Gospodarstvo

Karantena v Italiji povzroča težave pri izvozu slovenskega mleka

Ljubljana, 10. 03. 2020 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.V./N.Š./STA
Komentarji
100

Ministrica Pivčeva je poudarila, da karantena, ki jo je uvedla sosednja Italija že povzroča prve težave, predvsem v sektorju pridelave mleka. Prvi načrti predvidevajo, da se mleko tako predela v mleko v prahu, kapacitete za to naj bi imele Pomurske mlekarne. Ministrstvo pa že pripravlja prve ukrepe za pomoč živilsko-predelovalni industriji, oblikovali so koordinacijsko skupino.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je na današnji tiskovni konferenci dejala, da so se z današnjim dnem razmere na živilsko-predelovalnem področju spremenile. Razlog je karantena, ki zaradi širjenja novega koronavirusa velja za celotno Italijo, na katero so močno vezani določeni pridelovalci iz Slovenije. Zlasti je prišlo do težav pri izvozu svežega mleka, je povedala ministrica.

Slovenija na letni ravni izvozi 160 milijonov litrov mleka, kar dnevno v povprečju pomeni 450.000 litrov mleka. Trenutno je moten izvoz približno ene tretjine. Dodala je, da se mleko lahko predela v prah, kapacitete za to imajo trenutno Pomurske mlekarne. 

"Slovenija nikakor ni motena ali ogrožena v preskrbi s prehranskimi izdelki," je ob tem poudarila Pivčeva. "Dobava in nakup sta popolnoma možna in bosta možna tudi v prihodnjih dneh," je zagotovila. Obenem pa se pripravljajo tudi podlage za krepitev blagovnih rezerv.

Pozvala pa je potrošnike, da se poslužujejo in kupujejo slovenske izdelke: "Imamo zadostne količine izdelkov domačih proizvajalcev, sedaj je čas, da jih podpremo z nakupom." 

Podobne težave, kot pri izvozu mleka, je v prihodnje moč pričakovati tudi v drugih sektorjih. Zato so na kmetijskem ministrstvu vzpostavili koordinacijsko skupino, ki bo spremljala vse dogodke in okoliščine, skrbela za komunikacijo z vsemi deležniki ter bo tudi zadolžena za pripravo morebitnih ukrepov za umirjanje situacije. Oblikovali so tudi kontaktno točko, na katero se lahko obračajo deležniki.

Paket ukrepov SID banke za blažitev posledic širjenja koronavirusa najpozneje v štirih tednih

Ukrepi SID banke so osredotočeni na podjetja, ki se neposredno soočajo z negativnimi posledicami širjenja virusa, in na podjetja, ki potrebujejo likvidnost za zagotavljanje ponudbe proizvodov in storitev. Furs pa podjetjem ponuja obročno plačilo ali odlog plačila davka, ki pa ne veljata za akontacije davka, davčni odtegljaj ali socialne prispevke.

V SID banki so pripravili ukrepe v okviru programov neposrednega financiranja in financiranja v okviru posojilnih skladov ter programov, ki se izvajajo prek bank in hranilnic. "Upoštevaje urgentnost ukrepov, odločitve gospodarskega ministrstva in vlade bodo ti podjetjem na voljo v roku enega oz. najpozneje v štirih tednih," so zapisali v sporočilu za javnost.

Obstoječim in novim strankam bodo na razpolago krediti iz lastnih sredstev banke po ugodni obrestni meri in shemi de minimis za namen likvidnostnega financiranja podjetij, pri čemer bo kvota programa 50 milijonov evrov in jo bo mogoče koristiti šest mesecev. Ob tem so opozorili, da se zneski pomoči de minimis - pomoči, ki zaradi svoje višine ne izkrivljajo ali ogrožajo konkurence in ne predstavljajo državne pomoči - seštevajo.

Razširitev programov

V okviru posojilnih skladov, kjer v sodelovanju z ministrstvom nudijo neposredno financiranje podjetjem vseh gospodarskih sektorjev, bodo v banki razširili izvajanje programov v smeri opustitve maksimalne kapitaliziranosti podjetij, ki bo omogočila, da lahko mala in srednje velika podjetja ter samostojni podjetniki dobijo ugoden kredit za namen financiranja opredmetenih in neopredmetenih sredstev ter obratnega kapitala oz. poslovanja.

Ukrepi SID banke bodo na voljo najpozneje v štirih tednih.

"Predvidena kvota programa bo 50 milijonov evrov, ki jo bo mogoče koristiti eno leto. Znesek posameznega kredita bo od 100.000 do pet milijonov evrov z ugodno obrestno mero, ki bo pomenila pomoč de minimis, dobo kreditiranja med dve in 12 let ter možnost ustrezno potrebnih moratorijev na odplačilo glavnice," so navedli.

Za sektor turizem bodo razširili program financiranja naložb v turizmu na način, da bo poleg namenov, ki so skladni s strategijo turizma, začasno omogočeno tudi financiranje obratnega kapitala podjetij. Pri tem bodo v SID banki proučili možnost širitve izvajanja programa na gostinsko dejavnost. Predvidena kvota razširjenega programa bo 100 milijonov evrov.

Na področju instrumentov zavarovanja bodo predvsem za izvozna podjetja okrepili instrumente priprave na izvoz in zagotovitev kritja komercialnih tveganj, vezanih na posledice širjenja virusa na gospodarstvo. Ob tem bodo proučili možnost pokritja tveganj, ki izhajajo iz prekinitve dobaviteljskih verig, in zavarovanje vseh nekomercialnih tveganj.

V okviru posrednega financiranja lahko banke in hranilnice kot posrednice podjetjem, ki se soočajo z negativnimi posledicami virusa, in podjetjem, ki potrebujejo likvidnost, ponudijo sredstva SID banke po prilagojenih pogojih.
V okviru posrednega financiranja lahko banke in hranilnice kot posrednice podjetjem, ki se soočajo z negativnimi posledicami virusa, in podjetjem, ki potrebujejo likvidnost, ponudijo sredstva SID banke po prilagojenih pogojih. FOTO: Shutterstock

Sredstva SID banke po prilagojenih pogojih

V okviru posrednega financiranja lahko banke in hranilnice kot posrednice podjetjem, ki se soočajo z negativnimi posledicami virusa, in podjetjem, ki potrebujejo likvidnost, ponudijo sredstva SID banke po prilagojenih pogojih. V ta namen se bo med drugim lahko s kreditom iz vira SID banke financiralo tudi do 100 odstotkov stroškov projekta oz. poslovanja, kredit pa se bo lahko v celoti namenil tudi za refinanciranje. Banke že imajo sredstva na razpolago, in sicer v višini 600 milijonov evrov.

SID banka bo v okviru sklada skladov skupaj z ministrstvom in službo za razvoj in kohezijsko politiko proučila možnost vplačila dodatnih sredstev za namen povečanja finančnega instrumenta mikroposojil v okviru izvajanja evropske kohezijske politike, ki se izvaja prek Slovenskega podjetniškega sklada in Primorske hranilnice Vipava. Hkrati se pripravlja uvedba portfeljskih garancij, ki jih bodo sodelujoče banke in hranilnice lahko koristile pri financiranju podjetij za naložbe in tekoče poslovanje.

Predvidena kvota razširjenega programa bo 100 milijonov evrov.
Predvidena kvota razširjenega programa bo 100 milijonov evrov. FOTO: Shutterstock

Kot so še navedli, so v primeru zaostrovanja razmer in nadaljnjega upočasnjevanja gospodarske rasti predvideni nadaljnji ukrepi. Med drugim so našteli možno aktivacijo protikrizne oz. proticiklične intervencije SID banke prek dodatnih skladov finančnega inženiringa in vzpostavitev dodatnih namenskih linij, ki bi bile namenjene financiranju zdravstvenih potreb.

Furs o možnostih za podjetja

Za dodatna vprašanja s področja davkov za poslovne subjekte je sicer na voljo tudi enotna telefonska številka za celoten Furs. Ta je 08 200 1003.

Tudi Finančna uprava RS (Furs) je podrobneje opisala nekaj obstoječih možnosti, ki jih imajo podjetja na voljo za blažitev posledic širjenja novega koronavirusa. Med temi so obročno plačilo ali odlog plačila davka, ki pa ne veljata za akontacije davka, davčni odtegljaj ali socialne prispevke.

Na Fursu so tako spomnili, da davčna zakonodaja že zdaj predvideva določene ugodnosti poslovnim subjektom, če imajo ti težave pri plačevanju davčnih obveznosti. To so pristojni povedali že po ponedeljkovem zasedanju strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje na gospodarskem ministrstvu, na kateri so potrdili paket ukrepov za pomoč gospodarstvu zaradi negativnih učinkov širjenja novega koronavirusa, danes pa je Furs poslal še nekaj več pojasnil.

Poslovni subjekti, ki imajo težave pri plačevanju davkov, lahko po obstoječi zakonodaji zaprosijo za plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih ali odlog za obdobje 24 mesecev v primeru hujše gospodarske škode. Furs v tem primeru ugotavlja kriterije za nastanek hujše gospodarske škode. Med temi so v finančni upravi navedli primer, ko je zavezanec trajneje nelikviden ali je izgubil sposobnost pridobivanja prihodkov iz razlogov, na katere ni mogel vplivati in mu zato grozi hujša gospodarska škoda, z odlogom oz. obročnim plačilom davka pa bi škodo lahko preprečil.

Obrazci in dodatne informacije ter zahteve za koriščenje teh možnosti so na voljo na spletni strani Fursa, kjer pa opozarjajo, da sta odlog in obročno plačilo mogoča za plačilo poračuna na podlagi letnega davčnega obračuna, obračuna davka na dodano vrednost in inšpekcijske odločbe, ne pa za akontacije davka, davčni odtegljaj ali prispevke za socialno varnost.

Druga možnost za plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih ali odlog plačila za največ 24 mesecev je, ko poslovni subjekt predloži ustrezno zavarovanje. V tem primeru Furs ne ugotavlja kriterijev za nastanek hujše gospodarske škode, morajo pa podjetja predložiti ustrezen instrument zavarovanja ali dovoliti vknjižbo zastavne pravice v ustrezen register.

Srednja in velika podjetja lahko zaprosijo tudi za obročno plačilo davka v primeru preventivnega finančnega prestrukturiranja ali poenostavljene prisilne poravnave, in to za plačilo v največ 60 mesečnih obrokih. Pri tem Furs ne ugotavlja kriterijev za nastanek hujše gospodarske škode, predložiti pa je treba pravnomočni sklep o potrjenem sporazumu o finančnem prestrukturiranju ali sklep o potrjeni poenostavljeni prisilni poravnavi.

Četrta možnost za podjetja je zahteva za spremembo višine mesečnega ali trimesečnega obroka akontacije davka zaradi znižanja davčne osnove v tekočem letu glede na preteklo obdobje, za kar je razlog nižji pričakovani poslovni rezultat tekočega leta.

Davčni zavezanec zahtevo za znižanje akontacije davčne obveznosti predloži kot vlogo, ki jo vloži prek sistema eDavki. Kot prilogo k vlogi mora priložiti davčni obračun za tekoče obdobje do vložitve vloge, v katerem izkaže dejanske prihodke in odhodke do oddaje vloge, ter ob tem podati oceno višine davčne osnove za tekoče leto. K njej mora priložiti tudi opis konkretnih razlogov za takšno predvideno znižanje davčne osnove in priložiti podatke, ki dokazujejo, da bo davčna osnova za tekoče obdobje nižja, kot je bila njegova davčna osnova v preteklem letu.

Med temi informacijami v okviru dogajanja glede novega koronavirusa na Fursu navajajo npr. konkretne podatke o preklicanih ali zmanjšanih naročilih, vključno z navedbo konkretnih transakcij in poslovnih partnerjev, in podatke o zmanjšanju proizvodnje ali o zmanjšanju rezervacij nočitev v primerljivem obdobju.

Na ministrstvu prosijo za potrpežljivost

Vprašanja za gospodarsko ministrstvo naslovite na korona.mgrt@gov.si

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je vezano na vprašanja glede ukrepov za obvladovanje situacije vpliva koronavirusa na področju gospodarstva in turizma vzpostavilo elektronski naslov korona.mgrt@gov.si, ki je namenjen zgolj vprašanjem na to temo: "Kanal smo vzpostavili z namenom, da bodo vsa vprašanja in nejasnosti pregledno zbrani na enem mestu. Ob tem prosimo za razumevanje in potrpežljivost pri čakanju na odgovore, saj pričakujemo veliko zanimanje, še posebej v prvih dneh," so sporočili z ministrstva.

Ministrstvo pojasnjuje, da bo v kratkem na spletnem portalu gov.si objavilo tudi razdelek z natančnejšimi pojasnili in usmeritvami za gospodarstvo in turizem, za lažje razumevanje pa bodo objavljena tudi najpogostejša vprašanja in odgovori. Ob tem naprošajo, da posamezniki in podjetja še pred pošiljanjem vprašanj najprej preverijo, ali odgovori že obstajajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
15. 03. 2020 16.27
Se bo kaj pocenilo ali bo kakšna akcija po ugodni ceni.
Aleša Muršec
13. 03. 2020 18.22
Večni nedonošenčki se jočejo za mlekom😔
ivan.z Doba
13. 03. 2020 12.12
+0
Kmetje, n'č jamrat. Uničili ste svojo mlekarno (Ljublj.mlekarne) in jo prodali tujcem zato, ker so vam Italijani takrat ponudili cent ali dva več pri litru odkupljenega mleka. Sedaj naj vas rešujejo italijanski mlekarji.
hansola
13. 03. 2020 11.30
+3
Pravilno, tale strup sploh ne bi smel bit subvencioniran. Samooskrbni z zelenjavo pa smo tako slabo da glava peče. Najbolj močni smo ravno v izdelkih iz katerih so se ti virusi sploh razvili. Covid, slinavka, parkljevka, ptičja gripa, sars, nore krave a butalci pri nas še vedno masovno kupujejo živalske izdelke. Tole kar gledamo v Italiji je samo predogled grozljivke, ki se bo dogajala pri nas kmalu.
Darko32
12. 03. 2020 18.11
-2
Kaj se manipulira. Italajni so blokirali Slovensko mleko in naši pa morajo prepovedati uvoz Italjanskega melaka in dati predlog, da se čimveč mleka v teh kriznih časih doma pridela in preskrbi ljudi z mlekom za hude čase. Sam sem ga že danes pil.
Robi Slemenjak
11. 03. 2020 07.51
+6
Pozvala pa je potrošnike, da se poslužujejo in kupujejo slovenske izdelke: "Imamo zadostne količine izdelkov domačih proizvajalcev, sedaj je čas, da jih podpremo z nakupom,.......a res,draga gospa? Kaj pa če bi mogoče slovencem doma prodali naše domače in kvalitetno mleko po 50 centov?neeee,to pa neee,si ubogi menađerji potem ne morejo izplačati nagrad,...pa kaj misliš da smo vsi teleta,pa da imamo tvojo plačo,kar ti in ostala banda kupujte mleko po 1 evro,a vi bi đabe,a ne....za bruhat
VAREN
10. 03. 2020 20.40
+20
Spet panika. PIVČEVA, če ti ni še nihče povedal, se mlako lahko predela tudi v sir, skuto in še kaj. Kot da bi ga moral vreč stran. A smo mogoče samooskrbni z mlekom? Boljše mleko izvažamo v Italijo, slabšega pa uvažamo iz vzhoda pa verjetno še od kle. Zaprite pipce pri uvozu slebega mleka, pa ne bo nobene izgube. Ti bi jim pa kar subvencije dajala. Če pa od tega kaj rabiš sama, pa povej. Bomo organizirali denarno pomoč .
RamzesII
10. 03. 2020 20.38
+17
Viške razdelit med Slovence, a ne, zakaj voziti ven, če je kriza.
knez_Samo
10. 03. 2020 20.17
+16
Rimljani, grki, egipčani,... Vse bogate civilizacije so zgodovina, kmete so vedno tlačili, pa so vedno vzklili, preživeli in ponosno hodijo po svoji zemlji, tako bo tudi v prihodnosti.
matijassll
10. 03. 2020 20.08
+34
Izvažamo vrhunsko mleko v Italijo, ki se tam prodaja po 45 centov in uvažamo Italijansko zanič mleko, ki se prodaja po 85 centov. Kje je logika. Domači pridelki naj ostane doma, bomo vsaj vedeli kaj pijemo in jemo. Dober tek.
CIGU MIGU
10. 03. 2020 19.56
+27
zdaj se bo pokazalo ali smo kot država sposobni živeti in preživeti ali smo odvisneži od multinacionalk ki nas futrajo s plastiko in glisofatom,,,,,srečno
tistntadruj
10. 03. 2020 20.21
+15
Sposobni smo marsi cesa! Problem je pa ,da mamo same BUTLE na oblasti.
Mungos2
10. 03. 2020 19.56
+15
Pivčeva, si že vrnila 42.000€ ???
kaktusar1
10. 03. 2020 19.31
+19
jim vsaj ne bo treba izvažat mleko za pol cene..
Pikica123456
10. 03. 2020 18.49
+17
Prijaviti vse Italijane ki so v Sloveniji od začetka karantene in vse ki kažejo znake bolezni ali pa so ored prihodom v Slo bili na Kitajskem in podobno.
belaroza
10. 03. 2020 18.48
+30
Kmetje so raje mleko izvažali v Italijo, ker so ga bolje plačali. Predvsem gorenjske zadruge izvažajo v Italijo, ker niso bile zadovoljne z doseženo odkupno ceno in niso več dovažale v ljubljanske mlekarne.
cetkoo
10. 03. 2020 20.32
-1
Bofur
10. 03. 2020 17.46
+67
ahahahaha. Slovensko mleko ne more v Italijo, zato pa lahko Italijani prosto šetajo po Sloveniji, gredo v restavracije, slovenske wellnese, terme, hodijo v šoping, pa na pasadžato, đinđerino in kapučino ter aperitovo in negroni, ahahahahahaha
Zeljejedec
10. 03. 2020 17.44
+25
Sej ga bomo mi spil
HowYesNo
10. 03. 2020 17.22
+21
temu se rece karantena. zgleda so mislili da je to samo beseda brez pomena za nekatere
medusa
10. 03. 2020 17.19
-39
Kmet še nikoli ni bil revež!
tistntadruj
10. 03. 2020 20.23
+10
medusa
10. 03. 2020 17.19
-15
Če ga je preveč ga dajte revežem !Res ne vem kaj se sprašujete !!!