Gospodarstvo

Samozaposlenim se vendarle obeta odlog socialnih prispevkov

Ljubljana, 16. 03. 2020 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič/M.V./STA
Komentarji
268

V Sloveniji je prek 100.000 samozaposlenih, od tega jih 68.000 dela v gospodarstvu, kar je več kot 12 odstotkov delovnega prebivalstva. Zato so v času epidemije in ugašanja gospodarstva številni v skrbeh. Gospodarsko ministrstvo pa jim sedaj vendarle obljublja odlog plačila socialnih prispevkov.

Gospodarsko ministrstvo rešitve za samozaposlene, prizadete zaradi epidemije novega koronavirusa, vzpostavlja v okviru predlaganega zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki je sicer že romal v DZ. Dopolnila bodo šla v smeri morebitnega odloga socialnih prispevkov za samostojne podjetnike brez zaposlenih.

Kot so danes povedali na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, so omenjena dopolnila že v pripravi. Pozivi k zaščiti samozaposlenih se sicer vrstijo že od minulega tedna. Najbolj glasni so v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer so že večkrat opozorili, da je ta skupina delavcev eksistencialno ogrožena.

Predsednik OZS Branko Meh je na Ministrstvi za gospodarstvo in delo naslovil tudi odprto pismo s pozivom k pomoči samostojnim podjetnikom.

Da so mnogi samozaposleni zaradi epidemije novega koronavirusa eksistencialno ogroženi, je minuli teden večkrat opozorila tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS).
Da so mnogi samozaposleni zaradi epidemije novega koronavirusa eksistencialno ogroženi, je minuli teden večkrat opozorila tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS). FOTO: Shutterstock

"Da država podjetjem, ki ta trenutek morajo biti zaprta, ponuja kredite, je nedopustno"

Branko Meh
Branko Meh FOTO: Bobo

Po trenutno sprejetem interventnem zakonu je predvideno, da bodo delavci, zaposleni v obratih, ki so se po odredbi države z današnjim dnem morali zapreti (to so vsi gostinski lokali, frizerski in kozmetični saloni, fitnes centri itd.) dobili 80 % plače. Od tega jim bo 60 % zagotovil delodajalec, le 40 % pa država. "S tem se nikakor ne moremo strinjati. Podjetja bodo že tako imela velike finančne težave zaradi izpada dohodka, kje naj si zdaj zagotovijo še denar, da bodo zagotovili za večinski delež plače za svoje delavce?" je kritičen Meh.

Kot nam je še dejal predsednik OZS, eden od "tako imenovanih blažitvenih ukrepov, ki jih pripravlja država" sicer predvideva, da bodo podjetja lahko prek Slovenske investicijske banke (SID) najela kredite in si s tem zagotovila denar za plače delavcev, davke in prispevke. "To je nedopustno. Če država izda odredbo, da se neko podjetje mora zapreti, je edino prav, da prevzame tudi celotno finančno breme za takšen ukrep. Torej naj za plače delavcev in njihove prispevke poskrbi država, ne pa delodajalec," je dejal Meh.

Samozaposleni še vedno čakajo

Nedopustno je tudi, da država v negotovosti pušča večino lastnikov frizerskih in kozmetičnih salonov, pa tudi manjših barov, ki obratujejo kot samostojni podjetniki in nimajo več kot enega zaposlenega, meni Meh. "Za njih sploh še ni znano, kakšno pomoč jim bo država nudila. Na ministrstvo smo se obrnili že prejšnji teden, na ukrepe pa še kar čakamo," je bil Meh oster o tem, da rešitve za samozaposlene ni predvidel že predlog interventnega zakona, ki ob širjenju virusa predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma in v določenih primerih karantene, ter ga je v DZ v četrtek po nujnem postopku poslala še vlada Marjana Šarca.

A Ministrstvo za delo, ki je predlog pripravilo, je tedaj še zatrjevalo, da to ni mogoče, saj da mora ukrepe za samozaposlene, ki so gospodarski subjekti, pripraviti Ministrstvo za gospodarstvo. Ta vladni resor, ki ga tudi v vladi Janeza Janše vodi Zdravko Počivalšek, pa se je torej zdaj rešitev lotil prav s sestavljanjem dopolnil k temu predlogu zakona.

"Za njih je delo čez noč izginilo"

Po spletu je tako zdaj zaokrožil apel vladi, naj samozaposlene ne le opraviči plačila obveznih prispevkov za socialno varstvo, temveč tudi pomaga tistim, ki so ostali brez dela. Peticijo je doslej podpisalo prek 6000 ljudi.

Samozaposleni so sicer del širše skupine prekarnih delavcev. Da je položaj vseh, ki delajo v atipičnih oblikah dela, zelo težak, pa so v preteklih dneh opozorile tudi nevladne organizacije.

Inštitut 8. marec, Delozlom in Delavska svetovalnica so izpostavili, da so prve žrtve širjenja koronavirusa prav "prekarke in prekarci, ki recimo delajo za honorarje na različnih področjih od kulture, izobraževanja in turizma do ostalih storitev".

"Ker nimajo plačane bolniške odsotnosti in dopusta, si že v običajnih razmerah dejansko ne morejo privoščiti prenehati z delom in običajnim življenjskim ritmom. Zdaj pa je delo za njih čez noč izginilo," so izpostavili. "Treba jim je zagotoviti osnovno socialno varnost in delavske pravice," so pozvali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boris6116
17. 03. 2020 11.07
+2
Meni je FURS že v preteklosti omogočil vlogo za odlog. Ko so mi povedali bistvo, to je kasnejše plačilo obveznosti z obrestmi vred, sem se zahvalil za njihovo dobronamernost. Z zamudnimi obrestmi bi radi še zaslužili na meni! Bo tudi sedaj takšna situacija?
zakkram
17. 03. 2020 10.50
+1
aradi te situacije ki je nastala, se bo treba kar malo ornk zadolžit,po moje kr za 5 miljard evrov,če ne kr celoletni bdp 10 miljard ali več,ker to nebo zdržalo,skoraj vsa podjetja v evropi se počasi zapirajo,preden se bo to spet popravilo bo trajalo celo večnost,oni kr mislijo da ko bo poletje,da bo mimo,ja a pol pa vse spet po starem,folk si ne bo upal več tko množično potovat,sploh,ko bo naslednja zima nas verjetno čaka še hujši udarec,seveda rad bi videl,da se to umiri,sam ne verjamem da se bo
perko36
16. 03. 2020 21.04
-2
Petek mater si cohnjen
VAREN
16. 03. 2020 21.43
-1
Preveč je pameten zate zato ti pa ni všeč.
Kopriva60918022
16. 03. 2020 20.54
+17
bodo imele banke tudi kakšne ukrepe? ..zamrznitev kreditov naprimer? ali bodo pričeli z vojnim dobičkarstvom, kot ob vsaki krizi?...
Gorazd Petek
16. 03. 2020 20.59
-7
Glej bedak. A je kdo iz bank prišel k tebi inti naslonil pištolo na čelo in zahteval popiši kreditr? Dvomim. To si storil sam opoavilno sposoben. Torej zprezapufal si firmo in precenil samega sebe kriva pa banka? Ti si bedak. Ne branim bank ,so mrhovinarji ,a glava je pa tvoja inodločitve.
Darko32
16. 03. 2020 21.06
+9
Gorazd Petek Dragi GORAZD ne klobasaj neumnosti. Jaz sem dobil v predalnik že kar nekaj pošte, kjer me posiljujejo z krediti in tudi Ljubljanska Banka. Zato pravim, da bi prepovedal takšno početje, kjer se ljudi posiljuje z krediti. Sočasno pa ni nobenih natančnih pogojev in dolžnosti in pravic ob najmu kredita. Potem pa dobivamo zgodbe, kot smo jim bili priča v preteklosti.
231koak
16. 03. 2020 21.08
+1
231koak
16. 03. 2020 21.09
+4
knivar
16. 03. 2020 21.21
+3
gorazd petek kakor so tem zdraharjem paničarjem sprali možgane glede tega virusa, perejo jih jim pa prek najmočnejšega orožja za masovno manipulacijo to je TV in socialna omrežja, no tak isti sistem imajo z potrošniki, en zakompleksan proces ki ga morda neboš še lep čas razumu, posebi pa ne če boš tako aroganten da začneš konverzacijo z žaljivko glej bedak
glavni Baja
16. 03. 2020 21.37
+1
VAREN
16. 03. 2020 21.43
-1
Darko. ko dobivaš druge reklame jih pa veselo listaš. Dobivaš svoje posiljene kredite, temu se reče reklamo, pogoji so pa v bankah na voljo. Tvoj problem pa je če vzameš kredit katerega nisi sposoben odplačevat.
GospodT
16. 03. 2020 20.49
+20
Kakša norost je to, odlog?!?! A ste šli v tilt?
231koak
16. 03. 2020 20.47
+26
Nic placamevanja prispevkov......vse zamrznit. Mi mali podjetniki naj po koncani epidemiji se eno leto placujemo napake drugih. Ker so prepozno sprejemali ukrepe kakor se sedaj da se bo le vleklo cimdalj. Popolna karantena je edini pravi ukrep.
DasaizDalasa
16. 03. 2020 20.40
+33
Največji kapital bo če bom zdrav ostal. Potem bom že zaslužil ker nisem levi filozof. Prav pa ni, da mora krizo finančno nositi na puklu samo ena grupa aktivne populacije.
Hej Slovani
16. 03. 2020 20.38
+39
Na MORS-u si je pa malo čez 100 priviligirancev zrihtalo delo od doma za kar bodo plačani 100%. Najbrz bodo ti isti revezi se v kakšni pripravljenosti in seveda tudi to bodo dobili plačano! Raja pa drobtine. Me pa prav zanima ali je teh sto plus priviligirancev tako pomembnih za delovanje MORS? Medtem, ko se morajo tisti od katerih je v resnici odvisno delovanje MORS še vedno voziti na šiht in se izpostavljati!!! Prokleta banda parazitska!
srecnii
16. 03. 2020 20.33
-21
Če ne delaš tud dnarja ni....Za take primere se vedno daje na stran, da lahko v času krize porabljaš denar.
Gorazd Petek
16. 03. 2020 20.36
-5
Jep! Sam nimaš pa Audija,Mercedesa,Porscheja,BMw ja itd z velikimi pecikli-saj veš če nimaš tega si pa peklr ne podjetnik. Butl logika.
knivar
16. 03. 2020 20.38
+0
to je res govorim kot delavec z 650.eur tud nemorem kaj dost na stran dat v bistvu nič, tile voluharji in biseri kmeti kulaki z raznimi subvencijami in EU projekti krize nebojo občutli, bojo pa na konc najbolj jokali, in se spet denar oškodnine nebo pošteno porazdeliv kot to delajo zadnjih 25.let samo kradejo
Pat&Mat
16. 03. 2020 20.49
+10
a bejž... ti se pa spoznaš na s.p. vidim..."le čevlje sodi naj kopitar"....
Cofar
16. 03. 2020 20.30
+14
moje mneje je, da bo denar tiskan za vse! Vse države se zavedajo, da to ne bo samo gospodarska škoda, ampak tudi finančna. Kitajci so en mesec prikrivali tale virus - in ne vem kaj ima zdej Janša tle zravn??? Stvari se bodo reševale. Francozi so lepo rekli svojim državljanom - Pomagai bomo vsem, ne glede na to kako je velik in kdo je. Vse države bodo pomagale - ker bodo morale, če ne bodo želeli gledat revščino vse povsod.
hektorxxl
16. 03. 2020 20.25
+47
Super, skenclal so mi že za 2 meseca naročil pa še ziher dva bom životaru. Plačat bom vse mogu. Pol naj tud javna uprava vrne po obrokih plače ki jih bodo dobil!!!
poper00
16. 03. 2020 20.30
+8
Cofar
16. 03. 2020 20.25
-2
sicer pa naj za nastalo škodo vse plača Kitajska in ne Slovenija. Sej so oni več kot 1 mesec prikrivali vse o tej zadevi!
Cofar
16. 03. 2020 20.24
-2
sicer pa naj za nastalo škodo plačajo Kitajci in ne Slovenci. Kar bi se na koncu lahko celo zgodilo.
Cofar
16. 03. 2020 20.20
+11
pri "total shutdown" kot smo mu priča danes, ki je bil NUJEN, če ne želimo kolaps v zdravstveni negi - ne bodo nastradali samo s.p.ji in d.o.o., ampak tudi povsem navadni ljudje. Otroci, ki doma nimaj niti hrane in je bil njihov edini obrok v šoli so recimo dober primer, da so trenutno lahko lačni. Mislite, da si vlada želi to delat??? Kot sem napisal že prej. o tejli zadevi, upam, da bomo Slovenci malce SOLIDARNI to vseh! Če smo bili do ubogega fantka - mu naraskali čez 3 milijone EUR za zdravljenje v ZDA, bomo lahko zmogli tudi sedaj. Bolj pa se bojim, da bodo razne finančne inekcije doletele ravno tiste, ki tako ali tako tega ne bi rabili!
Mario71
16. 03. 2020 20.13
+31
kako odlog, s čim bo pa plačal če ne bo delal 3 mesece?
robi1971
16. 03. 2020 20.14
+21
Kaj prispevki, od česa bo živel, če ne bo delal? To mi naj nekdo obrazloži!
Cofar
16. 03. 2020 20.23
+14
prej bi pričakoval zamrznitev plačevanja obveznosti. Ko bi nek s.p. in d.o.o. nadaljeval, bi plačeval naprej.
robi1971
16. 03. 2020 20.33
+8
cofar, prav imaš, to je edina prava rešitev, da ne bodo s.p.-ji zapirali svojih dejavnosti in se prijavljali na zavod za zaposlovanje
Darko32
16. 03. 2020 20.12
+22
Se vidi kakšni so to strokovnjaki v vladi. Daš odlog plačila in to osebi, kater aje pahnjena v revščino, saj nima dohodkov. Sočasno pa DOKTOR JANEZ klafe serje. Tukaj je potrebno malim SP-jem in samozapolsenim dati odpis teh sredstev zaradi izpada dohodka, saj nemorejo delati, ker je karantena. Tudi kasneje nebodo mogli zalsužiti, ker bo prej šlo vse v propad. Posledično vidimo, da tisti, k ije to predlagal nima pojma o pojmu in nima stika z realnostjo. Zato pa smo tam kot smo. DOKTAR JANEZ je prvo hotel narediti čistke tako, da je prepovedal prodajo zaščitne opreme in ko je narod znorel pa je sprostil prodajo. Potem je govoril, da nebo podražitev in sedaj vidimo, da so že začeli nabijati cene. Očitno je to politika vojnih dobičkarjev. Tudi DOKTAR JANEZ ni imun nato početje.
VAREN
16. 03. 2020 20.16
+13
Cofar
16. 03. 2020 20.27
+4
po moje se bo to tudi zgodilo. Kaj jaz mislim, da se bo dejansko zgodilo??? Finančne inekcije bodo letele vsem! malce glejte tudi news kanale. Ogromno bo denarja tiskanega in vsak bo nekaj dobil! Ker tole ne bo trajalo malo časa ampak do cepiva. Potem bodo tako ali tako pokasirali s cepivom toliko, da se bodo vse borze postavile nazaj in rast bo spet na vrhu! :)
VAREN
16. 03. 2020 20.11
+5
Leta 1991 ste hoteli v kapitalizem. Ta pa ne plačuje nedela. Zdaj pa bodite tiho in ne stokajte.
Groucho Marx
16. 03. 2020 20.28
+4
Iz tvojega zapisa lahko sklepamo, da socializmi pa plačujejo nedelo?
maršal Broz
16. 03. 2020 20.31
+0
VAREN
16. 03. 2020 20.34
-1
GM socializem ti pomaga ne pa plačuje nedelo. Ne rabiš obračat besed kot tebi paše.
Groucho Marx
16. 03. 2020 20.46
+2
Kako ti bo socializem pomagal, če pa še sam sebi ni mogel?
VAREN
16. 03. 2020 21.20
Uporabnik764811
16. 03. 2020 21.25
+2
Socializem pa plačuje vendar le na papirju ki bi ga ob taki krizi veselo tiskali za vse bi bilo dovolj denarja, okol bi ga vozili kar v karjoli
VAREN
16. 03. 2020 21.30
Če znaš prav delat z njim, ga je za vse dovolj. Sploh ni pomembno kdo vodi državo.
Neznate
16. 03. 2020 21.31
+3
Seveda, socializem plačuje nedelo z denarjem, ki ga vzame tistim ki delajo.
gregggegg2
16. 03. 2020 20.09
+13
odlok? ne bi reku za razne firme ki so do zdaj 20 let kasirale take dobičke da glava boli ampak tistim, ki so brez zaposlenih in delajo samo zase pa res odlok ne bo pomagal..
Cofar
16. 03. 2020 20.09
-4
Tako da folk, če smo za otroka, ki se je šel zdravit v ameriko zbrali čez 3 milijone EUR, lahko pomagamo vsem! ampak bo treba skupaj stopit! Ane? Slovenci očitno tega ne znamo! Najlažje je po vladi usekat!
korona
16. 03. 2020 20.09
+21
Ker ne maram od države nič brezplačno predlagam: država naj omogoči sama ali skupaj z bankami vračljive brezobrestne kredite, kredite naj se vrača na dolgi rok ( npr. 10 let ) s tem država ohrani zelo veliko delovnih mest, računi so plačani, prispevki so plačani, veliko s.p. jev je, ki živijo dobesedno iz rok v usta in takim odpis niti ne pomeni kaj dosti, upam, da si oblast ne želi imeti na tisoče propadlih s.p. jev z blokiranimi računi, ker v tem trenutku za marsikoga dela preprosto ni verjamem, da če se to zgodi se lahko pričakuje, da bo tekla tudi kri, ker se nima več kaj izgubiti pa en LP