Gospodarstvo

SDH o prodaji Abanke: Dolžni smo spoštovati zaveze Evropski komisiji

Ljubljana, 10. 06. 2019 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
6

SDH je glede prodaje Abanke dolžan spoštovati zaveze Evropski komisiji in izvajati strategijo o upravljanju državnih naložb, so v odzivu na petkov tvit premierja Marjana Šarca, da bi moral holding krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke, zapisali na SDH. So pa navedli, da končno odločitev lahko sprejme vlada.

Premier Marjan Šarec je v petek popoldne po zadnjih medijskih razkritjih o sanaciji bank ob koncu leta 2013 ocenil, da bi moral Slovenski državni holding (SDH) "krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke". "Zlasti ne vprašljivim skladom. Prakse tedanje Evropske komisije so bile močno nenavadne," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Zaveza Evropski komisiji: do julija 2019 bo izveden postopek prodaje Abanke

V holdingu so v odzivu spomnili, da se je Slovenija v postopku presoje državne pomoči za Abanko leta 2014 zavezala Evropski komisiji, da bo do julija 2019 izvedla postopek prodaje tretje največje slovenske banke. Ob tem so poudarili, da je DZ skladno s temi zavezami Abanko v strategiji o upravljanju kapitalskih naložb države opredelil kot portfeljsko naložbo, torej kot takšno, ki je namenjena prodaji.

Neuradno naj bi ponudbe za Abanko oddale Nova KBM z njenim lastnikom, skladom Apollo, madžarska OTP, ki je v procesu nakupa SKB banke od francoske skupine Societe Generale, in srbska AIK banka, ki je prevzela Gorenjsko banko.
Neuradno naj bi ponudbe za Abanko oddale Nova KBM z njenim lastnikom, skladom Apollo, madžarska OTP, ki je v procesu nakupa SKB banke od francoske skupine Societe Generale, in srbska AIK banka, ki je prevzela Gorenjsko banko. FOTO: Dare Čekeliš

"SDH je dolžan spoštovati zaveze Evropske komisije in izvajati sprejeto strategijo," so bili jasni v holdingu. Čeprav zaradi enakopravne obravnave investitorjev in interesa konkurenčnosti ne morejo komentirati podrobnosti prodajnega postopka, pa so pojasnili, da "časovnica prodajnega postopka omogoča izpolnitev zavez Evropske komisije". Rok za sklenitev dogovora o prodaji se, kot navedeno, izteče s tem mesecem.

Vlada lahko odloči o prodajnem postopku

So pa v holdingu spomnili tudi na postopkovne značilnosti, da v zaključni fazi prodajnega postopka uprava SDH predlaga nadzornikom, naj dajo soglasje k pogodbi o prodaji delnic Abanke izbranemu interesentu, vendar pa je najvišji organ odločanja za SDH skupščina holdinga, ki jo predstavlja vlada.

Ta lahko s skupščinskim sklepom odloči o prodajnem postopku omenjenih delnic, kar se je denimo leta 2017 zgodilo v prvem poskusu prodaje NLB po metodi javne ponudbe delnic (IPO). Vlada je IPO po takratnih pogojih zavrnila, nato pa se je z Evropsko komisijo pogajala o spremembi zavez, tako da je glavni del IPO izvedla lani, preostanek pa bo letos.

Neuradno naj bi sicer ponudbe oddale Nova KBM z njenim lastnikom, skladom Apollo, madžarska OTP, ki je v procesu nakupa SKB banke od francoske skupine Societe Generale, in srbska AIK banka, ki je prevzela Gorenjsko banko.

Kot so nedavno neuradno pisale Finance, v SDH od zainteresiranih kupcev 12. junija pričakujejo usklajene pogodbe o nakupu s končnimi ponudbami. Odpiranje ponudb in odločitev o izboru kupca je predviden za 17. junij, ko bodo zasedali nadzorniki SDH.

Država v banke vložila preveč denarja zaradi pritiskov iz Bruslja?

Šarčev tvit pa je sledil temu, da so mediji v zadnjih dneh objavili več informacij o ovadbi zoper nekdanje člane sveta Banke Slovenije, ki so decembra 2013 podpisali odločbo o sanaciji bank.

V Evropski komisiji so v petek zapisali, da konkretnega vsebinskega komentarja na premierjev tvit nimajo, da pa v splošnem od držav članic EU v postopkih državnih pomoči pričakujejo "izpolnjevanje zavez v danih rokih".

Na podlagi te ovadbe so se mediji znova razpisali o domnevno spornih in neprofesionalnih postopkih ugotavljanja kapitalske luknje v slovenskih bankah in posledično predragi sanaciji, ne le v NLB, temveč tudi ostalih konec leta 2013 saniranih in podržavljenih bankah.

Tako naj bi država v vse banke vložila bistveno več denarja, kot bi ga sicer morala, to pa naj bi bila posledica dejanj in močnih pritiskov Evropske komisije, ki naj bi Slovenijo uporabila kot poskusnega zajčka za nova pravila o t. i. bail inu, ko pri reševanju bank sodelujejo tudi lastniki in upniki.

V Evropski komisiji so v petek zapisali, da konkretnega vsebinskega komentarja na premierjev tvit nimajo, da pa v splošnem od držav članic EU v postopkih državnih pomoči pričakujejo "izpolnjevanje zavez v danih rokih".

Šarec v današnjem odzivu na to, da je SDH "vrnil žogico vladi", ni konkretno odgovoril, ali bo o prodaji Abanke odločala vlada kot skupščina. "Konkretnih zadev ne morem komentirati. Je pa tako, da v tej državi vsi vrnejo žogico vladi. To ni nič novega," je dejal na novinarski konferenci po današnjem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju.

Po njegovih navedbah se bo v prihodnjih dneh videlo, kakšni bodo postopki. "Da bi pa zdaj konkretno lahko o tem govorili, ne gre, ker je materija dokaj zapletena in moramo počakati na tok dogodkov," je še dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
11. 06. 2019 16.02
+2
Trditve da smo dolžni izpolniti zaveze EU so navadna laž. Že pri NLB-ju so iz EK in vseh tistih famoznih Deloitt-ov, ki so delali cenitve premoženja bank s pomočjo študentov iz Bolgarije, Madžarske, Poljske jasno razložili da so njihovi dokumenti PREDLOG in nikakršna obveza. Naša država je samostojna in se lahko odloči, če pa jim kaj ni prav se gre ne Evropsko sodišče..Še vedno ni odgovora ali ima država pravico dokapitalizirati banko katere lastnik je. Naši "vzhodni" prijatelji bivšega trdega komunizma so nas dobro nasmolili in nam to še delajo.. Iptvan v Bruslju nam je skuhal to blamažo, madžar. Kriva je tudi naša politika, ki sam sebe hodi tožarit v Bruselj in uničuje lastno državo, najhujši pa so člani EPP, ti so pomagali pokrasti denar za pokojnine, zdravstvo, v korist sanacije bank. Cilj je bila razlastitev "bivših komunistov" in polnjenje žepov tistih, ki si si želeli polastiti državne milijarde, narod pa bo že kako, saj smo vajeni revščine. Ti poskusi ropanja še kar trajajo, zato želje po nakupu Abanke s strani Srbije, Maadžarov. Nisem nek pristaš kadrov iz te banke, če bi bilo po moje bi jih bilo pošteno razvrstiti ob steni, pa vendar je to naša državna, kar zagotavlja suverenost. Ali kot je dejal kitajski predsednik, če imaš polno odejo bolh, zato ne zažgeš celo posteljo..
el capitano
11. 06. 2019 15.32
+4
No..privatizacijo je vehamentno zahtevala desnica ,torej he desnica tudi dajala nekaksne zaveze Bruslju..So pa zanimivi kandidati za nakup banke..neki Srbski tajkun,Madzari Z kapitalom vprasljivega izvora in spekulativni salad Apollo...res nisko padamo...
Transformerji
11. 06. 2019 10.51
+3
Ta novica mi je bila izredno všeč zaradi komentarja: glede na Šarčevo izjavo se lahko smatra, da še vedno nismo zrela, odgovorna država. Kajti to je tisto, kar ves čas trdim - ne spadamo v EU, še vedno živimo na balkanskem jugu. Po eni strani sprejemamo pa tisto, kar nam škodi, po drugi strani nam pa nikoli nič ne koristi, kajti ves čas nas vodijo balkanski levi.
tbmb
10. 06. 2019 19.01
-1
Pa kaj smo res tak nori da vse obljubimo evropski politiki, ki samo gleda da nas preizkuša mi pa kar poklekneno in kimamo.
Amasakul
10. 06. 2019 15.44
+1
Res je... nobeden nič...samo navadni smrtniki.
aristotel
10. 06. 2019 14.32
+11
Kaj smo dolžni čisto niččččččččččč to je bil naš denar okoli so nas prinesli uradniki kapitala z podporo EU komisije to je vse nezakonito in namensko uničenje bančnega sektorja kako so delali je vse bolj jasno a SDH vztraja le Zakaj.... zaradi zaveze ki je bila z prevaro izsiljena ! EK je Slovenijo blago rečeno prevarala po tem takem logičnem sklepanju nimamo zaveze in . Če treba moramo sprožiti spor in dokazati na sodišču,če je seveda še kaj pravice ali je ta samo na papirju interesa velekapitala ! Na kocki je dejansko naša samostojnost te ni brez finančne samostojnosti na podlage banke na katero lahko računaš.