Gospodarstvo

Kako je denar od DUTB 'letel v veter' (in v žepe vodilnih)

Ljubljana, 05. 07. 2018 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D. L. / STA / Ti.Š.
Komentarji
287

'Slaba banka' ni prestala pregleda računskega sodišča. Seznam napak, ki so jih odkrili, je dolg in zaskrbljujoč in kaže na 'prijateljsko' poslovanje. Odkrili so za več miljonov spornih poslov, zaposlenim so 'mimo pravil' razdelili 130.000 evrov, izvršnim direktorjem, postavljenim 'na lepe oči', pa celo 500.000 evrov, nepremičnine so oddajali brez razpisa ...

Računsko sodišče je o pravilnosti poslovanja Družbe za upravljanje terjatev bank, d. d. (DUTB) v letih 2014 in 2015 izreklo negativno mnenje. O smotrnosti poslovanja DUTB je izreklo mnenje, da je bilo poslovanje DUTB v letih 2014 in 2015 neučinkovito in negospodarno, so sporočili z računskega sodišča.

Milijoni so 'leteli' od njih

Seznam napak, ki so jih odkrili pri reviziji, se bere kot kriminalka.
Seznam napak, ki so jih odkrili pri reviziji, se bere kot kriminalka. FOTO: Miro Majcen

Seznam spornih poslovnih praks na slabi banki je dolg in zaskrbljujoč. Takole so ga povzeli na računskem sodišču:

Poročilo DUTB nalaga šest popravljalnih ukrepov z vključenimi podukrepi, od tega je DUTB medtem dva delno že uveljavila. Prav tako je upoštevala 11 od prvotnih 22 priporočil za njeno delovanje. Na podlagi sodelovanja z Računskim sodiščem RS v postopku revizije je DUTB sprejela tudi vrsto internih aktov in je od obdobja, ki ga obravnava poročilo, znatno izboljšala svoje delovanje. DUTB

Pri odplačnem prevzemu tveganih postavk z bank DUTB ni sprejela ustreznih internih aktov in ni ravnala pregledno, pri odločanju ni imela popolnih informacij in z bankami ni sklenila vseh potrebnih pravnih aktov. Glede na odločitve Evropske komisije in vlade je od bank prevzela za 130,4 milijona evrov manj tveganih postavk in dela tveganih postavk ni v celoti prevzela, o tem pa ni obvestila vlade, ministrstva za finance oziroma medresorske komisije.

DUTB z bankami ni v zadostni meri opredelila stroškov financiranja in upravljanja prevzetih tveganih postavk ter je nase prevzela stroške za upravljanje prevzetega premoženja v vrednosti 1,1 milijona evrov, ki bi jih morale nositi banke. Naročila je izvedbo skrbnih pravnih pregledov prevzetega premoženja, čeprav je bila seznanjena glede njihove nekakovostne izvedbe in neustreznosti predpisov, in tako negospodarno porabila 327.400 evrov.

DUTB za postopke upravljanja prevzetega premoženja ni sprejela vseh potrebnih internih aktov, zato je odločanje potekalo nesistematično, odločitve odborov niso bile vedno sprejete učinkovito, pregledno in sledljivo ter na ustreznih podlagah, odbori niso sprejeli potrebnih odločitev ali so jih sprejemali na neustrezni ravni. Upravni odbor ni v vseh primerih zagotovil preglednosti in sledljivosti svojega delovanja, za vse odločitve ni pridobil točnih in popolnih informacij.

Sedež DUTB
Sedež DUTB FOTO: Miro Majcen
DUTB ni vzpostavila notranjih kontrol pri prodaji premoženja in upravni odbor do februarja 2015 ni potrdil odločitev odborov o razpolaganju s premoženjem. DUTB ni vzpostavila postopkov, ki bi preprečevali, da bi lahko kreditorji, katerih terjatve so bile prenesene na DUTB, odkupili nazaj terjatve z diskontom. Za večje posle ni pridobila mnenja o skladnosti s predpisi in v internih aktih ni opredelila postopka interne preiskave nepravilnosti zaradi sumov kaznivih dejanj.

Prodajo paketa terjatev do štirih družb je DUTB vodila nepregledno, ni vnaprej opredelila osnovnih elementov prodajnega postopka in ponudnikom ni dala popolnih informacij. DUTB ni zagotovila najvišje možne konkurence med ponudniki in jih ni enakopravno obravnavala, z načinom vodenja postopka prodaje je vplivala na doseženo prodajno ceno ter ni zagotovila, da kupec terjatev ne bi mogel prodati naprej tretjim osebam ali da bi jih dolžniki odkupili nazaj. Odločitev o prodaji delnic gospodarske družbe ni bila pravočasno sprejeta na ustreznem odboru, DUTB pa je brez preveritve utemeljenosti gospodarski družbi povrnila stroške predhodnih postopkov.

Nepremičnine je od gospodarske družbe prevzela brez ustreznih podlag in jih je dala v najem brez javne objave in zbiranja konkurenčnih ponudb. V izogib zakonskim omejitvam je za izvedbo projekta v zvezi s hotelirsko dejavnostjo ustanovila dve hčerinski družbi prek odvetniške družbe, vendar se z njo ni ustrezno dogovorila glede vsebine storitev.

DUTB ni ustrezno uredila izračuna kazalnikov poslovanja. Upravni odbor do decembra 2014 ni spremljal uspešnosti doseganja cilja, da naj bi DUTB vsako leto odprodala vsaj 10 odstotkov ocenjene vrednosti premoženja.

Zaposlovanje in plačila 'na lepe oči'

Eden od treh izvršnih direktorjev Imre Balogh.
Eden od treh izvršnih direktorjev Imre Balogh. FOTO: DUTB

DUTB je v letu 2014 brez razpisa imenovala glavnega izvršnega direktorja in vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja in ni ravnala pregledno pri imenovanju štirih izvršnih direktorjev in pri razrešitvi enega izvršnega direktorja.

V internih aktih ni jasno določila vrste tekočih poslov, o katerih odločajo izvršni direktorji. Prejemke izvršnih direktorjev je določila nesorazmerno in brez vnaprej določenih kriterijev.

Brez podlage v politiki prejemkov ali sklenjeni pogodbi je izplačala izvršnim direktorjem za 499.000 evrov in neizvršnim direktorjem za 16.000 evrov sredstev.

DUTB je s člani upravnega odbora sklenila sporazume in na tej podlagi namesto njih plačala globe in sodne takse. Upravni odbor ni odobril aneksov k pogodbam o zaposlitvi z izvršnimi direktorji.

Prvi interni akt za ureditev postopkov zaposlovanja je DUTB sprejela septembra 2014, čeprav je do takrat zaposlila že 69 delavcev. V letu 2014 je zaposlila več delavcev brez objave prostih delovnih mest in sklenila pogodbe z nekaterimi delavci, ki niso izpolnjevali pogojev.

Računsko sodišče je DUTB glede pravilnosti poslovanja v letih 2014 in 2015 izreklo negativno mnenje. O smotrnosti poslovanja v letih, ko sta DUTB vodila Lars Nyberg in Torbjörn Mansson, pa je menilo, da je bilo to neučinkovito in negospodarno.

V več primerih je nesorazmerno in neenotno določala plačo in v internih aktih ni uredila postopkov in notranjih kontrol. Na neustreznih podlagah je izplačala različne dodatke k plačam zaposlenim v skupnem znesku 130.000 evrov. 

V skupnem znesku 1 milijon evrov je naročila storitve brez ustreznih postopkov javnega naročanja. Z več izvajalci storitev je sklenila pogodbe po začetku izvajanja del in plačala račune brez popolnih specifikacij in kljub nekakovostnim storitvam. DUTB ni vodila popolnih evidenc sklenjenih pogodb in v več primerih ni zagotovila nadzora nad izvajanjem pogodb. DUTB ni spremljala stroškov upravljanja premoženja posameznega dolžnika in tudi ne stroškovne učinkovitosti posameznega posla.

DUTB ni imela veljavne naložbene politike, ni uredila upravljanja sredstev likvidnostnega sklada in ni določila smernic upravljanja likvidnosti. Upravni odbor v prvi polovici leta 2014 ni spremljal likvidnosti in v letu 2015 ni podal soglasja k naložbam iz prostih denarnih sredstev v skupni vrednosti 30 milijonov evrov.

DUTB ni določila kriterijev izbora naložb iz prostih denarnih sredstev in poročanja o naložbah upravnemu odboru in ni omejila odgovornosti finančnega direktorja pri odločanju o naložbah prostih denarnih sredstev. Upravni odbor ni pravočasno potrdil petletnih poslovno-finančnih načrtov, so na računskem sodišču povzeli vrsto milo rečeno zaskrbljujočih ugotovitev.

Računsko sodišče je od DUTB zahtevalo predložitev odzivnega poročila.

Vraničar Erman: Ministrstvo v zadnjih letih okrepilo nadzor nad DUTB

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman se sicer še ni uspela podrobneje seznaniti z vsebino revizije poslovanja DUTB v letih 2014 in 2015. Je pa opozorila, da je ministrstvo v času od obravnavanega obdobja okrepilo nadzor nad DUTB.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman se še ni uspela podrobneje seznaniti z vsebino revizije poslovanja DUTB v letih 2014 in 2015, ki jo je danes objavilo računsko sodišče.
Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman se še ni uspela podrobneje seznaniti z vsebino revizije poslovanja DUTB v letih 2014 in 2015, ki jo je danes objavilo računsko sodišče. FOTO: Damjan Žibert

"V vmesnem času smo okrepili zakonske določbe, ki nam omogočajo, da od DUTB zahtevamo najrazličnejše informacije," je po seji vlade dejala finančna ministrica. Ministrstvo skladno z določbami zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank spremlja in nadzoruje delo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

"V tem kontekstu nas je DUTB sproti obveščala o vseh spremembah v svojem poslovanju. Že tekom revizije so namreč naslavljali odprta vprašanja oziroma ugotovitve računskega sodišča," je pojasnila.

Spomnila je, da je vlada na predlog ministrstva za finance nedavno naročila izvedbo posebne revizije poslovanja DUTB, ki bo odgovorila na številna vprašanja, predvsem, ali so ukrepi, ki so bili izvedeni že med samo revizijo, dali pričakovane rezultate. "Trenutno smo v fazi izbora revizorja," je dodala Vraničar Ermanova, ki konkretnih postopkov DUTB v letih 2014 in 2015 sicer ne more komentirati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
06. 07. 2018 12.31
+8
če pride do nepravilnosti, morajo biti vse pogodbe nične in zato morajo odgovorni odgovorjati z vsem svojim premoženjem, kar mora biti storjeno hitro in učinkovito po sodni poti
Brabus
06. 07. 2018 11.36
+5
Sem napisal komentar brez dlake na jeziku, pa so me zbrisal. Morda kdo ve , zakaj???
KranskyJanez
06. 07. 2018 12.59
+1
KavčStrokovnjak
06. 07. 2018 10.13
+2
In kdo bo za pijačo dal, zdaj ko umrla je država?
slabogledam
05. 07. 2018 20.57
+3
Samo 6 miljard še pokradejo,pol so pa brez službe....
Uporabnik113089
05. 07. 2018 19.22
+14
Vsi poslanci državnega zbora pravijo da bodo pošteno in odgovorno opravljali svojo dolžnost. Je kdo izmed njih še za kaj odgovarjal? O njihovi poštenosti pa je itak brez zveze pisati karkoli. Več kot očitno je da so novičok začeli uporabljati na napačnem koncu EU....
JORCH
05. 07. 2018 19.20
+14
Da bo tako, je bilo očitno že od ustanovitve DUTB. Slaba banka ... slaba ja!
Uporabnik113089
05. 07. 2018 19.19
+6
Janša kriv....
Uporabnik960530
05. 07. 2018 18.46
+0
Grem u Mercator, kupim Janšo, dobim Šarca...hahahaha… Hofer je baje nemški...
komarec
05. 07. 2018 18.31
+25
Kdo je to banko ustanovil, ta naj sedaj to zadevo reši.
KranskyJanez
05. 07. 2018 17.55
+23
levi,desni ista greznca
Kollerik
05. 07. 2018 19.01
-3
oježeš
05. 07. 2018 17.18
+23
Pri nas se ustanavljajo nove službe v glavnem le zato, da se lažje in manj kontrolirano krade. Uvedite nazaj SDK kot je bil v svojih časih pa ni treba nobenih takih služb ne z našimi in ne s tujimi tatovi. Pa kdaj bo kdo odgovarjal za te kraje, ali lahko določeni kar kradejo in potem srečno poniknejo v pozabo?
tiger101
05. 07. 2018 17.43
+8
to se načrtno rušijo še zadnji temelji države
Kollerik
05. 07. 2018 16.50
+8
DUTB...je umotvor prejšnje jovanove vlade.... nč čudnega torej, da se tam lahko tako krade..
sodelujem
05. 07. 2018 18.34
+1
Kollerik
05. 07. 2018 19.01
haad
05. 07. 2018 16.49
+9
In to so "pametne"buče pogruntale šele zdj.
enrico
05. 07. 2018 16.24
+19
Zanimivo je to da ko ustanovis podjetje lahko v prvih treh mesecih prcakujes vse mozne inspektorje in potem tudi letne obiske le teh. Dutb pa so ocitno prvic pogledali po stirih letih poslovanja. Lahko bi pocakali se 16 let in potem bi bilo gotovo vse cisto ker bi v drugih 10 letih poslovali bolj posteno prvih deset pa nebi morali vec kontrolirati.
enrico
05. 07. 2018 16.20
+30
Zato nismo porebovali pregleda racunskega sodisca. To smo vsi normalni drzavljani vedeli ze ob ustanovitvi dutb.
macek_garfield
05. 07. 2018 16.19
+1
kaj pravi na to sircerjef andrejcek?
JApajaDAja
05. 07. 2018 16.17
+6
le čigav umo(s)tvor je ta dutb?
macek_garfield
05. 07. 2018 16.19
+6
sds sfeckarjev in njihovega guruja podkupljivega dr. ivana, pa to
suleol
05. 07. 2018 16.11
+6
sej jim je vas priljubljeni jansa odobril place kr pohvalte ga pa upraste kok %% dobiva vsak mesec
KavčStrokovnjak
06. 07. 2018 10.13
+1
Ne spomni se in nič ne ve o tem. Ne ve kako se vedno znova gotovina znajde ravno pri njemu...
suleol
05. 07. 2018 16.08
+22
kdo bo odgovarjal sam to me zanima
JApajaDAja
05. 07. 2018 16.18
+13
?ojsi
05. 07. 2018 16.08
+9
Zato se je načrtno ustanovila slaba banka, slovenci pa kar mirno to sprejmemo. Mislim da slovenija samo še tone in da tu več ni rešitve
tiger101
05. 07. 2018 17.46
+6