Gospodarstvo

Rekordna poraba elektrike

Ljubljana, 22. 03. 2006 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neobičajno dolga zima je poglavitni razlog za bistveno večjo porabo električne energije v prvih mesecih.

Poraba elektrike je v Sloveniji vremensko pogojena: Krepko presežena dvoodstona rast porabe
Poraba elektrike je v Sloveniji vremensko pogojena: Krepko presežena dvoodstona rast porabe FOTO: Reuters

Odjemalci električne energije v Sloveniji so v prvih dveh mesecih letošnjega leta iz prenosnega omrežja prevzeli 2,276 milijarde kilovatnih ur električne energije, kar je za 5,8 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju in za 3,5 odstotka več, kot je bilo načrtovano z letošnjo elektroenergetsko bilanco.

Odjem se je za približno enak odstotek povečal pri obeh spremljanih skupinah, pri čemer so neposredni odjemalci prevzeli 435,3 milijona kilovatnih ur (5,7-odstotna rast), distribucijska podjetja pa 1,841 milijarde kilovatnih ur (5,8-odstotna rast).

Glede na te podatke je v Elektru Slovenije (Eles)sklepajo, da bo letošnja poraba električne energije na letni ravni krepko presegla dolgoročno predvideno dvoodstotno rast, čeprav bo na potrditev te teze treba počakati vsaj še nekaj mesecev. Še zlasti zato, ker je poraba v Sloveniji tudi precej vremensko pogojena.

Letošnja dolga in mrzla zima je precej prispevala k večjemu povpraševanju, ki je bilo tudi februarja v primerjavi z letom prej precej visoko. Februarski odjem električne energije iz prenosnega omrežja je dosegel 1,75 milijarde kilovatnih ur, kar je za 4,8 odstotka več kot februarja lani. Odjem je bil večji tako pri neposrednih odjemalcih (za 9,3 odstotka) kot pri distribucijskih podjetjih (4,8 odstotka), za 2,3 odstotka pa je bil večji tudi v primerjavi z letošnjo elektroenergetsko bilanco.

Uvoz električne energije je bil po prvih dveh letošnjih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani višji za 46,2 odstotka in je znašal slabih 1,38 milijarde kilovatnih ur. Izvoz na sosednje trge je v tem času dosegel 1,157 milijarde kilovatnih ur, kar 24,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.