Gospodarstvo

Trije člani uprave Petrola s Tomažem Berločnikom na čelu odhajajo

Ljubljana, 24. 10. 2019 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L. / Ti.Š. / STA / K.M.
Komentarji
200

Uprava Petrola s Tomažem Berločnikom na čelu je sporazumno odstopila, razlog so razhajanja v strategiji. O tem če in s kakšno odpravnino se poslavljajo, še ni znano. Berločnik namigov o političnih pritiskih oziroma kadrovanju ni želel komentirati. Nadzorni svet bo za začasno predsednico uprave imenoval dosedanjo prvo nadzornico Nado Drobne Popovič.

Berločnik, ki je bil pred mesecem dni izbran za menedžerja leta, je na čelo Petrola sedel februarja 2011. Poleg njega so bili v upravi še Rok Vodnik, Igor Stebernak in delavska direktorica Ika Krevzel Panić. Mandat bi se jim iztekel na začetku leta 2021.

V vrhu Petrola je očitno čas za spremembe. Uprava podjetja, ki zaposluje 5000 ljudi in letno ustvari skoraj 5,5 milijarde evrov prihodkov, je sporočila, da so ponosni na svoje delo, so se pa razhajali pri strategiji in razvoju družbe. Zato so se odločili, da se bodo sporazumno razšli. Uprava odhaja še danes, ni pa še jasno, kdo jo bo nasledil. Prav tako ne želijo govoriti, če in s kakšno odpravnino se poslavljajo. Tomaž Berločnik namigov o političnih pritiskih oziroma kadrovanju ni želel komentirati.

Nadzorni svet bo za začasno predsednico uprave imenoval dosedanjo prvo nadzornico Nado Drobne Popovič. Pridružila se ji bo še ena od sedanjih dolgoletnih zaposlenih v Petrolu.

Ugibanja o spremembah v vodstvu družbe Petrol so završala še pred sejo nadzornikov. Na Petrolu so sicer ves čas vztrajali, da o odločanju o menjavi uprave ne vedo nič.
Ugibanja o spremembah v vodstvu družbe Petrol so završala še pred sejo nadzornikov. Na Petrolu so sicer ves čas vztrajali, da o odločanju o menjavi uprave ne vedo nič. FOTO: Dreamstime

Nadzorniki so popoldne več ur sedeli s tremi člani vodstva z Berločnikom na čelu in ugotavljala, ali še lahko delajo skupaj. Po neuradnih informacijah je med upravo in nadzornim svetom dokončno počilo že na nedeljski seji. Kaj je v ozadju, kakšen je razlog za ta spor?

Po naših neuradnih podatkih nadzorniki niso bili zadovoljni z načrti uprave glede enega od prevzemov, zaradi katerega bi se moral Petrol dodatno zadolžiti - govori se o 150 milijonih evrov. Plani naj bi bili - tako naši viri - preveč konzervativni, kar naj bi vodilo v pretirano zadolževanje, poleg tega naj bi bila v njih tudi napaka. Čeprav ni povzročila škode, naj bi nadzornike zaradi potencialnih posledic tako zmotila, da upravi ne zaupajo več in torej z njo ne bi mogli več delati. Uprava na drugi strani napako priznava, vendar pravi, da nikakor ni in ne bi bila usodna. Ob tem opozarjajo tudi na svoje delo, Petrol ima namreč rekordne rezultate, Berločnik pa je prav zaradi njih ravno letos postal Menedžer leta. Vseeno sta bili še popoldne na mizi menda dve možnosti: da uprava, ki sicer na leto skupaj zasluži milijon evrov bruto, gre sama, a z bogato popotnico, ali pa jo nadzorniki krivdno razrešijo. V tem primeru bi se uprava verjetno odločila za tožbo, ki bi se sicer vlekla, a državna podjetja v takih primerih do zdaj niso imela ravno pretiranega uspeha.

Berločnik je na sedež predsednika Petrolove uprave sedel leta 2011, njegovo delo so do zdaj ocenjevali kot uspešno.
Berločnik je na sedež predsednika Petrolove uprave sedel leta 2011, njegovo delo so do zdaj ocenjevali kot uspešno. FOTO: Bobo

O načrtih, da namerava nadzorni svet na seji zamenjati celotno upravo pod vodstvom Berločnika, je sicer zjutraj prvi poročal spletni portal Delo.si.

Drobne Popovičeva: Menjave uprave ni na dnevnem redu

Ob mnogih ugibanjih, ki so završala v javnosti, pa je še popoldne tako držalo le, da se je nadzorni svet Petrola, ki ga vodi Nada Drobne Popovič, danes sestal. Dnevni red seje ni bil znan, prva nadzornica pa je sporočila, da točke o zamenjavi uprave ni na njem. Da ni seznanjena, da bi bila za danes sklicana seja nadzornega sveta s točko, v okviru katere bi nadzorniki odločali o njeni zamenjavi, je prek spletne strani Ljubljanske borze sporočila tudi uprava družbe.

So pa spomnili, da je bonitetna hiša Standard & Poor's 10. oktobra potrdila dolgoročno bonitetno oceno Petrola BBB- in kratkoročno oceno A-3, hkrati pa ohranila stabilne obete. "Tako kot v preteklosti bo tudi v prihodnje naša zaveza ohranjanje investicijske bonitetne ocene in vzdržna rast skupine Petrol," so sklenili.

Šarec: Ni res, da želi LMŠ zamenjati vodstvo Petrola

Na ugibanja se je s kratkim tvitom popoldne odzval tudi premier Marjan Šarec. "To, da stranka LMŠ želi zamenjati vodstvo družbe Petrol, je ena večjih dezinformacij v zadnjem času. Očitno to postaja stalna praksa," je zapisal. V javnosti se namreč že dlje časa pojavljajo ugibanja o apetitih največje vladne stranke po vplivu v družbi, ena od poti do tega bi bila razširitev uprave na šest članov, kar je sicer mogoče (družba ima po statutu lahko od tri do šest članov uprave), a ne brez Berločnikovega soglasja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Država ima sicer v Petrolu nekaj manj kot tretjinski lastniški delež. 

SDH v Petrolu upravlja z naložbo v skupnem deležu 22,78 odstotka.
SDH v Petrolu upravlja z naložbo v skupnem deležu 22,78 odstotka. FOTO: Bobo

SDH: Rezultati družbe so dobri

Petrol sicer posluje dobro - lani je na ravni skupine ustvaril 91,8 milijona evrov čistega dobička, v prvem letošnjem polletju je ta znašal 40,7 milijona evrov, letos pa je Petrol, kot je v pogovoru za STA nedavno povedal Berločnik, na dobri poti, da preseže načrte.

Poslovni rezultati: dodana vrednost na zaposlenega nekaj manj kot 64.000 evrov

V slabih devetih letih je Tomaž Berločnik z ekipo povečal čiste prihodke od prodaje za 92 odstotkov. Leto 2018 je bilo celo najboljše poslovno leto v zgodovini Petrola, saj je imela skupina 5,4 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 20 odstotkov več kot leto prej, za 13 odstotkov višji čisti poslovni izid, in sicer v višini 91,8 milijona evrov, EBITDA je bila 171,5 milijona evrov, dodana vrednost na zaposlenega pa 63.800 evrov, kar je 43 odstotkov več od povprečja slovenskega gospodarstva, so sporočili iz Združenja Manager.

Na naše vprašanje, ali so z domnevno namero nadzornega sveta seznanjeni in ali jo podpirajo, so v SDH odgovorili, da so le eden od delničarjev ter da ne smejo posegati v neodvisnost organov družb. "To pomeni, da SDH ne more vplivati na člane nadzornih svetov družb niti na poslovodstva, da bi sprejeli ali ne sprejeli določene odločitve."

Tomaž Berločnik je letos prejel priznanje Manager leta.
Tomaž Berločnik je letos prejel priznanje Manager leta. FOTO: Bobo

Združenje Manager nasprotuje "menjavi vodstva iz političnih razlogov"

V Združenju Manager ostro nasprotujemo morebitni menjavi vodstva iz političnih razlogov, s tem pa tudi političnim igricam, ki prepogosto delajo škodo gospodarstvu in družbi. Združenje Manager

"Z ogorčenostjo, predvsem pa z zaskrbljenostjo spremljamo medijske napovedi o morebitni menjavi uspešne uprave Petrola na čelu s Tomažem Berločnikom, ki je dosegla rekordne poslovne rezultate v zgodovini Petrola in v devetih letih zagotovila 1500 novih delovnih mest," so v odzivu zapisali na Združenju Manager, ki je prav letos podelilo Berločniku priznanje Manager leta.

Dodali so, da ostro nasprotujejo političnim igricam in menjavi vodstva iz političnih razlogov. "Z morebitnim rušenjem uspešnega vodstva, bi tisti, ki ga želijo odstaviti, oziroma vladajoča politika posredno sporočili, da jim je malo mar za družbeno blaginjo in dobrobit največjega slovenskega podjetja, s tem pa za več kot 5000 ljudi, oziroma, da so jim pomembni le lastni, parcialni in politični interesi," so poudarili. "Zato v Združenju Manager ostro nasprotujemo morebitni menjavi vodstva iz političnih razlogov, s tem pa tudi političnim igricam, ki prepogosto delajo škodo gospodarstvu in družbi."

Mali delničarji Slovenije nadzorni svet in upravo pozvali k "umiritvi napetosti"

Še pred odločitvijo so se odzvali tudi v Društvu Mali delničarji Slovenije (MDS). V sporočilu za javnost so zapisali, da z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje in da jih to še bolj preseneča, ker je Skupina Petrol leto 2018 končal rekordno. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anonymous82
25. 10. 2019 12.48
+1
Zakaj odpravnina ce je sam odstopil? Se nima dost. Semdelal na petrolu oz petrol energetiki tudi njih je unicil z neko kao zdruzitvijo tako da je direktorica prodala svoj delez in sla. Poznam malo situacijo da se bili oz nekateri direktorji samo zaposleni me vejo pa sploh kaj so njihove naloge nas direktor samo lutal potem se je pa kot jegulja skliznil drugam in sam se verjetno ne ve kaj dela samo da je denar.
dejannovak
25. 10. 2019 11.16
+2
Če je med vami kakšen, ki se razume na ekonomijo, kapital, itd., naj mi, prosim, odgovori na tole vprašanje. Zdi se, da lahko podjetje, kot je Petrol, vodi kdorkoli. Tu ni kaj znati, raja pride, natanka, plača toliko, kot se jih reče in kupi še kakšen sok, pivo ali sendvič. Težko pa se je povzepeti do takega direktorskega mesta, saj jih najbrž ni malo, ki bi menedžerirali takole kuro, ki nosi jajca toliko zlata, kot se dogovori. Al imam prav?
lumpimonster
25. 10. 2019 09.34
+1
Ebo zdj bo se petrol propadu hahaha
mastablasta
25. 10. 2019 09.06
+10
91,8 mio dobička in 5,4 miljarde prihodkov. dobiček je torej manj kot 2 %. to je pravzaprav zelo slabo. še posebej, če imaš praktično monopol na trgu. prav tako večanje dobička ni nič kaj nepričakovanega. ljudje se več vozijo v LJ, ker se službe večinoma odpirajo le tam (povečan promet na AC je zgovoren). Zapirale so se pošte v manjših krajih in trgovine. Zato ljudje kot kaže kdaj pa kdaj kaj kupijo tudi v dragem Petrolu. Spet neke vrste monopol z lokacijo. Sicer lahko da je bil dobiček majhen zaradi investicij, mapak nekako dovomim. potem je še slaba kreditn aocena in krediti (kar pomeni da ne plačujejo redno in da imajo precej kreditov. Verjetno gre (tako kot pri Gorenju) zato da so podatki umetno pričarani. Odhodkov je dejansko več ali pa se s kreditom ustvari videz dobička. In poleg tega so imeli "majhno napakico" za 30 mio evrov. kar bi ob majhnem dobičku v resnici bila velika napaka. pa dvomim, da bo nova uprava kaj boljša. pri menjavi gre verjetno bolj zato kam se bo denar stekal.
kaktusar1
25. 10. 2019 09.56
+2
včasih.je.bil.monopol.danes.maš.pa.razno.razne.družbe.na.vsakem.koraku,tko.da.nimaš.čist.prov
Levannio
25. 10. 2019 09.00
+23
Edina rešitev je, da zamenjamo narod.
SabincaH
25. 10. 2019 09.00
+4
In koga to preseneča??
TolstojV
25. 10. 2019 08.56
+5
Prišli so politično in politično bodo odšli. Tako bodo drugi prišli politično in nato politično odšli. A se imajo pravico jeziti. V Petrolu so se vedno sukali politični nagrajenci. Novinarji so zgage pišejo kot jim je kdo od koristi nekateri ki lepo pišejo o odhajajočem vodstvu tako zaskrbljeno so že dobili donacije tako ali drugače.
Pal?ek Smuk
25. 10. 2019 08.55
+12
Serpetinsek ze dela cistko...!!!
kaktusar1
25. 10. 2019 08.46
+20
ekipo,ki.ji.gre,ma.rezultate,se.nikoli.ne.menja..razen.seveda.prinas
hotchilipoper
25. 10. 2019 08.42
+5
Vprašanjejezakajodhajajo
Brb2234
25. 10. 2019 08.29
+12
Sarec je zacel sarit kjer mu ni mesto
sagesse
25. 10. 2019 08.25
+20
Vsa državna podjetja so napajalniki denarja za vladajoče. Vlada obvladuje nadzorni svet, kateri nastavlja upravo. Če si manager želi svobodo in ima kako svojo vizijo podjetja, je hitro politično zamenjan, ker si trenutna vlada pač želi napolniti svoje žepe in posledično zmanjka za višje plače zaposlenih.....
neosnaplanetu
25. 10. 2019 08.10
+37
Kaksen popoln kretenjazm! Manager leta sporazumno odhaja.. nadomestil ga bo sarcev potrcko! Ta narod ne bo prezivel! Izvolilistebedake///
smu?ar1
25. 10. 2019 08.05
+40
To je dokaz da ta drzava nikoli ne more preziveti - ce menjajo take ljudi ki imajo ideje in delajo 10 do 12 ur za firmo potem je to konec......politicne menjave...kdo bo zdaj prisel ? Ubogljivec ! Sama zgodovina pove .....Zadnja taka je bila Adria ....no to je res neverjetno kaj se v tej drzavi dogaja !
retrospect
25. 10. 2019 08.05
+30
Zamenjali človeka da je pot do korita prosto odprta. Seveda krivci bodo pa spet Janša, Tonin, Jelinčič, RKC, Amerika...
Darja64
25. 10. 2019 07.54
+60
Imamo kralje, cesarje, premierje...Pri nas pa botre. Nihče pri zdravi pameti ne verjame, da tukaj politika ni odigrala glavne vloge.
NoviceResnice
25. 10. 2019 07.17
+33
Ati so požreśni in so sinčke nagnali
Kliko7
25. 10. 2019 07.08
+14
So nakradli dovolj goriva
BroNo1
24. 10. 2019 21.34
+36
Nikoli ne bomo zvedeli, kaj je vzrok menjave v resnici!?!?
Kliko7
25. 10. 2019 07.09
+26
To bo vecna skrivnost, ki jo tudi najzapletenejsi racunalniki ne zmorejo. Skratka enigma enigem
Banion
25. 10. 2019 07.11
+45
Oja,česi gledal sinoči Tarčo na prvem je boljjasno.
krohotalo
25. 10. 2019 08.13
+21
Kako da ne. Ko bo prišel v upravo človek blizu LMŠ, boš takoj vedel:-)
MATEJ5321
24. 10. 2019 21.11
+55
Pri koritu se napajajo praš... " levičarji"