Gospodarstvo

Zapisal, da ima 3,3 milijona gotovine, nato naj bi dokument ukradel: Rotnik krivde ni priznal

Celje, 06. 07. 2018 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA / Ti.Š.
Komentarji
140

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik na predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču ni priznal krivde glede preprečitve dokazovanja in tatvine dokumenta, v katerem je finančni upravi prijavil, s koliko gotovine razpolaga. Kot je povedal, ni odtujil nobenega dokumenta s finančne uprave.

Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik se zagovarja na sodišču.
Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik se zagovarja na sodišču. FOTO: POP TV

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik, ki je že več let v središču preiskav domnevnih nepravilnosti pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), se mora zagovarjati na celjskem okrožnem sodišču. Obtožnica ga bremeni preprečitve dokazovanja in tatvine dokumenta, v katerem je prijavil, s koliko gotovine razpolaga.

Za 3,9 milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora

Po izračunih Fursa je imel Rotnik za 3,9 milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora, zato so mu odmerili 1,6 milijona evrov davka. Rotnik je na vprašanje, zakaj je potem prejšnji teden plačal davek, odgovoril, da ni želel biti nič dolžan državi.

Rotnik naj bi po tistem, ko je prijavil svoje premoženje in zapisal, da ima v bančnem sefu 3,3 milijona evrov gotovine, dokument o tem odtujil iz davčnega spisa.

Rotnikov zagovornik Mitja Jelenič Novak pa je sodišču predložil dokazne predloge. Strinjal se je z branjem izpovedi vseh zaslišanih prič med preiskavo, kar je predlagalo tožilstvo. Poleg tega je predlagal, naj se zasliši tudi Rotnikova nekdanja odvetnica Varja Holec in da se prebere poročilo o izrednem nadzoru na Fursu, ki naj bi Rotnikov spis vodila neurejeno.

Zagovornik je prav tako predlagal, da sodišče pridobi celoten davčni spis, iz katerega izhaja kronologija vseh dogajanj. Dejal je tudi, da je davčni inšpektor dokument o prijavljeni gotovini pogrešal še pred 7. novembrom 2013, ko je opravil pogovor z Rotnikom.

"Gre za obsežen davčni spis, ki vsebuje štiri fascikle dokumentov. Obstaja pa možnost, da je bil dokument založen," je še dejal Jelenič Novak.

Tožilka Renata Vodnjov dokaznim predlogom ni nasprotovala. Povedala je, da imajo dovolj dokazov za tožbo in obsodbo Rotnika, kakšno kazen bo zanj predlagala, pa se bo odločila v nadaljevanju sojenja.

Na predobravnavnem naroku se je Uroš Rotnik izrekel o krivdi. V primeru priznanja krivde in dogovora s tožilstvom bi se sojenje zanj končalo, a krivde ni priznal, sojenje pa se bo tako nadaljevalo z glavno obravnavo.
Na predobravnavnem naroku se je Uroš Rotnik izrekel o krivdi. V primeru priznanja krivde in dogovora s tožilstvom bi se sojenje zanj končalo, a krivde ni priznal, sojenje pa se bo tako nadaljevalo z glavno obravnavo. FOTO: POP TV

Davčni pregled in izginula dokumentacija

Rotnik naj bi domnevno krajo dokumenta na Fursu storil v letu 2013. Davčni pregled pri njem je stekel konec leta 2012, inšpektorji pa so pregledali njegovo poslovanje med 1. januarjem 2007 in 31. decembrom 2011.

Rotnik naj bi po tistem, ko je prijavil svoje premoženje in zapisal, da ima v bančnem sefu 3,3 milijona evrov gotovine, dokument o tem odtujil iz davčnega spisa. S tem naj bi poskušal preslepiti inšpektorje pri odmeri davkov, pozneje pa naj bi oviral dokazovanje domnevno nezakonito pridobljenega premoženja, kar sam zanika.

Proti Rotniku je vloženih že več obtožnic, prva pa je pravnomočna postala obtožnica v zadevi, ki sicer ni neposredno povezana s financiranjem Teša 6, temveč se nanaša na domnevno krajo dokumenta na Finančni upravi RS (Furs) v letu 2013.

Tožilstvo je januarja 2016 vložilo zahtevo za preiskavo, sodišče jo je uvedlo oktobra istega leta, tožilstvo pa je februarja lani vložilo obtožnico proti Rotniku. Tožilstvo je sicer v tem primeru odstopilo od pregona ene osebe, neuradno Rotnikove omenjene odvetnice Varje Holec.

Meni, da so iskali grešnega kozla

Rotnik sicer meni, da so iskali grešnega kozla za manjkajoče tri milijone evrov, ki so jih kriminalisti iskali v Tešu. Po njegovi oceni sta akcijo sinhrono sprožili policija in finančna uprava; svojo prvo davčno odločbo naj bi namreč prejel ravno v času pripora.

Rotnik je pred leti dejal, da mu denarja ne morejo pobrati, saj da ga nima. Zadeva se je preselila na sodišče in lani spomladi je upravno sodišče potrdilo ugotovitve Fursa ter mu odredilo plačilo zahtevanega zneska. V tistem času je bil direktor Komunalnega podjetja Velenje in zaradi sodbe upravnega sodišča so ga razrešili s položaja. Letos je Rotnik odmerjeni davek tudi poplačal.

Je Rotnik eden od skritih solastnikov Rudisa?

Rotnik je sicer že več let v središču preiskav domnevnih nepravilnosti pri gradnji Teša 6. Najnovejša zgodba se dotika kriminalističnih preiskav s konca junija. Portal Siol tako piše, da so kriminalisti preiskovali večletne sume, da je Rotnik eden od skritih solastnikov trboveljskega inženirskega podjetja Rudis, najpomembnejšega domačega dobavitelja pri projektu Teš 6.

Kriminalisti so po navedbah policije opravili osem hišnih preiskav pri treh osebah in treh podjetjih. Preiskavo vodijo zoper pet osumljencev. Po informacijah portala so to Rotnik, prav tako nekdanji direktor Teša Peter Dermol, član SD, še en nekdanji direktor Teša Franc Rosec, ki je zdaj tudi poslanec SDS, dolgoletni direktor Rudisa Andrej Gorjup in vodja financ v trboveljskem podjetju Igor Medved.

Lastninjenje Rudisa je po pojasnilih Siola ena zadnjih preostalih nepojasnjenih skrivnosti zgodbe o Tešu 6. Gre za podjetje, ki je pri gradnji Teš 6 sodelovalo pri dveh poslih, skupaj vrednih več kot 110 milijonov evrov: napravi za razgradnjo žveplenih plinov, ki jo je izdelalo z velenjskim Esotechom in nemškim podjetjem Engineering Doberšek, in dobavi hladilnega sistema.

Oba posla je Rudis dobil v času, ko je Teš vodil Rotnik. Prav v času, ko je posel s Tešem Rudisu omogočil rekordne prihodke, pa je podjetje dobilo tudi novega lastnika. Propadajoča gradbena družba Primorje ga je takrat prodala družbi MSIN Naložbe, a to naj bi bilo le posrednik, saj je uradni lastnik postalo švicarsko podjetje Cottagon.

Kriminalisti sumijo, da je denar za lastninjenje Rudisa prišel iz Slovenije, po informacijah Siola pa naj bi preverjali, ali so se za švicarskim podjetjem skrivali tudi slovenski solastniki. Dokaze za to naj bi našli v podatkih o nekaterih finančnih transakcijah, ki naj bi jih pridobili iz tujine.

Obsežne preiskave v Tešu

Rotnik je Teš vodil od aprila 2003 do novembra 2010, v času, ko je prišlo do odločitve o gradnji 600-megavatne elektrarne, ki se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpela na 1,428 milijarde evrov. Prav zaradi vodenja Teša pa se je znašel pod plazom očitkov o nepravilnostih.

Gre sicer za manjši del preiskav nepravilnosti v Tešu. Leta 2014 je tožilstvo na celjsko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo 10 fizičnih in dveh pravnih oseb zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Rotnika so skupaj z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdanom Pušnikom 5. novembra 2014 v okviru obsežnih hišnih preiskav privedli pred preiskovalno sodnico celjskega okrožnega sodišča, ki je zanj odredila pripor.

Iz pripora je Rotnik odšel 24. decembra 2014, ko je vrhovno sodišče ugotovilo, da je bil sklep o odreditvi pripora nezakonit. Rotnik je bil takrat osumljen pranja denarja, ker naj bi denar iz kaznivih dejanj skušal legalizirati tako, da naj bi se s Pušnikom dogovoril za lažno posojilno pogodbo.

Poleg tega - kot navaja specializirano državno tožilstvo - preiskujejo tri sklope očitkov, in sicer je podan utemeljen sum kaznivih dejanj glede dobave glavne tehnološke opreme za šesti blok (oškodovanje v višini 250 milijonov evrov), glede rekonstrukcije kotla na petem bloku (360.000 evrov oškodovanja) in glede nabave merilno analitičnega sistema za generatorja na četrtem in petem bloku (280.000 evrov oškodovanja). Vsa preiskovana dejanja so bila storjena na škodo Teša.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Miro Majcen

Preplačan šesti blok

Preiskava Teš 6 je po poročanju naše dnevnoinformativne oddaje 24UR pokazala, da je bila investicija preplačana za pol milijarde evrov. Rotnik sicer priznava, da smo šesti blok Teša preplačali, vendar za to krivi svoje naslednike. Na zaslišanju pred preiskovalno parlamentarno komisijo je zatrdil, da je bil projekt voden transparentno in gospodarno, z vsemi podrobnostmi glede šestega bloka pa da so bili seznanjeni vsi predpostavljeni.

Vendar pa policija neuradno potrjuje, da so vodilni v termoelektrarni zgradili prevelik blok glede na zaloge premoga v velenjskem premogovniku. Iz pregledanih elektronskih sporočil pa naj bi izhajalo tudi, da so zavajali s podatki, da se ni dalo zgraditi manjšega in cenejšega bloka ter ves čas prirejali podatke. Podatki iz Švice naj bi potrdili sume, da je Alstom za podkupnine v Sloveniji namenil tri milijone evrov, najmanj 870.000 evrov nezakonitih provizij naj bi po ugotovitvah preiskovalcev dobil tudi nekdanji direktor Teša.

Dolgotrajne preiskave nepravilnosti v Tešu

Od podpisa pogodbe z Alstomom je minilo deset let, hišne preiskave so izvedli pred šestimi leti, junija 2012 je policija podala ovadbe. Naslednji mesec je tožilstvo zahtevalo uvedbo preiskave, šele dobri dve leti pozneje, februarja 2017, pa jo je celjsko okrožno sodišče tudi uvedlo. Predsednik višjega sodišča v Celju Branko Aubreht je zato spomladi po zahtevi pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča odredil pregled dela na sodišču zaradi dolgotrajnosti postopkov.

Kot je pojasnil predsednik Okrožnega sodišča v Celju Matevž Žugelj, gre za eno najobsežnejših zadev, ki so jih dobili v obravnavo. "Za hrambo spisa s prilogami smo morali nameniti celoten pisarniški prostor. Trenutno obsega 59.121 listinskih številk. Od tega je 27.721 strani spisa, prilog A 30.607, prilog B 643 in prilog C 150; skupaj gre za 151 fasciklov. Poleg tega je policija štiri leta po podani ovadbi marca 2018 vložila zelo obsežno dopolnitev kazenske ovadbe v 35 kartonskih škatlah," je pojasnil Žugelj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OsamljeniJezdec
08. 07. 2018 09.52
A ni tko da pr vsaki Lopoviji mora bit zravn balkanska posla al pa kkšn yugović!? Al pa da so samo desno oz levo - sučni? ja ja barva denarja ne pozna meja... Kdaj se bo že 1x poračunalo z to Lopovijo!? Že otroci v vrtcu se pogovarjajo o TEŠ6...
fenikss
08. 07. 2018 08.24
In kako prideš na furs vzameš dokument iz fascikla in odideš?
SIKATOR 1
07. 07. 2018 22.18
+8
Mislim,da je cas,da drzava ustanovi enoto in zacne pospravljat take modele kot je on in njemu podobne in zaplenit premozenje njemu in celi njegovi druzini.Ce pa pobegne v tujino je treba pa za njim poslat ljudi,da ga tajno pospravijo.
korintos23
07. 07. 2018 22.04
-1
Rotnik ne obupaj, SDS je s tabo.
Uporabnik113089
07. 07. 2018 20.28
+10
Država ki ima takšno davkarijo ni vredna da jo sonce obsveti! Vojska debeloritih magistric ekonomije le hodi v službo in nič ne dela. Vsako leto ostane nepobranih za milijardo in pol evrov davka. O sodniji pa najraje ne bi. Ali pa: gnojna jama nesposobnežev, ki se skrivajo za dosmrtnimi mandati.
BUONcaffee
07. 07. 2018 19.29
+2
Upam, da bo en dan konec z krajami.
JanezNovakJohn
07. 07. 2018 18.54
+11
ZA NAS VEČ IZBIRE DRUGE NI. NA GRUNTIH ŽE DAVNO NAM BANKE SEDIJO, OBRESTI IN DAVKI NAM PIJEJO KRI; OD ŽULJEV SE NAŠIH PIJAVKE REDIJO, ZAMAN KMET ZNOJI SE IN TRPI. O ČUJTE NAS, MI SMO PRODANI; OJ, KMET, SPAMETUJ SE, SPREGLEJ; ZDAJ PLUG NAJ POČIVA, LE VKUP VSI TLAČANI, NABRUSIMO KOSE, HAJD NAPREJ! NEKJE JE DEŽELA, KJER VLADA SVOBODA KJER SREČEN JE KMEČKI IN DELAVSKI ROD, TAM KMETA NE GULI NOBENA GOSPODA, KDOR DELA, TA UŽIVA TRUDA PLOD. MI BRATJE SMO VAŠI PO RODU, SLOVENCI, LE URNO NA PLAN! NAŠ ČAS JE NAPOČIL, DANI SE NA VZHODU, IN ŽETEV JE ZRELA, KOSE V DLAN.
JanezNovakJohn
07. 07. 2018 18.42
+3
Slovenija nima nobenega otoka. Lahko ga bi kupila ali najela. Naj bo zelo daleč in naj bo čisto gol in skalnat.
JanezNovakJohn
07. 07. 2018 18.48
+2
in tja bi poslali take kot so Jelinčič, Rotnik..... Koga še? Malo že pozabljamo ker se mi staramo in primeri redno zastarajo. Tonin pa bleje namesto da bi razrešil cvetke iz političnih vrst, kot so Vajgel.... Brez veze, NABRUSIMO KOSE!
JanezNovakJohn
07. 07. 2018 18.50
+1
TAKOJ !!!!! da spet nepozabimo in da ne zastara.
Kollerik
07. 07. 2018 21.59
+2
Raščana...on je še 10 x večji škodljivc kot Rotnik...
JanezNovakJohn
07. 07. 2018 18.35
+5
Brez veze. Najbolje ukinit sodišča, ali pa zaposlit tuje sodnike. Rotniku se ne bo skrivil niti las na glavi. Denar dela denar in delavec bo delavec ostal s 500 € na mesec.
Salamandros
07. 07. 2018 16.56
+15
Furs pomaga pri ropanju državljanov hahahaha samo v Sloveniji :D
murate
07. 07. 2018 18.06
+8
tile z fursa so totalne bu d@le in težke barabe-nekje so najdli ,da jim dolgujem na 5 kontih 16€ ,od tega na enem kontu 4-štiri cente in zagrožena izvržba in ko pogledaš SISBON je že označeno da sem neredni plačnik,da bi v naslednjih dveh letih sanjal o kakšnem krediti ali kaj podobnem je iluzija,saj vsi v sloveniji vedo da sem bil dolžan ,nikjer pa ne piše,da je šlo za 16€
ivan.z Doba
07. 07. 2018 14.39
+33
Ukradeš tri milijone €, plačaš državi "davek" v višini 1,5 mio€ in legalno zadržiš preostanek nezakonito pridobljenega premoženja neznanega izvora. Ne da smo lopovska država, za nas so italijanski in mehiški mafijci amaterji! Bemti pravosodje!
BUONcaffee
07. 07. 2018 15.26
+20
Davčna pokasirala, od kje mu premoženje pa jo ni zanimalo. Davkarija pobrala davek od ukradenega denarja. Upam, da bo tudi tam kdo odgovarjal.
boki37
07. 07. 2018 13.14
+13
2012 policija poda ovadbe ... katerga leta smo, aja 2014 ob- tozeni za zapahi, imetje nepoznanega izvora zasezeno , primer zakljucen, obtozeni pa morajo poravnati stroske postopka.
vinogradnik33
07. 07. 2018 12.55
+4
Tudi v nekem drugem primeru je prišlo do odtujevanja dokazov s strani zagovornika , pa epilog , vse v imenu države ali ljudstva eni so nedotakljivi !
Transformerji
07. 07. 2018 12.53
+8
Grem za pričo: to o gotovini v sefu sem prebral tudi jaz, pred več leti!
BUONcaffee
07. 07. 2018 12.35
+12
Slovenija ima edino rešitev da se reši gospodarskega kriminala po vzoru Kitajske, sicer se bo to nadaljevalo v nedogled. Žal opažam, da se drugi tir niti za prav ni začel pa je vse pripravljeno za nov kriminal.
BUONcaffee
07. 07. 2018 12.38
+12
Je pa bolj mila oblika ta, da se lopove zapre v zapor dokler ne vrnejo vsega denarja. Pa lahko gnijejo 100 let v njih. Verjamem, da bi denar hitro prišel nazaj.
mita1
07. 07. 2018 12.02
+19
Za take imajo Kitajci prava zdravila. Primejo v trenutku.
BUONcaffee
07. 07. 2018 12.35
+10
Mich Diam
07. 07. 2018 11.25
+10
kaj pa če je tale gospod predviden za dedka mraza, Miklavža!
resslovenka
07. 07. 2018 11.03
+32
Vzpostavite črno listo teh oseb. Nikoli več na pozicije, kjer je v igri denar davkoplačevalcev. Javno objavite. Presenečeni boste nad eminentnimi imeni. Vse se vrti v enem krogu.
resslovenka
07. 07. 2018 10.58
+31
Odkrito? Na bruhanje mi grejo tele slovenske ravbarske storije. Toliko je okradena ta država. In si še upajo trditi, da je minimalna plača dovolj za preživetje? Fuj in fej!
S56EM
07. 07. 2018 09.25
+38
Takim direktorjem bi morali vzeti državljanstvo in jih izgnati iz Slovenije, ker delajo škodo državi in njenim prebivalcem.