Gospodarstvo

Referenčno obrestno mero CHF Libor bo nadomestil Saron

Ljubljana, 22. 11. 2021 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Referenčna obrestna mera Libor, ki kotira v številnih tujih valutah in na katero se sklicuje vrsta finančnih pogodb v Evropi, s 1. januarjem prihodnje leto ne bo več obstajala. V pogodbah, pri katerih se za izračun obresti uporablja CHF Libor, se bo po novem kot nadomestna uporabljala obrestna mera Saron.

22. oktobra je bila v uradnem listu EU objavljena izvedbena uredba Komisije EU o določitvi zakonsko določene nadomestitve za nekatere ročnosti CHF Libor, ki je v EU kot nadomestno referenčno obrestno mero določila Saron. Uredba je v celoti zavezujoča in se bo s 1. januarjem 2022 neposredno začela uporabljati v vseh državah članicah Evropske unije, so sporočili iz Združenja bank Slovenije. 

Libor so londonske medbančne obrestne mere, ki jih izračunava in objavlja upravljalec referenčnih vrednosti ICE Benchmark Administration. Marca 2021 je organ za finančno poslovanje  v Združenem kraljestvu sklenil, da bo panel bank, ki sodelujejo pri določanju obrestne mere, z 31. decembrom prenehal objavljati vrednosti Liborja za določene valute, tudi za švicarski frank. To bo vplivalo na nove in obstoječe kreditne ter druge finančne pogodbe, ki so indeksirane z obrestno mero Libor.

Zamenjava referenčne obrestne mere bo v pogodbah izvedena neposredno (slika je simbolična).
Zamenjava referenčne obrestne mere bo v pogodbah izvedena neposredno (slika je simbolična). FOTO: Shutterstock

Ker Libor za švicarski frank s 1. januarjem 2022 ne bo več obstajal, je za zagotovitev pravne varnosti pogodbenih strank ob prenehanju objavljanja referenčne obrestne mere Evropska komisija sprejela Uredbo EU, ki je enotno za vse države EU določila nadomestitev za CHF Libor. Od 1. januarja 2022 se bo torej v pogodbah, ki se sklicujejo na obrestno mero CHF Libor, za izračun obresti postopno (ob prvi prilagoditvi referenčne obrestne mere v letu 2022) pričela uporabljati nadomestna referenčna obrestna mera Saron. 

Zamenjava referenčne obrestne mere bo v pogodbah izvedena neposredno na podlagi Uredbe EU in ne bo posegala v nobene druge pogodbene ter povezane pravice in obveznosti pogodbenih strank, so še zapisali v Združenju bank Slovenije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marleneroya
22. 11. 2021 18.16
-1
Nesojena Junkerjeva nevesta Alenka, je zapufala Slovenijo v Frankih...)) Kdor zna pa zna..Damjan zapufanec pa v Prikolici take mamo..
Marleneroya
22. 11. 2021 18.18
-3
Kovač, katerega so nagnali iz izvršnega sveta pa še kar smeti in poneumlja mlade v Ljubljani )) Z komunizmom in Jugoslavijo. Morda z boni, par ne parom, depozotom in podobnimi idiotizmi Ljubljanskih propadlih rdečih Ekonomistov..
User416781
22. 11. 2021 16.37
+3
PATRIOT-SLO
22. 11. 2021 17.01
+1
Ja zelo dobra prispodoba, sem takoj pomislila,..kaj za vr,...
corona2morrow
22. 11. 2021 16.21