojnosti za takšna dejanja imajo zgolj Slovenski državni holding (SDH) in nadzorni sveti posameznih družb. "Iz tega razloga so kakršne koli špekulacije o vsebini zasebnih pogovorov irelevantne in brez teže," so poudarili.

Kadrovske menjave v družbah, v katerih je država lastnica oz. je vpletena v lastniško strukturo, so po oceni SDS pogosto označene kot politične, ne glede na strokovnost (ali pomanjkanje le-te) in gospodarsko vizijo imenovanih ali razrešenih kadrov.

Janković o pritiskih in sestanku na SDS

V petek pozno popoldne je, kot smo že poročali, Nadzorni svet Elektra Ljubljana predčasno in iz krivdnih razlogov razrešil dolgoletnega predsednika uprave Andreja Ribiča. A še pred tem so, kot kaže, na Ribiča izvajali pritiske. Ti naj bi prihajali s samega vrha Janševe stranke. 

Kot je namreč včeraj v oddaji Ena na Ena povedal ljubljanski župan Zoran Janković, je Ribiča generalni sekretar stranke Borut Dolanc povabil na sestanek v državni zbor. Ta je, tako pravi Janković, potekal v pisarni Danijela Krivca, vodje poslanske skupine SDS. Na sestanku so Ribiču rekli: "Tukaj imaš pogodbo, odstopi predčasno," je dejal Janković. Ker pogodba Ribiču tako ali tako preneha sredi marca prihodnje leto, ponudbe ni sprejel. "Dejal je, da ne bo odstopil, in sedaj ga je nadzorni svet zamenjal. Ampak da ga kličeš v državni zbor, hram demokracije, da mu rečeš, da ne bo več direktor, ker so se tako odločili v SDS-u ..." 

Ribič je nato že včeraj navedbe ljubljanskega župana potrdil. Povedal je, da so mu najprej ponudili predčasni sporazum z odpravnino, če bi vrh Elektra Ljubljana, podjetja, ki upravlja največje distribucijsko omrežje po več kot desetih letih vodenja zapustil sam. Predlog je zavrnil: "Glede na razloge, ki so jih navajali, je očitno, da so želeli pripeljati nekoga, ki bo sklenil škodljiv posel ter oškodoval družbo in njene delničarje, v dobro katerih sem vedno delal.

Na koncu naj bi bil tako Ribič razrešen, ker ni pristal na pogoje vrha SDS. V zraku pa je ostalo vprašanje, kdo v resnici stoji za menjavo, Ribič je sklepal, da so navodila prišla od višjih: "Dolanc me je povabil na pogovor, dejal je, da se je hotel z mano prijazno pogovoriti in to ni njegova želja, ampak je želja od višjih … sklepam, da od ministra Vrtovca, ker je on tisti, ki je odgovoren za energetiko."

Minister Jernej Vrtovec sicer pravi, da kot politik ne posega v upravljanje gospodarskih družb. Bi pa naj po nekaterih zanesljivih informacijah energetiki v naslednjih dneh grozil kadrovski cunami. Naslednji naj bi bil na vrsti že omenjeni predsednik uprave Gen-I Robert Golob.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (544)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xxyyyyyy
11. 11. 2021 12.30
+1
Ribiča je nastavil Golobič iz stranke Zares
soseda
10. 11. 2021 20.26
Kristjan Rebec
10. 11. 2021 08.55
Saj za plačo se jim gre kadar stopijo stopnico višje ni noben problem kadar treba stopnico nižje pa so vsi križi narobe.
silva-d
09. 11. 2021 09.55
+2
e bogi ode tebi previsoka plača
123soba
09. 11. 2021 09.36
+3
Kje je jajo, vsak dan afera pa nobenega zagovora. Pahorja je pa lahko sram, potuhnjenec. On razpiše volitve, se pogovarja s kandidati za predsednika vlade, jim daje neke blagoslove. Če mu gre kaj za Slovenijo bi te lopove moral tudi odstavit, al pa razpisat takojšnje volitve. Tako pa je pred nami še 164 roparskih dni pokvarjene bande.
ActiveR
09. 11. 2021 09.25
+2
Tudi pri našem slovenskem korporativnem upravljanju gre natanko tako kot je s cepljenjem, cepljenje ni obvezno, a še malo pa brez tega ne boš smel na dvorišče. Torej oni ničesar ne pogojujejo, samo drugače ne gre. Banda lopovska!
silva-d
09. 11. 2021 09.58
saj bodo kmalu volitve pa pride KUL in bo vse rešeno v enem tednu,rep bodo stisnili in odstopili pol pa pametujejo
Gorje
09. 11. 2021 09.01
+4
Iz govorice telesa in obrazne mimike je bilo razbrati, da Vrtovec laže.
rb63
09. 11. 2021 09.03
+3
jodr
09. 11. 2021 09.14
-2
Sushilover
04. 04. 2022 10.14
rb63
09. 11. 2021 08.59
+3
Barabe pokvarjene.
Desna FRONTA
09. 11. 2021 08.53
+1
.... super ... v elektro distribuciji bo odslej dobavljiva ČISTA ENERGIJA ...
Desna FRONTA
09. 11. 2021 08.50
-1
A ma vse je povedal novinarjem in ser zjokal pred njimi - pozabil pa povedati, da ga je nastavljal kardel svetih krav z Golobičem na čelu.
rb63
09. 11. 2021 08.59
+1
ska1
09. 11. 2021 08.40
jodr
09. 11. 2021 08.34
-2
Ribič še kar joka, kako kruto je bil razrešen. Dobrih 10 let je vedril na elektro LJ in vlekel visoko plačo, ter sponzoriral leva trobila.
Nimasmisla
09. 11. 2021 08.20
+1
al ma kaj posneto drugače ni nič
serumresnice
08. 11. 2021 21.53
+3
Ali bo Tonin kaj rekel na to, ali bo šel k mamici jokcat, in spraševat gospodarja Janšo kaj naj naredi
CIGU MIGU
08. 11. 2021 21.44
+3
in kaj pravi glavni teolog v vladi,mogoče,pa je res vse izvedel iz medijev tipa nova 24 ur
niktalop
08. 11. 2021 21.23
+6
Energetiko je prevzela NSi. To ne drži, ker so direktorja Ribiča ''masirali'' v pisarni SDS v državnem zboru. Energetiko je pograbil Janša in jo v zahvalo za zvestobo kot kost milostno vrgel svojemu pudlju Vrtovcu.
Rudolf Maister
08. 11. 2021 21.10
+3
Ja pa kaj cviliš,politika te je nastavila,politika te je razrešila. In?
jodr
09. 11. 2021 08.36
+0
Ko ga je politika nastavila, je žarel od sreče, ko ga je odstavila, pa cvili kot moker kužek.
yanay
08. 11. 2021 20.49
+9
Vrtovec je menda izjavil, da se bodo morali dolgoletni direktorji posloviti. Janez pa že več, kot 30 let, smeti na slovenskem političnem prostoru, ki je zaradi njega postal že povsem toksičen, pa še nič ne razmišlja o odhodu z jahto, na rajske otoke, kjer ga čakajo zakladi tranzicije!
Darko32
08. 11. 2021 20.47
+8
Po podatkih, katere lahko vidi vsak državljan je opaženo, da SDS-ovci manipulirajo in prirejajo sedaj že lisiitne preko ELektro podjtij in na ta način delajo obvode rpavni državi, ker drugje ne morejo. Potem pa se čudimo, če imamo takšno stopnjo sistemskekorupcije v Sloveniji. Zato se jaz ne čudim, da so šli v zamenjave na takšen način, saj poskušajo svoje instalirati na vse nivoje samo zato, da se kriminalna združba razširi na vsa področja. Kakšna strokovnost in morala. Gremo po istih stopinjah, kot so delali komunisti, k oso v svete delavcev in drugam instalirali svoje kadre in pogojevali z partijsko knjižico. Sedaj pa isto počenja tudi SDS po istih metodah. Če je nekdo naredil nekaj narobe se mu dokaže in se ga sankcionira. Mi pa se gremo politično kadrovanje. ZAto pravim, da je RIBIČ popolnoma pravilno naredil, da je povedal javno kaj se dogaja. Če so v NSI vsaj malo razgleani se ne bodso šli korupcije in kriminala. Namreč sedaj točno vidimo, da SDS-ovci v ozadju delajo kriminal in potem podtaknejo drugim ta kriminal, katerega še vedno v ozadju delajo naprej. Zato je potrebno prirpaviti čorke in vse te pozapreti in jim pobrati vse. JAnšo pa zapreti in mu odvzeti vse, saj je navaden kriminalc, kateri se druži z največjimi švercerji cigaret na balkanu.
tornadotex
08. 11. 2021 20.39
+0
Kaj ta Ribič jokca, 20 let je sedel na stolčku in vlekel bajno plačo.Naj ga zamenjajo, da še drugi pridejo do korita.To je čisto normalno.
rb63
09. 11. 2021 09.04
ja ja, to je čisto normalno, zato pa smo prišli tako daleč
Sushilover
09. 11. 2021 11.07
+1