Gospodarstvo

'Še nekaj neposlušnežev'

Bruselj, 02. 08. 2007 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mobitel glede roaminga Evropski komisiji ni poslal odgovorov, Tušmobil pa je stranke obvestil prepozno.

Evropska komisija je med evropskimi mobilnimi operaterji opravila anketo in danes v Bruslju sporočila, da "velika večina" mobilnih operaterjev upošteva uredbo o gostovanju v tujih mobilnih omrežjih, t. i. roamingu, in nudi strankam novo evrotarifo. Za Simobil v Bruslju ugotavljajo ugodnejši pristop do klicateljev, kot to zahteva uredba, Mobitel komisiji sploh ni poslal odgovorov, Tušmobil pa je stranke o evrotarifi obvestil prepozno, čeprav jo je ob tem tudi aktiviral - prej, kot določa uredba.

Komisija opaža, da so mnogi operaterji evrotarifo ponudili že na začetku julija
Komisija opaža, da so mnogi operaterji evrotarifo ponudili že na začetku julija FOTO:

Mesec dni po začetku veljavnosti nove uredbe EU o mobilnem gostovanju, ki drastično znižuje cene roaminga, je komisija danes objavila spletno stran, ki primerja, kako so mobilni operaterji v vseh 27 državah članicah uporabili nova pravila EU. Komisija opaža, da so mnogi operaterji evrotarifo ponudili že na začetku julija, drugi pa so počakali skoraj do skrajnega roka 30. julija.

Slovenska operaterja mobilne telefonije Mobitel in Tušmobil sta že zavrnila očitke Evropske komisije. Kot so pojasnili pri Mobitelu, so obvestilo iz Bruslja dobili z zamudo in so zato z zamudo tudi odgovorili, pri Tušmobilu pa, da je prišlo do napake pri njihovem odgovoru Evropski komisiji in da zamude dejansko ni bilo.

Tušmobil je po podatkih Bruslja to storil 1. avgusta, prav tako sta na ta dan - torej prepozno - to naredila luksemburški operater Voxmobile in bolgarski M-tel. Tušmobil je ob tem evrotarifo na isti dan tudi aktiviral. Simobil je svoje stranke o evrotarifi tako kot nemški Vodafone obvestil že 29. junija, kar je poleg poljskega operaterja P4, ki je to storil že 22. junija, najhitreje v EU, ugotavlja komisija.

95 operaterjev ni odgovorilo

V Bruslju so tako kot najslabši primer izpostavili ciprskega eraterja Cytamobile
V Bruslju so tako kot najslabši primer izpostavili ciprskega eraterja Cytamobile FOTO: Reuters

Črne ovce" so operaterji, ki ne upoštevajo uredbe, oziroma tisti, ki svojim strankam niso ponudili evrotarife na zelo transparenten način. V Bruslju so tako kot najslabši primer izpostavili ciprskega eraterja Cytamobile, ki mu bodo očitno morali še enkrat pojasniti določila evropske zakonodaje. Komisija tudi ni zadovoljna z nekaterimi drugimi operaterji, sploh, ker niso odgovorili na njen vprašalnik. Teh je izmed 95 operaterjev kar 21 - med njimi tudi slovenski Mobitel.

Komisija bo v oktobru naredila podrobnejšo analizo v sodelovanju s skupino evropskih regulatorjev. Rezultati bodo vključeni v oceno uredbe o mobilnem gostovanju, ki jo mora komisija predstaviti Evropskemu parlamentu in Svetu ministrov EU v 18 mesecih po začetku njene veljavnosti. Ta ocena bo tudi podlaga za odločitev glede morebitnega podaljšanja ali razširitve uredbe in o tem ali bo potrebno ponovno posredovati in vključiti tudi mobilno gostovanje SMS, MMS in prenosa podatkov, ki jih uredba zaenkrat ne zajema.

V Bruslju sicer izpostavljajo predvsem dobre primere, saj nekateri operaterji ponujajo cene tudi pod najvišjo dovoljeno mejo ali nove pakete mobilnega gostovanja. Najcenejša evrotarifa znaša 31,5 centa na minuto za klice v tujini in 12,6 centa za prejemanje mobilnih klicev v tujini. Poleg tega nekateri operaterji ponujajo posebne pakete, ki so lahko zanimivi za nekatere skupine potrošnikov, ki pogosto uporabljajo mobilno gostovanje. Ob tem tudi nekateri operaterji evrotarifo ponujajo za tretje države, kar bi lahko bilo zanimivo tudi za potnike, ki potujejo denimo na Hrvaško ali v ZDA, je danes izpostavil tiskovni predstavnik komisije Martin Selmayr.

Izvajanje uredbe s strani operaterjev očitno poteka gladko, poudarjajo v Bruslju, čeprav nekatere nepregledne ponudbe po njihovem lahko preprečijo, da bi potrošniki v polni meri izkoristili prednosti novih pravil EU. "Danes, le mesec dni po začetku veljavnosti novih pravil EU o cenah mobilnega gostovanja, okrog 50 odstotkov potrošnikov v Evropi že koristi znatno znižane tarife," ugotavlja evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding.

Ob tem pozdravlja predvsem "dejstvo, da so mnogi operaterji novo evrotarifo ponudili ob začetku počitniške sezone in v nekaterih primerih še znatno znižali mejne cene uredbe". Po njenih besedah komisija "le v nekaterih primerih - bolj izjemoma kot praviloma" opaža poskuse odlaganja učinkov uredbe z nepreglednim ali morda celo nekonkurenčnim vedenjem. "Če bomo našli dokaze o vedenju, ki krši zakon, uredba predvideva sankcije," jasno izpostavlja komisarka.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo.Jst
06. 08. 2007 10.18
Tušmobil pa je stranke obvestil prepozno... o katerih strankah pa govorite, saj še niso niti komercialno štartali?!
xes
03. 08. 2007 10.01
Mobitel veselo nateguje.... ce posljes zahtevo za vklop na 1919 danes, ti odgovorijo, da bodo storitev vklopili sele 30.8. .... res, veste... gre za taaaaaak tehnicen podvig, da bodo rabli cel mesec....