Gospodarstvo

Rdeča luč finančni perspektivi

Strasbourg, 18. 01. 2006 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski parlament je zavrnil dogovor o finančni perspektivi EU, ki so jo voditelji dosegli na decembrskem vrhu.

Dolgotrajna pogajanja na decembrskem vrhu so dobila hladen tuš
Dolgotrajna pogajanja na decembrskem vrhu so dobila hladen tuš FOTO: Reuters

Evropski parlament je na zasedanju v Strasbourgu zavrnil dogovor o novi finančni perspektivi Evropske unije za obdobje 2007-2013 v "sedanji obliki", kot so jo na decembrskem vrhu dorekli voditelji povezave, saj ne zagotavlja proračuna EU, ki bi zagotovil blaginjo, konkurenčnost, solidarnost, kohezijo in varnost v prihodnje. Kljub temu pa je parlament izrazil pripravljenost na konstruktivna pogajanja, ki bi omogočila dokončni dogovor o večletnem proračunu povezave.

Sprejeta resolucija bo parlamentu služila kot izhodišče za pogajanja o medinstitucionalnem sporazumu o prihodnjem sedemletnem proračunu povezave. Da bo nova perspektiva dokončno sprejeta, morajo dogovor namreč doseči vse tri osrednje institucije EU, ob parlamentu sta to Svet EU oziroma države članice in Evropska komisija.

Janša: Zavrnitev je pričakovana

Premier Janez Janša je ocenil, da je bila odločitev Evropskega parlamenta, glede na stališča vnaprej najavljenih stališč poslanskih skupin, pričakovana. To pa po mnenju Janše ne pomeni, da je dogovor o naslednji finančni perspektivi padel. Kot je dodal premier, to pomeni, da bo prišlo do delnega usklajevanja in verjetno do malenkostnih popravkov v evropskem proračunu za obdobje 2007-2013. Vendar s temi popravki po mnenju Janše neto finančne pozicije držav članic ne bodo spremenjene oziroma ne bodo bistveno spremenjene. V zvezi s tem, tako Janša, ni potrebna velika zaskrbljenost.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni