Gospodarstvo

Salonit Anhovo ne bo predeloval viškov materiala pri gradnji drugega tira

Ljubljana, 16. 06. 2021 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevek za revizijo vlagatelja Salonit Anhovo Gradbeni materiali v zadevi zagotovitve ustreznega odlagalnega prostora in predelave viškov materiala v zvezi z izgradnjo drugega tira. 2TDK je k sodelovanju povabil zgolj to družbo, a ji del na koncu ni oddal, zaradi česar je družba vložila zahtevo za revizijo postopka.

Državna revizijska komisija (DKOM) je v postopku pravnega varstva pri oddaji javnega naročila "Zagotovitev ustreznega odlagalnega prostora in predelava viškov materiala drugega tira železniške proge DivačaKoper" naročnika 2TDK zavrnila zahtevek za revizijo vlagatelja Salonit Anhovo.

Naročnik je javno naročilo oddajal po postopku s pogajanji brez predhodne objave, v katerem je k sodelovanju povabil zgolj vlagatelja, so danes sporočili z DKOM. Ponudbo te družbe je 2TDK v nadaljevanju postopka zaradi razlogov na svoji strani zavrnil in postopek zaključil brez oddaje javnega naročila.

"V odločitvi o zavrnitvi vlagateljeve ponudbe je navedel, da javnega naročila v postopku s pogajanji brez predhodne objave, v katerem javno naročilo ni bilo izpostavljeno konkurenci, ne bo oddal, pač pa bo po pravnomočnosti sprejete odločitve javno naročilo oddal v enem od postopkov z objavo obvestila o naročilu na portalu javnih naročil, s čimer bo preveril obstoj morebitne konkurence ter poskušal pridobiti nižje ponudbene cene," pravijo.

Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevek za revizijo vlagatelja Salonit Anhovo.
Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevek za revizijo vlagatelja Salonit Anhovo. FOTO: Aljoša Kravanja

"Vlagatelj je zoper naročnikovo odločitev vložil zahtevek za revizijo, v katerem je zatrjeval, da je glede na naročnikove strokovne podlage za izvajanje projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper, izdana upravna dovoljenja, spremenjeni scenarij ravnanja z izkopanimi viški materiala ter tehnične specifikacije javnega naročila sam edini, ki lahko izvede predmetno javno naročilo," pojasnjujejo. Po mnenju vlagatelja konkurenčnega odprtega postopka glede na okoliščine konkretnega primera ni mogoče izvesti. "Prav tako pa naj bi naročnik njegovo ponudbo zavrnil preuranjeno, saj vlagatelj končne višine ponudbene cene še naj ne bi podal," dodajajo.

DKOM vlagateljevim navedbam ni sledila, pravijo. Iz petega odstavka 90. člena Zakona o javnem naročanju namreč izhaja, da lahko naročnik na vseh stopnjah postopka kadar koli po izteku roka za odpiranje ponudb zavrne vse ponudbe in postopek zaključi brez oddaje javnega naročila. Poleg tega okoliščina, da je naročnik vlagateljevo ponudbo zavrnil, ker želi javno naročilo oddati v enem od postopkov z objavo obvestila o naročilu na portalu javnih naročil, s katerim bo zagotovil večjo mero transparentnosti, preveril obstoj konkurence na trgu in skušal pridobiti ponudbe več ponudnikov, s tem pa tudi nižjo ponudbeno ceno, ne predstavlja kršitve določb tega zakona.

DKOM vlagateljevim navedbam ni sledila.
DKOM vlagateljevim navedbam ni sledila. FOTO: POP TV

Konkurenčnost ponudb je temeljni interes naročnika in hkrati smisel javnega naročanja, ki omogoča uresničevanje načela gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti, v skladu s katerim mora naročnik z izvedbo javnega naročila zagotoviti, da je poraba sredstev zanj kar najbolj gospodarna in učinkovita.

Ker vlagatelj v zahtevku za revizijo drugih kršitev naročnika ni zatrjeval, je DKOM vlagateljev zahtevek za revizijo v celoti zavrnila kot neutemeljen.

Glavna dela pri projektu drugi tir Divača–Koper so uradno stekla stekla v začetku maja. Dela bo v celoti izvedel Kolektor CPG v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin. Vrednost projekta drugi tir, za katerega so se prve priprave začele že pred skoraj 25 leti, je v noveliranem investicijskem programu ocenjena na slabo milijardo evrov.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MUNGATUMBA
16. 06. 2021 14.57
+1
Spomnite se vehamentne obnove LJ tunela pod gradom ! Zmagal je koncern zidarević- kot najcenejši... Po končanem delu, se pa z zokanovićem fotografko režita ob podpisi aneksa pogodbe: Dokončanje in napeljava električne konstrukcije../ kablov- luči....
pekoči paradižnik
16. 06. 2021 14.41
+3
Kako bo izvajalec pričel z deli, če ni določena deponija viškov materiala.... dober razlog za prvi zahtevek.
MUNGATUMBA
16. 06. 2021 14.52
kiropraktik
16. 06. 2021 13.09
+2
Niso oddali naročila, ker ni provizij!
tistntadruj
16. 06. 2021 13.14
+2