Gospodarstvo

Shell kljub krizi povečal dobiček

London, 30. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska naftna družba Shell je v prvem četrtletju kljub največji krizi v zgodovini podjetja zabeležila 9-odstotno povišanje dobička glede na enako obdobje lani.

Britanska naftna družba Shell je v prvem četrtletju letošnjega leta kljub največji krizi v zgodovini podjetja, v katero je zapadla zaradi napačne ocene svojih zalog nafte in plina, zabeležila devetodstotno povišanje dobička glede na enako obdobje lani.

Znak podjetja Shell
Znak podjetja Shell FOTO: Reuters

Ta novica je pozitivno vplivala predvsem na vrednost delnic družbe, ki so se podražile za dva odstotka, delničarje pa je razveselila tudi novica, da naj bi Shell letos odkupil za dve milijardi dolarjev lastnih delnic.

V prvih treh mesecih letos je Shell ustvaril 4,25 milijarde dolarjev dobička in tako presegel pričakovanja analitikov. Čisti dobiček se je sicer zmanjšal za 16 odstotkov, kar pa je predvsem posledica enkratnega priliva od prodaje deleža v Ruhrgasu v enakem obdobju lani, pojasnjujejo v družbi.

Novi predsednik uprave Jeroen van der Veer je ob predstavitvi poslovnih rezultatov še napovedal, da bo družba v prihodnje več sredstev namenila odkrivanju novih naftnih polj in nahajališč plina.

Shell je moral zaradi napačne ocene svojih zalog nafte in plina v letih 2002 in 2003 znižati dobiček, ki je bil ustvarjen v minulih štirih letih. Gre za skupaj 446 milijonov dolarjev, kar je po podatkih koncerna manj kot en odstotek ustvarjenega dobička med letoma 2000 in 2003. Zaradi napake in pritiska delničarjev je v začetku marca že odstopil prvi mož koncerna Philip Watts, delovno mesto pa je izgubila še finančna direktorica Shell Judith Boynton.