Gospodarstvo

Slovenska podjetja na Kitajskem: Škoda bo, za številke prezgodaj

Ljubljana, 03. 03. 2020 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska podjetja z obrati na Kitajskem, kjer je izbruhnil novi koronavirus, so februarja znova zagnala proizvodnjo, družbe, ki imajo tam svoje pisarne, pa imajo delo še vedno organizirano od doma. Poslovanje opisujejo kot normalno, čeprav ponekod beležijo težave z dobavami in odpremami. Poslovna škoda bo, kolikšna, pa še ne morejo napovedati.

V podjetju Domel so proizvodnjo v mestu Suzhou nedaleč od Šanghaja znova zagnali že 12. februarja, najprej z manj kot polovično ekipo, zdaj pa že obratujejo s polno ekipo za eno izmeno in naročila pokrivajo z nadurnim delom. "Največ težav imamo še vedno z organizacijo transportov, načrtovanjem odprem in dobav ... Stanje se kljub obljubam in velikim pričakovanjem še ne izboljšuje. Podobno je tudi pri naših dobaviteljih in kupcih, zato je treba veliko usklajevanja in prilagajanja trenutnim razmeram," so pojasnili.

Podjetje trenutno še vedno posluje normalno. V marcu proizvodnja ne bo motena, "za april je stanje še odprto in bo v vsakem primeru potrebnih več letalskih transportov, da bomo pokrili potrebe". Vse to bo zvišalo stroške poslovanja, a je o številkah še prezgodaj govoriti, so poudarili.

Slovenska podjetja z obrati na Kitajskem, kjer je izbruhnil novi koronavirus, so februarja znova zagnala proizvodnjo.
Slovenska podjetja z obrati na Kitajskem, kjer je izbruhnil novi koronavirus, so februarja znova zagnala proizvodnjo. FOTO: Dreamstime

Ob tem so opozorili, da se je eden od nemških proizvajalcev avtomobilov, da bi premostil težave v dobaviteljski verigi, že odločil za krčenje naročil in da je pričakovati še več takih odločitev. A po drugi strani v Domelu beležijo tudi nova povpraševanja, saj kupci iščejo alternativne rešitve za kitajske proizvode.

Z zaskrbljenostjo pa spremljajo širjenje virusa v Italiji, ki je njihov pomemben trg, in bližnji okolici. V tej luči jih je prizadela tudi prestavitev sejma v Milanu.

V Suzhouu ima tovarno tudi podjetje Cablex, ki je proizvodnjo znova zagnalo 10. februarja. Kot so pojasnili, od takrat poslujejo nemoteno, na delo pa se je vrnilo dobrih 90 odstotkov zaposlenih. Tako kot v Domelu morajo sicer izvajati predpisane preventivne ukrepe, kot so uporaba zaščitnih kirurških mask in dosledno merjenje telesne temperature. "Sodelavci na lokaciji so primorani vlagati veliko truda v zagotavljanje nemotenega poslovanja, občasno kljub trudu prihaja do prekinitev proizvodnega procesa," so opisali razmere v Cablexu.

"Nekateri naši kupci so z zagonom proizvodnje začeli pozneje kot mi, zato večjih težav z nepravočasnimi dobavami ne beležimo. Dobavne verige pa še niso povsem učinkovite," so potrdili in dodali, da je dobavne čase težko napovedati. "Poslovno škodo zaradi izpada proizvodnje v začetku leta lahko ocenimo, nikakor pa ne moremo oceniti, v kolikšni meri bo koronavirus vplival na nakupno vedenje tamkajšnjih potrošnikov oz. samo potrošnjo," so še pojasnili.

Poslovna škoda zaradi izbruha novega koronavirusa bo, kolikšna, pa še ni jasno.
Poslovna škoda zaradi izbruha novega koronavirusa bo, kolikšna, pa še ni jasno. FOTO: Dreamstime

Medtem pa vplivov epidemije koronavirusa še vedno ne čutijo v Krki, ki ima v Ningbuju z lokalnim partnerjem Menovo skupno podjetje Ningbo Krka Menovo. Pred kitajskimi novoletnimi prazniki so poskrbeli za dovolj velike dobave surovin s tega trga. Poslovanje bodo sicer tudi v naslednjih dneh urejali preko konferenčnih klicev in elektronskih sporočil.

V podjetju Softnet, ki ima pisarni v Šanghaju in Hongkongu, medtem opozarjajo, da se v večini podjetij na Kitajskem še vedno dela od doma, tudi pri njih. "Proizvodnja se sicer počasi zaganja nazaj, trajalo pa bo še kar nekaj časa, da se vse normalizira," so zapisali v sporočilu za javnost. Če ni proizvodnje, podjetje nima prihodka, posledično pa težko plača storitve strank, so še navedli.

Podobno je v Iskri, ki ima prodajno pisarno v Hongkongu. "Pri nas je pisarna odprta ves čas, saj smo delo organizirali od doma. Sestanki s kupci in urejanje tekočih poslov pa se izvajajo z videokonferencami in po telefonu. Delo poteka skoraj nemoteno, saj v pisarni izvajajo večinoma administrativna dela, sprejemanje naročil, pripravo odprem iz skladišča in organizacijo sestankov," so pojasnili.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so medtem na vprašanje, ali podjetja že beležijo kakšne težave zaradi širjenja virusa, odgovorili, da to velja za posamezna podjetja, ki "poskušajo artikle, ki bi jih morala dobiti s Kitajske, dobaviti prek drugih dobaviteljev". A zaplesti se utegne v prihodnjih 14 dneh, ko naj bi zaradi težav na Kitajskem začela zamujati dobava repromaterialov in drugih artiklov, "s čimer bo ogrožena proizvodnja v slovenskih industrijskih podjetjih".

Analiza družbe za zavarovanje kreditov Coface sicer navaja, da bo razsežnost prizadetosti sektorjev odvisna od tega, koliko časa bodo veljale transportne omejitve na Kitajskem in v državah preostalega sveta.

Največ težav se obeta proizvajalcem elektronike, saj naj bi imeli zalog največ do začetka aprila. Virus naj bi bil dodaten udarec za dejavnosti, ki se že sedaj soočajo s težavami, denimo avtomobilsko. Pričakovati je tudi, da bi lahko ob povečanem zavedanju glede velike odvisnosti od kitajskega gospodarstva oz. z njim povezanih dobavnih verig prišlo do premikov, ki bi to spremenili, tudi v obliki povratka protekcionističnih politik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mayte88
06. 03. 2020 16.33
+0
Kaj nas brigajo firme na Kitajskem, prav vam je ((( pocrkajte gospodarsko mislim.. tja ste šli, da ste si nagrabli denar, zaslužili in pobegnili pred davki in kako že tam je poceni delovna sila.
Mayte88
06. 03. 2020 16.34
+1
nutijan
04. 03. 2020 10.21
+4
škoda bo samo za bogataše
nikhrast
06. 03. 2020 16.52
-3
Vsak sindikat ima svoj pokojninski sklad v Severni Ameriki, pa večina delavcev ima tudi svojo pokojnino investirano na borzi, ej , vse to so davčne olajšave, davek plačaš na stara leta ko vlečeš denar ven. Čudno kako fantazira folk v Sloveniji.
Brabus
04. 03. 2020 08.29
+3
Ja, najbolje je, da zdej mi pokrijemo škodo tem lastnikom firm, ki so zbežale na kitajsko.
hotchilipoper
03. 03. 2020 17.28
+2
Privat firme bi rade odškodnino od države hahahahaha
Blond James
03. 03. 2020 16.46
+1
Pošljite jim maske in kokain.samo zato imajo tam podjetja
FIRBCA
03. 03. 2020 15.54
+7
Lastnistva na Kitajskem nima nobedena tuja drzava, tako da ni nobene firme ko so lastniki Slovenci so pa financerji. V to so morali biti seznanjeni in se mogoce zaradi 100 drugih razlicnih faktorjev, ko je lahko izpat proizvodnje. Zato se vse drzave selijo iz Kitajske. Danes dela robotika tako, da je boljse, da se dela doma. Takih ispadov nebi bilo. Ekonomisti ni kaj.
nikhrast
03. 03. 2020 21.13
-8
Transformerji
03. 03. 2020 15.10
+3
Končno: v teh komentarjih sem videl optimizem - kot da se narobe svet obrača na pravo stran! Je pa resnica taka, da vsi ne razmišljajo enako, zlasti tisti,ki vodijo naš svet.
Ajjdemipopushi
03. 03. 2020 15.03
+12
Vse za kapital,neglede na ceno.😡Gospoda ki dela od doma naj gre sama delat v proizvodnjo.
periot22
03. 03. 2020 15.01
+9
To je pa zato kjer nobeden nima vec zaloge ker so prazne glave!
nikhrast
03. 03. 2020 15.18
-9
Zaloge so stara mentaliteta, zdaj so tovarne povezane, meje so odprte, carine ni, tako da more biti dostava on time. Za proizvodnjo enega avtomobila gredo deli avtomobila čez kanadsko-ameriško mejo skoraj desetkrat predno je avto končno izdelan, tako more biti vsa dostava on rime. Če ena tovarna zataji, potem vse stoji.
Veles_zaš?itnik
04. 03. 2020 07.15
+7
Hrast,..., zakaj ti posplošuješ. "Just in time" sistem je prisoten v nekaterih vejah industrije,..., nikakor pa ne v vseh. Ti se imaš za strokovnjaka za vse, v principu pa je tvoje znanje zelo površno. So posamezne dejavnosti, kjer mora vedno obstajati "železna zaloga", se pravi da mora podjetje imeti konstanten nivo zaloge surovin, materiala ali polizdelkov in ko zaloga le-teh pade pod "varnostno mejo" se morajo ponovno naročiti. Malo premisli, kar pišeš in ne pametuj.
nikhrast
04. 03. 2020 16.57
-6
Vely, meje so odprte ali pa niso, carine so uvedene ali pa niso, biznis more to vedeti. Mi dobivamo zelenjavo in sadje iz Kalifornije, Floride. Mehike... stalno, vsak dan, na tisoče tovornjakov gre preko meje v Detroitu, Buffalu… Ravno tako je v avto industriji, Chrysler ima tovarne v Detroitu in Windsorju, na tisoče tovornjakov gre preko Detroit-Windsor meje, vse to je on time delivery.
optimistikus
03. 03. 2020 14.44
+25
Bravo brihtne glavce,čisto vse fabrike preselit v Kitajsko in na kraju bi bilo najboljše da vam Kitajci vse zaplenijo in odvzamejo saj ste doma tako ali tako vse pokradli iz delavskih rok.
Von_Clausewitz
03. 03. 2020 14.43
+16
Manemoj ! Ko pa je bila poceni delovna sila...ste se pa smejali, kajne ? Prišel je čas za plačilo...tako da bomo na istem. Z upanjem, da Vam vse pozaprejo !!
Al83
03. 03. 2020 14.39
+32
Da ne bi slučajno dajali tem izdajalcem kakršne koli pomoči. Ta podjetja so prenehala biti Slovenska podjetja, ko so se odločila, da bodo namesto Slovencev raje zaposlovala cenejše Kitajce.
nikhrast
03. 03. 2020 15.23
-15
Če bi vsak delal vse doma, potem bi pa plačal za iPhone, laptop… desetkrat več. Ne moreš enemu plačati za šivanje minimalno na uro, okoli 10 eurov, potem pa prodajati majico po pet eurov v kakšnem marketu.
srecnokekec
03. 03. 2020 14.31
+43
Slovenska podjetja so selila proizvodnjo na Kitajsko zaradi cenovno ugodne delovne sile. Sedaj ta ista podjetja cvilijo, da bodo imela veliko škodo in od države hočejo neke finančne subvencije. Kakšna hinavščina.
jakec1575
03. 03. 2020 14.25
+21
Kitajci bodo ugotovili. kako lepo je bilo, ko niso imeli vse te industrije. cist zrak, dusevni mir. mi pa, da morda ni dobro, da je vsa proizvodnja na kitajskem in da so od klestenja stroskov se nekateri drugi pomebni vidiki. dober izdelek se namrec lahko proizvaja dražje, okolju in delavcem prijazno. Jaz recimo kupim dober izdelek zato ker ga rabim in cena ni prvi faktor. globalizacija je pripeljala do 16 urnega delavnika za evropejce in kitajce za nizko mezdno delo v vecini. pametno podjetje ne odpr firme na kitajskem. Če je kaj dobrega bodo kitajci uvažali. Če odpres firmo na kitajskem pa moras odpreti mesano podjetje, kjer kitajci potem ukradejo knowhow 50 let razvoja in odprejo drugi dan cisto kitajsko firmo z izlekom za 1/3 nizjo ceno in si v riti. lahko zapres. ne razumem neumnosti in kratkovidnosti lastnikov evropskih firm.
Hitri Jezek
03. 03. 2020 14.29
+19
Hitri Jezek
03. 03. 2020 14.17
+27
Agencije za zaposlovanje,uvazanje poceni delovne sile iz balkana se posebej kosova.Ja bodocnost nam je res svetla!
Krta?a 21
03. 03. 2020 14.11
+4
Zdej mamo sds tko da se bo s komunistično Kitajsko prenehal poslovat. Razen če pride rkc na oblast....
Mich Diam
03. 03. 2020 14.10
+30
kapitalizem bo utrpel škodo, ker je pohlepen in išče ceneje v tujinah!
smeh37
03. 03. 2020 15.08
+0
kapitalizma v zahodnem svetu ni že od 1913, ampak vem, da je praznim glavam to težko dojeti. Zadeva je čisto preprosta. Kapitalizem zagovarja laissez-faire princip in decentralizacijo. V ZDA so po dolgih bitkah in nekaj asasinacijah leta 1913 bankirji dokončno zacementirali centralno banko, FED. Jedro katerega ekonomskega sistema pa je centralna banka? Lenin je zapisal, ko postaviš centralno banko si že 90% komuniziral narod. Potem so v ZDA tam nekje v poznih 1930-ih ali začetku 1940-ih uvedli davek na dohodek, pod pretvezo, da ga potrebujejo za vojno in ga po vojni niso nikoli ukinili. Davek na dohodek pa je drugi temelj komunizma. Marx je tudi zapisal, da bodo komunisti razvrednotili denar, torej papir ločili od zlate osnove. To je v ZDA storil Nixon leta 1972. Torej kakšen sistem imamo danes po vsem svetu? Ljudje nimate pojma o osnovah in razlikah med ekonomskim sistemom kapitalizma in komunizma. Res pa je, da imamo danes zaradi teh marksističnih zgodvinskih sprememb korporacijski kartelni državni kapitalizem.
Hitri Jezek
03. 03. 2020 14.09
+38
Ce bi imeli podjetja doma se o tem danes ne bi pogovarjali.A kaj ko je pohlep prevelik.Pa ne mi rect da so Slo delav i tako zelo dragi!
Cesar Millan - Vodja krdela
03. 03. 2020 14.16
+17
Kako ne morejo zračunat kakšna bo škoda !!! V MARIBORU ,KI SO GORELE SMETI JE ŽE ŠKODE ZA 3: MILJONE !!! MISLIM ,DA SO ŽE PRED POŽAROM REKLI ,DA BO ŠKODE TOLIKO !!!!
Gre gor
03. 03. 2020 14.39
-2
saj imajo podjetja tudi doma? Tudi naše podjetje gradi v mehiki zgolj zaradi stroškov transporta... Ne bežijo vsi v tujino