Gospodarstvo

S skupnimi močmi nad inflacijo

Ljubljana, 12. 12. 2007 21.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gospodarski minister Vizjak in predsednik GZS Pavček sta se zavzela za skupen nastop proti inflaciji.

Januarja bodo pripravili diskusijo, na kateri bodo preučili "vse možne ukrepe slehernega akterja v smeri protiinflacijskih pričakovanj in konkretnih ukrepov", zatrjuje Vizjak.
Januarja bodo pripravili diskusijo, na kateri bodo preučili "vse možne ukrepe slehernega akterja v smeri protiinflacijskih pričakovanj in konkretnih ukrepov", zatrjuje Vizjak. FOTO: Kanal A

Ko gre za inflacijo, smo vsi v istem čolnu in vsi smo v skladu s svojimi pristojnostmi in močmi poklicani prispevati k rešitvi tega problema, sta se na današnjih pogovorih strinjala minister za gospodarstvo Andrej Vizjak in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Zdenko Pavček. Dogovorila sta se, tako Pavček, da se bodo januarja pod okriljem vlade sestali delodajalci, sindikati in strokovna javnost ter poskušali umiriti zadeve, predvsem kar se tiče psiholoških efektov na inflacijo.

"Izvajamo izredno restriktiven načrt reguliranih cen in kar se teh tiče, niso nič prispevale k nepričakovanemu prirastku inflacije v drugi polovici leta. Načrt reguliranih cen bo tudi v prihodnje izredno restriktiven. Minister Andrej Vizjak

Kot je v izjavi za medije po sestanku s Pavčkom povedal Vizjak, bodo januarja pripravili diskusijo, na kateri bodo preučili "vse možne ukrepe slehernega akterja v smeri protiinflacijskih pričakovanj in konkretnih ukrepov".

Predsednik GZS Zdenko Pavček
Predsednik GZS Zdenko Pavček FOTO: POP TV

Ministrstvo želi zagotavljati stabilno makroekonomsko okolje in pri tem je inflacija ključen element, je dejal Vizjak in izpostavil že sprejete protiinflacijske ukrepe vlade. Med temi je izpostavil znižanje trošarin pri vseh ključnih dejavnikih na minimalno evropsko dopustno raven, znižanje deficita prihajajočega proračuna, znižanje javne porabe v bruto domačem proizvodu.

Ob tem je izrazil "javno podporo pristopu, da se pri plačni politiki upošteva specifika posameznih podjetij", da se tam, kjer je to možno, kjer je dodana vrednost, produktivnost, dobiček, to tudi ustrezno razdeli med zaposlene.

Zakon o finančni participaciji tik pred sprejetjem

Ob tem je izpostavil predlog zakona o finančni participaciji, ki bi ga lahko vlada sprejela že prihodnji teden. Po Vizjakovih besedah večjih odstopanj ni, sporazum bi socialni partnerji lahko dosegli že v petek na seji ekonomsko socialnega sveta. Strinjal se je tudi Pavček, ki meni, da lahko odprta vprašanja, ki se nanašajo predvsem na davčne olajšave, hitro zaprejo.

GZS: Strah pred splošno stavko

"Napovedana stavka bi bila najslabši izhod v dani situaciji," je dejal minister Vizjak in zagotovil, da bo vlada naredila vse glede sistemskega okolja, da bi se pritiski na plače razbremenili.

Največjo grožnjo pa vidijo v zbornici v splošni stavki. Po Pavčkovih besedah gredo napori v smer, da bi "na eni strani s strokovnimi argumenti pokazali, kje so možnosti dogovarjanja in tolerance obeh strani, na drugi strani pa pokazali širši javnosti, da vlada skupaj z delodajalci in ostalimi akterji resno misli in da bomo ukrepali na tistih področjih, kjer lahko". Pavček sicer želi, da delodajalci in sindikati sporazum o plačni politiki dosežejo že januarja.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
13. 12. 2007 11.47
kva a dej pa cvikajo ti naši stolčkarji ,...ki nimajo pojma ,..... ----sindikati na cesto,....stavka je edino orožje proti vladi janševega kapitalizma. ----kdo ti je pa ta faktor pavček ,....spet neki tajkun ,...!!!!
hinko.murovec@siol.net
13. 12. 2007 11.41
A bi velecenjeni " cvičkar " vsaj nehal lagat, če bi imel namen na tem področju kaj naredit bi lahko že zdavnaj ne sedaj , ko je itak prepozno. Ne zajezit inflacijo, rad bi skupaj z " velikim firerjem " dobil nazaj nadzor nad kapitalom, kateremu so načrtno in v lastno korist pustili razbohotenje. Sedaj ko je veliki kapital brcnil v rit tako Vizjaka kot velikega nezmotlivega " botra " pa bi radi zadevo z friziranjem toliko obrzdali, da bi na njihove pipice še vedno enako pritekal denar pokraden delavcem in revežem. Navadni pokvarjeni lopovi , ki kar delajo delajo iz osebnih in ne interesov naroda. Farizeji brez primere .LP