Gospodarstvo

Kako (zelo) Ryanairova zagrebška baza ogroža nacionalnega prevoznika, morda tudi Brnik?

Zagreb, 29. 07. 2021 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
120

Ryanair, ki je nedavno odprl novo bazo v Zagrebu, je objavil, da je "precej pripravljen", da bi začel opravljati tudi notranje hrvaške polete. Vse domače povezave so trenutno subvencionirane, irska nizkocenovna letalska družba pa pravi, da bi to lahko počela tudi brez denarne pomoči. Prihod Ryanaira je sicer povzročil še večji pritisk na nacionalnega prevoznika Croatia Airlines, na ljubljanskem letališču pa zagrebške baze očitno ne dojemajo kot grožnjo in še vedno računajo tudi na hrvaške potnike.

Zagrebško letališče je bilo do prihoda irske družbe na dnu lestvice letališč glede na delež nizkocenovnih prevoznikov v celotnem prometu, francoski koncesionarji pa so se za spremembo odločili predvsem zaradi krize, ki jo je v letalskem prometu povzročila pandemija.
Zagrebško letališče je bilo do prihoda irske družbe na dnu lestvice letališč glede na delež nizkocenovnih prevoznikov v celotnem prometu, francoski koncesionarji pa so se za spremembo odločili predvsem zaradi krize, ki jo je v letalskem prometu povzročila pandemija. FOTO: Shutterstock

Shema financiranja gospodarske javne službe omogoča dostop do evropskih fondov za tiste povezave, ki so sicer nedobičkonosne, a se dojemajo kot ključne za gospodarski razvoj regije, kamor letijo. Obstoječe štiriletne pogodbe so trenutno v rokah hrvaške nacionalne letalske družbe Croatia Airlines in zasebnega prevoznika Trade Air, ki sta zmagala na razpisu za vzpostavitev desetih povezav znotraj Hrvaške. Omenjene pogodbe so sicer potekle že marca lani, vendar zaradi pandemije covida-19 hrvaška vlada ni začela postopkov za novi javni razpis, ampak je veljavnost obstoječih pogodb preprosto podaljšala, piše Travel Advisor. Kot dodajajo, naj bi bil nov razpis sicer objavljen še letos.  

"Zdi se bizarno, da morate plačati letalski družbi, da leti gor in dol po Hrvaški, ko pa je Dubrovnik tako lepo mesto za obisk. Mi ne bi imeli težav s tem, da bi leteli tudi brez subvencij," je razmere komentiral izvršni direktor Ryanaira. "Zakaj bi davkoplačevalec za Dubrovnik plačal 300 evrov med poletjem, če bi lahko komercialni prevozniki to storili brez subvencij," razmišlja Eddie Wilson, ki dodaja, da so tako storili tudi na Irskem. Sam je sicer prepričan, da so subvencije zgolj način usmerjanja denarja k letalskim družbam.

Ryanair pravi, da ne potrebuje subvencij za povezovanje hrvaških mest med seboj.
Ryanair pravi, da ne potrebuje subvencij za povezovanje hrvaških mest med seboj. FOTO: AP

Milijonske subvencije

Trenutne pogodbe pokrivajo povezave nacionalnega prevoznika od Zagreba do Dubrovnika, Splita, Zadra, Pulja in Brača, prav tako pa tudi Trade Airove od Osijeka do Dubrovnika, Splita, Pulja, Zagreba in Reke. Croatia Airlines letno dobi 10,3 milijona evrov nadomestila za domače storitve. 

Največji del se namenja za povezave med Zagrebom, Puljem in Zadrom, kjer se letalski družbi plača okoli 177 evrov za vsakega prepeljanega potnika. Vrednost Trade Airove pogodbe pa znaša 2,6 milijona evrov, večina pa gre za povezavo Osijek–Zagreb, kjer se prevozniku daje okoli 599 evrov na potnika, številke niza omenjeni portal.

Ryanairova zagrebška baza kot velik udarec

Hrvaški nacionalni letalski prevoznik se je sicer znašel pod hudim pritiskom prav zaradi odprtja Ryanairove baze v Zagrebu. Svojo novo bazo je Ryanair odprl že 23. julija, kar je dva meseca prej, kot so Irci napovedovali marca. Načrtujejo, da se bo zagrebška baza z decembrom razširila v pomembno vozlišče, saj bodo takrat s tremi letali omogočali povezavo s kar 24 destinacijami. 

To bodo Bruselj (Belgija), Sofija (Bolgarija), Paphos (Ciper), Pariz (Francija), Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Karlsruhe in Memmingen (Nemčija), Solun (Grčija), Dublin (Irska), Milano, Neapelj in Rim (Italija), Malta, Podgorica (Črna gora), Eindhoven (Nizozemska), Oslo (Norveška), Malaga (Španija), Göteborg in Malmö (Švedska), Basel (Švica) ter London in Manchester (Velika Britanija).  

Ryanair je na hrvaškem letalskem trgu od leta 2006 in je že večkrat izkazal interes, da bi vzpostavil redne letalske linije z Zagrebom, a je uprava zagrebškega letališča dolgo časa zavračala nizkocenovne letalske prevoznike. Do dogovora je prišlo potem, ko je uprava letalskim družbam decembra lani ponudila možnost dodatnih popustov pri nadomestilih za potniške storitve glede na krepitev prometa v določenem obdobju.

Med poletno sezono bo Ryanair z evropskimi mesti povezoval tudi hrvaške obmorske destinacije, kot so Zadar, Split, Pulj in Dubrovnik.
Med poletno sezono bo Ryanair z evropskimi mesti povezoval tudi hrvaške obmorske destinacije, kot so Zadar, Split, Pulj in Dubrovnik. FOTO: Shutterstock

Croatia Airlines v zraku ostala s pomočjo obsežne državne pomoči

Croatia Airlines pa se medtem trudi priti do več virov prihodka. Med drugim so pred dnevi nemškemu čarterskemu prevozniku v najem čez poletje oddali svoj airbus A319, poroča portal Ex-Yu Aviation, prav tako pa so najeli ameriško svetovalno družbo s sedežem v Bostonu, ki jim bo pomagala pripraviti strategijo okrevanja po pandemiji in prepoznavanja novih poslovnih priložnosti.  

Lansko leto so sicer sklenili s 358,2 milijona kun (47,7 milijona evrov) izgube. S tem so močno poglobili izgubo iz leta 2019, ki je znašala 79,4 milijona kun (10,5 milijona evrov), je objavila družba, ki je v zraku ostala s pomočjo obsežne državne pomoči, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA). 

Hrvaški prometni minister Oleg Butković je sicer prejšnji teden zatrdil, da država ne bo dvignila rok od nacionalnega prevoznika, ki ga je seveda upad letalskega prometa prizadel tudi zaradi pandemije covida-19. "Iščemo najboljše rešitve, kako stabilizirati in ohraniti Croatio Airlines. Usodo delimo z ostalimi letalskimi družbami v Evropi in po svetu, to je tudi priložnost, da to težavo rešimo skupaj na ravni EU," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal ob prihodu na Banske dvore. Že prej je kot eno možnosti navedel, da bi s Croatio Airlines povezali še nekaj letališč, meni pa, da bi rešitev za nacionalnega prevoznika, ki bo zadovoljila tudi Evropsko komisijo, našli jeseni.  

Na Brniku upajo, da se bodo hrvaški potniki še naprej odločali za nizkocenovne povezave easyJeta, Transavie in Wizz Aira z brniškega letališča.
Na Brniku upajo, da se bodo hrvaški potniki še naprej odločali za nizkocenovne povezave easyJeta, Transavie in Wizz Aira z brniškega letališča. FOTO: Miro Majcen

Na Brniku vseeno računajo na hrvaške potnike

Zanimalo nas je tudi, kako pa Ryanairovo zagrebško bazo, ki je zelo dostopna tudi potnikom iz Slovenije, vidijo pri Fraportu, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika – kot grožnjo brniškemu letališču, kot zdravo konkurenco ali morda kaj tretjega. 

"Prihod Ryanaira na zagrebško letališče vidimo predvsem kot dopolnitev ponudbe na tem letališču z nizkocenovnimi leti, ki je je bilo do njegovega prihoda le za vzorec. Pričakujemo sicer, da bodo tudi slovenski potniki uporabljali te povezave, hkrati pa upamo, da bodo tudi hrvaški potniki še naprej koristili nizkocenovne povezave easyJeta, Transavie in Wizz Aira z našega letališča," je za 24ur.com odgovoril vodja letaliških storitev pri Fraportu Slovenija Janez Krašnja.

Ryanair jezijo državne pomoči

Ryanairov izvršni direktor je sicer prepričan, da je v Zagrebu dovolj prostora tako za nizkocenovnega kot za nacionalnega letalskega prevoznika. "Poglejte, kaj se je dogajalo na Irskem, ko smo začenjali ob Aer Lingusu. Vsi so govorili, da bo šlo vse k vragu, da bo Ryanair prevzel vse. Nismo. Smo pa Aer Lingus naredili za bolj konkurenčnega," je Wilson spomnil, kako je Irska postala eno najpomembnejših vozlišč za letalski promet, ki se lahko pohvali z več kot 200 destinacijami samo z dublinskega letališča. Prepričan je, da se bo v prihodnjih petih letih število potnikov močno povečalo tudi na zagrebškem letališču.

Pomoč nacionalnim prevoznikom razburja zasebne letalske družbe.
Pomoč nacionalnim prevoznikom razburja zasebne letalske družbe. FOTO: Shutterstock

Kljub prijateljskemu tonu pa je Ryanair vložil tožbo proti Evropski komisiji, ker je dovolila državno pomoč za Croatio Airlines. "Tožimo po vsej Evropi. Zakaj bi davkoplačevalci dajali več kot 30 milijard evrov v obliki državnih pomoči za to, da bi letalske družbe postajale manjše? Nikogar ne zanimajo ceste, železnice, hoteli in trgovine, toda vlade se zdijo obsedene z letalskimi prevozniki morda zato, ker imajo na njih lastno zastavo? Lahko bi svojo narisali tudi na rep našega letala, to bi vsem prihranilo veliko denarja," je zbodel Wilson. "Državna pomoč ne bo delovala, kar poglejte Alitalio," je s prstom pokazal na italijansko letalsko družbo, ki je že od maja 2017 insolventna in leti le še s pomočjo državnih kreditov.

Državna pomoč je reševala tudi slovensko Adrio Airways, ki je bila do 2016 v državni lasti. Država je želela nato prevozniku s prodajo dati nov zagon, a je družba jeseni 2019 v rokah nemškega lastnika 58 let po ustanovitvi propadla, brez dela pa je ostalo več kot 500 zaposlenih.  

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Davidoff297
30. 07. 2021 14.02
Vsaka letalska družba si gotovo želi, da bi bila čim bolj uspešna. Vse je odvisno od vodilnih in kako so pripravljeni delati za razvoj. Pri Adrii žal ni bilo tako. Ni bilo lepšega kot priti na letalo in so te pozdravili po slovensko. Škoda, da so prepustili Adrio tujcem, čeprav male letalske družbe res težko preživijo...
-YOGI
29. 07. 2021 13.25
+1
Saj to je problem..”kdo je vladal”. Vsak ki postavi taksno vprasanje in ukrepe povezuje z aktualno ali tedanjo politiko, ne razume. Namrec ta”politika” smo mi. To je ta natod! Kaj pa je z njim narobe, pa naj se vsak s sabo, ampsk iskreno pogovori!!
-YOGI
29. 07. 2021 13.19
No ja, nekaj jih je pa tudi drugje kot v Hr.
predator999
29. 07. 2021 13.11
+2
JBG inovativni poslovni modeli.. Socialistični ne morejo več delovat
dante
29. 07. 2021 13.00
-3
Malo še pa bomo imeli leteče avte, letala in letališča gredo na odpad
manolo31
29. 07. 2021 14.40
Now we kar malce pocakal. Sam ne se pozret do takrat.
kadabra
29. 07. 2021 12.37
+6
Let iz Brnika do Berlina z Adrio cca 180€. Let iz Brnika do Berlina z Ryanair cca 30€. S katerim letalom bi torej leteli?
grumf
29. 07. 2021 12.53
omega32
29. 07. 2021 13.10
+1
in pa primerjaš hruške in jabolke, vsak je za svoje ok. Nizkocenovniki so odlični za tiste, ki si lahko prilagajajo svoj urnik, v kolikor je pa bolj pomembno, da si ob nekem času na določenem mestu potem brez tradicionalnega prevoznika ne gre. Mislim, da vsako letališče potrebuje eno in drugo. Če pogledate situacijo v Makedoniji, kjer ima Wizz stacionirana letala, vendar kljub vsemu je njihova povezljivost do ključnih EU mest katastrofalna in morajo zato koristiti lete od drugod.
Dadas
29. 07. 2021 12.33
+0
Kaj pa na to reče hrvaški strokovnjak za letalstvo, ki nam je solil pamet ob propadu Adrie? Male letalske družbe z majhnim zaledjem ne morejo obstati. Leti pod 500km bodo slej ko prej prepovedani ali pa dragi. Kljub vsemu jokanju ob propadu Adrie je bilo to pravilno in prepozno.
omega32
29. 07. 2021 13.14
+7
Povedal je: -letališče bo imelo velik upad prometa (potrjeno) -potniki bodo morali leteti iz drugih držav (potrjeno) -(tudi) na račun slabe povezljivosti bo manj turistov (potrjeno) -odhod dobro šolanega kadra v tujino (piloti) (potrjeno) -velik negativen vpliv na gospodarstvo zaradi zelo slabe povezljivosti (potrjeno)
EEgon
30. 07. 2021 10.31
-1
-omega 32 natrosil si kup laži: -na račun slabe povezljivosti bo manj turistov (ni res) -odhod dobro šolanega kadra v tujino (piloti) (ni problem, ker jih ne potrebujemo) -velik negativen vpliv na gospodarstvo zaradi zelo slabe povezljivosti (še posebej ni res) Od kje črpaš te nebuloze ??? Slovenija ne potrebuje državnega prevoznika, lahko poizkusite s privat če se računica izide. Povezava LJ do sosednjih letališč Celovec/Zagreb/Trst je predobra, da bi bila upravičena letalska družba, ki se je napajala IZKLJUČNO iz domačega prebivalstva !!! Državljani ne živimo več v socializmu in ne bomo častili vaših nepotrebnih igric. Podjetnik ki ne more plačati letalske karte naj potuje z avtom v Hamburgu si v 10h urah.
GOTOVI STE
29. 07. 2021 12.21
+9
Super! Konkurenca je dobrodosla. Da se je bolj splacalo iti z Benetk ali Zagreba kot z Brnika je ....
Nimasmisla
29. 07. 2021 12.07
-1
Pa tudi 100 let.ne bojo odplačati avtoceste in mosta
grumf
29. 07. 2021 12.54
+4
kr neki.. avtoceste bodo odplačane čez 20 let, most pa itak plača EU.
EEgon
30. 07. 2021 10.33
-1
most bodo odplačali v 5ih letih, 80% časti (pozor nepovratna sredstva) EU :)) Kdor zna zna, Janez se zna pa samo jokat.
reaf
29. 07. 2021 11.26
+2
Hrvati so imeli večletno vojno in zastarelo prometno infrastrukturo, pa vseeno nas šišajo na tem področju ... zadnja pridobitev na Hrvaškem je Pelješki most, ogromen projekt, ki ga v SLO enostavno nismo sposobni realizirati niti v 100 letih!!! Nekaj pri nas le ne štima ... žal!
reaf
29. 07. 2021 11.17
+13
Hrvaška prometna infrastruktura je svetlobna leta pred slovensko! Poglejte si samo njihove avto ceste in letališča! Pri nas pa eno samo jamranje in kriminal ...
EEgon
30. 07. 2021 10.34
+2
LJ S obvoznica se na novo cela preplasti po 2 letih ????? Kdo je tukaj nor in krade denar.
Anonymus
29. 07. 2021 11.07
+11
Fraport, zdej dobivate bumerang nazaj v bučo, sami veste zakaj.
Anonymus
29. 07. 2021 11.07
+12
A kako ogroža Brnik? 😂 Brnik bo le še muzej letalstva, ki je nekoč bilo. Trg bo vse uredil, a ne? 😂😂
ponzde
29. 07. 2021 11.04
+3
V evropi se vsi zivijo tako ali drugace od drzavnih pomoci in tisti ki dobijo najvec kopujejo samo tuje proizvode ter dodatno unicujejo slo. gospodarstvo nekdo ki ima pa jurja place pa pod prisilo to financira
omega32
29. 07. 2021 10.56
+11
v letu 2021 ima Slovenija samo 9% prometa, ki ga je imela v letu 2019, ki pa ze tako ni bilo najboljse zaradi tezav Adrie Airways. To je dalec pod povprecjem v EU in regionu. Modra odlocitev nase vlade, da naj trg poskrbi zase...
Sajuz
29. 07. 2021 10.46
-3
spet lažete ko pes...
spiderx2020
29. 07. 2021 10.43
+7
ajaj, to je prosti trg , konkurenca je vedno dobrodošla, da se ne ustvarjajo monopoli, najmoćnejši preživi, pa potniki imajo prednost, ker so potem nižje cene. socialistično usmerjeno izibraževanje (enoumje in indoktrinacija) vam je opralo možgane. vi bi najraje kar prepovedali konkurenco, kot KItajci, nekateri so miselno še vedno v komunizmu
spiderx2020
29. 07. 2021 10.45
+7
kakšna državna pomoć neki, če niso sposobni preživeti, naj propadejo.
omega32
29. 07. 2021 10.49
+7
V kolikor bi Croatia Airlines imela iste cene od Zagrebskega letalisca potem drzavna pomoc niti ne bi bila potrebna. Zakaj se nekomu, ki niti nima vecinskega deleza na letaliscu da toliksne popuste pa niti malo ni logicno.
Uporabnik1921539
29. 07. 2021 10.43
+1
Zagrebsko letalisce je za pol Slovenije izjemno dobro izhodisce.Druge pol hodi pa na Dunaj ali v Ronchi.Griznje Brnik sploh nima.Nic se jim ne bo poznalo,ker nic minis karkoli,je se vedno nic(v tem primeru prometa).
omega32
29. 07. 2021 10.48
+11
Za Slovence niti ni tak problem, vecji problem so tuji gostje, ki zaradi nepovezljivosti niti ne pridejo do nas in se potem raje tudi zadrzijo na Dunaju, Zagrebu, Benetkah,..Ce mislis, da se bodo tuji gostje usedli v goopti in se vozili do nas potem se zelo motis.
EEgon
30. 07. 2021 10.37
-2
Jih ne potrebujemo ker teh backpackerjev je že sedaj preveč. V celem dnevu porabi 10€ za hrano in to je vse. Koristi samo Donerkebabu.
grumf
29. 07. 2021 10.21
-1
Uf, še dobr, da smo se mi znebili "nacionalnega prevoznika", v letu 2021 v našem okolju tak model pač ne more več obstajati.
borec91
29. 07. 2021 10.19
+4
vse subvencije bi blo treba ukint
omega32
29. 07. 2021 10.51
+6
Potem bo kar nekaj ljudi presedlalo iz vlakov/avtobusov nazaj na konje, da bi lahko prisli do sluzbe, saj sta ravno ti dve vrsti prevoza prejemnici najvecjega dela subvencij.
EEgon
30. 07. 2021 10.38
omega32 pa bo presedlal v usnjeno kožo pračloveka, nekateri gredo iz vlaka kr na konja, bravo poba si g.noj že skidal?