Gospodarstvo

Skupina Telekom z nižjimi prihodki in dobičkom, delničarjem se obeta štiri evre dividende

Ljubljana , 13. 05. 2021 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina Telekom Slovenije je v letošnjem prvem četrtletju ustvarila 157,5 milijona evrov prihodkov, kar je šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je znižal za 14 odstotkov na 9,7 milijona evrov. Poslovanje je krojila epidemija covida-19, vpliv na nižje prihodke pa so imele tudi IT-licence. Delničarji naj bi medtem prejeli štiri evre dividende.

Čisti dobiček se je znižal za 14 odstotkov na 9,7 milijona evrov.
Čisti dobiček se je znižal za 14 odstotkov na 9,7 milijona evrov. FOTO: Bobo

Prihodki od prodaje so dosegli 156,8 milijona evrov. "V letu 2021 je na prihodke od prodaje vplivala epidemija, in sicer zaradi nižjih prihodkov iz naslova gostovanja uporabnikov v omrežjih tujih operaterjev in gostovanja tujih uporabnikov v naših mobilnih omrežjih ter nižjih prihodkov iz naslova mednarodnih govornih storitev," so prek spletne strani Ljubljanske borze danes sporočili iz družbe.

"Največji vpliv na nižje prihodke so imele IT-licence, ki na drugi strani znižujejo tudi stroške, prihodki pa se zmanjšujejo tudi zaradi optimizacije naročnikov, ki imajo v mesečno naročnino vključeno večje količine storitev, že nekaj let se zmanjšujejo prihodki klasične telefonije. V primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta so se povišali prihodki od prodaje v družbi Ipko," so navedli.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je dosegel 14 milijonov evrov, kar je 10 odstotkov manj. Ob upoštevanju enkratnih dogodkov v letu 2020 bi bil ta 16 odstotkov višji glede na primerljivo obdobje preteklega leta. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) se je znižal za tri odstotke na 55,7 milijona evrov. Ob upoštevanju enkratnih lanskih dogodkov bi bil višji za tri odstotke.

Čisti dobiček je bil v primerjalnem obdobju nižji, ob upoštevanju enkratnih dogodkov v letu 2020 pa bi bil za osem odstotkov višji. "Ne glede na izzive, povezane z epidemijo covida-19, je Skupina Telekom Slovenije finančno stabilna, ob tem pa glede na razmere na trgu svoje poslovne aktivnosti prilagaja spremenjenim okoliščinam ter skrbno spremlja in ocenjuje tveganja," so zatrdili v družbi.

Največji delež k prihodkom in dobičku je prispevala družba Telekom Slovenije, ki je v prvem trimesečju beležila 142,5 milijona evrov, kar je sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Z nekaj manj kot 8,5 milijona evrov čistega dobička je bil rezultat v primerjavi z enakim obdobjem lani za skoraj tretjino slabši.

Ostale slovenske družbe so z 18,7 milijona evrov prav tako malenkost zaostale z lanskimi prihodki, z dobrimi 15 milijoni evrov pa je za skoraj desetino poslovne prihodke povečal zgolj kosovski mobilni operater Ipko. Slednji je tako za razliko od lanskega leta beležil pozitiven čisti izid v višini 1,2 milijona evrov.

Skupina Telekom Slovenije sicer za letošnje leto v skladu s finančnim planom načrtuje 653 milijonov evrov poslovnih prihodkov, 210,6 milijona evrov EBITDA ter 30,8 milijona evrov čistega dobička. Za investicije nameravajo letos nameniti 203,7 milijona evrov.

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: Dreamstime

Delničarjem Telekoma Slovenije se obeta štiri evre dividende

Delničarji Telekoma Slovenija bodo na skupščini 18. junija odločali o predlogu uprave in nadzornega sveta, da se od 34,98 milijona evrov lanskega bilančnega dobička za izplačilo dividend nameni 26,02 milijona evrov oz. štiri evre bruto na delnico. To je 50 centov več kot lani, ko je dividenda znašala 3,50 evra. Kot izhaja iz sklica skupščine, objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze, bi se preostali del bilančnega dobička v višini 8,96 milijona preneslo v naslednje leto.

Delničarji bodo ob tem seznanili s potekom mandata članicama nadzornega sveta družbe Barbari Kürner Čad in Barbari Gorjup. Obema predstavnicama kapitala se je štiriletni mandat iztekel 27. aprila. Medtem ko je Kürner Čadova predlagana za nov štiriletni mandat, ki začne teči z dnem skupščine, pa je namesto Gorjupove za člana nadzornega sveta predlagan Jurij Toplak.

Nadzorni svet Telekoma ima devet članov, od tega je šest članov predstavnikov kapitala. Delničarji so aprila na skupščini za nadzornike imenovali Iztoka Černošo, Aleksandra Igličarja, Marka Kerina in Radovana Cerjaka. Zaposlene v nadzornem svetu predstavljajo Drago Kijevčanin, Dušan Pišek in Jana Žižek Kuhar.

Skupščina bo odločala tudi o podelitvi razrešnice članom uprave in članom nadzornega sveta za delo v lanskem poslovnem letu ter o pooblastilu upravi družbe, ki jo vodi Cvetko Sršen, za pridobivanje in odsvojitev lastnih delnic.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
13. 05. 2021 17.12
sama nakladanja
Kritik1900
13. 05. 2021 10.28
+3
Itaq, pri tako dragih storitvah kot jih imajo... že zdavnaj se poslovil od Telekoma