Gospodarstvo

'Šele ko bo razglašena kriza, bodo ukrepi obvezni. A to zimo ne kaže na to'

Ljubljana, 04. 11. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Žana Vertačnik, 24UR ZVEČER
Komentarji
37

Prihaja ohladitev, zdaj bo treba zares kuriti in ogrevati. Deležni smo bili poziva: "Nižajte temperaturo, prihranite 15 odstotkov elektrike in plina." Večina slovenskih mest se sicer ne bo odpovedala prazničnim okrasitvam, rdeči alarmi pa medtem že zvonijo v vrtcih, šolah in drugih javnih zavodih. Jih je vlada pri spopadanju z draginjo spregledala? Tudi to je bilo slišati na seji parlamentarnih odborov, kjer so javni zavodi s področja kulture in izobraževanja opozorili na vse višje cene energentov in naraščajoče stroške. Bi se lahko prevalili na starše? Generalni direktor direktorata za energetiko Hinko Šolinc pravi, da ne in ob tem zagotavlja, da bodo ukrepi postali obvezni, šele ko bo razglašena kriza. Kar pa trenutno ni.

Pomiritvene besede in pozivi, naj energetski krizi kljubujemo z varčevanjem, so še aktualne. "Nadaljujemo z varčevanjem. Nadaljujemo z ukrepi, ki so nekako tudi naravni ukrepi," je prejšnji mesec dejal minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Še pred njim pa predsednik vlade Robert Golob: "Ne le, da bo energentov dovolj in da so cene že danes regulirane. Popolnoma so sprejemljive za vse prebivalstvo in take bodo ostale celo zimo."

In če je v četrtek nekatere Ljubljančane razveselila novica, da so v Energetiki Ljubljana ceno enote energije za potrebe daljinskega ogrevanja z 91,4 evra na megavatno uro znižali na 79 evra za megavatno uro, pa vse bolj skrbi učinek draginje v javnih zavodih. "Gre za višanje stroška energentov, električne energije, dobave plina. Potem je tukaj še velik porast stroškov živil, pa tudi vpliv na strošek dela, saj so se dvignile plače," je dejala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj.

Ogrevanje
Ogrevanje FOTO: Shutterstock

V parlamentu se je odvrtela razprava o stroškovni usodi zavodov. Osrednji očitek iz opozicije pa, da vlada deluje prepočasi. V 30 dneh naj, kot je dejala poslanka Nove Slovenije Iva Dimic, postreže z natančno analizo in s predlogi, kako bomo reševali vse javne zavode, ki niso vključeni v sistem reguliranja cen.

Vlada se je medtem branila, da je z regulacijo cen elektrike in plina že ukrepala. "Javnim zavodom je bilo skozi dvanajstine do konca leta omogočeno še skoraj 1.300.000 evrov za pokrivanje dodatnih stroškov," je dejal državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar. "Apeliram predvsem na lokalne skupnosti, da pogledajo, kaj se da narediti, posebej pri javnih zavodih, ki so v občinski lasti," pa je dejala Tina Sršen, prav tako državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu.

Da lokalne skupnosti niso regulatorji cen, je medtem izpostavila NSi-jeva poslanka Vida Čadonič Špelič. "One lahko samo sežejo globlje v žep in na koncu leta pokrijejo manko sredstev v posameznem javnem zavodu, nič drugega. Ali pa pri vrtcih seveda lahko regulirajo cene tako, da sežejo v žep staršev," je dodala.

Imajo pa ta čas nekateri župani polne roke dela s pripravo na veseli december. "Novoletna razsvetljava je zanimiva turistična atrakcija, ki privablja goste iz Slovenije in tudi drugod," je dejal koprski župan Aleš Bržan, ki da tako sploh ni razmišljal, da bi jo odpovedal. Tako vse kaže, da bo večina mestnih središč v nasprotju s tistimi avtocestnimi odseki, kjer je Dars razsvetljavo ugasnil, že kmalu zasijala.  

Šolinc: Nikakor nikogar ne bo zeblo

O energetski krizi in njenem vplivu na javne zavode je v oddaji 24UR ZVEČER spregovoril tudi generalni direktor direktorata za energetiko Hinko Šolinc. "Niti pri javnih zavodih niti v vladnih organih ali občinskih javnih službah ne bo prišlo do obveznega zmanjševanja porabe električne energije ali zemeljskega plina, dokler bo obojega dovolj na trgu. Ne glede na to, kakšna bo cena," je zagotovil sogovornik, ki je poudaril, da so ukrepi omejeni na priporočila.

To bi se sicer lahko zgodilo šele, ko bo razglašena stopnja krize, je dejal Šolinc. Ob tem je pomiril, da vse kaže, da to zimo ne v Sloveniji ne v EU kriza ne bo razglašena. "So pa ukrepi seveda priporočljivi, saj manj kot porabimo, manj je treba tudi plačati," je dodal.

Pojasnil je še, da je vlada preteklo sredo sprejela uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o regulaciji cen zemeljskega plina, s čimer je cena zemeljskega plina regulirana tudi za vrtce, osnovne šole in zdravstvene domove. "In sicer na 79 evrov na megavatno uro, kar je le malo več kot za gospodinjstva." Z vidika ogrevanja se strošek ogrevanja za te institucije torej ne bo povečal in posledično tudi ne bo prenesen na starše otrok – bojazen, ki se je pojavila ob tem.

"Nikakor nikogar ne bo zeblo, saj sodijo vrtci, osnovne šole, bolnišnice, zdravstveni domovi, domovi za starejše in gospodinjstva v kategorijo t. i. zaščitenih odjemalcev. Tudi če bi plina začelo zmanjkovati, kar pa zaenkrat ne kaže, da bi ga, bi bil plin za te odjemalce na voljo ne glede na ceno," je zagotovil. A ob tem je še enkrat izpostavil, da ni treba, da temperatura v prostorih znaša 23 ali več stopinj Celzija. "Tudi pri 21 stopinjah ne bo nikogar zeblo."

Golob je prejšnji mesec medtem svetoval, naj ljudje ne sklepajo novih pogodb, saj da bodo pogoji kmalu ugodnejši. Šolinc je pojasnil, da se v tem trenutku ta nasvet nanaša na nakup električne energije. Vrtci imajo namreč od 1. novembra regulirano ceno za zemeljski plin, ki je dražji in pri katerem so cene bolj poskočile kot pri električni energiji. Na tem področju lahko tako že sklepajo nove pogodbe po novi regulirani ceni.

"Za druge odjemalce tudi za električno energijo za naslednje leto pa je pri tistih, ki še nimajo sklenjenih pogodb, morda pametno, da še nekoliko počakajo," je dejal. Na nivoju EU se namreč še oblikujejo novi ukrepi, ki bodo vplivali na bolj stabilno ceno. "Ne bo pa ta tako nizka, kot je bila pretekla leta," je še opozoril ob tem.

'Dokler bomo imeli električno energijo, lučke kot take ne bodo prepovedane'

Ob tem pa številna slovenska mesta že izobešajo praznično razsvetljavo. Številni očitki prebivalcev tako letijo tudi na trošenje energije na tem področju, medtem ko sami prejemajo priporočila o varčevanju. A Šolinc je dejal, da električna energija za razsvetljavo in ogrevanje nista povsem povezani, saj se v Sloveniji relativno malo objektov ogreva na električno energijo. "Tisti, ki se, se ogrevajo na toplotne črpalke, kar pa pomeni, da je strošek elektrike le četrtina ali tretjina toplote, ki jo proizvedejo," je dejal.

"Dokler bomo imeli električno energijo, lučke kot take ne bodo prepovedane," je dejal. Bo pa ta energija zaračunana po tržni ceni, ki ne bo regulirana.

O morebitnem pomanjkanju energije pa je poudaril, da je Nuklearka Krško ta hip v remontu, zaradi premalo premoga pa da stoji tudi TEŠ, "pa imamo še vseeno vsi dovolj električne energije".

Se pa javna razsvetljava ponekod že reducira. Dars je na primer na določenih odsekih avtocest že ugasnil luči. Šolinc je pritrdil, da so priporočila za to že dali. "Na podlagi priporočil pa pripravljamo tudi vladno uredbo, ki bo sicer obvezna, a le v stopnji razglašene krize. Do takrat pa ostajajo priporočila," je ponovil.

"Seveda je pa to vedno dvorezni meč, saj morajo biti določeni javni prostori, kot so na primer pločniki v mestih, ceste, križišča itd., osvetljeni zaradi varnosti. Upravljavci javne razsvetljave pa se tako trenutno po priporočilih sami odločajo, kje s predpisi ni določeno, da razsvetljava mora biti in jo lahko tako v celoti ali delno ugasnejo," je še povedal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MihaGliha
07. 11. 2022 12.28
jaz ne bom šparal drva bom metal v peč da se bo kadilo iz dimnika na polno ..... šparej tu šparej tam le zakaj pa? Dušo bi nam vzeli če bi lahko
sandi101
04. 11. 2022 14.35
+5
Ne vem čemu služi praznična okrasitev mest že v novembru kar nikdar v bivši jugi ni bilo. Če bi bila okrašeno po 15.decembru kot nekoč v bivši jugi bi bilo čisto dovolj in bi vsaj vedeli, da so prazniki pred vrati tako danes v teh časih ne veš nič in komaj čakaš, da ta požrtija mine! Župani pač razmetavajo denar od občanov, ki bi se lahko namenil za bolj koristne zadeve.
tornadotex
04. 11. 2022 13.00
+3
Nevem kdo zganja paniko.Plina je dovolj, cene se nižajo in tudi ostale cene se že stabilizirajo...Bolje da iščete tiste ,ki napihujejo in delajo paniko...
čokolino23
04. 11. 2022 09.49
-2
Slava Rusiji !
Sickk 2
04. 11. 2022 20.44
+1
Si se mal zatipku a ne, si mislu slava ukrajini srbolino
mikpiki191
04. 11. 2022 09.46
-1
ful težko je dati temperaturo iz 24 C na 21 C vsi bomo umrli zaradi tega
Rezervni Kristus
04. 11. 2022 09.45
+1
Od korone smo se naučili, da priporočilom vedno sledijo obveze. Samo ustrezne pogoje je treba še ustvariti. Mala malica.
Rezervni Kristus
04. 11. 2022 09.38
+1
Dobro jim gre leporečenje od rok. Čez par dni bodo seveda obrnili ploščo in ljudi strašili z apokalipso. Ali pa to že vzporedno razglaša nekdo drug. Kar poglejte si, kaj se po svetu dogaja z dizelskim gorivom. Pa stanje v Nemčiji. Industrija bo škripnila prva. "Stay Home" je še zmeraj aktualen. Tule nam tega ne povedo. Ne smejo. Ker imamo svobodo, ples, ter nasmejane obraze. Moramo živeti v slepilu, katerega samo za nas ustvarjata vlada in mediji, mi pa veselo meketamo...
za resnico
04. 11. 2022 09.43
+5
no zaenkrat je se vedno 1000x bolse kot lani ,ko nisem niti mogel it tankat ali v trgovino baje zaradi nekega strasnega virusa ,ki ga cepljeni raznasali naokoli
za resnico
04. 11. 2022 09.44
+2
no elektrika je celo cenejsa kot lani lani placeval 50 sedaj 40 pa jo mogoce se vec porabimo
Rezervni Kristus
04. 11. 2022 09.47
+3
Temu se reče "Kuhanje žabe v topli vodi".
zoran pušenjak
04. 11. 2022 09.37
+8
Ljudje morajo dražje plačevati energente, da lahko razni šerifi trošijo elektriko v tisočih EUR za okrasitve. Pač so naši bi rekel Golob oni lahko
dobrabejba35
04. 11. 2022 09.30
+2
Jaz imam 24 stopinj. Slava Rusiji!
Sickk 2
04. 11. 2022 20.45
+1
LocoCoko
04. 11. 2022 09.28
+1
Ni krize, ni ukrepov...
dpmem
04. 11. 2022 09.27
+4
Ja plesalo se definitivno ne bo več!!! Tudi svoboda več ni!!! Ko je bila razglašena epidemija, so bili ukrepi obvezni!!! "Trenutno" še ni razglašena kriza, potem ko bo "trenutno" zamenjalo "sedaj" pa se ve kaj sledi!!! To je svoboda??? Kot bi se vrnili v cajt bivše juge, z redukcijami, samoprispevki,... elita pa je uživala!!! kot smo si postlali tako bomo budni ne spali!!!
heizenberg
04. 11. 2022 15.06
+3
Pred dvema letoma so bile zaprte meje občin, zvečer policijska ura, jaz pa prav v tem času s kovid pljučnico na intenzivni, kjer se je šlo za preživeti ali ne ...
FONDAČ
04. 11. 2022 09.17
+4
Zakaj morajo krizo razglasiti? Ali nismo v njej stalno?
Bolfenk2
04. 11. 2022 09.11
+15
Še pred njim pa predsednik vlade Robert Golob: "Ne le, da bo energentov dovolj in da so cene že danes regulirane. Popolnoma so sprejemljive za vse prebivalstvo in take bodo ostale celo zimo." Vsi energenti so od 50% do 200% dražji kot pod Janšo. Golob pa pravi, da so cene popolnoma sprejemljive. Mogoče za tebe, ki si si protizakonito izplačal 2 miliona plače, ne pa za delavce. Baraba. Le lenuhom na socialni si razdelil energetske dodatke. Janša je bonbončke delil vsem.
za resnico
04. 11. 2022 09.46
-4
kaj lazes elektrika je cenejsa kot je bila lani
Draža
04. 11. 2022 09.08
+8
Eu vodstvo je sankcinirala lastni narod.
Ivar The Boneless
04. 11. 2022 09.00
+8
Hahaha. Jaz ne bom nič šparal. Sami so to skuhali, sami naj šparajo.
Lara Košir1
04. 11. 2022 08.54
+5
Kdaj bodo ugasnili osvetlitve cerkva? Na cesti tema kot v rogu, da si kot pešec nikamor ne upam v temi, cerkev pa osvetljena kot novoletna jelka, le zakaj? Zato, ker moramo to plačati vsi, s tujim je pa lahko po koprivah mahati.
dpmem
04. 11. 2022 09.29
+1
a zaj so pa cerkve problem?? Res??? A se cerkve osvetljujejo na plin al kaj??
za resnico
04. 11. 2022 09.47
-1
ja naj si zupniki sami placujejo osvetlitev saj so podrazili storitve za naivne
medo90
04. 11. 2022 08.45
+10
reveži naj šparajo, naj bodo v mrazu,.. Ko talajo pakete na rdečem križu in pogledaš vozila v katere se ti paketi nalagajo ne veš ali si na zgrešil pogled, ali te tvoje oči varajo ali si na sestanku nogometnih klubov??? Ja če prideš tja z vozilom cenejšim od 10 000€ in ni znamke BMW ali Audi nisi opravičen do paketa. Ja tudi to je slovenija.
kr en 123
04. 11. 2022 08.36
+14
Tudi moje delo ne bo več tako poceni, kot je bilo doslej...
kr en 123
04. 11. 2022 08.37
-4
In če bi se vsi tega držali bi bilo super...
proofreader
04. 11. 2022 08.35
+12
Če ne bo elektrike in plina tudi visokih računov ne bo. Golobizem.
bronco60
04. 11. 2022 08.27
+11
Elektrike ne bo, nafte ne bo, ne bo bencina, kaj potem??