Gospodarstvo

Sindikat v Adientu v prizadevanjih za višje odpravnine presežnim delavcem

Slovenj Gradec, 06. 04. 2021 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
4

Predstavniki podjetniškega sindikata v slovenjgraškem obratu Adient, ki ga bo lastnik do konca leta zaprl, so ob podpori vodstva ZSSS nadaljevali pogajanja za višje odpravnine, kot jih določa zakon. Pogajanja bodo potekala še naprej, je povedal sindikalist Bojan Rošer. Prvih okoli 160 od 430 delavcev naj bi delo izgubilo konec julija.

Proizvodnja avtomobilskih sedežev Adient Slovenj Gradec
Proizvodnja avtomobilskih sedežev Adient Slovenj Gradec FOTO: Profimedia

"Delavci, ki smo izmučeni in ki smo dolgo delali v podjetju, pričakujemo več od zakonsko določene odpravnine," je v izjavi medijem po današnjem sestanku z vodstvom obrata dejal predsednik hišnega sindikata Bojan Rošer. Pojasnil je, da višje odpravnine pričakujejo zato, ker so vrsto let prizadevno delali in izpolnili vse želje lastnikov. Rošer upa, da jim bo lastnik prisluhnil.

Predstavniki ZSSS so se danes v Slovenj Gradcu sestali z vodstvom podjetja Adient, ki je pred tedni presenetilo z napovedjo, da bodo do konca letošnjega leta tovarno v Slovenj Gradcu zaprli, s tem pa bo delo izgubilo 430 zaposlenih. Kot so pojasnili, Slovenija z vidika stroškov ni več najboljša država.

Trenutno imajo že dogovorjene zakonske odpravnine in nekaj dodatno že izpogajanega ob lanskem odpuščanju 119 zaposlenih. "A s tem nismo zadovoljni, ker so nas uničili čez noč," je dejal sindikalist in povedal, da si prizadevajo k že dogovorjenemu dodati še nekaj in o tem se zdaj pogajajo.

Konkretnih številk še ne razkriva, prve delne odgovore na predloge pa pričakuje v torek, ko imajo skupno posvetovanje sveta delavcev in sindikata. Cilj slednjega je dogovor o tem doseči do konca aprila.

Današnji pogovori, na katerih je med drugim sodelovala tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, so sicer potekali z vodstvom slovenjgraškega obrata, ki pa ni neposredni pogajalec s sindikatom, ampak so to predstavniki ameriškega lastnika v tujini.

Informacija je bila tako za delavce kot za sindikat veliko presenečenje, saj zaposleni po lanskem odpuščanju 119 delavcev v Adientu nadaljnjih odpuščanj glede na napovedi, da je dela dovolj do leta 2025, niso pričakovali.

Jerkičeva je danes opozorila, da lastnik podjetja Adient ne zapira zato, ker bi to podjetje poslovalo slabo, ampak ker se je odločil, da te dejavnosti v Slovenj Gradcu ne bo več opravljal. "To je druga situacija kot pri insolventnih delodajalcih, ko ni trga, ni plačil, ni denarja za plače. Zato bi to vrečo, iz katere pravijo, da bodo plačevali delavcem, bilo pametno nekoliko povečati," je dejala.

Jerkičeva je spomnila še, da je ZSSS naslovil na vlado pismo, v katerem predlaga, da se spremeni zakon o dohodnini v tistem delu, ki obdavčuje odpravnine nad višino, določeno z zakonom o delovnih razmerjih. A konkretnega odgovora še niso dobili.

ZSSS je z vodstvom Adienta danes govorilo o zapiranju tovarne in odpuščanjih. (Na fotografiji stavbe podjetje Adient.)
ZSSS je z vodstvom Adienta danes govorilo o zapiranju tovarne in odpuščanjih. (Na fotografiji stavbe podjetje Adient.) FOTO: Kanal A
K odločitvi za zaprtje tovarne v Slovenj Gradcu so prispevali slabi obeti za v prihodnje in poslabšanje stroškovne konkurenčnosti, so pojasnili v Adientu in dodali, da so skrbno preverili vse alternativne scenarije za ohranitev proizvodnje in zaposlenih v Slovenj Gradcu. Na tej lokaciji sicer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov.

Lastnik slovenjgraškega Adienta je zaključek proizvodnje v Slovenj Gradcu, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, napovedal do konca letošnjega leta. Prvi del proizvodnje iz podjetja odhaja konec julija, ko naj bi delo izgubilo prvih okoli 160 delavcev, nato pa postopno preostali iz proizvodnje do konca decembra.

Letos bo tako delo skupno izgubilo 412 delavcev, preostalih 18 pa ob popolnem zaprtju podjetja, kar je predvideno maja prihodnje leto.

Po neuradnih informacijah naj bi Adient proizvodnjo iz Slovenj Gradca selil v Srbijo.

Počivalšek optimističen, Jerkičeva meni, da bi hale lahko obudili

Takoj ob napovedi zaprtja Adientovega obrata v Slovenj Gradcu so sicer možnosti zaposlitve presežnih delavcev iz Adienta že ponudila nekatera podjetja, predvsem iz sosednje savinjsko-šaleške regije, a Rošer pravi, da si delavci še vedno želijo delati v Slovenj Gradcu, zato si želi, da bi se našel kakšen drug investitor v obstoječe hale.

S predstavniki podjetja sta pred dvema tednoma govorila tudi gospodarski minister Počivalšek in minister za delo Janez Cigler Kralj. "Sem relativno optimističen, ker imamo kar nekaj interesentov že za nadaljevanje proizvodnje na tej točki," je po sestanku dejal Počivalšek.

Da je kar nekaj zanimanja investitorjev za proizvodnjo v Adientovih halah, je ob obisku Slovenj Gradca 23. marca dejal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Tudi predsednica ZSSS je danes dejala, da je na sestanku dobila informacijo, da bo lastnik lokacijo prodajal in da se išče nek strateški vlagatelj, ki bi hale kupil. In tudi sama meni, da obstaja možnost, da se lokacija v prihodnje "delovno obudi".

Na splošno pa ocenjuje, da so v Sloveniji presenečenja, kot je bil Adient, še mogoča, pričakovane so tudi kakšne nadaljnje selitve proizvodnje v države južno od Slovenije. "Zdi se mi, da smo v nekem obdobju preoblikovanja slovenske industrije, ki je potrebno, da morda izgubljamo delovna mesta z nižjo dodano vrednostjo, da bo pa to odprlo priložnost za tista z večjo dodano vrednostjo in tudi z višjimi plačami," je še dodala Jerkičeva.

Ameriški koncern Adient je sicer pomemben globalni dobavitelj avtomobilskih sedežev ali posameznih komponent za avtomobilske sedeže s skupno okoli 77.000 zaposlenimi v 32 državah sveta. Po vsem svetu ima multinacionalka trenutno 202 proizvodna obrata.

V Sloveniji ima Adient proizvodni obrat tudi v Novem mestu, kjer izdelujejo sedežne garniture za vozila znamke Renault in Daimler, ki se prodajajo v Sloveniji, na evropskem trgu in na Kitajskem. V letu 2019 je imelo to podjetje v povprečju 295 zaposlenih, kažejo podatki iz zadnjega objavljenega poslovnega poročila. Tam se po zagotovilu vodilnih obrat ne bo zaprl.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
07. 04. 2021 18.12
Tudi to je kapitalizem.
izgubljen krt
07. 04. 2021 17.51
+2
"Strateški partner" je nekaj takšnega kot da bi želeli ustanoviti alanfordovsko ministrstvo za zapravljanje časa.;-) Tile naši "sindikalisti", saj veste, tisti "ta glavni" v ZSSS so pač doumeli, da lahko Slovenkam in Slovencem prodajajo iste "bučke" celih 30 let, pa bogami i više.;-) Ja, ima pa prav glede preoblikovanja slovenske industrije. Gremo točno v smer, ki se ji reče "SLOVENIJA BO ZELENA". Reveži bomo pomrli. Ostali pa bodo živeli le od turizma, a ne ?;-) Računica ljudi, ki so že zdavnaj izgubili stik z realnostjo. Žal. Delavcem podjetja pa seveda želim, da iztržijo maksimalne odpravnine. Le Lidijo naženite in se odločno na svoje "zadnje tace" postavite :,-)
vlahov
07. 04. 2021 14.15
Sindikat je naj prevara stoletja ! Morali bi delovati v smeri dviga plač . Morali bi zavzeti položaj za 1200 neto osnovne - minimalne plače . Oni kokodakajo in se vrtijo okoli 700e . Naj dajo iz svojega žepa , zakar pa ni osnove - žal
jutri_pa_res
07. 04. 2021 08.05
+2
Kaj pa sindikat? Ne bi mogel kaj prideti iz članarin? Ali gre vse za astronomske plače Jerkičeve in drugih pri koritu? Oni so skupaj z levico v bistvu tudi odgovorni za vse pogostejše zapiranje podjetij zaradi nesorazmernega dviga minimalnih plač v zadnjih nekaj letih.