Gospodarstvo

S 1. majem višje cestnine

Ljubljana, 29. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družba za avtoceste je določila nov cenik cestnine, ki se s 1. majem zvišajo za 1,4 odstotka.

(Foto: Dare čekeliš)
(Foto: Dare čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Tako bo po novem cestnina znašala 9,2478 tolarja po kilometru prevozne razdalje na cestninski cesti za prvi cestninski razred (osebna vozila brez priklopnika). Na ta znesek se nato obračuna še 20-odstotni davek na dodano vrednost, tako da nova višina cestnine za voznike vozil prvega cestninskega razreda znaša 11,0974 tolarja za prevoženi kilometer cestninske ceste.

Nove cestnine temeljijo na vladni spremembi sklepa o določitvi cestninskih cest in višine cestnine. Višina cestnine za posamezne odseke cestninskih cest ter posamezne cestninske razrede je določena na podlagi meril, ki jih je predpisala vlada z uredbo o cestnini za uporabo določenih cest.

Cestnina za prvi cestninski razred bo od 1. maja dalje tako za posamezne avtocestne odseke znašala: 180 tolarjev za odsek Šentilj - Maribor (prevozna razdalja 15,8 kilometra), 610 tolarjev za odsek Ptujska cesta (Maribor Vzhod) - Arja vas (55,2 kilometra), 310 tolarjev za odsek Arja vas - Trojane (27,5 kilometra), 890 tolarjev za odsek Ljubljana - Klanec (79,8 kilometra), 860 tolarjev za odsek Ljubljana - Fernetiči (77,1 kilometra), 370 tolarjev za odsek Podtabor - Ljubljana (33,3 kilometra), 380 tolarjev za odsek Ljubljana - Korenitka (34,4 kilometra), 280 tolarjev za odsek Klanec - Fernetiči (25,3 kilometra), 260 tolarjev za odsek Blagovica - Ljubljana (23,4 kilometra) ter 360 tolarjev za uporabo hitre ceste Podnanos - Vrtojba (32,2 kilometra).

Cena cestnine za drugi, tretji in četrti cestninski razred je določena tako, da se znesek 11,0974 tolarja pomnoži s faktorjem 1,5 za drugi cestninski razred, z 2,75 za tretji in s faktorjem 4 za četrti cestninski razred.

Več oblik plačevanja cestnine

Cestnino je možno plačati gotovinsko - poleg tolarjev še z evri, švicarskimi franki, ameriškimi dolarji ter hrvaškimi kunami - in negotovinsko s plačilnimi karticami (Eurocard, Mastercard, Visa, Diners, American Express, Magna, OMV Istrabenz, UTA in DKV) ter kartico DARS in kartico DARS Transporter, z elektronsko tablico sistema ABC in mesečno cestninsko karto. Uporabnikom kartic DARS, kartic DARS Transporter ter elektronskih tablic sistema ABC je omogočen tudi poplačniški način plačevanja cestnine.

Zbrana cestnina je namenjena za vzdrževanje in upravljanje že zgrajenih avtocest, za gradnjo novih in za odplačilo obveznosti iz posojil, najetih za gradnjo novih avtocest.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA