Gospodarstvo

Ryanairovi piloti in kabinsko osebje stavkajo, odpovednih 200 letov

Dublin, 28. 09. 2018 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ryanairovi piloti in kabinsko osebje  v Nemčiji, Španiji, na Portugalskem, v Italiji, na Nizozemskem in v Belgiji znova stavkajo. Irski nizkocenovec je odpovedal 200 letov, prizadetih naj bi bilo več deset tisoč potnikov. Potekali bodo tudi protestni shodi.

Tako piloti kot kabinsko osebje od Ryanaira zahtevajo povišanje plač in izboljšanje pogojev dela. Več sindikatov bo ob stavkah pripravilo tudi protestne shode delavcev. Ryanair pa je stavko označil za nepotrebno in dodal, da bo večina zaposlenih delala.

Letalski prevoznik sicer ni objavil seznama odpovedanih letov. Prizadete potnike namesto tega o stavki in njihovih možnostih obvešča individualno.

Ryanair je največji evropski nizkocenovni prevoznik. Povezuje več kot 215 letališč v 37 državah in zaposluje okoli 14.500 ljudi. V poslovnem letu 2017/18 je podjetje vknjižilo 7,15 milijarde evrov prihodkov in ustvarilo 1,45 milijarde evrov dobička.

Ogromno letov je bilo zaradi stavke odpovednih že v avgustu.
Ogromno letov je bilo zaradi stavke odpovednih že v avgustu. FOTO: AP

Že v poletnih mesecih se je podjetje soočalo z množičnimi stavkami zaposlenih v več državah. Delavci zahtevajo pravice v skladu z nacionalnimi zakonodajami svojih domačih držav. Tokratna stavka je druga usklajena panevropska. Belgijski sindikat CNE je sicer podjetje obtožil, da deluje "neodgovorno", saj naj bi za danes odpovedalo premalo poletov. To naj bi še posebej veljalo za letališče Charleroi. S tem naj bi Ryanair tvegal ustvarjanje "napetosti in negotovosti za vse delavce na letališču, pri Ryanairu in prizadetih potnikih", CNE svari celo pred kaosom.

Evropska organizacija za zaščito potrošnikov Beuc pa je Ryanair že pozvala, naj potnikom, ki bodo zaradi stavke ostali brez leta, zagotovi primerno kompenzacijo.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SuperBog=?lovk
28. 09. 2018 14.20
+3
Rianair, bo šel počas v maloro. V kapitalizmu se žrejo sama od sebe!
Inhumed
28. 09. 2018 09.22
+7
"Prizadete potnike namesto tega o stavki in njihovih možnostih obvešča individualno." to pomen - spakiraj, prid na letališče, čaki v vrsti par ur in potem ti bomo povedal da nimaš leta ampak morš v drugo mesto iz katerga boš prek tretjega mesta letel nekam blizu originalne destinacije. Idioti.
Kliko7
28. 09. 2018 08.48
+0
Bojo sli pa u Adrijo, baje jih rabijo, se za nizjo placo
butalistan
28. 09. 2018 07.56
-5
Pri nas bomo kmalu za obresti dali toliko kot Ryanair letno zasluži. Kje smo butalci?