Gospodarstvo

'Slovenija ne želi zmanjšati slovesa zaščitenih italijanskih balzamičnih kisov'

Ljubljana, 11. 08. 2022 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v imenu države trdi, da Slovenija s predlogom predpisa, ki je razburil Italijo, nima namena posegati v sloves zaščitenih balzamičnih kisov. Italijanska vlada od Evropske komisije namreč zahteva, da proti Sloveniji sproži postopek ugotavljanja kršitev evropske zakonodaje pri geografsko zaščiteni označbi balzamični kis. Očitki Italije glede domnevnih kršitev evropske zakonodaje so neutemeljeni, vztrajajo na kmetijskem ministrstvu. Glede na to, da Evropska komisija ni podala nobenega obveznega mnenja, ter na podlagi sodbe sodišča iz leta 2019 so prepričani, da omenjeni predpis ni v nasprotju s pravom EU.

Iz Italije je v začetku tedna prišla novica, da vlada v Rimu od Evropske komisije zahteva, da proti Sloveniji sproži postopek ugotavljanja kršitev evropske zakonodaje pri geografsko zaščiteni označbi balzamični kis. V Italiji namreč nasprotujejo osnutku slovenskega pravilnika o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline, ki se nanaša tudi na balzamični kis.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so v odzivu pojasnili, da so s potezo Italije seznanjeni samo prek medijev. "Uradno nismo prejeli nobene informacije niti s strani Italije niti s strani Evropske komisije," so zapisali.

Očitki Italije glede domnevnih kršitev evropske zakonodaje so neutemeljeni, vztraja ministrstvo.
Očitki Italije glede domnevnih kršitev evropske zakonodaje so neutemeljeni, vztraja ministrstvo. FOTO: Shutterstock

Po mnenju ministrstva so očitki Italije neutemeljeni, saj je balzamični kis generično ime, ki je v splošni uporabi ter ni v nasprotju z zaščitenimi geografskimi poimenovanji, ki jih je registrirala Italija.

Da je pridevnik balzamični generičen, pa po navedbah ministrstva potrjuje tudi sodba Evropskega sodišča iz decembra 2019. Sodišče je takrat razsodilo, da je del uredbe komisije o vpisu označbe v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb treba razlagati tako, da se zaščita označbe Aceto Balsamico di Modena ne razširi na uporabo posameznih negeografskih izrazov te označbe.

Sodišče poudarja, da registracija zadevne zaščitene geografske označbe in zaščita, ki izhaja iz nje, zajemata ime Aceto Balsamico di Modena kot celoto, saj ima to ime nesporni ugled na nacionalnem in mednarodnem trgu, pojasnjujejo na ministrstvu.

"Nasprotno pa negeografska izraza te zaščitene geografske označbe, to je 'aceto' in 'balsamico', ter njuna uporaba v kombinaciji in v prevodu ne moreta imeti koristi od te zaščite, zlasti ker je izraz 'aceto' pogost izraz in izraz 'balsamico' pridevnik, ki se običajno uporablja za označevanje kisa z grenko-sladkim okusom," so poudarili.

Na ministrstvu so ob tem spomnili, da mora članica EU vsak tehnični predpis, ki ga pripravlja, poslati v notifikacijo na Evropsko komisijo. Vse države Unije pa imajo možnost, da na predpis podajo ugovore ali zahtevajo dodatna pojasnila.

Balzamični kis
Balzamični kis FOTO: Shutterstock

Slovenija je osnutek pravilnika pri EU notificirala 2. decembra 2020. Na omenjeni pravilnik so v roku mirovanja dobili samo ugovor Italije. Komisija je rok mirovanja nato podaljšala za tri mesece, do 3. junija 2021. Slovenija je podala odgovor na ugovor, vendar do zdaj niso dobili nobene povratne informacije niti s strani Italije niti s strani komisije.

"Glede na to, da Komisija ni podala nobenega obveznega mnenja, ter na podlagi sodbe sodišča je Slovenija prepričana, da omenjeni predpis ni v nasprotju s pravom EU," so zapisali.

Slovenija z objavljenim predpisom ne želi zmanjšati slovesa zaščitenih italijanskih balzamičnih kisov, saj je določba o balzamičnem kisu ostala enaka, kot je v veljavnem pravilniku o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline iz leta 2004, so obenem na ministrstvu zagotovili v sporočilu za javnost. Menijo, da bo slovenski balzamični kis na trgu razpoznaven na enak način kot do zdaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tovarišinajuriš
11. 08. 2022 18.48
+2
...imamo EU, imamo NATO,nimamo pa jesiha za v solato,še cukra svojga nimamo več, pa gate iz riti si damo povleč,samo da gospodarji bodo srečni,mi pa dalje v revščini večni...
tovarišinajuriš
11. 08. 2022 18.21
-1
...smo se za to borili ??? prvi pogoj za vstop v EU je bil zaprtje tovarne sladkorja,zdaj nam bodo okupatorji še jesih predpisovali,da ne govorimo o tem,da smo se skregali z največjim bratskim narodom...bruh in fuj in marš !!!
Klingon
11. 08. 2022 18.28
+2
:)) Okupatorji? Slovenija je POPOLNOMA odvisna od Nemcije in od Italije (prvi in drugi gospodarski partner)!! Brez teh ali ene od teh 2,Slovenija crkne od lakote v par tednih! Prakticno VSE je v njihovih rokah. Mi smo za njih samo poceni delavna sila.
tovarišinajuriš
11. 08. 2022 18.33
+4
...tako smo pametni,da smo odpilili milijardni trg neuvrščenih,da lahko sedaj hlapčujemo švabom,lahom in ostalim za minimalni minimalec...
Urška Rozman
11. 08. 2022 18.09
+2
Se mi zdi prav, da Italija naredi nekaj na tem področju, v mnogih trgovinah je možno kupiti Aceto balsamico di Modena, ki Italije ni videl niti od daleč in je v resnici vinski kis za štiri evre. Ampak nobenega takega nisem videla slovenske izdelave. Po drugi strani, Slovenci si pod imenom balzamični kis predstavljamo točno to, karameliziran vinski kis iz rdečega grozdja za par evrov.
SlepiSlovenc
11. 08. 2022 17.13
-5
Jaz samo bučno olje uporablam. Kis je za štenge pomivat
kiropraktik
11. 08. 2022 16.43
+1
Poslati Židana v borbo! Neuspeh zagotovljen!
Potouceni kramoh
11. 08. 2022 17.16
+0
Bi naredil ven navadno kislico pa še plačali bi težko odškodnino lahom.
rogla
11. 08. 2022 16.30
+11
Čemu alarm? Saj na slovenskih balzamičnih kisih ne piše da so iz Modene! Ali to ni dovolj jasno za tiste, ki izbirajo ta ali oni balzamični kis? Brati etikete na izdelkih je vedno dobro.
Kritikizštajerske
11. 08. 2022 16.20
+4
Italjani…same jokice
oježeš
11. 08. 2022 17.32
+4
Ni dovolj za Italijane. Ni pomemben naziv, ampak, da se ustvarjajo zdrahe. Imajo že kakšne koristi od koga.