Gospodarstvo

Skupaj konec leta

Moskva/Brnik, 09. 10. 2006 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Petrol in Lukoil bosta skupno podjetje po pričakovanjih podpredsednika Lukoila ustanovila do konca leta.

Podpis pogodbe Lukoila in Petrola konec avgusta
Podpis pogodbe Lukoila in Petrola konec avgusta FOTO: Dare Čekeliš

Petrol in Lukoil bosta skupno podjetje po pričakovanjih prvega podpredsednika Lukoila Vladimirja Nekrasova ustanovila do konca leta. Kot je v nedeljo v Moskvi povedal slovenskim novinarjem, na strani Lukoila ni zadržkov; če jih ne bo na strani Petrola, bo podjetje ustanovljeno.

Prav danes pa je v Moskvo odpotoval predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski. Njegova svetovalka Katja Ujčič je na brniškem letališču potrdila, da gredo na razgovore v Lukoil. Kako daleč so razgovori in podpis pogodbe o ustanovitvi skupnega podjetja, Ujčičeva ni razkrila. Dejala je le, da naj bi bilo o tem več znanega po obisku v Moskvi.

Petrolovo dobro poznavanje trgov nekdanje Jugoslavije

V Lukoilu od skupnega podjetja pričakujejo povečanje prodaje naftnih derivatov v jugovzhodni Evropi, kjer naj bi družbi v skladu z določili okvirnega sporazuma o ustanovitvi skupnega podjetja za prodajo naftnih derivatov, ki sta ga podpisali 28. avgusta, število črpalk povečali na 1200. Pričakujejo tudi skupna vlaganja in osvajanje novih trgov. Med prednostmi sodelovanja s Petrolom je Nekrasov izpostavil dejstvo, da Petrol dobro pozna trge nekdanje Jugoslavije. Kot je še napovedal, bo skupno podjetje proučilo tudi možnosti nakupa rafinerije v Italiji ali Grčiji.

Skupno podjetje, ker Petrol ni bil naprodaj

Stavba Petrola
Stavba Petrola FOTO: Dare Čekeliš

Prvi podpredsednik Lukoila Vladimir Nekrasov je potrdil, da bo Lukoil v gotovini doplačal morebitno razliko vrednosti vložkov obeh družb v skupno podjetje. Skladno s sporazumom naj bi Petrol v skupno podjetje prenesel svojo mrežo črpalk v Sloveniji, Bosni in Srbiji, Lukoil pa svoje črpalke v Makedoniji in Srbiji. Kot je dodal, so bile črpalke v Srbiji ob prevzemu v res slabem stanju, vendar so doslej vanje vložili 115 milijonov dolarjev.

Na novinarska vprašanja, zakaj se je Lukoil odločil za skupno podjetje in ne za prevzem Petrola, je Nekrasov odgovoril, da Petrol ni bil naprodaj in da je ponudba za takšno obliko sodelovanja prišla s slovenske strani. "Izračunali smo, da je najbolj učinkovito ustanoviti skupno podjetje. Nam se izplača, torej se izplača tudi Petrolu," je še dejal Nekrasov in dodal, da bo sodelovanje prineslo tudi nadaljnji razvoj za Petrol. Poudaril je še, da Lukoila ne zanima Petrol v celoti, ampak samo njegova naftna dejavnost.

Poleg tega Nekrasov ni izključil možnosti, da bi katero od podjetij, torej bodisi Lukoil bodisi Petrol, v prihodnosti povečalo svoj delež v skupnem podjetju. Skladno s sporazumom bosta družbi na trgih srednje in jugovzhodne Evrope (Albanija, Avstrija, BiH, Hrvaška, Makedonija, Grčija, Italija, Črna gora, Srbija in Slovenija) nastopili s skupnim podjetjem Petrol Lukoil, v katerem bo imel Petrol 51-odstotni lastniški delež, Lukoil pa 49-odstotnega. Sedež podjetja bo v Sloveniji. O možnosti povečanja deleža katerega od podjetij se še niso pogovarjali, vendar bi, če bi se izkazalo za ekonomsko upravičeno, lahko prišlo tudi do tega.

Petrol se odziva na pisanje Financ

Lukoil
Lukoil FOTO: Reuters

Kot je znano, je časnik Finance 4. oktobra objavil, da naj bi Petrol skupno družbo s črpalkami vred prodal do leta 2009. Po navedbah časnika, ki se je skliceval na neuradne vire, naj bi bila nova družba naprodaj že čez tri leta, najpozneje pa do konca mandata sedanje uprave, leta 2009, vrednotenja vložkov družb pa naj bi že potekala. Vrednost bencinskih servisov Petrola po navedbah časnika ocenjujejo predstavniki Lukoila, Lukoilovih pa predstavniki Petrola, naročeni pa naj bi bili še dve neodvisni cenitvi.

V Petrolu so pisanje Financ zanikali. V odzivu so zapisali, da domnevna prodaja skupne družbe ni v načrtu nadaljnjih pogajanj med Petrolom in Lukoilom, da v Petrolu trenutno preučujejo davčne, finančne in poslovne vidike povezovanja v zvezi z ustanovitvijo nove družbe, po preučitvi strokovnih mnenj pa bodo sledila pogajanja z Lukoilom. Poleg tega so zatrdili, da ne poteka nikakršno vrednotenje vložkov obeh družb in da je informacija, da naj bi družbo prodajali na mednarodnem razpisu, "prav tako popolna neresnica".


  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.