Gospodarstvo

Seznam ukrepov za pomoč gospodarstvu

Ljubljana, 17. 03. 2020 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj/ STA
Komentarji
40

Epidemija novega koronavirusa že pustoši tudi po slovenskem gospodarstvu. Nekateri instituti in ukrepi za lajšanje težav so podjetjem že na voljo, denimo delo od doma, določena posojila in prilagojeni načini plačevanja davkov, drugi, med njimi interventni zakon o čakanju na delo, pa so v fazah priprave in potrjevanja.

Vlada podjetjem ponuja odlog različnih davčnih obveznosti

Poslovni subjekti lahko pri blaženju posledic epidemije koronavirusa posežejo tudi po obstoječih ugodnejših načinih poplačila davčnih obveznosti, in sicer odlogu plačila davka za največ 24 mesecev ali obročnem odplačilu davka na največ 24 obrokov. ob tem morajo sicer dokazati, da jim grozi hujša gospodarska škoda ali pa predložiti ustrezno zavarovanje.

Vlada je na dopisni seji sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, s katerim se bo administrativno razbremenilo podjetnike in podjetja v času, ko se soočajo s posledicami epidemije novega koronavirusa. Med drugim se podaljšujejo roki za predložitev davčnih obračunov in omogoča odlog plačila davkov. 

Namesto do 31. marca bodo morali zavezanci davčne obračune akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčne obračune davka od dohodkov pravnih oseb za lani oddati najpozneje do 31. maja. Na konec maja je prestavljen tudi rok za oddajo letnih poročil za leto 2019 Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve.

Zavezanci bodo lahko zaradi izgube sposobnosti pridobivanja prihodkov zaradi epidemije virusa zaprosili za dovoljenje za odlog plačila davka za čas do dveh let oz. za plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih v dveh letih. Odlog plačila davka je sicer možen že zdaj, vendar bodo pogoji za uveljavitev te možnosti po novem blažji in bolj enostavni.

Vlada predlaga tudi zamik skrajnega roka za sestavo informativnega izračuna dohodnine za leto 2019, in sicer na najpozneje 30. junija. Doslej je morala Finančna uprava RS zavezancem, za katere je imela podatke, informativne izračune dohodnine odposlati najpozneje do konca maja. Zavezanci, ki informativnega izračuna dohodnine ne bodo prejeli do 15. julija, bodo zato morali napoved za odmero dohodnine sami vložiti najpozneje do 31. avgusta.

V pripravi osnutek zakonu o interventnem ukrepu odloga plačila kreditojemalcev

Ministrstvo za finance pripravlja osnutek zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev. K predlogom je pozvalo tudi bančni sektor, so povedali v Združenju bank Slovenije.

Epidemija novega koronavirusa že pustoši tudi po slovenskem gospodarstvu.
Epidemija novega koronavirusa že pustoši tudi po slovenskem gospodarstvu. FOTO: Miro Majcen

Slovenija po vzoru nekaterih drugih evropskih držav pripravlja sistemski ukrep, po katerem bi banke lahko svojim komitentom začasno zamrznile odplačilo bančnih posojil ali drugih obveznosti, kot je denimo lizing.

V Banki Slovenije so objavo več podrobnosti napovedali za v sredo.

Na ministrstvu za podjetja pripravljajo še rešitve za podaljšanje rokov za predložitev obrazcev in druge dokumentacije državnim organom, kot sta finančna uprava in Ajpes. Ukrepi se bodo nanašali tako na finančni kot na administrativni vidik poslovanja podjetij, so napovedali v ponedeljek.

Čakanje na delo in karantena

Predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ga bo DZ obravnaval po nujnem postopku, predvideva državno pomoč delodajalcem, ki zaradi slabega poslovnega položaja ne morejo zagotavljati dela najmanj 30 odstotkom zaposlenim delavcem hkrati in jih bodo zato napotili na začasno čakanje na delo.

Pomoč države je predvidena tudi v primerih, ko delavec dela ne bo mogel opravljati zaradi karantene, odrejene z odločbo ministra za zdravje.

V obeh primerih bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove za nadomestilo plače. Pri čakanju na delo bodo breme izplačila nadomestila plače v višini 60 odstotkov nosili delodajalci, preostalih 40 odstotkov pa država, pri karanteni pa bo za nadomestilo plače poskrbela izključno država. Skupaj je za ta ukrep namenjenih 51,5 milijona evrov.

Delo od doma

V okviru zakona o delovnih razmerjih je delodajalcem omogočena tudi določena fleksibilnost pri opravljanju dela; delovne procese lahko organizirajo kot delo na domu.

Kreditne linije

Država bo likvidnostne težave podjetij reševala skupaj s SID banko, in sicer v obliki novih oz. dopolnjenih ukrepov v skupni višini približno 200 milijonov evrov in v okviru obstoječih 600 milijonov evrov za posredno financiranje podjetij preko bank.

Skupaj s Slovenskim podjetniškim skladom Ministrstvo za gospodarstvo pripravlja še ukrepe za mikro, mala in srednje velika podjetja v skupni okvirni višini 115 milijonov evrov. Ta sredstva bodo na trgu na voljo od 20. marca dalje.

Regionalni razvojni sklad Ribnica bo medtem podjetjem omogočil, da bodo držaje kredite zamenjala za cenejše in dolgoročnejše.

Poroštveni potencial

Za posojila ima gospodarsko ministrstvo trenutno na voljo šest milijonov evrov, v dogovoru z Ministrstvom za finance pa bi lahko po potrebi aktivirali še za okoli 20 milijonov evrov poroštvenega potenciala.

Odlog bančnih obveznosti

Gospodarski minister Počivalšek med možnimi ukrepi v pomoč podjetjem omenja tudi zamik bančnih obveznosti za vsaj pol leta.

Podaljšani roki za predložitev dokumentacije

Finančno ministrstvo načrtuje podaljšanje rokov za predložitev obrazcev in druge dokumentacije državnim organom - Finančni upravi RS in Ajpesu.

Ukrepi za samozaposlene

Gospodarsko ministrstvo pripravlja rešitve za samozaposlene, in sicer v obliki dopolnil k predlogu zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače.

Dopolnila bodo šla v smeri morebitnega odloga socialnih prispevkov za samostojne podjetnike brez zaposlenih, napovedujejo na ministrstvu. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa pravi, da razmišljajo tudi o financiranju 40-odstotnega nadomestila plače samostojnim podjetnikom.

Promocija turizma

Slovenska turistična organizacija (STO) se je na trenutno nestabilno gospodarsko situacijo v turizmu odzvala s spremembo aktualnih javnih razpisov in s prilagoditvijo aktivnosti na emitivnih trgih slovenskega turizma.

Pomoč na področju internacionalizacije

Gospodarsko ministrstvo zmanjšanje negativnih vplivov načrtuje tudi s pomočjo delnega povračila stroškov, ki jih imajo mala in srednja podjetja zaradi načrtovane udeležbe na sejmih v tujini ali drugem mednarodnem dogodku, ki ga je organizator odpovedal zaradi koronavirusa. Prav tako bo pokrit strošek udeležbe na virtualnem sejmu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puntova
18. 03. 2020 19.27
+0
Ja levičarji so res prebrisani, od oblasti Odstopijo ko jim voda v grlo teče in na pomoč pokličejo Desnosredinsko vlado, ki naj rešuje situacijo. Sramota za levičarje ter levičarske lenuhe, upam da naslednjih 100 let Ne vidijo oblasti saj ko je kriza vedno Stisnejo Rep med noge.
hotchilipoper
18. 03. 2020 08.36
32 milijard ima vlada na rezervi,in zdaj je treba tisto porabit,ne pa nove kredite najemati.
hotchilipoper
18. 03. 2020 08.36
Invazija2020
18. 03. 2020 08.12
+0
Dej se mal umirite vi z politiko, pa kaj vam ni jasno. Prvo je treba sanirat virus pol se bo drzava ze potrudila za ljudi kolikor bo mogoce. Na koncu bo vse vredu. Na panicarite. Ta virus je zato prisel ven da zlomi gospodarstvo. In se enkrat povem , zakaj kritizirate vlado, ki je prisla ko je izbruhil virus. Kam so pa pobegnili levicarji? In ce se vrnejo bodo spet pobegnili. Kaj jih tolk zagovarjate!!! Virus pa gospodarstvo nobena drzava ne resuje transparentno! In ja dobra ideja s.p . Zapret in pocakat , tako imamo vsaj neki dohodka.
Lumpx
18. 03. 2020 08.17
+2
Levaki tule pljuvajo in besnijo ... nova vlada dela komaj 4 dni oni pa zdaj vso nesposobnost Sarca in njegovih levakov pripisujejo novi vladi. Ze videno oz tako je ze od l 1945. Za levake je Vedno kriv nekdo ki dejansko ni kriv.
Vrednote?
18. 03. 2020 08.01
+2
Odlogi in ugodni krediti ter financiranja lukenj..???. spet bodo tisti ki delajo in ustvarjajo kot tudi tisti podjetniki ki v tej fazi ne morajo nic ustvarjat nasitili in polnili prmanjklaj z krediti? Moje mnenje je, da bo spet vs dolg in minus prenesen na spje in mikro ter mala podjetja...ki bodo vzela kredite da placujejo nekaj kar nikoli niso ustvarila...zamislite se malo...
majmun11223344
17. 03. 2020 21.35
+2
Joooooooj in nas privstnike je bilo strah levih, joj, jo, joj... Glej te sedaj glej te ukrepe nacionalizacije, kot v stslinovih časih, delo ti vzamem, zdaj pa plačaj davke, če ne moreš odlog, samo plačal jih boš. Ta je pokvarjen...
NPCL
17. 03. 2020 21.34
-2
zakaj enostavno ne ukinemo gospodarstvo
Lumpx
18. 03. 2020 08.20
+1
In ukinemo se tebe. Ko ne bo vec osnovnih stvari in denarja pol bos pa umrl od lakote.
majmun11223344
17. 03. 2020 21.31
+4
Dajte dajte no a ti gospod pocivalsek nam bi spjem dal odlog plačila. Veš 117 tisoč nas je, malo obnašanja prosim. Odlog, kaj bi jaz tebi plačal sploh, če si mi podjetje dol zaprl!!!!!!!
Lumpx
18. 03. 2020 08.21
+1
saj zaenkrat se dobis socialko neja delaj panike.... ha ha podjetnik pa tak
zakkram
17. 03. 2020 19.36
+2
aradi te situacije ki je nastala, se bo treba kar malo ornk zadolžit,po moje kr za 5 miljard evrov,če ne kr celoletni bdp 10 miljard ali več,ker to nebo zdržalo,skoraj vsa podjetja v evropi se počasi zapirajo,preden se bo to spet popravilo bo trajalo celo večnost,oni kr mislijo da ko bo poletje,da bo mimo,ja a pol pa vse spet po starem,folk si ne bo upal več tko množično potovat,sploh,ko bo naslednja zima nas verjetno čaka še hujši udarec,seveda rad bi videl,da se to umiri,sam ne verjamem da se bo
robi1971
17. 03. 2020 18.10
+27
Predlagam, da vsi s.p.-je (tudi sam spadam med njih), takoj zapremo dejavnosti in se prijavimo na Zavod za zaposlovanje. Vsi, ki smo samozaposleni zadnjih 24 mesecev nam pripada nadomestilo za brezposelnost. Pa naj nas živi država. Ko pa se bo situacija umirila bomo pa spet registrirali dejavnost. Samo na ta način nas bodo poslušali oziroma bodo razumeli, kaj pomenimo za državo mi, ki vsak mesec plačujemo prispevke.
deeexit
18. 03. 2020 13.50
+1
samo vi ane? hehe. Seveda se mora poskrbeti tudi za vas, magar z odpisom, ampak ne pa sanjat, da ste edini, ki vplacujete.
Gregi82
17. 03. 2020 17.56
+2
Se popolnoma strinjam. Lp
jakec1575
17. 03. 2020 17.49
+4
Zoki pa nc. cisto je zmrznil. No sej Jansa bi tudi brez Kacina.
blef
17. 03. 2020 21.30
+3
Sicer ne poznam podrobnosti ampak verjetno je Janša aktiviral Kacina in to je modrost voditelja, da da na vsako mesto tistega, ki je tam najboljši. Tako, da je neumno pisati brez koga on ne bi mogel, če ne bi bilo Kacina pa nekdo tretji. Lahko bi bilo slabše ali celo bolje, če ne probaš ne veš.
janez653
17. 03. 2020 17.45
+5
odlog. res pomaga to. super. potem se bo pa zarado odloga nabralo cevga boga in pol za plačati in ljudje ne bodo mogli odplačevati. Zdaj boste videli, da je bil lanski ukrep Banke Slovenije VELIKO PREPOZEN!
123756890
17. 03. 2020 17.28
+47
MISLIM DA BI BILO NAJBOLJE, ČE DRŽAVA NE BO FINANČNO POMAGALA PODJETJEM. JE MOJ PREDLOG, DA DAMO VSE ZAPOSLENE NA ZAVOD IN POTEM NAJ DRŽAVA POKLEKNE. BREZ PODJETIJ NI DRŽAVE MI SMO TISTI KI DRŽIMO DRŽAVO POKONCI. BREZ NAS NI DRŽAVE. JAVNI SEKTOR JE ODVISEM OD NAS...... LP
123756890
17. 03. 2020 17.35
+26
Minuse mi stiskate tisti ki ste v javnem sektorju hvala
grgrgr
18. 03. 2020 08.13
-2
Omg a prov sam zato si napisu da prides nazaj stet pluse?
Lumpx
18. 03. 2020 08.19
+0
Ko bo pa zmanjkal denarja za tvojo socialko bos pa spet norel zakaj so vse fabrike zaprli.
grgrgr
18. 03. 2020 08.24
plotter123
17. 03. 2020 17.12
-3
1 dan popolne blokade in Janševe ablasti : cca 2miljarde evrov škode..... a se zavedate sploh kaj bo čez 500 dni torej po koncu tega mandata ????
štajerc65
17. 03. 2020 17.16
+10
plotter123
17. 03. 2020 16.56
-5
no do sedaj mi ta vlada mi zaradi uredbe o prepovedi združevanja ljudi, kar je pripeljalo do zaprtja proizvodnjih procesov dolžni najmanj 40.000, kajti tole ne bo trajalo samo en mesec ampak tjale do junija meseca
štajerc65
17. 03. 2020 16.53
+58
S. P. - ju prepovejo delat, učitelju tudi. Čez en mesec s. p nic dohodka in odlog plačila prispevkov učitelj 80% plače in plačane prispevke. To pa je diskriminacija.
plotter123
17. 03. 2020 16.57
+13
.........in glede na to da je čelavi b.e.b.o. na ablasti pričakuj da ti bodo hišo zaplenili če boš ostal slučajno dolžan 1 cent
Malo_sutra
17. 03. 2020 16.34
-3
Naj teli iz Vuhana poravnajo nastalo skodo.
plotter123
17. 03. 2020 16.39
+3
...na amerigosi ki so razvili ta virus in izpustili v wuhanu poravnajo škodo.
bema1201
17. 03. 2020 17.33
-4
Ploter -- ti si enga spustu in to v hlače, je zasmrdelo po celem forumu.
ZivljenjeJeResLepo
17. 03. 2020 16.30
+1
Čisto nič pametnega!
kor22
17. 03. 2020 16.08
+7
Drzava naj pokrije vse stanovanjske in potrosniske kredite za tekoči mesec za vse zaposlene in trenutno ljudi v samoizolaciji ki prejemajo premalo plačo
janez653
17. 03. 2020 17.47
+3
tega se je bala Banka Slovenije in je zato lani uvedla ukrep za kreditiranje....
GospodT
17. 03. 2020 16.01
+31
Odlog? Prosim, da vlada odstopi, če ne razume, da odlog ni sprejemljiv. Jutri se bremenijo krediti, spacajte zakon!