Gospodarstvo

Siemensovo slovo od mobilcev

München, 07. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemški industrijski koncern bo nedonosno panogo mobilnih telefonov prodal tajvanskemu koncernu BenQ, ki se pripravlja na evropsko invazijo.

Mobilnik BenQ: Azijski proizvajalec močno diha za ovratnik Siemensu in Sony Ericssonu
Mobilnik BenQ: Azijski proizvajalec močno diha za ovratnik Siemensu in Sony Ericssonu FOTO: Reuters

Posel med Siemensom in BenQ naj bi izpeljali v zadnjem četrtletju tekočega poslovnega leta, koliko naj bi bil vreden, pa ni znano. Siemens naj bi s poslom pridobil 2,5-odstotni delež v tajvanskem koncernu.

BenQ bo lahko v skladu z dogovorom pravice blagovne znamke in imena koristil pet let, so pojasnili v Siemensu.

Siemens sicer z mobilnimi telefoni ustvarja visoko izgubo, ki trenutno znaša 1,5 milijona evrov na dan. V tej panogi je zaposlenih okrog 6000 delavcev, od tega polovica v Nemčiji.

BenQ si je sloves pridobil v lanskem letu, ko je dosegel znatno rast in prehitel svoja konkurenta Siemens in Sony Ericsson. Azijski proizvajalec elektronske opreme ima na evropskem trgu ambiciozne načrte, znan pa je po dobrem oblikovanju, tehnični inovativnosti in hitrem odzivu na trende v tej gospodarski panogi.

BenQ je nastal leta 2001 iz tajvanskega koncerna Acer, pod njegovim imenom pa izdelujejo mobilne telefone, zaslone, prenosne računalnike, optične čitalce, tipkovnice, cd-rome in dvd predvajalnike.

V lanskem letu je koncern ustvaril za 8,9 milijarde evrov prometa, po vsem svetu pa zaposluje več kot 27 tisoč sodelavcev. 60 odstotkov svojega prometa ustvari s proizvodnjo za druga podjetja.