Gospodarstvo

Še zadnji dan za doplačilo dohodnine iz prvega svežnja

Ljubljana, 29. 05. 2024 07.14 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Danes se izteka rok za doplačilo dohodnine za leto 2023 za tiste zavezance, ki so informativne izračune prejeli v začetku aprila. Vsi skupaj morajo državi vrniti 34,9 milijona evrov. Ta teden bodo šli na pošto informativni izračuni tudi za preostale zavezance. Kdor izračuna še vedno ne bo prejel, pa mora napoved vložiti sam.

Finančna uprava RS (Furs) je konec marca v prvem svežnju odposlala 930.749 informativnih izračunov dohodnine za lani. Od teh jih je bilo 14 odstotkov z doplačili, 39 odstotkov pa z vračili.

Tistim zavezancem, ki morajo dohodnino doplačati, se rok za doplačilo izteče danes. Povprečni znesek doplačila znaša 266 evrov. Zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč akontacije dohodnine, pa so morali preplačane zneske do danes že prejeti na svoje bančne račune.

Denar v denarnici
Denar v denarnici FOTO: Shutterstock

Zavezanci lahko odmerjeni davek poravnajo v več obrokih. Najbolj enostavno je to storiti na tri obroke, pri čemer pa ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca ter njegovih družinskih članov.

Ob tem so na Fursu spomnili, da zavezancem, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, zneska ni treba poravnati. Ugovor namreč zadrži izvršitev.

V petek bo finančna uprava v drugem svežnju odpremila na pošto informativne izračune še za preostale zavezance, za katere ima na voljo podatke. Kdor izračuna še vedno ne bo prejel, mora napoved vložiti sam, in sicer najpozneje do konca julija.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iziizi
29. 05. 2024 17.18
Tes dohodnino za invalidsko penzijo 350 eur pa kaj to pišete saj še za preuivet ni ne pa da bi še kaj plačeval