Gospodarstvo

Sindikat v Gorenju kljub izplačilu dodatka napovedal stavko

Velenje, 29. 09. 2020 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Družba Gorenje je zaposlenim izplačala poseben dodatek iz naslova prihrankov v proizvodnji za avgust, izplačilo je predvideno tudi za prihodnje tri mesece. Višina dodatka se razlikuje po tovarnah, razlikuje se tudi med zaposlenimi. Sindikat si želi enoten dodatek. Ker se o tem ni uspel dogovoriti z vodstvom, je za ponedeljek napovedal stavko.

Vodstvo Gorenja meni, da je sindikat tokrat pripeljal družbo in zaposlene v povsem absurdno situacijo, ko je želelo podjetje delavce dodatno finančno nagraditi, sindikat pa je zaradi tega napovedal stavko.
Vodstvo Gorenja meni, da je sindikat tokrat pripeljal družbo in zaposlene v povsem absurdno situacijo, ko je želelo podjetje delavce dodatno finančno nagraditi, sindikat pa je zaradi tega napovedal stavko. FOTO: Hisense Gorenje

Iz podjetja Gorenje so danes sporočili, da so minuli petek vsem zaposlenim v Gorenjevih tovarnah, v IPC in strokovnih službah Gorenja, neposredno vezanih na proizvodnjo, izplačali poseben bonus za avgust, izplačevali pa ga bodo tudi prihodnje tri mesece. Vodstvo družbe se je za ta korak odločilo kljub temu, da po zadnjih treh zaporednih uspešnih mesecih podjetje v prvih osmih mesecih letos še vedno izkazuje kumulativno izgubo.

"Posebne spodbude za doseganje delovne uspešnosti po posameznih tovarnah so del poslovnega sistema Hisense in smo jih že vpeljali v proizvodnih družbah v Valjevu v Srbiji in v Mori na Češkem, kjer so jih zaposleni dobro sprejeli," so navedli v Gorenju. Pojasnili so, da temeljijo na doseganju ciljev posameznih tovarn in ustvarjenih prihrankih iz tega naslova ter se od tovarne do tovarne zato razlikujejo, vezane pa so tudi na število oddelanih ur posameznega delavca. Po grobi oceni bi posamezni zaposleni povprečno dobil približno 500 evrov bruto za vse štiri mesece skupaj.

V Velenju medtem sindikat zahteva izplačilo enotnega bonusa po sistemu uravnilovke, v nasprotnem primeru napoveduje stavko. Če se z vodstvom ne bodo uspeli dogovoriti drugače, bodo stavko začeli v ponedeljek. Prvi dan bo trajala dve uri v vsaki izmeni, nato pa bo stavkovni odbor, če ne bo prišlo do dogovora z vodstvom, sprejel odločitev o stopnjevanju stavke, je za STA danes pojasnil prvi mož Skei Gorenje Žan Zeba. Stavkovni odbor je o stavki danes že obvestil zaposlene.

V Gorenju so sicer, kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, v več tednov trajajočih pogovorih s sindikatom že sklenili, da izredni bonus, ki ni del rednega nagrajevanja v skladu s kolektivno pogodbo, saj predstavlja nadstandard, izplačajo tudi za nazaj (za avgust), kar sprva ni bilo predvideno. "Sindikatu je vodstvo stopilo naproti celo glede sistema uravnilovke, saj smo sklenili, da 50 odstotkov bonusa obračunamo za vse enako, torej ne glede na tovarno, le polovico zneska pa glede na dejanski rezultat posamezne tovarne, v kateri delavec dela," so navedli v Gorenju.

Prepričani so, da je to pravi način tako za zaposlene kot za podjetje. "Prvič v zgodovini podjetja nagrajujemo glede na dejanske merljive rezultate. Zavedamo se, da nekateri z zneskom bonusa za avgust niso bili zadovoljni, a je bilo avgustovsko izplačilo zaradi kolektivnega dopusta in posledično manj oddelanih ur tudi precej nižje v primerjavi s prihajajočim meseci," so poudarili. Dodali so, da bo že septembra bonus med 30 in 40 odstotkov višji od avgustovskega.

Če pa bo prišlo do stavke, tudi če bo ta kratkotrajna in če bo stavkalo le manjše število zaposlenih, pa Gorenje bonusov za prihodnje tri mesece ne bo izplačalo, opozarjajo. Vodstvo Gorenja meni, da je sindikat tokrat pripeljal družbo in zaposlene v povsem absurdno situacijo, ko je želelo podjetje delavce dodatno finančno nagraditi, sindikat pa je zaradi tega napovedal stavko.

"Stavka bi, če bi bila izpeljana, pomenila izgubo tako za zaposlene kot za družbo, škodo bomo čutili oboji. Podjetje ne bo izpolnilo naročil, posledično bo utrpelo izgubo prihodka, kar bo poslabšalo rezultat in tako bo tudi manj možnosti za prihodnje nagrajevanje, zaposleni pa bodo ob bonuse, ki bi jih sicer zasluženo prejeli," dejal predsednik skupine Hisense Europe Alex Zhu.

"Spodbujati in nagrajevati želimo učinkovitost, starega sistema uravnilovke je konec. Tukaj imamo odlične delavce in zaupam našim zaposlenim, da bodo o napovedani stavki premislili s svojo glavo. Verjamem, da se bodo znali sami prav odločiti in da bomo skupaj doseženi uspeh iz preteklih treh mesecev nadaljevali in še nadgradili, ne pa sproti rušili vse, kar smo s predanim delom že dosegli," je bil jasen Zhu.

Če bo prišlo do stavke, ta ne bo plačana, saj ne gre za kršitev kolektivne pogodbe, še poudarjajo v Gorenju.

Zeba si želi, da bi z vodstvom Gorenja vendarle našli skupen jezik in da do stavke ne bi prišlo. Stavkovna zahteva je torej izplačilo enotnega dodatka k plači za uspešnost v izrednih razmerah za vse zaposlene za avgust, september, oktober in november v višini 0,75 evra bruto na uro.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
04. 10. 2020 08.51
+1
Stavke ne bo bonus dobimo kot je bilo rečeno.
ElChe
06. 10. 2020 09.53
Če bi vas kitajci tepli ko vole bi vi v gorenju reki kar toučte nas sam da delam za minimalca in ne izgubim službe.
jutri_pa_res
02. 10. 2020 10.39
+0
Glede na to, da je letos pod črto še vedno izguba, pravzaprav ne vem, kaj se gredo. Na ta način bodo počasi vedno več proizvodnje selili na Balkan. Tujec nima milosti za delavce. V Mariboru Cimos zapira in 150 ljudi gre na cesto, brez da bi lastniki trenili z očmi.
Supervillain
04. 10. 2020 08.50
+1
Nimaš ti pojma v Gorenju je že dobiček selili pa ne bodo proizvodnje nikamor delam tam.Lp
ElChe
06. 10. 2020 09.56
Proizvodnja se bo selila v Velenju do ostal samo razvoj aparatov ali pa še tisto ne.Če pa ti delaš tam pa še ne pomeni da selitve ne bo.
RdecaZvezda
02. 10. 2020 09.02
+1
Za glavnega krivca,da je Gorenje tam kjer je pa so poskrbeli in skrbijo za njegovo varnost kitajci,to se pravi,da mu škodi na zdravju in še bolj mu naj,zakaj se je silil v ospredje ,da bo vodil podjetje,če je bil že v štartu nesposoben,prodal je naš delavski ponos in naše žulje,ponos,ki smo ga ohranjali kljub težavam na trgu.
nikhrast
29. 09. 2020 20.18
+1
Še nikoli nisem slišal da bi se stavka plačala, pravzaprav pa čudno da sploh ne zaprejo tovarno tisti dan, pa delavcem prepovejo vstop v tovarno, stavkaš ali pa delaš.
mastablasta
30. 09. 2020 08.06
+2
ko stavkaš, pomeni da si na delovnem mestu ampak ne delaš, dokler ni zahtevam ugodeno oz. dokler ni sprejet kompromis. moraš pa biti na delovnem mestu. se pravi da si pripravljen delat, ampak ne boš dokler ne ugodijo zahtevam. gre pa za to da ena stran ponavadi krši dogovore in pogodbe.
the kop
29. 09. 2020 17.45
-3
48 evrov neto dodatka za 3 izmensko delo, sobote, nedelje! Končno da gremo na kapijo!!
ElChe
29. 09. 2020 18.24
+4
Delavci se med sabo ne upate pogovarjat kaj šele da bi štrajkal.Iz sindikata se pa ne upate izpisat zato ,ker potem bi vam sindikalisti ukinil samopomoč če jo še imate.
RdecaZvezda
02. 10. 2020 09.07
Tukaj ima tudi požrešna država prste vmes s svojimi davki,ki so daleč previsoko obdavčeni.,davek na davek in še enkrat za vse skupaj davek,tako delajo,poglejte položnice za vodo,npr.
Supervillain
29. 09. 2020 16.19
-3
Uprava Gorenja malo bolj cenite in več plačajte delavce kajti zarada nas prihaja denar,ki smo ga deležni vsi ne zaradi vas v pisarnah,ki afne guncate.
ElChe
29. 09. 2020 19.09
+3
A se nisi ti hvalil kako fajno plačo maš in da si ponosen delavec Gorenja?
RdecaZvezda
29. 09. 2020 19.28
+1
Mu je končno kapnilo na možgane,da je samo številka.
ElChe
29. 09. 2020 20.01
+0
Misliš da mu je?Ne verjamem.Take imajo v Gorenju radi da jih lahko ovijajo okoli malega prsta.
Supervillain
29. 09. 2020 21.56
+2
Ja saj jo imam ampak gre se za to,da bi jo vsem dvignili,ker več in bolj delamo.
ElChe
30. 09. 2020 14.41
+1
Več in bolj delate to ne rečem da ni res,je pa v Gorenju pravilo da se dela na količini in ne na kvaliteti.To če vi delate kot črna živina še ne pomeni da delate kvalitetno.Kam se pa kopičijo zaloge ki jih vi sedaj delate pa sam bog ve.Ker proda se bol malo gorenjevih izdelkov ker so predragi in nekvalitetni.To ni gorenje ki je bilo pred tridesetimi leti.Plače pa v gorenju ne bodo nikoli večje kvečjemu manjše.Žal je tako.
RdecaZvezda
02. 10. 2020 09.09
bavbav
29. 09. 2020 15.59
+3
Pravilno, da delavci pokažejo, da se nikogar ne bojijo.
Supervillain
29. 09. 2020 15.55
+4
V Gorenju je zdaj tako,da bi morali vsi delati,ko nori,vse in po celi proizvodnji na več delovnih mestih namesto,da bi vsak delavec imeli svoje delovno mesto in ga pustili pri miru kakšen butast sistem imajo potem pa še ocene za delovno uspešnost dajo boljše tistim,ki slabše delajo od tistih,ki delajo boljše in brez bolnišk kje je tu logika mojstri in šefi Gorenja ta ocenjevanja še zdaleč niso pravične veste vi to potem bi pa še odpuščali te delavce.!
ElChe
29. 09. 2020 16.26
+2
Tu se sedaj vidi kdo je sposoben delati na več delovnih mestih in vidi se tudi kdo se je šlepal še za časa Bobinca.In to ni butast sistem kot praviš ti,ki se držiš enega delovnega mesta kot pijanec plota.Sem pa že večkrat napisal da v Gorenju če si bil dober delavec in si bil nevaren šefu si bil nagrajen z delavsko knjižico in to je čista resnica.
Supervillain
29. 09. 2020 16.43
+0
Ne piši neumnosti,ker nimaš pojma ne morejo vsi delavci delati samo na enem delovnem mestu in ne morejo vsi delavci delati na vseh delovnih mestih razporeja jih pa mojster ne pa delavec sam aja potem sem bil jaz dober delavec in nevaren šefu,ko sem bil na seznamu za preseženega delavca tako si sam napisal he,he.Lp
ElChe
29. 09. 2020 17.39
+3
O strukturi Gorenja mi ti ne govori ker poznam kako dela sistem in kdo razporeja delavce.Napisal si da si bil dober delavec sam to nisi ker dobri delavci so že zdavnaj odšli iz Gorenja na boljša delovna mesta in bolje plačana kot v Gorenju.Ti si lahko nevaren sam sebi ne pa šefu.Pa zapomni si,tisti ki ste bili na spisku za odstrel ta spisek še vedno velja je lepo hranjen pri nadrejenih in ne misli si da ga je kdo vrgel v koš.
mastablasta
29. 09. 2020 19.32
+0
v pisarnah se je precej dobrih javilo in ti so jim dovolili iti z odškodnino za popotnico. nekaj pa je tako ali tako imelo možnost za penzijo, pa so jo vzeli. kar je ostalo je precej ubogo, to drži.
RdecaZvezda
29. 09. 2020 19.34
+4
elche,popolnoma prav ti dam,tudi mi smo imeli take majstre in delovodje,ki so se kar sami imenovali in tako dolgo terali po svoje,da so jim tudi na upravi začeli verjeti da je tako,kot delavec pa ni bil vreden nič od nič,še cirkularja ni znal vžgati po dvorišču je hodil kot da je svet ves njegov,naj mu bo težka slovenska zemljica.
ElChe
29. 09. 2020 19.57
+5
RdečaZvezda,v Gorenju je takih kot si ti napisal ogromno.In to je v Gorenji problem ko vsi poslušajo nesposobnega šefa,delavca pa nobeden.Zato pa gre vse u P.M.
Supervillain
29. 09. 2020 21.59
Tisti seznam ni več veljaven prijatelj moj in tudi spejet ni bil in kot sem že napisal vsa obvestila za odpovedni rok smo dobili nazaj,ker je stornirano.Lp
ElChe
30. 09. 2020 15.03
+1
Temu se reče lažno upanje"saj ne bodo odpuščali"Sam temu ni tako.Nekaj si zapomni v gorenju nikoli ne smeš verjeti mojstru in kadroviku.Saj ni rečeno da bodo odpuščanja letos ali pa začetek drugega leta bodo pa sigurno in potem bo prišel na plano spisek ki ti praviš da je bil stoniran.Pa verjemi mi da stoniran ni bil in nikoli nebo.Papir ki si ga pa ti dobil v roke ga pa lahko mirne duše vržeš v kanto za smeti.
RdecaZvezda
02. 10. 2020 09.14
+1
To ni butast sistem kot ti govoriš,skakači so bili v Gorenju že nekoč,mogoče ne v takem številu bili pa so,to je zato,da znajo vsi delati vsepovsod in v slučaju bolniške delo teče normalno naprej,veš komandir ustvarjen si za delo,organizacijo dela pa prepusti pametnejšim.
RdecaZvezda
02. 10. 2020 09.32
+1
Moj samoimenovani veliki šef tako si je predstavljal da je,bi dal vse samo da se me reši,a bil je vedno prekratek,vedno sem bil korak pred njim,bil sem mu nevaren,ker moje znanje je bilo dokazano,ampak ni prišlo do izraza,ker je vedno dal slabo oceno,želim mu oteženo nadaljno življenje tako kot je meni težil,amen.
jg57
29. 09. 2020 15.27
+4
sindikati preizkušajo potrpežljivost Kitajcev! No, potegnili bodo kratko.
JApajaDAja
29. 09. 2020 14.38
+9
sindikati, a vas kitajski lastniki sploh razumejo kaj hočete?
mastablasta
29. 09. 2020 19.31
+3
problem je, ker bi oni izplačali glede na tovarno, kjer je delavec delal. to pa si delavec ni sam izbral ampak jih prestavljajo sem in tja. prav tako gre samo za prozvodnjo. na tiste, ki so priskrbeli naročila, posle, poskrbeli, da je prišel material predčasno itd. so pa kar pozabili. no ne čisto. junija in julija so jih zmetali na cesto, tisti, ki so ostali bi naj delali za tri, pa so nekateri tudi sami odšli. precej med njimi ključnih kadrov, ki jih je težko nadomestiti. zdaj se pa čudijo, ko procesi ne tečejo gladko. zdaj ko bi morali najbolj služiti pa tudi če v pisarni uspejo dobiti naročila, delavci ne zmorejo toliko delati. spomladi so jih zmetali na cesto, ti pa so (pametno) šli v druga bolj stabilna (tudi konkurenčna) podjetja, kjer se prav tako povečujejo naročila. ta stavka bi se morala zgoditi v januarju, ko so začeli napovedali masovna odpuščanja. zdaj je verjetno prepozno. dolgoročna škoda je že narejena.
RdecaZvezda
02. 10. 2020 09.24
+1