Gospodarstvo

Zunajsodna poravnava zaradi prodaje državnega deleža v Meta Ingeniumu

Ljubljana, 26. 07. 2022 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, T.H.
Komentarji
0

V gospodarskem sporu glede prodaje manjšinskega deleža države v družbi Meta Ingenium, ki je imela v lasti 10,8-odstotni delež Bia Separations, so dosegli izvensodno poravnavo. Ta vključuje dodatnih 2,09 milijona evrov kupnine, so ločeno sporočili iz družb Meta Ventures in SDH.

Slovenski državni holding (SDH)
Slovenski državni holding (SDH) FOTO: Bobo

Slovenski državni holding (SDH) ter družbi Meta Ventures in Meta Ingenium so se v dolgotrajnih pogajanjih dogovorili o dodatni kupnini v višini 2,09 milijona evrov, pri čemer ostali pogoji kupoprodajne pogodbe ostajajo v veljavi in državi omogočajo še nadaljnja izplačila zaradi prodaje družbe Bia Separations. Višina variabilnega dela kupnine v naslednjih treh letih je odvisna od poslovanja družbe Bia Separations, je danes objavil SDH.

Upravljavec državnih naložb je poravnavo po lastnih navedbah sklenil ob predhodni pridobitvi zunanjih pravnih mnenj, neodvisnega finančnega vrednotenja poravnalnega predloga in scenarijev različnih izidov tožbenih zahtevkov s strani mednarodne revizijske hiše ter na podlagi krovnega dokumenta.

"SDH ocenjuje, da je v zahtevnih okoliščinah dosegel najbolj optimalen rezultat, ki je razumen in v interesu Republike Slovenije, saj so s tem Republiki Sloveniji povrnjene dodatne upravičene koristi, zaključi pa se tudi dolgotrajni sodni postopek in z njim povezana tveganja," so zapisali.

Dodali so, da je uprava SDH pred sklenitvijo izvensodne poravnave pridobila tudi soglasje nadzornega sveta SDH.

V Meta Ventures so navedli, da sta družbi v izogib nadaljnjim stroškom pravdanja ter škodi dobrega imena in ugleda pristopili k sklenitvi izvensodne poravnave, s katero so udeležene stranke razrešile spor in se odpovedale nadaljnjim medsebojnim zahtevkom.

"Dobro upravljanje in poslovanje družbe Bia Separations v preteklem letu ter interes strank za mirno razrešitev spora so v dolgotrajnih pogajanjih omogočili pomemben dogovor o dodatni kupnini v višini 2,09 milijona evrov," so zapisali v sporočilu.

Predsednik skupine Meta Group Luigi Amati je izrazil zadovoljstvo, da sta strani uspeli izvensodno razrešiti spor, ter poudaril, da je Meta Group kot eden vodilnih evropskih upravljavcev skladov tveganega kapitala že desetletje aktivno prisoten na slovenskem trgu, kjer je med drugim pomagal razvijati trg vlaganj v tehnološka podjetja v začetnih fazah razvoja.

"Potrebe po specifičnem znanju, dostopu do kapitala in trgov so za tehnološka podjetja, ki iščejo preboj v komercializaciji lastnih rešitev, še vedno prisotne. Zato optimistično gledamo na nove projekte v Sloveniji in regiji, kjer še naprej ostajamo eden vodilnih vlagateljev na področju t. i. tehnološkega transferja in komercializacije razvojno-inovacijskih rešitev," je dejal Amati.

Zdaj razrešeni spor izvira iz leta 2020. Julija tistega leta je SDH 49-odstotni delež države v družbi Meta Ingenium, ki je imela v lasti 10,8-odstotni delež Bia Separations, prodal italijanski družbi Meta Ventures, in sicer za 2,5 milijona evrov.

Družbo Bia Separations je nato v začetku novembra 2020 prevzelo nemško podjetje Sartorius. Prevzem je bil vreden 360 milijonov evrov, od tega so Nemci 240 milijonov evrov plačali v gotovini, ostalo pa z delnicami družbe Sartorius Stedim Biotech.

SDH je nato proti Meta Ventures in Meta Ingeniumu vložil tožbo za ugotovitev neveljavnosti pogodbe o prodaji državnega deleža v Meta Ingeniumu in predlog za zavarovanje svojih, s tem povezanih, terjatev z začasno odredbo. Okrožno sodišče v Ljubljani je z začasno odredbo prepovedalo razpolagati s kupnino, ki jo je Meta Ingenium pridobila s prodajo 10,8-odstotnega deleža v Bii Separations, nato pa je sodišče po ugovoru Meta Ventures in Meta Ingeniuma začasno odredbo razveljavilo.

Nekateri mediji so bili takrat kritični do države, da je izgubila delež kupnine po prodaji Sartoriusu, ki bi ji lahko pripadel, če ne bi prodala deleža v Meta Ingeniumu. Časnik Dnevnik je ocenil, da bi država glede na svoj delež in stroške morala dobiti vsaj 10 milijonov evrov, Finance pa so izračunale, da bi bil iztržek lahko še višji, in ga ocenile na vsaj 18 milijonov evrov.

Nadzorni svet SDH je v postopku prodaje deleža države v Meta Ingeniumu ugotovil določena odstopanja od standardov in postopkov SDH. Zato sta s položajev sporazumno odstopila člana uprave SDH Boštjan Koler in Boris Medica, odstopil pa je tudi član nadzornega sveta Igor Kržan, ki je bil v času prodaje začasni predsednik uprave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.