Gospodarstvo

Razrešili direktorja Marjetice in napovedali sestanek z zaposlenimi

Koper, 19. 02. 2020 20.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.L. / J.V. / STA
Komentarji
4

Koprsko komunalno podjetje Marjetica ima novega - začasnega - direktorja. Dosedanjega Alfreda Draščiča so namreč razrešili. Medtem v zraku še vedno visi grožnja s stavko, prvi po več desetletjih. A po naših informacijah naj bi novo vodstvo sindikatom ugodilo in se stavki tako izognilo. 

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dogovor ali stavka
    02:14
    Iz 24UR: Dogovor ali stavka
  • Iz SVETA: Protest komunalnih delavcev
    02:32
    Iz SVETA: Protest komunalnih delavcev

Nadzorniki komunalnega podjetja Marjetica Koper, katere zaposleni so za 25. februar napovedali začetek stavke, so iz nekrivdnih razlogov razrešili direktorja podjetja Alfreda Draščiča. Vodenje podjetja začasno prevzema prvi nadzornik Davor Briševac, ki se bo o stavkovnih zahtevah v četrtek sestal s predstavniki delavcev.

Bo novo vodstvo z delavci doseglo dogovor?
Bo novo vodstvo z delavci doseglo dogovor? FOTO: POP TV
Med stavko naj bi opravljali le nujen obseg del, kar se nanaša na kanalizacijsko in pogrebno službo, odvoz smeti pa bi izvajali le pri javnih ustanovah, kot so šole, vrtci, domovi za ostarele in zdravstveni domovi. 

Njihove zahteve tudi po zamenjavi na vrhu ostajajo enake. Na prvem mestu so za 3,65 odstotka višje osnovne plače, kar četrtina zaposlenih namreč prejema dodatek do minimalne plače pričakujejo pa tudi  sklenitev kolektivnega nezgodnega zavarovanja in plačilo nadomestila plače za čas stavke. Če dogovora v kratkem ne bo, bodo na pustni torek začeli stavkati do izpolnitve zahtev. Kaj pa to pomeni za občane? Razen iz javnih ustanov, kot so šole, vrtci in bolnišnice, smeti ne bodo odvažali, prav tako ne bodo pobirali parkirnin. 

Ali se bo Koper prihodnji teden začel utapljati v smeteh? Vprašanje je povsem na mestu, česar se zaveda tudi koprski župan Aleš Bržan. "Situacijo je treba rešiti in jaz verjamem, da se bo rešila še pred napovedano stavko," je dejal. 

Prva naloga novega začasnega direktorja občinskega komunalnega podjetja bo zato z delavci doseči dogovor za izognitev stavki. Za v četrtek zgodaj popoldne je sklican prvi usklajevalni sestanek s predstavniki zaposlenih, tako da bo očitno v družbi vendarle stekel socialni dialog, katerega odsotnost so delavci očitali Draščiču. Še več, po naših informacijah naj bi novo vodstvo, ne glede na sestavo, sindikatom ugodilo in se tako izognilo stavki. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JosipBrozDrugi
23. 02. 2020 18.32
+2
Komunalna pogrebniška ban.da dvakrat zaračunava določene pogrebne storitve. Poglejte cenik!
jugatneme
20. 02. 2020 20.55
+4
En Gašpar v Koper drugi Gašpar pa v Piran - vse gre če se hoče, Miško 2X
hektorxxl
20. 02. 2020 07.59
+9
A ni bil prej un bosanc direktor?
Nimasmisla
20. 02. 2020 07.33
+8
kje je pa ggm