Gospodarstvo

Razrešili Miklavčiča

Ljubljana, 02. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nadzorniki Slovenskih železnic so razrešili generalnega direktorja Blaža Miklavčiča. Na njegovo mesto so imenovali Borisa Živca.

Blaž Miklavčič je prepričan, da ni kršil zakona o javnih naročilih
Blaž Miklavčič je prepričan, da ni kršil zakona o javnih naročilih FOTO: POP TV

"Ugotovili smo odgovornost generalnega direktorja za nespoštovanje zakona o javnih naročilih," je po več kot šesturni seji izjavil predsednik nadzornega sveta Boris Živec. Od šestih članov nadzornega sveta so bili štirje za razrešitev, dva pa proti.

Miklavčič je po odločitvi nadzornikov z mesta prvega moža SŽ razrešen s ponedeljkom, 6. decembra.

Miklavčič, ki je vodstvo SŽ prevzel septembra 2002, je namreč med pripravo strateškega programa razvoja podjetja Nova smer najel več zunanjih izvajalcev brez upoštevanja določil zakona o javnih naročilih.

"Slovenske železnice so v obdobju, ko so se sklepale pogodbe za svetovalne storitve, bile javno podjetje Slovenske železnice d.d.. Takrat je veljal zakon o javnih naročilih iz leta 2000, kjer je jasno navedeno, da ta zakon velja tako za javne zavode kot javna podjetja," je Miklavčičevo krivdo razložil Živec in posebej poudaril, da v zakonu niso izvzete nobene intelektualne storitve.

Miklavčič prepričan v svoj prav

Blaž Miklavčič je znova izrazil prepričanje, da ni kršil osnovnih načel zakona o javnih naročilih. Nadzornemu svetu je razložil sklepanje svetovalnih pogodb in njihov namen. "Že ves čas razlagam, da se nisem držal postopkov razpisov in objave v uradnem listu, ker sem prepričan, da se na ta način intelektualnih storitev ne da naročati. Ni pa to kršenje temeljnih načel zakona o javnih naročilih, kar so pokazala tudi vsa pravna mnenja," je dejal. "Na železnice sem prišel, ko je bila pred dobrima dvema letoma popolna zmeda. Nihče, ne z vladne strani ne iz hiše, ni vedel, kaj bi s tem sistemom naredili, zato je bilo treba ukrepati takoj. Današnji rezultati potrjujejo pravilnost vseh odločitev," je dodal Miklavčič, preden so nadzorniki sporočili svojo odločitev.

Miklavčič: 'Vnaprej pripravljen scenarij'

Miklavčič tudi trdi, da je za potek dogodkov vedel že sinoči. Kot je dejal, je zelo nezadovoljen, da nadzorni svet ni opravil vsebinske razprave o samih svetovalnih pogodbah, ampak je odločitev o njegovi razrešitvi sprejel le na podlagi poročila podjetja Ernst & Young, ki je bila po njegovih besedah 'vnaprej pripravljen scenarij'.

Boris Živec je 'začasni' direktor

Boris Živec je novi direktor Slovenskih železnic
Boris Živec je novi direktor Slovenskih železnic FOTO: POP TV

Nadzorni svet SŽ je v skladu z zakonom o gospodarskih družbah za generalnega direktorja SŽ imenoval predsednika nadzornega sveta Borisa Živca, sicer državnega sekretarja na prometnem ministrstvu. Po zakonu o gospodarskih družbah lahko nadzorni svet imenuje svojega predsednika za direktorja družbe največ za eno leto, nadzorniki SŽ pa so po razlagi Živca k temu sklepu pripisali "do imenovanja novega generalnega direktorja".

Živec je tudi zavrnil namigovanja, da bi šlo za 'vnaprejšnji scenarij'. Nenazadnje je bila razprava zelo dolga, tudi zaradi pritiskov s strani zaposlenih in celotne medijske kampanje. "Želeli smo imeti poglobljeno razpravo o tej problematiki," je po šestinpolurni seji dejal Živec.

O odgovornosti ostalih članov uprave tega javnega podjetja bodo nadzorniki razpravljali na naslednji seji, ki bo najpozneje 15. decembra.

Nič o ponarejeni diplomi in nadzoru telefonov

Ugotavljanje odgovornosti poslovodstva so zahtevali tudi predstavniki delavskega sveta in sindikatov na železnicah. Očitali so mu namreč razsipnost, eden izmed vrhuncev pa je bila afera 'Šimenc', ko se je izkazalo, da je takratni generalni sekretar Slovenskih železnic Igor Šimenc ponaredil diplomo. O tem po besedah Živca nadzorni svet danes ni govoril, je pa zavezal upravo SŽ, da do naslednje seje pripravi podrobno poročilo o odpoklicu generalnega sekretarja, o stroških, povzročenih z njegovo zaposlitvijo, ter o morebitnih vplivih Šimenca na posamezne poslovne odločitve.

Glede nadzorov klicev s službenih mobilnih telefonov so nadzorniki po navedbah Živca 'z razočaranjem ugotovili, da je urejenost tega področja na SŽ dokaj ohlapna'. Sočasno pa so 'z veseljem dobili informacijo, da je uprava železnic pred kratkim sprejela sklep o odpravi vseh pomanjkljivosti in da bo ustrezno popravila pristojne notranje akte'.

Albert Pavlič meni, da je šlo za nepotrebno razburjanje javnosti
Albert Pavlič meni, da je šlo za nepotrebno razburjanje javnosti FOTO: POP TV

Pavlič: 'Vse skupaj je bilo nepotrebno'

Albert Pavlič, delavski direktor in član poslovodstva, je na vprašanje, ali je z razrešitvijo zadovoljen, odgovoril: "Nismo zadovoljni. Dejstvo je, da te stvari niso bile potrebne. Nepotrebno je bilo izzivanje slovenske javnosti in notranje javnosti z neprimernimi izjavami. Včasih mi je to delovalo kot izzivanje na eno oko spečega bika z rdečo ruto."

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3