Gospodarstvo

Simobil: Poslujemo dobro

Ljubljana, 13. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zlonamerne aktivnosti nekdanjega poslovnega partnerja Simobila Tomaža Drozga ne morejo ogroziti delovanja drugega največjega operaterja mobilne telefonije v Sloveniji, poudarjajo na Simobilu. Pravijo, da so načrt poslovanja za prvih devet letošnjih mesecev presegli za 280 odstotkov, s čimer so izpolnili in presegli pričakovanja lastnikov.

Simobil ima 300 zaposlenih in 309.000 uporabnikov, njegov tržni delež pa je na trgu mobilne telefonije 22,4-odstoten
Simobil ima 300 zaposlenih in 309.000 uporabnikov, njegov tržni delež pa je na trgu mobilne telefonije 22,4-odstoten FOTO: POP TV

Simobil je v prvih devetih letošnjih mesecih ustvaril pozitiven rezultat iz poslovanj, dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo je znašal 3,2 milijona evrov. V tretjem četrtletju je prihodek Simobila narasel za 69 odstotkov na 21,8 milijona evrov. Z 0,3 milijona evrov se je tudi izguba pred obrestmi in davki precej izboljšala v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta (5,5 milijona evrov izgube).

Kot poudarjajo v Simobilu, njihova revizijska hiša KPMG izvaja redne četrtletne revizije računovodskih izkazov, zadnjo je izvedla za tretje četrtletje letos. Ob zaključnem računu pa bodo podali tudi oceno finančne moči družbe (kapitalsko ustreznost), ki je bila lani ustrezna. Trendi za zadnje letošnje četrtletje sicer kažejo še boljšo rast.

Številke Agencije za plačilni promet sicer govorijo drugače: od prvega januarja do zadnjega oktobra 2002 je Simobil prejel na račun dobrih 39 milijard tolarjev in pol, od tega 17 milijard šeststo milijonov za poslovanje. Stroškov pa so imeli za 38 milijard tristo tolarjev, od tega dobrih 22 milijard za poslovno dejavnost. Izgube v poslovanju so torej imeli za štiri milijarde tolarjev in pol, kar finančniki pripisujejo vlaganju v kupce, ki se bo poplačalo v prihodnjih letih.

Simobil: Tomaž Drozg širi neresnice in namerno škoduje družbi

Drozg je včeraj sporočil, da sta upnici Simobila, družbi Mythos in AB Media, na okrožnem sodišču v Ljubljani vložili predlog za stečaj tega operaterja mobilne telefonije. Mythos ima do Simobila iz naslova preteklega poslovnega sodelovanja terjatev, ki samo iz naslova glavnice dosega 460,2 milijona tolarjev, terjatev AB Medie pa znaša 767,6 milijona tolarjev.

Drozg, ki je direktor Mythosa in AB Medie, je ob tem pojasnil, da sta se družbi za ta korak odločili, ker so se vsi poskusi izvensodne poravnave s Simobilom končali neuspešno in ker je skupna izguba Simobila bistveno presegla njegov osnovni kapital, kar kaže na veliko kapitalsko neustreznost v skladu z zakonom o finančnem poslovanju podjetij.

Simobil ima 15 dni časa za odgovor

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so pojasnili, da bo sodišče zdaj predlog za stečaj vročilo nasprotni strani, Simobilu. Ta mora nanj odgovoriti v 15 dneh od vročitve. Če nanj ne odgovori ali z njim soglaša, je stečajni razlog podan, če pa mu ugovarja, mora sodišče zbrati podatke za oceno, ali je podan stečajni razlog. Ko so ti podatki zbrani, se razpiše narok, na katerega so povabljeni predlagatelj, dolžnik in izvedenci.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA