Gospodarstvo

Upočasnitev gospodarstva: varčevanje in črtanje nenujnih ukrepov

Ljubljana, 12. 09. 2019 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V./L.Š./STA
Komentarji
320

Rast slovenskega BDP bo pričakovano nižja od prvotnih napovedi. Posledica tega bodo rezi v proračun, ki jih je napovedal minister za finance Andrej Bertoncelj. Na novinarski konferenci Urada RS za makroekonomske analize in razvoj je Maja Bednaš pojasnila vzroke za upočasnjevanje gospodarske rasti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 100 milijonov evrov manj
    03:12
    Iz 24UR: 100 milijonov evrov manj
  • Iz SVETA: Varčevati bo treba
    02:51
    Iz SVETA: Varčevati bo treba

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki napoved makroekonomskih gibanj objavlja spomladi in jeseni, je konec marca za letos napovedal 3,4-odstotno gospodarsko rast. Danes je napoved gospodarske rasti znižal, Sloveniji za letos tako po novem napoveduje 2,8-odstotno realno rast BDP, kar je 0,6 odstotne točke manj od spomladanske napovedi.

Rast bo, kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil finančni minister Andrej Bertoncelj, slabša predvsem na račun slabšega drugega četrtletja, ko so se zgodile predvsem velike spremembe pri zalogah. Razmere naj bi se sicer v tretjem in zadnjem četrtletju nekoliko izboljšale. 

Finančni minister je napovedal linearni ukrep zmanjšanja proračunskih odhodkov.
Finančni minister je napovedal linearni ukrep zmanjšanja proračunskih odhodkov. FOTO: POP TV

Kako se bo odzvala vlada? Predvsem hitro, je dejal finančni minister. Bertoncelj je pojasnil, da bodo za prihodnje leto predlagali linearni ukrep zmanjšanja proračunskih odhodkov v višini 100 milijonov evrov. Kot je dodal, bodo zarezali v vseh 15 ministrstev. Za prihodnje leto pa bo, kot je napovedal, višino odhodkov v proračunu znižal za 100 milijonov evrov na 10,35 milijona evrov. "Proračuna za leti 2020 in 2021 bosta oblikovana tako, da bosta skladna s fiskalnim pravilom," je zagotovil minister.

Finančni minister je dejal, da imamo "lepo gospodarsko rast, ki je še vedno dvakrat višja kot v večini evrskega območja". Glede ohlajanja nemškega gospodarstva je povedal, da bodo pozorno spremljali situacijo v Nemčiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svetovno gospodarstvo ob zaostrovanju razmer izgublja zagon, posledično se umirja rast v Sloveniji. Ta sicer ostaja precej nad povprečjem EU, a se obeti poslabšujejo. Bruto domači proizvod se je po podatkih statističnega urada v letošnjem prvem četrtletju povečal za 3,3 odstotka, v drugem za 2,5 odstotka.

Vlada mora proračunske dokumente v obravnavo v DZ poslati najpozneje do 1. oktobra. Zgornjo mejo izdatkov je že določila, dokumente pa bo po napovedih finančnega ministra potrdila, potem ko se bo seznanila z Umarjevo najnovejšo napovedjo gospodarskih gibanj.

Umar: Ne moremo govoriti o ohlajanju gospodarstva

Direktorica Umarja Maja Bednaš je naštela vzroke za ohlajanje gospodarstva. Omenila je razmere v mednarodnem okolju, predvsem gospodarske razmere v Nemčiji. "Glede na našo navezanost na Nemčijo je to vplivalo na pričakovanja in izvozni sektor gospodarstva," je povedala Bednaševa.

Prav tako pa so se po njenih besedah poslabšali mednarodni kazalniki zaupanja. "Kazalniki zaupanja v mednarodnem okolju se poslabšujejo že skoraj od začetka lanskega leta, kar negativno vpliva na izvozna naročila in povpraševanje. Obeti so do konca leta slabši, kot smo pričakovali spomladi," je pojasnila direktorica Umarja.

Direktorica urada Maja Bednaš je navedla vzroke za ohlajanje gospodarstva.
Direktorica urada Maja Bednaš je navedla vzroke za ohlajanje gospodarstva. FOTO: POP TV

Poleg teh poglavitnih faktorjev, ki sta vplivala na popravek spomladanske napovedi, je izpostavila še objavljen podatek o gospodarski rasti v drugem letošnjem četrtletju. "Rast je bila le 2,5-odstotna in nekoliko nižja od pričakovanj. Poleg umiritve rasti v tržnih storitvah je bil opazen tudi negativen vpliv zalog," je pojasnila direktorica Umarja.

Objava jesenske gospodarske napovedi je bila sicer sprva predvidena za prihodnji teden, vendar so se zaradi pomena napovedi za delo vlade v sredo na Umarju odločili, da jo objavijo že danes. "Ne moremo govoriti o ohlajanju gospodarstva, je še vedno solidna in nad povprečjem EU," je pojasnila Bednaševa.

Rast zasebne potrošnje bo ostala razmeroma visoka

Negativni dejavniki se bodo najbolj odražali v nižji rasti bruto investicij (v letih 2019 in 2020 za 6,8 odstotka, v letu 2021 za sedem odstotkov) ter občutnejšem negativnem prispevku menjave s tujino (letos -0,5 odstotka, v letih 2020 in 2021 pa -0,2 odstotka), hkrati pa bo rast zasebne potrošnje ostala razmeroma visoka. Letos naj bi se po napovedih okrepila za 3,4 odstotka, prihodnje leto za 2,7 in v letu 2021 za 2,2 odstotka).

Upoštevajoč trenutne napovedi gospodarske rasti v trgovinskih partnericah bo rast bruto domačega proizvoda prihodnje leto ostala podobna. Umar napoveduje, da bo v letu 2020 triodstotna, v letu 2021 pa 2,7-odstotna. Mednarodne institucije za prihodnje leto pričakujejo ponovno nekoliko višjo rast v Nemčiji, temu pa je pri oceni tujega povpraševanja sledil tudi Umar.

K ohranjanju solidne rasti v napovedanem obdobju bo sicer pomembno prispevala domača potrošnja, ki jo bosta podpirala nadaljevanje razmeroma ugodnih gibanj na trgu dela in nadaljnja rast investicij, zlasti gradbenih. Te predstavljajo najpomembnejši segment investicijskih dejavnosti, tako letos kot tudi v prihodnjih dveh letih.

Bednaševa letos pričakuje visoko rast zaposlenosti, nato pa umirjanje v prihodnjih dveh letih. Del rasti je pripisala povečanemu prilivu tuje delovne sile, na napoved pa vplivajo tudi demografski dejavniki, saj se zmanjšuje število delovno sposobnih prebivalcev.

Kaj pa predvideva alternativni scenarij?

Ob tem je pojasnila še "zelo visoke napovedi izvoza za letošnje leto". Če je bila rast lani 6,6-odstotna, bo letos 7,8-, v prihodnjih dveh letih pa nato pet- oz. 4,8-odstotna. Velik del rasti izvoza namreč predstavlja trgovanje in distribucija farmacevtskih proizvodov, kar zvišuje nominalno vrednost izvoza. Izvoz v večini ostalih skupin se umirja. Inflacija se bo gibala okrog dveh odstotkov.

Med tveganji za uresničitev napovedi prevladujejo negativna tveganja v mednarodnem okolju, nekatera so se v zadnjih mesecih še okrepila. "Pozorno spremljamo, kaj se dogaja v mednarodnem ekonomskem okolju, povezano je predvsem s protekcionističnimi ukrepi in nepredvidljivo gospodarsko politiko ZDA, izstopom Velike Britanije iz EU in počasnejšo kitajsko gospodarsko rastjo," je dejala direktorica Umarja.

V primeru njihove uresničitve bi bila lahko gospodarska rast še počasnejša od danes objavljene napovedi. T. i. alternativni scenarij za letos predvideva 1,7-odstotno rast BDP, prihodnje leto pa dvoodstotno. "Še vedno daleč od recesijskih gibanj, ki smo jim bili priča v času krize," je dodala Bednaševa. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

napoleon4
12. 09. 2019 20.06
+14
Jasno je da v tej državi nekatere plače take da morajo ljudje hoditi ns rdeč križ, kljub delu. Jasno je da je večina prostovoljcev ali upokojencev ali brezposelnih in slednji dobivajo ta zloglasni dodatek ki ga mislijo ukiniti. Kljub rekordni brezposelnosti je čedalje več ljudi odvisnih od socialnih transferjev. S to sliko je nekaj krepko narobe. Zanimivo da bomo dali cel kup za oboroževanje, orožje bo v veliki meri uporabljen predvsem v tujini na tako imenovanih mirovnih operacijah katere zakuha Amerika predvsem zaradi svojih ekonomskih interesov. Pri naših našibkejših ljudeh pa bomo rezali. Začudo se začnajo vsi rezi na sociali in upokojencih, ter "reformah" v katerih se zmeraj največj na zgubi navadni državljani.
korintos23
13. 09. 2019 08.12
-1
Lenuhi bodo pokopali mojo Slovenijo, na borzi in socialca vlečejo leta in leta mi pa uvažamo tujce za delo, pa tudi to vam potem ne paše.
Kruh+sol!
12. 09. 2019 18.40
+15
A o tem, da je policija ujela vasega sportnega novinarja, ki je tihotapil 4 pakistance, pa nic?
Uporabnik1095190
12. 09. 2019 19.31
+5
Več podrobnosti bo pri naslednji furi oz. pri uspešnem prihodu na cilj. Če te dobijo ni enako.
korintos23
13. 09. 2019 08.13
-1
Kak tihotapil? Spotoma jih je naložil ko je na mejii služboval, to ni nič kaznivega. Dober po srcu pač.
antilevi?ar
13. 09. 2019 15.01
+3
Če jih lahko naša vojaška ladja šverca zakaj jih nebi smel en novinar?
glava2
12. 09. 2019 18.17
+4
aha, spet novi davki.....
napoleon4
12. 09. 2019 18.03
+11
V pravem času vejo kdaj je treba da peoračun ne bo rekorden, sedaj pa juriš na socialo, kaj zato če se nekomu odpiše 29 miljončkov ji bomo na sociali prišparal, ubogi ne hodijo na sodišča z dragimi odvetniki na njih je vedno odprta lovska sezona jastrebov.
Frane Šajn
12. 09. 2019 17.42
+4
IN NE MISLITI , DA JE TISTIM Z VELIKIM TEKOM PADLA ZATO ŽLICA Z ROK ? O NE , ONI ZAHTEVAJO ŽE SEDAJ UKINITEV SOCIALE IN IZBRIS ČLENA V USTAVI , DA JE SLOVENIJA PRAVNA IN SOCIALNA DRŽAVA!
jured100
12. 09. 2019 16.51
+0
Ko ti ni jasno zakaj, ampak vseeno rasteš zato izkoristiš kar pač lahko za popolnoma neuporabne reči. Vse se povrne.
CtrlDelete
12. 09. 2019 16.45
+4
Ameri stiskajo denar in to je to. Evropa bi lahko tudi.
M teorija
12. 09. 2019 16.34
+6
Nehejte paničart, spet. Že zarad črnogledih napovedi in posledično psihe se bo zgodila krčitev. Naj raje pojačajo ministrstvo za gospodarstvo, da se posebej posveti podjetjem, ki bodo bežali iz VB zaradi brexita in zmedenga Borisa!? Predvsem naj loskrbijo za brezvezne administrativne ovire!?
reakcionar
12. 09. 2019 16.23
+14
Vem, da ni to tema ampak vseeno. Kako to, da ni več razviden članek o tem, da je novinarja televizije pop aretirala policija zaradi suma tihotapljenja migrantov. Pa še ko je članek bil razviden je bilo onemogočeno komentiranje. Zanimivo. Pa rtv slovenija, delo tudi nista o tem poročala. Res zanimivo.
bincek84
12. 09. 2019 16.34
+5
M teorija
12. 09. 2019 16.36
-4
.kako vseeno. Zarad tega tihotapca bo propala ekonomija države!?
diocles
12. 09. 2019 16.21
+9
kako je pa pol tak velik problem dodatek za delovno aktivnost če je "tako rekordno nizka brezposelnost"
Polis123
12. 09. 2019 16.14
+12
S švercanjem migrantov ste za danes končali, ali je to nočni šiht? :D
CyberWorm123
12. 09. 2019 16.19
+14
diocles
12. 09. 2019 16.08
-2
pa mamo še kaotični brexit za dat skos
diocles
12. 09. 2019 16.03
+5
česa vse ne povejo da ne bi zagnali panike, že tko so kr naglo obrnili ploščo
CyberWorm123
12. 09. 2019 16.02
+17
kaj pol krizni DDW lohka prčakujemo tam nekje okol 30% : )))) nazadnje je opica bratuškowa rekla da je sam začasni : )))) al se je pa zlagala : )) wlada cmerobabe ga je uzakonila : ))))
CyberWorm123
12. 09. 2019 16.06
+9
srebrni korintos pa prašek bojo z weseljem prmazali keš za kamerade : ))))
DAEMONIUM
12. 09. 2019 16.00
+5
Komunisti naj udarijo po penzionistih, tam se da se usparati! Za zacetek brez usklajevanja pokojnin nato pa se povecati cakalne dobe v zdravstvu, ve se zakaj! Prav je, da podporniki komunizma prvi obcutijo komunjarske ukrepe, seveda namenjene socialisticno indoktrinirani raji medtem, ko bo na novo zaposlenih 10.000 uradnikov v JU se naprej in se bolj uzivalo. Jasno, treba je vzet tistim ki jamrajo pa tudi tako so ze navajeni na komunisticni standatd ruskega tipa. Skratka potrebno bo uveljavit nacelo ki ga socialisti in slo kvazi civilna druzba uporabljajo pri divjih zver ces ubogi volkovi in ko j...e danes poklanih 25 ovc in 5 jagenckov saj je volcje zivljenje vec vredno kot pa neko ovcje.
diocles
12. 09. 2019 15.59
+12
pa še včeraj so (spet) govorili "kako ni nobenih razlogov za krizo"
diocles
12. 09. 2019 15.57
+9
napovedi umarja za 10 let naprej vsak dan drugačne tko k vreme za 3 mesece naprej na accuweather
dule100
12. 09. 2019 15.54
+10
No, se je že začel!
CyberWorm123
12. 09. 2019 15.49
+12
kaj pol zoki bo dobu kle črni fond al ne : )))) to me najbolj zanima : ))) wsaj ene 100 miljončkou bi mu lohka dali : ))))
CyberWorm123
12. 09. 2019 15.51
+12
ich123
12. 09. 2019 15.43
+19
Ha, ha.. počasi prihaja ura resnice, ko bomo videli sposobnost te vlade in njenega šefa.
proofreader
12. 09. 2019 15.44
-9
Upajmo da se je bolje pripravil na krizi kot Janša.
Borec21
12. 09. 2019 15.54
+8