Gospodarstvo
Oglas

Se sploh še splača kam vlagati?

Ljubljana, 16. 03. 2009 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko se kriza na finančnem trgu stopnjuje, se med varčevalci širi negotovost in strah za prihranke. Vsi si želimo svoj denar varno naložiti, brez bojazni, da bo v času, ko naj bi njegova vrednost naraščala, izpuhtel. Pa je to sploh mogoče?

Seveda – vaš denar bo na Diba računu varno naložen, popolnoma likviden in to čisto brez stroškov. Kljub finančni krizi vam Diba ponuja plemenitenje denarja po nadpovprečni obrestni meri.

Diba
Diba FOTO:

Kaj se dogaja na finančnih trgih?

V borbi proti finančni krizi centralne banke v želji po zagotavljanju cenejšega denarja znižujejo obrestne mere, saj želijo omogočiti ugodnejše zadolževanje, ki bi pripomoglo k povečanju gospodarske rasti. Evropska centralna banka (ECB) je tako v prvih dneh marca znižala evrsko obrestno mero na najnižjo raven v svoji zgodovini. Ker banke denarja ne posojajo v zadostnem obsegu, medbančni trg ne deluje, podjetjem in potrošnikom ni na voljo zadosten obseg denarja, obseg investicij in potrošnje zato pada, razmere v svetovnem gospodarstvu pa so vse hujše.

Zakaj obrestne mere padajo?

Osnovo za oblikovanje obrestnih mer predstavlja gibanje temeljne obrestne mere (ECB), njeno znižanje pa se odraža v znižanju obrestnih mer pri bankah. Posamezne banke le te nekoliko prilagajajo tudi trenutnim razmeram na trgu, pričakovanjem in trendom ter konkurenci na finančnem trgu. Vzporedno z zniževanjem temeljne obrestne mere ECB se niža tudi referenčna obrestna mera EURIBOR, medbančna obrestna mera, po kateri si banke iz evro območja medsebojno posojajo denar. Zaradi pričakovanega nadaljnjega upadanja temeljne obrestne mere ECB je že viden odziv v gibanju EURIBOR-ja, saj je 3-mesečni EURIBOR od 15. 1. 2009 (ko je ECB nazadnje ponovno spustila obrestno mero) do začetka marca padel za 0,711 odstotne točke, na 1,799 odstotka. Za primerjavo: 3-mesečni EURIBOR je jeseni leta 2008 dosegel celo 5 odstotkov. Upadajoči EURIBOR posledično prinaša vse nižje obrestne mere na varčevalnih računih, na drugi strani pa zaradi nižjih obrestnih mer prinaša pocenitev posojil v evrih.

So pričakovanja optimistična?

Razmere v gospodarstvu se bodo umirile, ko bo medbančni trg pričel normalno delovati in se bo vanj vrnilo zaupanje. Ukrepi, ki jih sprejemajo centralne banke in vlade po svetu, kažejo na to, da se bo medbančni trg kmalu vrnil v ustaljene tirnice, kar daje optimistična pričakovanja. Eden od vidnih učinkov teh intenzivnih ukrepov je tudi vztrajno zniževanje EURIBOR-ja, vsekakor pa bodo potrebni še dodatni ukrepi, ki bodo pripomogli k povrnitvi zaupanja na medbančni trg.

In kaj vam ponuja Diba?

Diba
Diba FOTO:

Diba vam kljub vsesplošni finančni krizi ponuja varno plemenitenje denarja z obrestno mero, primerljivo z obrestmi vezanih depozitov, do vašega denarja pa lahko le z nekaj kliki in popolnoma brez stroškov dostopate kadarkoli želite. Denar, ki ga danes ne potrebujete, je lahko že jutri vreden več, vaša naložba pa je povsem netvegana, saj vam sredstev ni potrebno vezati. Obogateli z e-naložbo seveda ne boste, lahko pa vsaj omejite škodo, ki bi jo lahko gospodarska kriza povzročila vašim naložbam na borzi. Zgolj za primerjavo: v kolikor bi pred letom dni kupili delnice nekega slovenskega podjetja v vrednosti 10.000 evrov, bi se vam kaj hitro lahko zgodilo, da bi vam finančna kriza pogoltnila večino vrednosti in bi vam danes ostalo le še kakšnih 3.000 evrov. Na Dibi pa te bojazni ni, saj bi ne le obdržali celotno glavnico – naložena sredstva bi v tem času celo oplemenitili.

V primeru vprašanj vam Diba ponuja popolno podporo preko klicnega centra. Da pri odločitvah ne boste sami, so vam za dodatno svetovanje ter informacije na voljo strokovnjaki na sedežu ZVEZE BANK, r.z.z o.j., Podružnica Ljubljana, pod okriljem katere deluje Diba. Zveza bank je avstrijska banka z več kot 85-letno tradicijo, ki posluje v okviru avstrijske bančne skupine Reifeisen in kot univerzalna banka ponuja širok spekter bančnih storitev. V oddelku spletne banke delujejo 4 sodelavci, celotna ekipa pa šteje 12 bančnih strokovnjakov, ki vam bodo z veseljem svetovali pri upravljanju vašega denarja.

Diba torej tudi v času recesije svojim uporabnikom ponuja dobičkonosno in varno naložbo. Odprite svoj Diba račun tudi vi in se prepričajte o vseh prednostih naložbe!
 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA