Gospodarstvo

Skupščina Zavarovalnice Maribor zavrnila dokapitalizacijo

Maribor, 11. 08. 2010 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delničarji Zavarovalnice Maribor so zavrnili predlog za dokapitalizacijo. Največji lastnik – NKBM – naj bi bil za, drugi največji – Sava Re – pa proti. Trdijo, da posredi niso lastniški spori.

Zavarovalnica Maribor
Zavarovalnica Maribor FOTO:

Delničarji Zavarovalnice Maribor so na torkovi skupščini podprli predlog, da lanski bilančni dobiček v višini 4,15 milijona evrov ostane nerazporejen. Zavrnili pa so predlog, s katerim bi lahko uprava v naslednjih petih letih zgolj s soglasjem nadzornikov dokapitalizirala drugo največjo slovensko zavarovalnico za polovico.

Po predlogu uprave pod vodstvom Draga Cotarja in nadzornega sveta, ki ga vodi prvi mož NKBM Matjaž Kovačič, je bilo med statutarnimi spremembami predvideno, da se upravi zavarovalnice podeli pooblastilo za povečanje osnovnega kapitala družbe. Ta bi tako lahko zgolj s soglasjem nadzornega sveta v petih letih enkrat ali večkrat povečala osnovni kapital s sedanjih 42,6 na največ 63,9 milijona evrov.

Je predlogu nasprotovala Sava Re?

V Zavarovalnici Maribor na vprašanje, kdo je nasprotoval takšnemu sklepu, niso odgovorili. Po pisanju Dnevnika pa je sklepu nasprotoval drugi največji, 45,79-odstotni lastnik zavarovalnice, Pozavarovalnica Sava. V Savi Re so za časnik povedali, da niso nasprotovali sami dokapitalizaciji, ampak so bili proti odobrenemu kapitalu, o katerem bi uprava odločala s soglasjem nadzornega sveta, brez potrditve na skupščini.

"Kot pomemben delničar želimo obdržati pravico, da na skupščini Zavarovalnice Maribor sodelujemo pri odločanju o pogojih dokapitalizacije," so pojasnili v Savi Re. Na vprašanje, ali gre vnovič za lastniške spore med NKBM, ki je z 49,96 odstotka največji lastnik mariborske zavarovalnice, in Savo Re, pa so za časnik odgovorili, da "med Savo Re in NKBM ni nikakršnih lastniških sporov. Obe družbi težita k vzpostavitvi bolj jasnih lastniških razmerij v prihodnosti in to počneta s tvornim dialogom."

Kot so pojasnili v Zavarovalnici Maribor, morajo dokapitalizacijo izvesti po odredbi Agencije za zavarovalni nadzor, in sicer zaradi zagotavljanja kapitalske ustreznosti. Skladno z zakonom o zavarovalništvu mora biti ta, v višini 12,7 milijona evrov, izvedena do oktobra.

"Ne glede na to da je zavarovalnica v prvem polletju ustvarila sedem milijonov evrov čistega dobička in presega zahteve po kapitalski ustreznosti, bo uprava storila vse potrebne korake, da bodo izvedeni potrebni postopki skladno s postavljenimi roki, torej do 29. oktobra," so še dodali v Zavarovalnici Maribor.

Skupščina se je ob tem med drugim seznanila še s potrjenim letnim poročilom družbe ter informacijo o prejemkih članov uprave in nadzornega sveta v letu 2009, seznanila pa se je tudi s poročilom nadzornega sveta o njegovem delu. Za revizorja v letošnjem letu so delničarji potrdili družbo Ernst&Young iz Ljubljane, upravi in nadzornikom pa podelili razrešnico za preteklo leto.
 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
11. 08. 2010 18.48
KJE BAJUK...PA JANŠA...ONA BI TO TAKOJ REŠILA!!!!
odbogaposlan
11. 08. 2010 17.42
nimajo dnarja
jovo__
11. 08. 2010 13.28
pa neki jokajo da ni dnarja