Gospodarstvo

Skupina Petrol lani čisti dobiček povečala za več kot 70 odstotkov

Ljubljana, 18. 03. 2022 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina Petrol je lani ustvarila 124,5 milijona evrov čistega dobička, 72 odstotkov več kot leto pred tem. Prihodki od prodaje so se povečali za 61 odstotkov, na 4,96 milijarde evrov. Vodstvo Petrola je skladno s sprejeto dividendno politiko predlagalo, da bi dividenda na delnico za lani znašala 30 evrov bruto.

Petrol
Petrol FOTO: Shutterstock

Na poslovanje družbe v preteklem letu so še naprej vplivali epidemija covida-19 in z njo povezani ukrepi. Ti so bili lani sicer manj omejujoči kot leto pred tem, so na spletni strani Ljubljanske borze sporočili iz Petrola.

Drugi zunanji dejavnik, ki je lani vplival na poslovanje družbe, pa je bila energetska kriza, ki se je izkazala z naglo in nepredvideno rastjo cen goriv in energentov, predvsem elektrike in zemeljskega plina, ki sta dosegla zgodovinske ravni. Zaradi cenovnih šokov je morala ukrepati država, med drugim z začasno omejitvijo cen kurilnega olja v Sloveniji in cen goriv na Hrvaškem, so spomnili pri trgovcu z nafto.

Skupina Petrol je lani ustvarila 543,4 milijona evrov prilagojenega bruto dobička, 27 odstotkov več kot leto pred tem. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) se je povečal za 43 odstotkov, na 238,1 milijona evrov. Večina ga je bila ustvarjena s prodajo naftnih derivatov, petina s prodajo trgovskega blaga in povezanih storitev, ostalo pa s prodajo ostalih energentov, energetskih in okoljskih rešitev ter proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov.

V četrtek je revidirane poslovne rezultate skupine že obravnaval nadzorni svet Petrola. Skladno z zabeleženimi številkami in sprejeto dividendno politiko bo skupaj z upravo skupščini delničarjev Petrola predlagal izplačilo dividende za leto 2021 v višini 30 evrov bruto na delnico. Pri tem so bile upoštevane potrebne investicije, prosti denarni tok, zadolženost družbe, razvojni načrti, višina zadržanih dobičkov preteklih let, ustrezno razmerje neto finančni dolg/EBITDA in likvidnostna situacija, sta v ločeni objavi sporočila predsednik nadzornega sveta Janez Žlak in predsednica uprave Nada Drobne Popović.

Nadzorniki so se na seji seznanili tudi s trenutnimi tržnimi razmerami, ki so posledica krize v Ukrajini in rasti cen energentov.

Kot so navedli, skupina Petrol v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji nima svojih podjetij ali predstavništev. Ob tem so pojasnili, da je delež prihodkov od prodaje, ki jih skupina ustvari na teh trgih, zanemarljiv, prav tako pa nabava energentov na teh trgih – razen zemeljskega plina – predstavlja majhen delež v nabavnem portfelju Petrola. V družbi Petrol Rusija kot vir dobave v letu 2021 in prvih dveh mesecih leta 2022 pri srednjih destilatih (dizel in ekstra kurilno olje) predstavlja manj kot sedem odstotkov. Motornih bencinov pa iz Rusije ne uvažajo, so zapisali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou