Gospodarstvo

SDH pričakuje pravočasno imenovanje uprave Gen-I

Ljubljana, 15. 11. 2021 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski državni holding je na predsednika nadzornega sveta Gen Energije naslovil pričakovanja, da vse napore usmeri v pravočasno imenovanje kompetentnega vodstva družbe Gen-I, s čimer bodo omogočeni nemoteno poslovanje družbe ter njena nadaljnja rast in razvoj. Sedanjemu vodstvu z Robertom Golobom na čelu namreč 17. novembra poteče mandat.

Robert Golob je prejšnji teden ostal brez novega mandata za vodenje Gen-I, ki ima dva lastnika: 50 odstotkov je v lasti Gen Energije, 50 odstotkov pa v lasti družbe Gen-EL. O imenovanju uprave odloča skupščina soglasno, v nasprotnem primeru predlog ni sprejet.

To se je prejšnji teden tudi zgodilo. Nadzorniki Gen Energije so poslovodstvu družbe z Martinom Novšakom na čelu naložili, naj na skupščini za predsednika in člana uprave predlaga Jureta Sokliča in Davorina Dimiča. Ker se Gen-EL s predlogom Gen Energije ni strinjal, kandidata nista dobila podpore. Sedanja uprava Gen-I, ki jo vodi Golob, tako tik pred iztekom mandata kljub odličnemu poslovanju družbe ni dobila soglasja skupščine za nov mandat, predlog za nova člana uprave pa prav tako ni bil sprejet. Začasno upravo bi tako lahko imenovalo sodišče. 

V SDH so danes na prvega nadzornika Gen Energije, sicer prvega moža državnega Telekoma Slovenije, Cvetka Sršena, naslovili pričakovanja k pravočasnemu imenovanju uprave družbe Gen-I. "Pred skupino Gen, katere del je tudi skupina Gen-I, in nadzornim svetom družbe Gen Energija so številni izzivi, povezani s projekti, ki so strateškega pomena za Republiko Slovenijo in izvedba katerih nikakor ne sme biti ogrožena," so zapisali v SDH.

Ob tem so v upravljavcu državnega premoženja v luči številnih izjav o njegovi pristojnosti in odgovornosti tudi izpostavili, da SDH ni pristojen niti za sklicevanje niti za odločanje na skupščini Gen-I, "posledično nima nobenega vzvoda, da bi vplival na čas sklica ali vsebino skupščine družbe Gen-I".

SDH neposrednih upravljavskih pravic v družbi Gen-I nima, so dodali. V družbi Gen-I o vseh vprašanjih odločata oba družbenika – Gen Energija in Gen-EL. Na strani družbenika Gen Energija, ki je polovična lastnica Gen-I in hkrati 25-odstotna lastnica Gen-EL, imata pristojnosti v zvezi z odločanjem na skupščini Gen-I poslovodstvo in nadzorni svet Gen Energije. Slednja imata upravljavske pravice tudi v družbi Gen-EL, ki jih izvršujeta na skupščinah te družbe.

Slovenski državni holding poudarja, da ni pristojen niti za sklicevanje niti za odločanje na skupščini Gen-I.
Slovenski državni holding poudarja, da ni pristojen niti za sklicevanje niti za odločanje na skupščini Gen-I. FOTO: Bobo

V družbi Gen-EL je poleg Gen Energije družbenik še Elektro Ljubljana s 25-odstotnim lastniškim deležem, preostalih 50 odstotkov družbe Gen-EL pa je trenutno v lasti družbe Gen-I. To v praksi pomeni, da poslovodstvo družbe Gen-I samo izvaja upravljavske pravice družbenika v Gen-EL, so pojasnili v SDH. Kot so nadaljevali, člane poslovodstva družbe Gen-I imenuje skupščina družbe, ki jo sklicuje poslovodstvo Gen-I. Pristojnost in odgovornost uprave SDH je, da imenuje člane nadzornega sveta Gen Energije, nima pa torej pristojnosti, ki se nanašajo na izvedbo skupščine Gen-I oz. imenovanje poslovodstva Gen-I. "Iz tega izhaja, da je vsak deležnik v sistemu korporativnega upravljanja odgovoren za izvajanje svojih pristojnosti," poudarja SDH.

"Sistem korporativnega upravljanja, v katerem ima država posredno približno 75-odstotni delež Gen-I (prek kapitalske naložbe v Gen Energijo in Elektro Ljubljana), pri čemer poslovodstvo Gen-I posredno izvršuje 25 odstotkov lastniških upravičenj nad Gen-I (preko kapitalske naložbe v Gen-EL) ter hkrati kot 50-odstotni lastnik Gen-EL odločilno vpliva na sprejemanje odločitev na skupščini Gen-I, se izkazuje za neprimernega kljub temu, da brez soglasja SDH (v vlogi skupščine družbe Gen Energija) ni mogoče odsvojiti deležev v družbah Gen-EL in Gen-I zasebnim lastnikom," pojasnjujejo v SDH in dodajajo, da bodo proučili potrebne prilagoditve obstoječega sistema korporativnega upravljanja z namenom, da se razmerja ustrezneje uredijo.

SDH oziroma država bo, kot zatrjujejo v krovnem upravljavcu državnega premoženja, ostal lastnik naložb v tako pomembnem segmentu, kot je energetika, "še posebej v času izzivov, ki jih prinašata cilja čim večje energetske neodvisnosti Slovenije in zelena preobrazba".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bavar
15. 11. 2021 18.26
+2
A ni smešno da Kulovci tak branijo svoj kader. A res se norca delajo. Soviča SD Pahor nastavil na položaj Elektra MB. Pa niti sekunde ni delal v kakem elektru podjetju kaj šele šolal na tem področju. Golob je bil v stranki Bratuškove. Pa tega je ogromno. Vse politične opcije nastavljajo svoje.
hex1
15. 11. 2021 20.27
+3
slim386
15. 11. 2021 18.20
+5
A bo kacin prevzel funkcijo da se še malo poheca?
Opazujemvas
15. 11. 2021 17.40
+15
Je resnični predsednik vlade Snežič že določil, kdo od kriminalcev bo nadomestil Goloba?
Potouceni kramoh
15. 11. 2021 17.57
+11
Pa že razni Simiči, Đuđići in podobno..
bugykite
15. 11. 2021 17.38
+10
V ožjem izboru se omenja Matoz... LOL
biggie33
15. 11. 2021 17.14
+17
Predlagam, da imenujejo kar Igorja Bavčarja.. lopov je, torej glavni pogoj je izpolnjen..
CIGU MIGU
15. 11. 2021 17.58
+7
CIGU MIGU
15. 11. 2021 17.13
+16
ni cilj novo vodstvo,cilj je njihovo vodstvo,ki se bo vleglo na dobro pripravljen teren in zelo dodelano strategijo v bodoče,ker,pa bo politika,le prodala in razprodala,ker za vodit tako firmo,je treba tudi kaj znati,med drugim
ROMELS
15. 11. 2021 17.04
+1
Če vlada očita golobu preveliko plačo, ki si jo "sam izplačuje", me zanima kakšno bo imel njegov naslednik.????? Če nasledniku ostane enaka ali celo še višja plača potem je vseeno, če še golob naprej krade.
User792410
15. 11. 2021 17.50
+16
Robertu Golobu ni bilo potrebno nikomur prav ničesar ukrasti, ker je vse pridobil z svojimi sposobnostmi upravlanja podjetja, ki je bilo v nenehni rasti! Ne vem koliko vas ve, da ima Golobova uprava v pogodbi klavzulo po kateri si uspešnost izplačuje le, če ja ta višja od 10% rasti podjetja, kar so do sedaj vse skozi redno dosegali!? Mimogrede, uprave primerljivih podjetji si takšno uspešnost izplačujejo že pri 3-5% rasti! Drugače pa je vprašanje povsem na mestu, ker uprava in direktor, ki bodo nasledili to upravo v štartu ne more imeti več kot 1/3 prihodkov te uprave, za razliko naj si prislužijo in dokažejo z poslovnimi rezultati primerljivimi tem, ki jih je dosegala dosedanja uprava!
izgubljen krt
15. 11. 2021 16.43
+8
Vau, ste vidl...SDH priganja JJ in vlado...;-)))Ja, ni to kr tko...;-) GEN-I, TAKO KOT DENAR NE SMRDI...;-)))