Gospodarstvo

Zakon sprejet, delodajalci in sindikati nezadovoljni

Ljubljana, 14. 01. 2009 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
P.J. / V.L./STA
Komentarji
22

DZ je na izredni seji sprejel zakon o delnem subvencioniranju delovnega časa, ki prinaša zmanjšanje stroškov delodajalcev za plače. Z zakonom sicer niso zadovoljni niti delodajalci niti sindikati.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je v državnem zboru predstavil zakon o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa.
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je v državnem zboru predstavil zakon o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa. FOTO: Damjan Žibert

DZ je danes na izredni seji sprejel dodatne ukrepe, s katerimi naj bi v času finančne krize pomagali gospodarstvu. Zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa prinaša zmanjšanje stroškov delodajalcev za plače, novela zakona o davku od dohodkov pravnih oseb pa zvišanje investicijskih olajšav. Predloga sprememb še dveh davčnih zakonov, ki ju je predlagala opozicija, je DZ zavrnil.

Predlog zakona o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa je pripravila vlada, in sicer - kot je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik - z namenom ohranjanja delovnih mest in zagotavljanja socialne varnosti prebivalstva. Cilj zakona je, ublažiti posledice prihajajoče gospodarske krize prek zagotavljanja pomoči delodajalcem in delojemalcem.

Subvencija bo v primeru skrajšanja delovnega časa na 36 ur tedensko znašala 60 evrov na delavca mesečno in možnih dodatnih 15 do 60 evrov na delavca v primeru skrajšanja delovnega tedna še za dodatne največ štiri ure.

Delodajalec bo do subvencije upravičen, če bo izplačeval plače in poravnaval prispevke za socialno varnost delavcem, za katere bo prejemal subvencijo, poleg tega pa ne bo odpuščal ter ne bo odrejal nadur ali izplačeval nagrad vodstvenim delavcem in nadzornikom.

Zahtevke za dodelitev subvencije bodo sprejemali na republiškem zavodu za zaposlovanje do 30. septembra, posamezni delodajalec pa jo bo lahko prejemal največ šest mesecev.

V poslanski skupini SDS so se glasovanja o predlogu zakona vzdržali. Zakon je namenjen ohranjanju neperspektivnih delovnih mest, ki bodo ukinjena takoj po zaključku obdobja prejemanja subvencije, je menil France Cukjati, Štefan Tisel pa je dodal, da s z njim spodbuja nedelo. Vlada bi morala namesto tega spodbujati razvoj tistih, ki imajo vizijo, je dodal Andrej Vizjak

V ZSSS so pred parlamentom pripravili protest, saj se ne strinjajo z vsebino predlaganega zakona. Kot pravijo, v zakonu ni zapisano, da podjetja, ki bi prejela pomoč, delavcem ne smejo nižati plač.
V ZSSS so pred parlamentom pripravili protest, saj se ne strinjajo z vsebino predlaganega zakona. Kot pravijo, v zakonu ni zapisano, da podjetja, ki bi prejela pomoč, delavcem ne smejo nižati plač. FOTO: Damjan Žibert

Z zakonom niso zadovoljni ne delavci ne delodajalci

S predlogom zakona o skrajšanem delovnem času niso zadovoljni ne sindikati ne delodajalci. Kot je povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, so današnje demonstracije le manjše in opozorilne. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije menijo, da predlog zakona ne zagotavlja, da podjetja, ki bi dobila subvencijo, ne bi delavcem zniževala plač. "Imamo nekatere primere, ko so v podjetjih znižali delovni čas, delavci pa so morali podpisati pogodbe za 10-odstotno znižanje plače," je pojasnil Semolič.

Delodajalce pa moti predvsem to, da bi bili po predlogu zakona do subvencij upravičeni le tisti, ki bi delovnike skrajšali na 36 ali 32 ur. Zato so predlagali spremembe, ki bi delodajalcem omogočile zmanjšanje delovnega časa le za toliko, kot je za njih nujno potrebno. Poleg tega pa menijo, da je odveč, da se mora podjetje za skrajšanje delovnika na 32 ur dogovoriti z reprezentativnim sindikatom. Določilo, da delodajalec v obdobju prejemanja subvencije ne bo odpuščal delavcev, bi moralo po mnenju združenja delodajalcev veljati le za tiste delavce, za katere se uveljavlja subvencija.

Podjetje bi dobilo 60 evrov na delavca

Vlada želi sicer z zakonom pomagati podjetjem, ki so se znašla v primežu finančne krize in jim primanjkuje naročil. Zato morajo krčiti proizvodnjo, namesto odpuščanja pa bi z državno pomočjo podjetja prešla le na skrajšani delovni čas. Ideja o subvencioniranju je prišla iz gospodarske sfere.

Podjetje, ki bi delovni čas skrajšalo z veljavnih 40 ur tedensko, bi bilo upravičeno do subvencije v višini 60 evrov na delavca mesečno, še dodatnih 60 evrov na delavca mesečno pa bi podjetje lahko dobilo, če bi z reprezentativnimi sindikati sklenilo dogovor o zmanjšanju delovnika na 32 ur tedensko. Po predlogu bi lahko za subvencije zaprosile gospodarske družbe in fizične osebe, ki zaposlujejo delavce. Prejele bi jih lahko za največ šest mesecev, v tem času pa ne bi smele odpuščati delavcev. Poleg tega za poslovno leto, v katerem bi prejemale subvencije, ne bi smele izplačevati nagrad članom vodstva in nadzornega sveta.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 01. 2009 20.25
TAJKUNI ŽE DOBIVAJO NAGRADE,KR JOKITE----SEJ STE JIH VOLILI
Antimi
15. 01. 2009 15.04
Ali so upravičena do subvencije tudi tista podjetja, ki so poleg 36-urnega delavnika znižale tudi plače za 10%?
HudoResen
15. 01. 2009 14.27
Velik problemov bo rešeno tist moment, k bo šel Semulić v penzijo. Pa še cenejši bo.
Phantomart
15. 01. 2009 12.50
Imamo tržno gospodarstvo in zelo netržno javno upravo. Pa baje smo to sami spravili v zakone ! ....in to večkrat.
Anton Ahac 1
15. 01. 2009 09.25
Semolič naj gre s svojo kompanijo raje delat,pa bo večji učinek.Najlažje je kritizirat in šuhtati,ter dajati potuho tudi tistim ki so rajši na sociali,kot bi delali
resslovenka
15. 01. 2009 08.07
Bom samo to rekla. Delavci bodo kljub skrajšanju delovnika na 32 ur/teden naredili toliko kot bi v 42 urah/teden. Že sedaj so. Delodajalcem pa 60 eur subvencije na delavca, da bo "zadržal" delovno mesto. Kdo bo nadziral, da bo subvencijo dobil res delodajalec, ki ga je načela recesija? Lukenj, da te kap!
ivo55
15. 01. 2009 07.29
Idealna rešitev plačnega sistema javne uprave je skrajšanje delovnega časa in plačilo za opravljene ure. Sprejete subvencije pa so le potuha tržno nesposobnim delodajalcem.
Tina42
15. 01. 2009 02.41
..mhm...je rekel gospod iz "vrha", da NIKOLI NI BILO IN NE BO NIKJER, da bi delavec dobil plačilo za nedelo...ammm kaj pa BIVŠI POSLANCI,ki tudi NE DELAJO in NE opravljajo več tega dela...PLAČO PA DOBIVAJO...res mi gre na bruhaanje od takih bednih izjavah...in še več gospodje so si dvignili plače...ubogim ljudem pa jih uzeli..jst nimam besed za vse te "gospode"...
kekci
15. 01. 2009 00.43
evropska unija je zakon jeaaaaaaaaaaaa usi smo veseli
Buena Vita
15. 01. 2009 00.27
ta vlada je obljubila pomoč tajkunom,ste pozabili in sedaj mora denar dajat tam ,kamor ga je oblubila in plače so si zvišal--zdej se pa le jezite,pahorju to nič mar
mali_M
14. 01. 2009 19.58
Najbolj smešno je, kot ti denar iz desnega žepa uzamejo. Potem pa, ko na ta denar že pozabiš, ti ga vrnejo nazaj v levi žep. Nekateri pa srečni in veseli, ko jim dajo nekaj drobiža nazaj. Malo preveč so nekateri plačani za samo prekladanje denarja. Aja pa pri delitvi gre velikokrat tako: 10 zate, enega zame. Če pa nobeden ne gleda, pa še kaj več.
mali_M
14. 01. 2009 18.34
Kot sem že nekaj mesecev nazaj napisal. Trošarine so povečali, da bodo več denarja dobili, potem ti ga pa bodo nazaj dali. S tem, da bo ta denar šel mimo vsaj dveh črnih lukenj in se ga vsaj petino porazgubilo. Potem pa nam bodo govorili in se hvalili kako so pomagali ljudem in našemu gospodarstvu. Nas že preveč rit peče, da bi še komu verjeli. Kar bi bilo dobro, je to, da bi vsem slovenskim proizvodom znižali DDV vsaj za polovico, da bi mogoče kaj več prodali, delavci pa bi imeli kaj za delat, potrošniku, bi pa še kaj denarja ostalo, za druge stvari.
vetlan
14. 01. 2009 18.10
Čas je za revolucijo, ne pa za enourne strajke. Ovce.
theta
14. 01. 2009 17.55
"Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem je dejala, da je presenečena in rahlo razočarana nad odzivom sindikatov." Ja razočarana je, da njihov politični podrepnik Semolić si upa enkrat protestirat proti levim. Res to pa ne gre. Protestira se samo proti Janši!!
andrej69
14. 01. 2009 17.31
vsem je treba skrajšati delovni čas tudi upravi
oye.now@gmail.com
14. 01. 2009 17.09
Umetnost ekonomije je, da se ne gleda le na kratki, ampak tudi na dolgi rok kakršnega koli dejanja ali politike. Bistvo je sledenje posledice te politike ne le za eno skupino, temveč za vse skupine.
agadir77
14. 01. 2009 16.58
A ni to zanimivo,država naj bi dala 60EUR na delavca delodajalcem,a delodajalci pa 10% manjše plače delavcem(me zanima kdo si zdaj meče pesek v oči in govori da je to neke vrste pomoč.........saj to pomoč že financiramo mi,saj nam dvigujejo trošarine pri bencinu.......po mojem smo že 2x opeharjeni)Socialna država??(še malo pa bomo tlačani,pa ne pod tujo oblastjo)
weber1
14. 01. 2009 16.53
Bojim se , da nam bo Semulič s tem onemogočil še to , kar bi nam država primaknila...Delali , če bomo , bomo manj časa za manj denarja. Boli delodajalce za nas ...Sem siguren , da bomo takratko kot vedno potegnili mi delavci....
oye.now@gmail.com
14. 01. 2009 16.45
Ja bravo in davkoplačevalci bomo plačevali subvencionirane ure. Če proizvodnja stoji, ker ni kupcev, folk leti - a ni to logično. Očitno da ne in Slovenija se bo še bolj zapufala.
borkosan
14. 01. 2009 16.13
V primeru, da bi bil član Svobodnih sindikatov ne bi plačal članarine, dokler Semolič ne objavi svoje plačilne kuverte.