Gospodarstvo

Skrite pasti v pogodbah: kazen tako za večjo kot tudi za manjšo porabo

Ljubljana/Maribor, 26. 10. 2022 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dobavitelji električne energije v nove pogodbe o zakupu dodajajo člene, po katerih so zagrožene kazni v primeru odstopanja od napovedanih količin. Te lahko odjemalce doletijo, če porabijo več ali manj, kot so predvideli. "Sprva nižja cena zaradi vnaprejšnjega zakupa električne energije lahko na koncu pripelje do precej višjih zneskov," ob tem opozarjajo na mariborski obrtni zbornici. Agencija za energijo pa je posredovala nekaj nasvetov za gospodinjstva in druge zaščitene uporabnike.

Marko Gorjak
Marko Gorjak FOTO: Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor

Mariborska obrtno-podjetniška zbornica je na svoje člane naslovila poziv, naj bodo letos še posebej previdni, ko z dobavitelji podpisujejo pogodbe o odkupu električne energije za pol leta ali leto dni vnaprej. "Predlagamo, da pogodbe dobro preberete in posebno pozornost posvetite napovedanim količinam ter predpisanim odstopanjem od voznega reda oz. odstopanjem od napovedanih količin in posledično pogodbenim kaznim," piše v pismu, pod katerega se je podpisal predsednik zbornice Marko Gorjak

Kot pojasnjuje, določeni dobavitelji električne energije v pogodbe o zakupu vnašajo nove člene ali spreminjajo stare, tako da morajo podpisniki v primeru odstopanja od predvidene količine zakupa plačati pogodbeno kazen v višini do polovice cene električne energije za vso premalo ali preveč porabljeno elektriko. 

"Sprva nižja cena zaradi vnaprejšnjega zakupa električne energije lahko na koncu pripelje do precej višjih zneskov. Zaradi plačila pogodbenih kazni (kot posledica t. i. odstopanj od voznih redov) se lahko začetni prihranek na koncu spremeni v strošek, ki električno energijo močno podraži," opozarja. 

"Pred podpisom pogodbe in pri načrtovanju zakupa za naslednje leto premislite tudi o dejavnikih, ki bi lahko vplivali na odstopanje od predvidene količine, na primer nakup novih strojev, montaža lastne sončne elektrarne, ponovne omejitve zaradi covida in podobno," svetuje Gorjak.  

V mislih je treba ime tudi omejitve, ki bodo skoraj zagotovo postavljene za pridobitev državne subvencije. "Ta trenutek še ni jasno, kakšne bodo, predvidevanja glede na izjave na ravni EU pa gredo v smeri zaveze za zmanjšano porabo električne energije, govori se o 10 ali 15 odstotkih," piše v pismu. In tako bi se kaj lahko zgodilo, da bi se podjetniki znašli med kladivom in nakovalom, ujeti med pogodbe z dobavitelji, ki zahtevajo, da se držijo predvidene porabe, in prizadevanji za pridobitev subvencij, zaradi česar bi morali porabo skrčiti. 

Pogodbe sklepajte previdno, svetujejo poslovnežem.
Pogodbe sklepajte previdno, svetujejo poslovnežem. FOTO: Shutterstock

Nasveti agencije za energijo

Agencija za energijo in tržni inšpektorat prejemata veliko vprašanj v zvezi z obveznostjo dobaviteljev elektrike in plina, da se odzovejo na povpraševanje končnih odjemalcev. "Veljavna zakonodaja dobaviteljem neposredno ne nalaga obveznosti, da se na povpraševanja končnih odjemalcev za pridobivanje ponudb odzovejo v določenem času, vendar je iz do sedaj uveljavljenih poslovnih praks dobaviteljev razvidno, da se na povpraševanja končnih odjemalcev odzivajo v roku od 14 do 21 dni. Zaradi trenutnega stanja na trgu in velikega povpraševanja po pridobivanju ponudb so ti roki trenutno lahko tudi daljši," odgovarjajo. 

Uredbi o določitvi cen električne energije in zemeljskega plina sicer določata, da dobavitelji ne smejo prenehati z dobavo zaščitenim odjemalcem, med katere sodijo gospodinjski odjemalci in skupni gospodinjski odjemalci, mali poslovni odjemalci ter osnovne socialne službe: bolnišnice, dijaški in študentski domovi ter javni domovi za starejše in zapori. Prav tako dobavitelji ne smejo odkloniti sklenitve pogodbe o dobavi z novimi odjemalci iz zgornjih kategorij, medtem ko odjemalci ne izgubijo pravice do menjave dobavitelja.

"Agencija končnim odjemalcem zato predlaga, da pred potekom pogodb o dobavi od obstoječega ali novega dobavitelja zahtevajo sklenitev nove oziroma podaljšanje obstoječe pogodbe o dobavi. Na tako zahtevo so se dobavitelji dolžni odzvati v skladu z zgoraj navedenima uredbama. V primeru, da dobavitelj kljub pozivu končnega odjemalca po sklenitvi pogodbe o dobavi ne odreagira oziroma zavrne sklenitev pogodbe o dobavi oziroma da bi obstoječi dobavitelj prenehal dobavljati plin ali elektriko zgoraj navedenim zaščitenim odjemalcem, se naj končni odjemalci obrnejo na Tržni inšpektorat, ki je pristojen za nadzor nad izvrševanjem zgoraj navedenih uredb. Pri tem pa agencija predlaga, da zahtevo za sklenitev pogodbe o dobavi z energijo končni odjemalci zahtevajo le od enega dobavitelja (in ne morebiti več)," so zapisali. 

Končnim odjemalcem tudi svetujejo, naj ne čakajo na iztek obstoječe pogodbe o dobavi. Gospodinjski odjemalci naj pristopijo k aktivnostim za sklenitev nove pogodbe z obstoječim ali novim dobaviteljem energije vsaj mesec pred potekom obstoječe, preostali pa celo prej. V primeru prehoda na novega dobavitelja je namreč treba upoštevati tudi zakonske roke za izvedbo postopka menjave. Postopek menjave je za odjemalca brezplačen in enostaven, saj ga lahko zanj opravi tudi novi dobavitelj.

Ob tem na agenciji še priporočajo uporabo primerjalnika cen, ki je objavljen na njihovi spletni strani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MladInPerspektiven
26. 10. 2022 19.19
+5
To je kot pred leti, kupite "VARČNE ŽARNICE", "VARČNE APARATE" boste privarčevali "ovčke" in kaj se je zgodili???????? Zaradi manjše porabe energije so začeli dvigovati cene. Sedaj isto govorijo varčujte ugašajte aparate ne povejo pa da MI PA BOMO DVIGNILI CENE .... ampak če smo tako zabiti v tej državi pa naj bo tako. Nekateri bomo( visoko kvalificirani) to brez problema preživeli. Vi, starejši, ki ste glasovali 30 let za iste pa je pravilno, da trpite.
EUROPA
26. 10. 2022 16.54
+6
V PRIHODNISTI BI VSE SLABŠE IN SLABŠE. LJUDJE - MI MORAMO Z VSEMI SREDSTVI PREPREČITI PROPAD EVROPSKE CIVILIZACIJE IN USTVARITI CIVILIZACIJO NA NOVIH OSNOVAH.
EUROPA
26. 10. 2022 16.52
+4
ZELENSKI IMA MILIJARDE DOLARJEV. ON ZAHTEVA OROŽJE, NE HRANO!!! BARABA.
EUROPA
26. 10. 2022 16.51
+1
SAMO VPRAŠANJE ČASA JE, DA ITALIJANI VKORAKAJO V SLOVENIJO IN HRVAŠKO.
EUROPA
26. 10. 2022 16.50
+2
MORALE NI VEČ. LAŽI SE IN SPRENEVEDAJ, PA BOŠ NAGRAJEN. ODPELJI PODJETJA V OFFSHORE, PA BOŠ BOGAT IN PREDSEDNIK.
EUROPA
26. 10. 2022 16.48
+1
KAR SE DOGAJA ŽIVALIM Z NJIHOVIM UBIJANJE, BO DOLETELO TUDI ČLOVEKA: UMETNE VOJNE IN VCCEPLJENJE STA DVA FAKTORJA.
EUROPA
26. 10. 2022 16.47
+1
KAPITALISTIČNE BARABE - SMO V FAZI DESTRUKTIVNEGA IRACIONALIZMA!!!
EUROPA
26. 10. 2022 16.45
+0
UPRIMO SE TEJ KAPITALISTIČNI MAFIJI.
EUROPA
26. 10. 2022 16.45
+0
IZ NAS DELAJO NAVADNE SUŽNJE. LJUDJE SPREGLEJTE - PROSIM VAS.
EUROPA
26. 10. 2022 16.44
+0
POKVARJENCI: Dobavitelji električne energije v nove pogodbe o zakupu dodajajo člene, po katerih so zagrožene kazni v primeru odstopanja od napovedanih količin. Te lahko odjemalce doletijo, če porabijo več ali manj, kot so predvideli. "Sprva nižja cena zaradi vnaprejšnjega zakupa električne energije lahko na koncu pripelje do precej višjih zneskov," ob tem opozarjajo na mariborski obrtni zbornici. Agencija za energijo pa je posredovala nekaj nasvetov za gospodinjstva in druge zaščitene uporabnike.
Ramzess
26. 10. 2022 15.45
+1
Neumnost, možnost zlorab, ljudje imajo veliko porabnikov ob različnioh časih, kako bo vedeli. Pa še števca nimamo več na pogled, ker so skrili. Zlorabe bodo.
anonymust
26. 10. 2022 14.15
+3
Samo v sloveniji
oježeš
26. 10. 2022 13.58
+9
Če se gremo varčevanje, je treba manjše porabnike kvečjemu nagraditi ne pa kaznovati. Ne vem zakaj se dopušča take bedarije. To je enako, kot bi šel potrošnik v trgovino po najbolj nujne artikle, da lahko preživi dan ali mesec in bi mu trgovec nabil kazen ker ni zapravil od njih določeno kvoto denarja. Je to kar se dogaja sploh možno?
Pravicnik 17
26. 10. 2022 13.09
+8
Slava kokainu 🇺🇦🇺🇦🇺🇦
DR. RNR
26. 10. 2022 14.17
+2
EUROPA
26. 10. 2022 16.49
+0
HumanNOTsheep
26. 10. 2022 13.03
+5
In kdo dopušča "skrivne" pasti v pogodbah ? tisi kateri nevejo naj vas razsvetlim ... politika ni glavna v državi ampak korporacije (NIMA VEZE NJIHOVE NAŠE ) one vodijo politiko in posledično mi nasrkamo vedno ..zakaj ? ker smo kot družba razdvojeni kot še nikoli !! Ker vejo če se združimo da so opleli ... SLAVA ljudem SMRT namišljeni demokraciji
DR. RNR
26. 10. 2022 13.00
+6
Luc na koncu tunela,žužki na krožniku,ucinkovita cepiva,povecana smrtnost,manj ronenih otrok,groznja z jedrsko vojno,cenzura,eu poslanci si dvigujejo place,oligarhinja neizvoljena Uršula,cez dva jurcka vecja placa...ni ,da ni. Eu daje ukrajincem place...skratka blaginja. Hvala ameri in lakajem euja. Sam se ruse premagamo. Mogoce smo jih ze?
oježeš
26. 10. 2022 13.59
+5
Plače si dvigajo tudi župani, čeprav vemo da jih je za 2/3 preveč. Ampak baje si zaslužijo.
EUROPA
26. 10. 2022 16.49
asdfghjklqwertz
26. 10. 2022 12.51
+1
Kumul
26. 10. 2022 12.42
+7
Tale " zbornica" naj raje svetuje distributerjem kako se sklepajo neškodljive pogodbe.... pacienti
HumanNOTsheep
26. 10. 2022 12.33
+3
sankcije so top !!! in nektari še pišete slava ukrajini ....debilizem na nivoju
kvintus
26. 10. 2022 12.14
+11
Kaj takega je možno samo pri nas! Še en dokaz več kakšni balkanizem in lopovska dejanja se dogajajo pri nas!
kvintus
26. 10. 2022 12.14
+9
Vsi bi radi sedaj na hitro obogateli! Lopovi brez meja!