Gospodarstvo

Slovenija pred izdajo evro kovancev

Ljubljana/Vilnus/Tallin, 10. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija se že pripravlja na izdajo prvih evrokovancev. Priprave pa so že skoraj končane tudi v Litvi in Estoniji.

Na javni razpis za podobo slovenskih evrov je prišlo 66 predlogov
Na javni razpis za podobo slovenskih evrov je prišlo 66 predlogov FOTO:

Banka Slovenije je namreč 30. junija sklenila zbiranje predlogov za motive, ki naj bi bili upodobljeni na nacionalni strani slovenskih kovancev evra. Na javno povabilo se je odzvalo 66 predlagateljev. Predloge pregleduje strokovna komisija Banke Slovenije in med njimi bo izbrala najprimernejše glede na prikaz slovenske nacionalne identitete, zgodovinskega izhodišča, prepoznavnost, simbolnost, osrednji motiv, uporabnost, razlikovalnost in izvedljivost upodobitve motivov na kovancih.

Evropska komisija bo na današnjem zasedanju v Bruslju sprejela poročilo o praktičnih pripravah novih članic EU na uvedbo skupne evropske valute. Ne bo se ukvarjala z izpolnjevanjem kriterijev, pač pa s povsem praktično platjo priprav.

Medtem Litva in Estonija, že razmišljata o kovanju prvih kovancev skupne evropske valute evro, poroča EUobserver. Državi namreč upata, da bosta v evroobmočje vstopili v drugi polovici leta 2006 oziroma v začetku leta 2007, zato so priprave na izdajo prvih evrokovancev v omenjenih državah že v polnem teku.

Litva izbrala pet podob

Litovska centralna banka je že izbrala pet podob, ki naj bi krasile nacionalno stran evrokovancev. Na hrbtni strani kovancev naj bi bili tako med drugim upodobljeni litovski grb, ki predstavlja konja in jezdeca, in 12 evropskih zvezd. Litovski diplomatski viri zatrjujejo, da bi bili lahko prvi kovanci evrov v Litvi skovani v 18 mesecih, ob tem pa ne navajajo, kako visoki bodo stroški izdaje kovancev.

V obtoku je osem kovancev evra. Prednja stran kovancev ima v vseh članicah evroobmočja enako podobo, podoba zadnje, nacionalne strani kovancev pa je v rokah posamezne članice evroobmočja.

V Estoniji bo o podobi odločala javnost

V Estoniji pa priprave na izdajo kovancev evra potekajo nekoliko drugače. Estonska centralna banka je namreč pozvala vse državljane, naj posredujejo ideje za podobo nacionalne strani kovancev, prav danes pa naj bi banka izbrala najboljše predloge. O dejanski podobi kovancev naj bi nato odločala javnost in sicer s pomočjo telefonskega glasovanja. Končne rezultate bo banka objavila 11. decembra, zmagovalec pa bo za nagrado dobil 70.000 estonskih kron, kar je približno 4400 evrov, poroča EUobserver.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1