Gospodarstvo

Rekordno število potniških ladij v Kopru, tudi tistih, ki nimajo več vstopa v Benetke

Koper, 28. 08. 2019 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec/ Anja Kralj
Komentarji
106

Številne ladje za križarjenje, ki so se letos zasidrale v Luki Koper, potniškemu terminalu naznanjajo izjemno uspešno sezono. Zadnjega rekordnega obiska so se veselili pred osmimi leti, ko je v Koper priplulo 108.820 turistov, letos jih do konca leta pričakujejo več kot 110.000. A kakšni turisti pravzaprav so ladijski navdušenci? Imajo slovenski turistični delavci kaj od njih?

Če bodo obveljale vse najave, bo končna letošnja številka v Luki Koper 71 potniških ladij z več kot 110.000 turisti. "Do konca avgusta smo privezali 47 ladij za križarjenje, od septembra do decembra pa jih pričakujemo še 24," so nam sporočili iz Luke Koper, ki se jim je letošnja sezona podaljšala v december.

V Turistični organizaciji Koper zatrjujejo, da so turisti s potniških ladij odlični gostje: "O tem priča že sprehod po starem mestnem jedru v času prihoda potniških ladij. Pri tem so si trgovci in gostinci enotni, saj se ravno na račun turistov z ladij njihov promet na letni ravni poveča med 30 in 70 odstotki."
V Turistični organizaciji Koper zatrjujejo, da so turisti s potniških ladij odlični gostje: "O tem priča že sprehod po starem mestnem jedru v času prihoda potniških ladij. Pri tem so si trgovci in gostinci enotni, saj se ravno na račun turistov z ladij njihov promet na letni ravni poveča med 30 in 70 odstotki." FOTO: Luka Koper

Ladjarji, ki v zgodbo plutja po morju vključujejo tudi Koper oziroma Slovenijo, so: Azamara, Silversea, Oceania, Regent Seven Seas, Crystal Cruises in Viking. Veljajo za sinonim prestiža, ki sega v najvišji cenovni razred. "Poleg najprestižnejših k nam prihajajo tudi ladje ostalih družb: TUI, MSC, Royal Caribbean … " so pojasnili v Luki Koper.

Pretežki, da bi smeli v Benetke

Največji sta bili ladji Koningsdam in Mein Schiff 6. Sprejmeta približno 2.500 turistov, za njihovo udobje in varnost pa skrbi okrog 1.000 članov posadke. "Ko je 3. avgusta 2019 ladja Koningsdam priplula v Koper, je imela na krovu kar 2.950 potnikov, saj je bilo to v času poletnih počitnic, ko uporabljajo v kabinah tudi tretja in četrta ležišča, običajno za potrebe družin z otroki," so zanimivost navedli iz Luke Koper.

Prav ladji Koningsdam in Mein Schiff 6 sta ladji, ki sta preveliki oziroma pretežki, da bi se smeli ustaviti v Benetkah, odkar tam velja prepoved vplutja za največje ladje. Presegata namreč omejitev 96.000 bruto registrske tone (BRT). Zanimalo nas je, ali se velikanke pogosteje ustavljajo v Kopru tudi zaradi prepovedi v Benetkah. Iz Luke so prepričani, da ne: "Vzrok niso Benetke, ampak dejstvo, da ladjarji vedno znova iščejo manj znane in privlačne destinacije in jim v tem smislu v Kopru oziroma Sloveniji ponudimo veliko. Neposredna bližina mestnega jedra je redkost za take ladje, izredna raznolikost ponudbe – naravne znamenitosti, zgodovina, gastronomija – urejenost in varnost prostora. Obenem pa zahtevajo tudi najvišje standarde storitev, kar jim Koper zagotovo nudi."

Kot pojasnjujejo v Turistični organizaciji Koper, je bilo med potniškimi ladjami, ki so letos priplule v Koper, v primerjavi s preteklimi leti več tistih z 2000 potniki in več, poleg tega pa v tokratni sezoni opažajo nekoliko več prihodov ladij višjega cenovnega razreda, s katerimi potujejo potniki z višjo kupno močjo.

'Turisti z ladij so odlični gostje'

Odkar je junija letos potniška velikanka trčila v turistično ladjico, se v Benetkah krepijo pobude in pritiski po še ostrejših omejitvah vplutij potniških ladij. Domačini se sicer že več let trudijo, da bi ogromne "plavajoče hotele" izgnali iz mesta, saj po besedah okoljevarstvenikov valovi, ki jih povzročajo, prispevajo k eroziji temeljev Benetk in s tem k vse pogostejšim poplavam. Poleg tega kazijo podobo mesta, ob tem pa potniki, ki zasedejo mesto, v njem ne zapravijo veliko.

Seveda pa se ob tem pojavi vprašanje, kako gosti izkoristijo čas, ko se ladja zasidra v Kopru. V Luki Koper ocenjujejo, da na krovu ostane zgolj pet odstotkov potnikov, ostali se odločijo ali za lastne aranžmaje ali za tiste, ki jih ponujajo ladjarji, nekateri pa se podajo zgolj na sprehod po Kopru. "Ob daljših postankih se potniki udeležijo tudi raznih izletov, ogledajo si Koper zaradi njegove neposredne bližine. Običajno se po Kopru sprehodi tudi od 20 do 30 odstotkov posadke," so navedli svoja opažanja.

V Turistični organizaciji Koper zatrjujejo, da so turisti s potniških ladij odlični gostje: "O tem priča že sprehod po starem mestnem jedru v času prihoda potniških ladij. Pri tem so si trgovci in gostinci enotni, saj se ravno na račun turistov z ladij njihov promet na letni ravni poveča med 30 in 70 odstotki."

Na vprašanje, kaj povečan obisk potniških ladij za Slovenijo pomeni z okoljskega vidika, v turistični organizaciji Koper odgovarjajo, da predpostavka, da so potniške ladje oz. potniki tisti, ki z odlaganjem odpadkov onesnažujejo mesto, ne more držati.
Na vprašanje, kaj povečan obisk potniških ladij za Slovenijo pomeni z okoljskega vidika, v turistični organizaciji Koper odgovarjajo, da predpostavka, da so potniške ladje oz. potniki tisti, ki z odlaganjem odpadkov onesnažujejo mesto, ne more držati. FOTO: Luka Koper

Kam se odpravijo in koliko slovenske hrane pojedo?

Kot dodajajo, imajo gosti veliko možnosti za preživljanje svojega prostega časa na kopnem in se praviloma odločajo za različne produkte, ki jih ponujajo: "Od klasičnih tur po mestnem središču, ogledov obalnih mest z avtobusi po sistemu hop-on hop-off do obiskov zaledja z degustacijami domačih dobrot in pokušino vina ter oljčnega olja. Seveda pa se še vedno kar nekaj potnikov odloča za standardne izlete v prestolnico, na Bled, v Postojnsko jamo, Lipico, a se nato ob vrnitvi praviloma vedno zadržijo tudi v Kopru."  

Turistične agencije namreč v okviru svoje ponudbe za potnike pripravljajo tudi obiske ostalega dela Slovenije. Med njimi je najbolj priljubljen izlet ogled mesta Ljubljane z walking turo, ogled Postojnske jame in Predjamskega gradu, ogled Lipice in lipicancev in obisk Bleda z okolico. Poleg tega so že vrsto let med bolj priljubljenimi produkti tudi avtentični izleti po zaledju, med njimi obisk Padne, Hrastovelj, Trušk (degustacija olj in vin pri Rodici, iskanje tartufov), vinske fontane v Marezigah, obisk sirarne na Socerbu in obisk domačije v Ocizli, kjer jim ponujajo svojevrstno izkušnjo – pripravo domačih dobrot in obedovanje z lokalnimi prebivalci (dining with locals).

Luka Koper: Omejitev plovbe potniških ladij v Benetkah z nosilnostjo nad 96.000 BRT velja od 1. novembra 2014 in je edina uradna. Vse ostale informacije so neuradne.

Priljubljeni so tudi kolesarski izleti, pohodniški izleti do Dragonje in številni drugi produkti, ki jih v slikovitem zaledju slovenske Istre ponujajo različni ponudniki turističnih storitev, pojasnjujejo in dodajajo: "Kljub temu da imajo potniki na ladji pestro ponudbo hrane, je med njimi veliko takih, ki ob postanku radi okušajo lokalno hrano in proizvode, ali v okviru degustacij ali v lastni režiji, kar nekaj pa je takih, ki ob vrnitvi na ladjo dobrote (vino, suhomesnate izdelke, sladice) odnesejo s seboj." 

"Kljub temu da imajo potniki na ladji pestro ponudbo hrane, je med njimi veliko takih, ki ob postanku radi okušajo lokalno hrano in proizvode, ali v okviru degustacij ali v lastni režiji, kar nekaj pa je takih, ki ob vrnitvi na ladjo dobrote (vino, suhomesnate izdelke, sladice) odnesejo s seboj." 
"Kljub temu da imajo potniki na ladji pestro ponudbo hrane, je med njimi veliko takih, ki ob postanku radi okušajo lokalno hrano in proizvode, ali v okviru degustacij ali v lastni režiji, kar nekaj pa je takih, ki ob vrnitvi na ladjo dobrote (vino, suhomesnate izdelke, sladice) odnesejo s seboj."  FOTO: Luka Koper

Kakšen vpliv na okolje imajo potniške ladje?

Na vprašanje, kaj povečan obisk potniških ladij za Slovenijo pomeni z okoljskega vidika, v turistični organizaciji Koper odgovarjajo, da predpostavka, da so potniške ladje oz. potniki tisti, ki z odlaganjem odpadkov onesnažujejo mesto, ne more držati: "Gre namreč za ljudi, ki so vajeni potovanj in se zavedajo, da lahko tudi sami veliko prispevajo k redu in čistoči mesta, v katerem bivajo. Mnogi med njimi so nad Koprom oz. Slovenijo navdušeni predvsem zaradi urejenosti, čistoče ulic in trgov ter prijaznostjo ljudi. Prav tako se glede obiska turistov Koper nikakor ne more primerjati z Benetkami ali Dubrovnikom, kjer zaradi prevelike gneče že razmišljajo o zmanjšanju števila prihodov potniških ladij. Analize so pokazale, da lahko Koper brez težav sprejme do 200 tisoč potnikov na leto, seveda ob predpostavki, da se določen odstotek gostov odloči za izlete zunaj mesta. Ob tem naj povemo še to, da so prihodi ladij enakomerno razporejeni čez vse leto, večinoma v Koper pripluje po ena ladja naenkrat, le redko se zgodi, da v enem dnevu gostimo dve ladji. Prav tako se ne dogaja, da bi vsi potniki naenkrat prišli v mesto, ampak se razdelijo glede na izlete, degustacije in druge turistične produkte, ki so na voljo."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mm007
08. 09. 2019 11.15
-2
Križarke za samo plovbo uporabljajo avionski motor.Ja prav ste prebrali avionski motor enega po navadi in ravno toliko tudi onesnažujejo,in nanj je vezano vse,pogon elektrika itd.Vsi ostali motorji so samo backup le temu,v primeru okvar.Saj hočte priti na koncu na kopno ane???Agregati za proizvodnjo elektrike pa so v pogonu le če pristanišča ne ponudijo svojega vira el. Da o predelavi vseh odpadkov na križarki ne govorim .Še drek in voda se filtrira in voda ponovno uporabi pri splakovanju.Tako da ljudje ne komentirajte stvari o katerih ne veste nič.Sam sem to večkrat videl iz prve roke.Torej križarka 3000 ljudi 1letalo pa 100 ljudi kaj je zdej bolj eko?
Marjan Najram
21. 12. 2019 15.30
Rafael Kramar
29. 08. 2019 16.19
+4
Ne bi bil rad pameten, še manj pa siten, ampak BRT bruto registrska tona je enota za volumen, ne težo.
JosipBrozDrugi
30. 08. 2019 09.56
+1
Rafael Kramar
02. 09. 2019 20.21
+3
Klotilda H
29. 08. 2019 15.26
+4
ČEZ DESETLETJE ALI DVE NIHČE NE BO VEDEL ZA BENETKE, CEL SVET PA BO POZNAL KOPER!!!
Rafael Kramar
29. 08. 2019 16.32
+3
picijulka1
29. 08. 2019 13.55
+7
Predvsem se morajo Primorci odločiti o tem, kako čist zrak želijo dihati, kako čisto morje želijo in kaj jim pomeni zaslužek od obiskov plavajočih mest.
muceli
21. 12. 2019 09.56
+1
Lahko komentiram, ker poznam problematiko. Ena križarka s sodobnimi motorji in reciklirnim ustrojem za odpadke je relativno majhen onesnaževalec (odplake, hrup ...) v primerjavi nekaterim ladjam, ki so v luki koper. Ladje za prevoz živine so velik "proizvajalec" fekalnih odpadkov in hrupa, tudi druge starejše ladje veliko "pripomorejo" k zvočni in izpušni kulisi kopra in okolice. Veliko bolj kot križarke.
Bonsoir
29. 08. 2019 10.38
+14
Vplutje in sam privez za ladje večje od 100.000 BRT prinese luški kapetaniji čez 28.000 Evrov samo na dan. Poglejte si cenik na netu. Sicer pa se ta denar potem porazgubi po šiviljinem ministrstvu, tako da haska ravno ni ...
Djangoman
29. 08. 2019 10.26
+1
Glede na to da je govora da ne smejo vpluti v Benetke, domnevam da sje KP samo zatočišče in turiste potem z busi zvozijo v Benetke, tako da ima slovenski turizem od njih full koristi
Halisa
29. 08. 2019 10.25
+5
Kot nekdo, ki pride v ostarijo samo na wc . Kaksen bo Koper cez nekaj let, nihce ne vprasa.
picijulka1
29. 08. 2019 09.45
+19
Potniške križarke v severnem Jadranu bolj onesnažijo okolje kot vsi avtomobili v širši regiji severnega Jadrana - severna Italija, Slovenija, Hrvaška ... Toliko o skrbi držav o zmanjševanju toplogrednih plinov in ostali nesnagi, ki prihaja iz plavajočih mest.
JosipBrozDrugi
30. 08. 2019 13.27
+2
Glede toplogrednih plinov imaš (morda) prav. Ostale nesnage pa ni.
picijulka1
10. 09. 2019 11.50
-2
2000 potnikov pridela 200 m3 odpadnih vod na dan. Ko so pa v mednarosnih vodah pa še tone odpadne embalaže ki konča v morju.
RipeApple
29. 08. 2019 09.37
+15
Tistim, ki boste jedli iz nasvinjanega morja - dober tek. Tistim, ki dihate tamkajšnji zrak - moje sožalje. Kot piše Forbes: Po vrhu onesnaženja, ki ga povzročijo z izpušnimi plini, so ujeli križarke tudi pri metanju smeti, goriva in kanalizacijjskih odplak v morje. Prejšnje leto (2018) je nemška naravovarstvena organizacija NABU spremljala 77 križark in ugotovila, da so vse razen ene uporabljale kot gorivo strupeno olje, ki velja za "najbolj umazano gorivo vseh goriv". Ocenjuje se, da zaradi ladijskega onesnaženja letno prezgodaj umre 50.000 Evropejcev. -->To ni turizem, to je 100 milijardna industrija za ceno tisočih življenj. Mogoče bo kaj zaleglo, ko bodo tudi kazni za onesnaženje milijardne. Med tem pa se še naprej spodbuja letalske in ladijske prevoze ...
fairplayy
29. 08. 2019 11.48
+7
Apostol1
29. 08. 2019 09.02
+17
Eno tako plavajoče mesto spusti več svinjarije v zrak kot pa ves Koper na štirih kolesih . Drugače rečeno plavajoča nesnaga , zato pa Benetke in Dubrovnik omejujeta vplutje teh plavajočih nesnag v pristanišča.
fairplayy
29. 08. 2019 11.49
+8
mi pa jih vabimo, ker gledamo na žep ne na ceno žrtev
CIGU MIGU
29. 08. 2019 08.25
+3
za začetek bi jih lahko peljali na markovec,da si ogledajo robidno okolje in neurejenost okolja ,tako da videz in blišč sta le v mestnem jedru,,vse ostalo je njiva.....srećno
fairplayy
29. 08. 2019 08.25
+15
Te križarke kurijo mazut in odpadna olja so večji onesnaževalci od teš in vseh avtomobilov saj nimajo filtrov v Španskem pristanišču so namerili 40x prekoračite PM delcov čez dovoljene meje, ko je ladja zasidrana, kljub temu obratuje saj potrebuje električno napajanje. V mestu ob pristanišču je pojavnost raka in respiratornih težav močno nad povprečjem v državi. Da ne omenjam še ostalih odplak direktno v morje. Fajn se nadihajte in nakopajte Koprčani.
anakondabox
29. 08. 2019 08.15
+13
So pa 'ckruserji' našli pristanišče v Kopru, če jim ravno Benetke ne dovolijo. Če tam ne morejo 'svinjati', bodo pa pri nas. #toleranca.
Klotilda H
29. 08. 2019 07.58
+4
ČEZ DESETLETJE ALI DVE NIHČE NE BO VEDEL ZA BENETKE, CEL SVET PA BO POZNAL KOPER!!!
Stauffenberg
29. 08. 2019 08.14
+0
ra?kaa
29. 08. 2019 07.41
+22
Pa še vsem v vednost, podjetje Carnival Corporation je pred kratkim dobil milijonsko kazen zaradi metanja odpadnih voda in plastičnih odpadkov kar v vodo. Dobili so tudi kazen ker so s križark odmetavali ostanke olja.
RipeApple
29. 08. 2019 09.13
+6
Dol jim visi, ker zaslužijo 19 milijard letno, plačajo pa nekaj deset milijonov kazni. Treba jim je prepovedat vstop kamorkoli gredo in še bolj pomembno, bojkotirat njihove programe. Kdor hodi na križarke sodeluje pri tem. To je treba na glas povedat.
Stauffenberg
29. 08. 2019 07.17
+10
Še enkrat. Ne bodi jih treba. Nikjer.
deratizacija
29. 08. 2019 07.12
+8
Nekje morajo odložiti odpadke!
markaurel
29. 08. 2019 07.56
+15
res je, da morajo nekje odložiti odpadke, samo ne v morje. naj jih odpeljejo na obalo v deponije za smeti, vendat je to treba plačati !!!!!!!!!!!!!!!!!!
fairplayy
28. 08. 2019 21.31
+7
Lepo a je kdo meril pm delce ko je ladja zasidrana cez 2000 na enoto zraka dovoljeno pa 50 res same koristi ce bi ves njihov denar sel za zdravlje ne raka in pljucnih bolezni ki jim bo to botrovalo ne bi odtehatalo gledate ozko ozko!!!
MahatmaGandhi
28. 08. 2019 20.55
+20
Govorim iz lastnih izkušenj, saj sem bil večkrat na križarjenju. Nikoli nismo ob izkrcanjih šli na pijačo ali kaj pojest, saj smo bili vsi močno preobjedeni.... pa mi denar ni problem..... Lokalne znamenitosti, še posebej Postojnska jama pa zagotovo pridobijo goste
brezcasni
28. 08. 2019 20.48
+39
boljš te ladje s turisti ki vedo ,zapravijo in gredo kot pa avtobusi iz Kosova ki jih samo dovažajo-brez prebite pare,brez kulture,znanja in brez občutka za karkoli .....