Gospodarstvo

Scenarij prodaje Dela

Ljubljana, 02. 04. 2007 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po objavi prevzema časopisne hiše pripravljajo v Pivovarni Laško vse za kasnejšo prodajo domačemu kupcu.

Pivovarna Laško cilja na preostale Delove delnice, ki jih še nima v lasti
Pivovarna Laško cilja na preostale Delove delnice, ki jih še nima v lasti FOTO: Dare Čekeliš

Pivovarna Laško pripravlja scenarij prodaje svojega lastniškega deleža v primeru uspešnega prevzema časopisne hiše Delo. Tako naj bi Pivovarna Laško po prevzemu pripravila vse potrebno za nadaljnjo prodajo lastniškega deleža. Tega deleža naj ne bi prodala tujcem, temveč "nekemu slovenskemu podjetju".

Ponudba cilja na vse delnice

Ponudba povezanih družb iz industrije pijač se nanaša na vseh 667.464 delnic ciljne družbe oziroma na 372.726 Delovih delnic, ki jih prevzemniki še nimajo v lasti. Prevzemniki za delnico ponujajo 135,50 evra (32.471,22 tolarja). Ponudba velja od danes do 3. maja točno opoldan, praga uspešnosti pa prevzemniki niso določili.

Prevzemniki so se dogovorili, da bo vse delnice Dela, pridobljene v prevzemni ponudbi, po koncu ponudbe pridobila Pivovarna Laško, ki bo tudi v celoti financirala nakup delnic. Zaradi morebitne koncentracije sorodnih dejavnosti znotraj skupine povezanih podjetij, ki spadajo pod Pivovarno Laško, nameravajo delnice Dela prenesti na družbo Talis, ki je last pivovarne.

Prevzemniki načrtujejo združevanje poslovnih funkcij Dela in povezanih podjetij, razmišljajo pa tudi o selitvi poslovanja in spreminjanju pogojev zaposlovanja. O morebitnem odpuščanju zaenkrat ne govorijo, vsaj "obstoječa delovna mesta" naj bi ostala nedotaknjena, so med drugim zapisali v svoji prevzemni ponudbi.

Pivovarna Laško, Radenska in Talis so skupaj lastniki 294.738 delnic Dela, kar predstavlja 44,16-odstotni delež. Pivovarna je lastnica 166.790 delnic oz. 24,99 odstotka delnic Dela, delež pa je pridobila več kot 12 mesecev pred objavo prevzemne ponudbe.

Kot je razvidno iz delniške knjige, so poleg Laščanov in Radenske večji posamični lastniki Dela še Slovenska odškodninska družba - SOD (11,72 odstotka), Infond Holding (10,68 odstotka), Maksima ID (7,8 odstotka) in Kapitalska družba - KAD (6,17 odstotka).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kritika@email.si
03. 04. 2007 21.00
Nič ni večno, klasik. In kot vsaka baraba prej ali slej, bo tudi Slivnik padel.
Uporabnik113189
02. 04. 2007 13.33
Teče zadnji krog, do konca mandata te vlade morajo uravnotežniki Delo prevzeti tako, da bodo lastniki za večno..Običajno tisti, ki se bavijo z opojnimi substancami niso rekorderji pri intelektualnih dosežkih. Je pa res simbolično, potem ko je Delo izgubilo čast in oblast je logično, da se prepusti alkoholu.
kritika@email.si
02. 04. 2007 11.41
Kdorkoli bo že novi lastnik Dela, naj zamenja tega nesposobnega Danila Slivnika, ker je tako ugleden časopis spremenil v navaden drek.